Dodaj do ulubionych

ile wypijają dziennie wasze maluszki?

14.11.06, 21:33
Hej, mam problem ze swoją 18 miesięczną córcią. Mianowicie problem polega na tym,że mała wypija dziennie około 2 litrów płynów z tego około 0,5 litra w nocy. I tu właśnie jest problem. Budzi się w nocy i krzyczy "mama pićku", i tak średnio co godzinę zaczynając od 1 w nocy. Nie muszę chyba mówić co to oznacza dla mnie,kiedy muszę o 7 rano gnać do pracy z oczami na zapałki. Martwi mnie to, bo nie wiem czy jest to normalne, tyle pić? Dodam, że temp. w pokoju dziecka jest ok.18 stopni, nawilżacze na kaloryferach, także chyba nie jest za gorąco i sucho. Może ktoś wie jak oduczyć nocnego picia. Daję małej do picia tylko napoje nie słodzone i wodę, alem jej to nie przeszkadza i tak się budzi. Może ktoś miał taki problem. Proszę o rady. Aneta
Obserwuj wątek
    • kamulek_20 Re: ile wypijają dziennie wasze maluszki? 14.11.06, 22:42
      Mam podobny problem z moją 20 miesięczną córeczką!!Ona pije jeszcze ze smoczka
      i zauważyłam że lubi ciągać smok od buteleczki,zastępuje jej chyba ten smoczek
      do uspokajania który odrzuciła jakiś czas temu.Wypija w nocy dwie szklanki
      herbatki!!Tak się przyzwyczaiła że w dzień prawie non stop z buteleczką i co
      jakiś czas wołanie: mamo pi pi(znaczy piciu)myślę że butelka może zastępować
      jej odrzucony niegdyś smoczek,a jeśli nie o to chodzi to też myślę:Czy ona
      potrzebuję tak dużo pić???Nie mam pojęcia!!
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=51631307&a=51631307
      • magda270519761 Re: dużo! 15.11.06, 10:59
        Moja ma 21 m-cy i też tak dużo pije ostatnio( w dzień ,w nocy nie pije), potrafi
        wypić 250 ml i woła jeszcze , pije wodę min. i rozcieńczony bobofrut i wcale tak
        dużo nie siusia , może to faktycznie bardziej suche powietrze przy ogrzewaniu,
        choć ogólnie dzieciaki lubią pić dużo tak po prostu.
      • martynahpt Re: ile wypijają dziennie wasze maluszki? 15.11.06, 11:26
        A ja z kolei mam odwrotny problem bo moj synk (2latka) malo pije w dzien. w
        nocy wypija niestety 2xpo180ml mleka a w dzien pije wode i wypija ledwo 125 ml.
        To juz prawie na sile, trzeba go zachecac do picia. Moze ktos z waszych dzieci
        tez tak malo pije, co mzoe byc przyczyna.
    • anetalewic Re: ile wypijają dziennie wasze maluszki? 15.11.06, 19:20
      byłam dzisiaj ze swoją małą u lekarza aby zbadać cukier (duże pragnienie jest objawem cukrzycy), no i lekarz mówi,że w normie(115 po jedzeniu). Lekarka powiedziała,że to poprostu przyzwyczajenie do smoczka od butelki i dlatego mała tak cały czas pije. Od dzisiaj wszystkie butelki schowałam i pić daję tylko z kubka lub niekapka. Zobaczymy jak będzie w nocy. Jak narazie to nie źle nam idzie bo mała nie chce pić tak często. Odezwę się jutro po nocy.
      • dzemma Re: ile wypijają dziennie wasze maluszki? 16.11.06, 14:11
        ja tak zrobiłam - mój mały zawsze duzo pił, budził sie w nocy kilka razy,
        zmieniłam butelke na niekapek i kilka dni moze było cięzko ale teraz
        przyzwyczaił się do niekapka chociaz tez się budzi (zdecydowanie juz nie tak
        często)zdarza sie ze przesypia nawet całe noce.
        • anetalewic Re: ile wypijają dziennie wasze maluszki? 16.11.06, 20:39
          zrobiłam dokładnie tak samo jak ty, wczoraj schowałam wszystkie butelki i smoczki a zostawiłam tylko niekapek, ale mała nie chce z niego pić woli kubeczek. A ubiegłej nocy budziła się chyba ze 4 razy, ale jak podawałam jej niekapek to kładła się spać nie pijąc wcale. Myślę że to i tak sukces, bo przynajmniej nie obudziła się rano cała mokra, bo pampersy nie wytrzymują. Mam tylko problem z podawaniem wieczorem kaszki, bo niekapek ma mniejszą objętość, a ona standardowo wypijała 230 ml. Narazie wszystko idzie ok, zobaczymy co będzie dalej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka