Dodaj do ulubionych

Ząbkowanie

IP: *.* 21.08.01, 19:45
Drogie mamy,napiszcie proszę jakie były objawy ząbkowania u Waszych dzieci.Moja mała ma 6 miesięcy i zaczynam wprowadzać soczki i słoiczki. Nie za bardzo ma na nie ochotę. Poza tym nie chce ciągnąć z butli (do tej pory karmiłam ją tylko piersią). Poza tym piszczy całymi dniami i ślini się. Czy to właśnie ząbkowanie? Przede wszystkim czy to marudzenie towarzyszy często ząbkowaniu? Mała budzi się też w nocy co 1,5, ew 2 godziny. Wcześniej przesypiała już nawet 4.A jeśli to ząbkowanie to czym smarować najlepiej dziąsełka.
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Ząbkowanie IP: *.* 21.08.01, 21:10
      Magdo!Identyczne objawy w identycznym wieku zauważyłam u swojej córeczki. Smarowałam Calgelem, podawałam na noc Panadol... tyle, że pierwszy ząbek wyrósł jej dwa dni temu a Gaba ma juz skończone 10 miesięcy!!! :O Tak więc może Twoje szczęście właśnie przeżywa jeden z wielu etapów wykluwania się ząbka... a ten biały kiełek pojawi się w bliżej nieokreślonym czasie :DŻyczę cierpliwości i pozdrawiam :hello:
      • Gość: MJS Re: Ząbkowanie IP: *.* 22.08.01, 16:21
        Dziewczyny, widać ząbek, lada dzień powinien się przebić bo na dziąsełkach widać białą kreseczkę, a i spuchnięte są że aż od samego patrzenia mnie boli. tak więc to chyba ząbkowanie no i do tego ten upał. Biedna Julcia.Dzięki za rady.
    • Gość: guest Re: Ząbkowanie IP: *.* 21.08.01, 21:23
      Julek mial identyczne objawy. Slinij sie i piszczal a byl przy tym tak absorbujacy i marudny ze az strach. W nocy pobudka co 2 godziny w dzien do cyca co godzine. Pierwszy zabek pojawil sie w wieku 5 miesiecy a 2 tygodnie pozniej nastepny. Teraz czekamy na gorne jedyneczki.A co soczkow i zupek to moj maly tez nie chcial ze smoczka bo nie umial. Zupki od razu dostawal lyzeczka (nauka trwala 2 dni!) a soczki z kubeczka z dziubkiem. Pije i je az mu sie uszy trzesa. Powodzenia :hello:
    • Gość: guest Re: Ząbkowanie IP: *.* 22.08.01, 09:28
      Dziewczyny!Zastanowiło mnie to piszczenie :) Gaba jest osóbką bardzo żywotną i nie skojarzyłam piszczenia z ząbkami, ale po waszych postach sprawa stała się jasna :lol: Piszczenie obok ślinienia okazuje się nieodłącznym objawem ząbkowania!Pozdrawiam :hello:
      • Gość: guest Re: Ząbkowanie IP: *.* 22.08.01, 10:12
        No też tak myślę, piszczenie + ślinienie = ząbkowanie :crazy:Moja Ela (prawie 8 m-cy) od ponad dwóch miesięcy ma te same objawy i nic??? Może to jest długotrwały proces??? A może coś zostało pominięte???Sprawdź Magdo, czy Twoja pociecha ma rozpulchnione dziąsełka, a może pakuje wszystko do buzi i przy okazji rzuca się na wszystko, co odstaje (np. na nosy...), czasem jest rozdrażniona, może budzi się w nocy z płaczem? myślę, że jeśli większość z tych warunków zostanie spełniona, to na pewno jest to ząbkowanie.
        • Gość: guest Re: Ząbkowanie IP: *.* 22.08.01, 10:23
          Dokładnie te objawy się zgadzają. A ząbek Gaby /ten pierwszy, który ma dopiero od trzech dni a sama skończyła 10 miesięcy!!!/ rośnie i jest coraz bardziej widoczny i... wyczuwalny :DPozdrawiam :hello:
    • Gość: guest Re: Ząbkowanie IP: *.* 22.08.01, 10:51
      hej!na bardzo bolesne ząbkowanie pomagają homeopatyczne czopki Viburcol.Czasami takie rozdrażnienie ciągnie się miesiącami,a ząbka nie widać. Ale jak już się pokaże, to radości nie ma końca.pozdrawiamMariola
      • Gość: guest Re: Ząbkowanie IP: *.* 22.08.01, 11:02
        Wypróbuję! Dzisiaj Gaba budziła się 6 razy!!! Pewnie drugi już rośnie. Najwyższy czas :D:hello:
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka