Dodaj do ulubionych

Dzieci biją

19.09.06, 10:55
Mój mały zaczął chodzić do żłobka. Chodzi niechętnie i już któryś raz z kolei
mówi że nie może bawić się z dziećmi bo dzieci go biją. On jest raczej
spokojnym dzieckiem i nie potrafi bić się z dziećmi bo nigdy nie musiał tego
robić. Nie wiem jak zareagować, czy miałyście może podobny problem. Poradźcie
Obserwuj wątek
    • mama_kotula Re: Dzieci biją 19.09.06, 11:04
      Spokojnie. Przede wszystkim zapytaj wychowawczyni, czy takie zajścia faktycznie
      mają miejsce (bez urazy, ale dzieci często konfabulują - moja córka np.
      twierdzi, że pani wychowawczyni zjada piasek, ona sama nic nie dostaje do
      jedzenia itp.).
      Jeśli problem istnieje, uczul wychowawczynie na fakt, iż Twój synek jest
      spokojny i nie potrafi się bronić, poproś o zwiększoną czujność i szybką
      interwencję w sytuacjach konfliktowych.
      • turkusova Re: Dzieci biją 19.09.06, 11:10
        wyszłam z zalozenia ze nie pozwole na to zeby dzieci w przedszkolu krzywdziły
        moja corke i nauczylam wg przyslowia zab za zab, oddawac.
        wole zeby biła niz byla bita.
        naszczescie grupa jest wspaniała i obeszło sie bez przemocy, z jakiejkolwiek
        strony smile
        • zie-lona Re: Dzieci biją 19.09.06, 11:39
          Dzięki dziewczyny, chyba muszę pogadać z wychowawczynią. To przerażające że
          zasady które wpajałam dziecku właśnie legły w gruzach. I przemoc juz od
          żłobka.Tak na prawdę to raczej rodzice dzieci, które biją powinni nakłaniać
          swoje pociechy do zmiany zachowania. Mam nieagresywne dziecko i nagle się
          okazuje że to źle.
          • joasiiik25 Re: Dzieci biją 19.09.06, 13:49
            Tez mam taki problem, moj Kacper jest spokojnych chlopcem i niestety nie
            potrafi reagowac na zadawane mu ciosy...
            przekonalam sie o tym na wakacjach gdzie dostawal od mlodszego kuzyna sad
            narazie nie zauwazylam zadnych powazniejszych zmian na ciele synka, ale w
            tamtym roku to po 2 dni przyszedl podrapany na policzku i z porzadnie
            zadrapanym uchem (wygladal jakby drugie dziecko go szczypalo w te miejsca) nie
            zrobilam mega awantury wychowawca, tylko zapytalam sie synka co sie stalo. On
            potwierdzil,ze "dzieci bija"....

co nalezy zrobic?

Tlumaczyc dziecku,ze nie nalezy pozwolic aby drugie dziecko go
            bilo...zasygnalizowac wychowawczyni,ze dziecko jest bite przez kolegow ...
            lub nauczyc ze nalezy oddac ( nie jestem do konca pewna,ze to dobry pomysl)
            • moninia2000 Re: Dzieci biją 19.09.06, 15:12
              Halo:
              No wlasnie temat jest trudny.., ale na pewno nie warto dziecka wychowywac w
              przeswiadczeniu, ze jesli bija to "Ty oddaj albo bij!"..Oczywiscie
              najwazniejsze jest porozmawianie z wychowawczynia i zwrocenie uwagi na
              problem.. Jakze on przykry!
              Ja nigdy w zyciu sie nie bilam, NIGDY, ale bily mnie pare razy ( i to
              dziewczyny). Oczywiscie czulam sie podle, ale moi rodzice wychowali mnie w tym
              wzgledzie dobrze, jak sadze, bo bylam potem z siebie dumna, ze nie bilam sie,
              ze staralam sie oddalic i juz. A raz pobila mnie, pamietam, w wieku 11 lat
              dziewczyna starsza za to, ze weszlam na "jej" plac do kosza i..akurat
              przechodzil nauczyciel i zareagowal b.dobrze. jednak nie naskarzylam (sama nie
              wiem dlaczego, szok), a potem ta sama dziewczyna stala sie moja przyjaciolka..
              Jednak jestem dumna z siebie, ze nigdy sie nie znizalam do poziomu zadawania
              razow i nie mieszalam w bojki. Druga strona, ze oczywiscie nauczyciel badz
              wychowawca MUSI zareagowac odpowiednio.
              Moni
    • babsee Re: Dzieci biją 19.09.06, 14:10
      A ja nauczylam córcie krzyczeć na cały glos"nu,nu,nu!nie wolno bić Jagody!" i
      machac przy tym paluszkiem a wrzeszczy to z takim natężeniem ze kazde dziecko
      agresywne odsuwa sie z przestrachem bo mialam okazje juz widziec to
      dwukrotnie smile
      • gusia210 Re: Dzieci biją 19.09.06, 15:22
        babsee-to jest bardzo dobry pomysł
        chyba mojego też tak nauczę jak już zacznie mówićsmile
        super
        • zie-lona Re: Dzieci biją 19.09.06, 15:45
          No właśnie. żeby umiał bronić swoich praw, ale nie używał przemocy. Jestem zła
          na rodziców, którzy uczą swoje dzieci rozwiązywać konflikty biciem ( albo po
          prostu nie uczą innych sposobów). Teraz moje dziecko na tym cierpi. Mam
          nadzieję że jakoś sobie z tym poradzimy.
          • kattkak Re: Dzieci biją 19.09.06, 22:50
            jakbym tylko pozwoliła synkowi oddać to byłaby już regularna bitwa.

Dwa lata pracuję nad nim, że nie rozwiązuje się oodawaniem żadnych konfiktów.
            Ze jak ktoś go uderzy, to trzeba powiedzieć, że takie zachowanie jest złe i że
            nie będzie się więcej z nim np. bawić jeśli kolega zamierza się bić.

Moje dziecko, jak poszło po raz pierwszy do piaskownicy( 8 msc) to wróciło ze
            wszystkimi łopatkami.
            Ze żłobka synuś regularnie wracał z limem albo ze śladami pogryzienia.
            Pracujemy wszyscy aby ograniczyć agesję u Młodego. Ale i tak pani w przedszkolu
            zauwazyła że jest jedym z bardziej dominujących i głośnych dzieci w grupie.

• dzoaann Re: Dzieci biją 19.09.06, 23:00
              A ja miałam taki problem z synem jak poszedł do pierwszej klasy, dotąd z agresją
              się nie spotkał, może z jakąś szarpaniną najwyżej. ale w pierwszej klasie
              napadła na niego grupa 5 chłopców i to był problem, Mały nie wiedział co robić.
              Nie nauczyłam go oddawać. Raczej radziłam unikać takich sytuacji, uczuliłam
              nauczycielkę. Kuba parę razy głośno i stanowczo powiedzał, że nie będzie się
              bić-spokojnie. I tyle, dzieciakom się znudziło. Bo ani nie walczył z nimi, ani
              nie dał się zastraszyć.
    • narsen Re: Dzieci biją 19.09.06, 23:14
      Tylko nie każcie dzieciom chodzić na skargę do "Pani". Łatka "skarżypyty" na
      zawsze się do nich przyklei. A dzieci potrafią znaleźć później inne, bardziej
      wyrafinowane i okrutne metody na pokazanie, że kogoś nie akceptują - niż bicie.
      Dziecko trzeba nauczyć określonych działań - tak, aby nie stało się ofiarą.
      Niestety nasze ideały co do środowiska i relacji międzyludzkich rzadko się
      sprawdzają (przynajmniej nie w tym wieku) i trzeba o tym pamiętać. A takie
      traktowanie przez rówieśników może się odbić na psychice naszych dzieci na
      zawsze.
      • zie-lona Re: Dzieci biją 20.09.06, 12:53
        Właśnie tego boję się najbardziej, że mój syn stanie się ofiarą i przez brak
        umiejętności stosowania przemocy będzie bardzo cierpiał. Jakie pomysły macie
        dziewczyny na to jak dzieciak powinien się bronić?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka