Dodaj do ulubionych

obwód główki

IP: *.* 04.03.02, 14:06
Czy możecie mi napisać jaki obwód głowy mieli Wasi synkowie w wieku 5,5 miesiąca? Byłam dzisiaj u lekarza, który stwierdził, że mój syn ma trochę za dużą główkę (44,5 cm) co może oznaczać np. wodogłowie lub nadmierne cićnienie śródczaszkowe. Co prawda ma jakąś taką dziwną główkę (czółko uwypuklone, główka jakby trochę kwadratowa) ale nie wiem czy może to już być wodogłowie? Może wynika to z niedoboru wit. D? Od jakiegoś m-ca ma zwiększoną dawkę ze wyględu na duże ciemiączko. Z góry dziękuję za odpowiedź.Kaśka i Łukaszek (5,5 m-ca)
Obserwuj wątek
    • Gość: darek Re: obwód główki IP: *.* 04.03.02, 14:14
      z tym obwodem główki to jest wiesz no wiążący parametr w porównaniu z obwodem klatki piersiowej, sam obw. gł. nic nie powie, a tak na marginesie albo raczej jako główne przesłanie tego postu zażądaj skierowania na USG głowki, to nic nie boli nie kosztuje ale będzie wiadomo na pewno czy nic nie dzieje się złego, albo jak pozwala na to Twoja syt finan pojedź na prywatne badanie i będzie po kłopocie, albo bedzie on znany, chociaż raczej po kłopocie tak było u nas mały też miał za dużą głowkę USG rozwiało wszelkie obawy.Zresztą zaraz potem klata dogoniła głowę a teraz to juz przegoniła :)
    • Gość: EmA Re: obwód główki IP: *.* 05.03.02, 07:15
      A jaka jest objętość klatki piersiowej synka? Jeśli idzie w parze a różnica waha się od 0,5 do 1,5 cm to wszystko jest w pożądku. Dla spokojności ducha powiem tylko że Alex w wieku 5 miesięcy /specjalnie zajrzałam do książeczki/ miał główkę 47,5 cm a klatkę piersiową 47cm. Z tym że waga mojego synka wynosiła wtedy 9.700. Wszystko musi być proporcjonalne. Na pewno wszystko jest okpozdrowiam Edyta mama Alexa :hello:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka