Dodaj do ulubionych

mowa dwulatka

06.09.06, 15:34
mój syn ma 2lata 1 3mies i bardzo mało mówi mówi kilka słów zadaje pytania co
to? albo gdzie jest? i bardzo dużo mowi w swoim języku dla mnie nie dokońca
zrozumiałym. Czy to jeszcze normalne że już ponad dwulatek tak mało mówi i
nie chce powtarzać słów?
adamowamaminka
Obserwuj wątek
    • nchyb Re: mowa dwulatka 06.09.06, 15:55
      > zrozumiałym. Czy to jeszcze normalne że już ponad dwulatek tak mało mówi i
      > nie chce powtarzać słów?
      normalne...
      a u chłopców jeszcze normalniejsze niż u dziewczynek podobno...
      • fifkowa Re: mowa dwulatka 06.09.06, 17:01
        Moj ma 2,5 i tez malo mowi a czy twoj wola na nocnik i z niego korzysta bo moj
        nie bardzo
        • nchyb Re: mowa dwulatka 06.09.06, 17:13
          > a czy twoj wola na nocnik i z niego korzysta bo moj
          > nie bardzo
          jeden mój w wieku 2 lat korzystał z nocnika, drugi w tym wieku tylko w
          pieluszki siusiał, a na nocnik usiadł mając 3 lata...
        • adamowamaminka Re: mowa dwulatka 06.09.06, 21:21
          fifkowa napisała:

> Moj ma 2,5 i tez malo mowi a czy twoj wola na nocnik i z niego korzysta bo
          moj
          > nie bardzo
          mój robi na nocnik woła wtedy lolo choć mamy jeszcze wiele wpadek...
    • filipinka79 Re: mowa dwulatka 06.09.06, 22:20
      mój synek ma 2,5 roku i mówi dużo, nazywa zwierzatka, przedmioty w domu cos tam
      opowiada. Powie o co mu chodzi.W sumie mówi dość zrozumiale nawet dla osób
      postronnych. Niestety nie składa słów w zdania, co najwyżej "nie ma" i takie
      króciutkie. Wczesniej gadał po swojemu i dopiero od dwóch trzech miesięcy
      rozkręcił sie na maxa, codziennie coś nowego. Myślę że nie masz się co martwić
      bo jak maluch ruszy z mową to niemal z dnia na dzień.
      A co do nocnika to owszem nawet sam pójdzie na nocniczek ale pod warunkiem że
      ma gołe dupsko. Wystarczy założyć mu choćby bawełniane majteczki i już sa
      pełne. Cos za coś.
      Pozdrawiam
    • 0golone_jajka Re: mowa dwulatka 07.09.06, 09:10
      mój dwulatek dużo mówi, składa zdania, np. wczoraj powiedział tak: "popatrz
      mamo, tam na dachu jest pan". Przyznam, że nas zaskoczył aż tak rozbudowanym
      zdaniem. Normalnie mówi 2-3 wyrazowe zbitki. Za to córka sąsiadki w tym samym
      wieku posługuje się zaledwie kilkoma pojedynczymi słowami. Jak widać różnie z
      tym bywa.
      Aha, owa córka nie ma ojca ani rodzeństwa a mój synek ma starszego brata i
      obydwoje rodziców - to pewnie nie pozostaje bez wpływu na zdolności krasomówcze
      • ewkr Re: mowa dwulatka 10.09.06, 00:40
        Hej
        Mój Kuba ma 2lata i mówi całymi zdaniami czasami wolniej jak sam musi coś
        wykreować i czasem szybko jeśli już zna jakieś zdanie. To samo u syna mojej
        koleżanki on jest bardzo wygadany. Natomiast córeczka naszych znajomych mówi
        tylko kilka słów i to niektóre włąsnej produkcji. Więc mit o szybciej
        rozwijających się dziewczynkach u nas się nie sprawdza. Ja myślę że to wspólna
        praca niani i całej rodziny dużo czytania i rozmawiania. To samo u koleżanki
        dziadkowie nauczyciele dużo czasu spędzają na zmianę na zabawie i czytaniu i
        zadają małemu pytania i zawsze rozmawiają jak dorośli. Znajoma pediatra mówi, że
        im więcej czasu spędzamy bawiąc się z dzieckiem tym lepiej się rozwija werbalnie
        bo ma motywację żeby np powiedzieć żeby mu poczytać jakąś bajkę. Ale pewnie to i
        tak jest kwestia indywidualna.
        Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka