Dodaj do ulubionych

seplenienie u 2,5 latki

01.09.06, 10:29
Moja 2,5 letnia córeczka mówi bardzo dużo i w dość wyraźnie. Jest jeden
problem - przy wymawianiu literki s i kilku innych wystawia języczek na
zewnątrz i sepleni.Czy jest na to jakiś sposób, ćwiczenia, żeby nie weszło
jej to w nawyk. Czy może zgłosić sie z tym problemem do logopedy ???
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: seplenienie u 2,5 latki 01.09.06, 13:04
      najlepiej się zgłosić do logopedy, seplenienie ponoć ciężko "wytępić". Ja
      poszłam prywatnie z czymś innym akurat, wizyta 50 zł, ale jak dziecko pójdzie do
      przedszkola, to i albo w przedszkolu jest logopeda, albo w jakiejś poradni
      psychologiczno-pedagogicznej, to wtedy za darmo.
    • alpepe Re: seplenienie u 2,5 latki 01.09.06, 13:05
      zresztą poszperaj może na www.logopedia.pl
      Tam może znajdziesz odpowiedź.
      • nanadomi Re: seplenienie u 2,5 latki 01.09.06, 13:34
        Prosta przyczyna seplenienia.
        Musisz zwracac uwage na to czy twoja córa zamyka zawsze buzie. Bo jesli czymś
        sie zajmuje i ma otwartą, to wiadomo język pcha się do przodu i własnie przez
        takie coś pojawia sie seplenienie.Ja sama dowiedziałam sie o tym na
        poniedziałkowej wizycie u logopedy.
        • mamajka6 Re: seplenienie u 2,5 latki 01.09.06, 14:06
          Córeczka ssie kciuka, czego nie udało mi się do tej pory zwalczyć i często śpi
          z otwarta buzią - to są najprawdopodobniej przyczyny wystawiania języka przy
          mówieniu. Może znacie jakieś ćwiczenia języczka, żeby to wyeliminować. A do
          logopedy we wrześniu napewno się wybiorę, bo chyba nie ma co z tym czekać.Jeśli
          któraś z Was miała podobne doświadczenia proszę o rady.
          • galela Re: seplenienie u 2,5 latki 01.09.06, 15:03
            Samo seplenienie jest prawidłowe w tym wieku. Czyli zamiana s,z,c,dz oraz
            sz,rz,cz,dż na ś,ż,ć,dź. Nieprawidłowe jest natomiast mówienie z językiem
            miedzy zębami i to powinno się korygować ale tylko u logopedy.
            • alpepe Re: seplenienie u 2,5 latki 01.09.06, 16:01
              ależ właśnie o tym jest post, o wypychaniu języka w czasie mówienia, a nie o tym
              splenieniu rozwojowym, że tak to nazwę.
    • maja_sara do mamajki 03.09.06, 22:02
      Przede wszystkim-i od tego trzeba zaczac - musisz sie uzbroic w cierpliwosc i
      na sam poczatek nauczyc dziecko oddychac nosem, z zamknieta buzia.(dmuchajcie
      banki mydlane, pigpongowe pileczki po podlodze lub blacie stolu, male łódeczki
      w misce z woda, kawaleczki papierkow, ptasie piorka-wszystko co lekkie i da sie
      dmuchac-przy czym zawsze pamietaj o zasadzie-nabieram powiertze nosem, a
      wypuszczam buzia, dluuuuugo i powoli. to proste cwiczenia w formie zabaw i
      dzieci je lubia ) Sprawdzaj tez w nocy, nawet kilkakrotnie, czy ma zamkniete
      usta podczas snu. Jesli spi z budzia otwarta sama jej delikatnie swoimi palcami
      zamknij usta. No chyba, ze dziecko ma katar-to wyjatek kiedy mozna oddychac
      buzia-rozumie sie samo przez sie-zapchany noswinkCodziennie przy kazdej okazji,
      kiedy oddycha buzia powtarzaj jej spokojnie i do skutku" coreczko, zamknij
      buzke, oddychamy noskiem". Wytlumacz jej, ze nos jest do oddychania, a buzia do
      mowieniawinkSprawdz tez u ortodonty, czy corka nie popsula sobie zgryzu przez
      trzymanie kciuka w buzi- bo zly zgryz tez bywa przyczyna seplenienia
      miedzyzebowego. Czy twoja corka miedzyzebowo wymawia tylko gloske <s> czy caly
      szereg tzn <s, z , c, dz>, a takze gloski <t, d, n> ?? Pytam, bo przy
      seplenieniu miedzyzebowym czesto wszystkie z wymienionych przeze mnie sa zle
      wymawiane. Wiec zwroc uwage jak wymawia corka.
      Nastepnie przechodzimy do cwiczen jezyka. Proponuje zabawe w syczacego weza
      lub syczace gąski-opowiedz jaksa prosta historyjke o zwierzatku i udaqwajcie,
      ze nimi jestescie-zademonstruj corce jak ma prawidlowo syczec, czyli odslaniamy
      wszystkie zęby przy zacisnietej buzi (taki uklad warg i zebow jak przy
      sprawdazniu zgryzu przez dentyste) , czubek jezyka trzymamy na dole przy
      jedynkach, przyciskamy go do jedynek i dlugo i powoli syczymy. To jest
      prawidlowe ulozenie jezyka dla gloski <s>, ale takze dla tych pozostalych
      wymienionych wczesniej przeze mnie.
      Inna zabawa polega na posmarowanu zebow od strony wewnetrznej (caly czas mowa o
      dolnych jedynkach!!) np nutella lub miodem-zalezy co nasze dziecię lubi.
      Nastepnie ten krem lub miod nalzezy zlizac ale tylko i wylacznie czubkiem
      jezyka, przy okazji demonsatracji mozna dziecku wytlumaczyc, ze w taki sposob
      trzymamy jezyk wymawiajac gloske <s>. w ten sposob uwrazliwiamy jezyk, czyli
      uczymy dziecko w ktorym miejscu jezyk ma dotykac zebow i jak ma byc ulozony. Sa
      to cwiczenia, z ktorymi sama powinnas dac sobie rade w domu. Idac do logopedy
      tez licz sie z tym, ze on calej roboty za ciebie nie wykona-da ci jedynie
      wskazowki i zada "prace domowa"-czyli podobne do moich cwiczenia, ktore kilka
      razy dziennie( po 5 minutek wystarczy, naprawde!!) bedziesz musiala z corka
      wykonywac. Pozwol, by corka widziala jak ty to robisz, niech widzi tez swoja
      wlasna buzie w lustrze i sama sie kontroluje.
      Kiedy juz opanujecie te sztuczki i corka bedzie umiala mowic <s> w izolacji,
      przechodzicie do sylab, pozniej do slow-ale najpierw takie gdzie <s> bedze na
      poczatku wyrazu a zaraz po nim samogloska-czyli np sok, Saba, sam, sen itp.
      Mam nadzieje, ze napisalam wszystko dosc zrozumiale, zycze powodzeniawink
      • mamajka6 Re: do mamajki 04.09.06, 13:24
        Serdecznie dziekuję za tak wyczerpującą odpowiedź.Mam tylko nadzieję,że
        córeczka będzie chętna do ćwiczeń.Ostatnio wpadłam właśnie na pomysł z
        udawaniem syczenia węża i niestety nie chciała po mnie powtarzać.Ale myślę, że
        powolutku, w miarę jak będzie coraz większa będzie chętniej ćwiczyć. No i cały
        czas niepokoi mnie ten paluszek w buzi.Walczymy walczymy, ale niestety z marnym
        skutkiem.A międzyzębowe są u niej wszystkie literki jakie wymieniłaś,więc czeka
        nas ciężka praca.
        Pozdrawiam serdecznie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka