Dodaj do ulubionych

KUPKA CO 3 DNI - POMOCY

IP: *.* 09.04.02, 11:14
Mój synek ma prawie 2 lata (bez 2 mies.) i prawie od zawsze miał problemy z wyproznianiem, robi kupki mniej więcej co 3 dni, są one w miarę normalne, Jak często wasze dzieci się załatwiają i czy znacie taki przypadek , co robić aby załatwiał się codziennie. dodam , że jest alergikiem - i może tu jest problem, nie daje oznak aby mu to jakoś przeszkadzalo, miękki brzuszek. Czasami nie wytrzymujemy i aplikujemy mu czopek 3 dnia, a wtedy on robi kupkę od razu i jest ona w miarę normalna, nie twarda.Podpowiedzcie mi, czy mam iść do lekarza, do jakiego bo pediatra mówi tylko - więcej picia , a On wypija dziennie ok. 400 ml. wody, soku.Niech ktoś mi odpowie na tes post. Plis
Obserwuj wątek
    • Gość: Hermiona Re: KUPKA CO 3 DNI - POMOCY IP: *.* 09.04.02, 11:39
      To naprawdę nie jest nic złego, zwłaszcza, że jak piszesz, kupki ma normalne.A czy przypadkiem nie próbujecie Go nauczyć siadania na nocnik? Bo dzieci czasem tak reagują - wstrzymują się z wypróżnieniem, bo boją się zrobić na nocnik.Lepiej nie dawaj Mu czopków, bo to w ogóle zahamuje odruch wypróżniania. Jeśli koniecznie chcesz cos z tym zrobić, to mozesz dawać Mu do picia kompot z suszonych (albo świeżych) śliwek, ale nie za dużo, zeby nie było przesady w drugą stronę. Może rzeczywiscie więcej picia,jakieś przecierowe gęste soki, ale chyba bez duzej ilości marchwi, bo może być wzdymajaca.A tak w ogóle to nie martw się, bo nic złego się na pewno nie dzieje. Myślę też,ze to nie jest związane z alergią, bo wtedy raczej są albo obstrukcje, albo rozwolnienie.
      • Gość: guest Re: KUPKA CO 3 DNI - POMOCY IP: *.* 09.04.02, 12:13
        Bardzo dziękuję, że coś napisałaś.Do nocniczka nie zmuszamy bo nie wyraza chęci, czasami jak sam chce to owszem( co nie jest za często). Czy soczki Karotki zatwardzają? - jest w nich marchew.Więc robienie kupek przez dzieci nie codziennie może być "normalnością" i nie ma się o co martwić.Dzięki, może mi troszeczkę ulrzyło.
        • Gość: Gosia1 Re: KUPKA CO 3 DNI - POMOCY IP: *.* 09.04.02, 20:29
          Anetko radziłabym Ci podawać Małemu soczki przeznaczone dla dzieci, nie karotkę. Najlepiej oczywiście bobofruity ale i Smakuś może być, jest produkowany przez ovitę nutricia. Na marchew rzeczywiście uważaj, na kłopoty z kupką dobrze robi dynia. Są bobofruity z dynią, spróbuj. Powodzenia Gosia :hello:
    • Gość: MagdalenaP Re: KUPKA CO 3 DNI - POMOCY IP: *.* 09.04.02, 12:27
      uwazam ze nie ma sie czym przejmowac gdyby dzialo sie cos zlego widac bylo by to po dziecku mial by twardy brzuszek czeste kolki napewno dawalby ci jakies znaki ze zle sie czuje jesli moge ci cos poradzic to moze to zebys od czasu do czasu nie za czesto stosowala herbatke z koperku mozna kupic w kazdej aptece zapewniam cie ze marchew nie ma wplywu na stolec twego diecka
      • Gość: Hermiona Re: KUPKA CO 3 DNI - POMOCY IP: *.* 09.04.02, 13:30
        O marchewce napisałam kierując się tym, co pamiętam, kiedy moje dzieci miały takie kłopoty. Wiem, że marchewka nie powodowała wprawdzie zatwardzenia, ale czasem po niej bolał brzuszek. Dlatego wolałam podawac soki z przewagą jabłek.Wydaje mi się też, że w tym wieku dziecko powinno jeszcze pić soki przeznaczone dla małych dzieci - Bobofruty itp., a nie - "dorosłą" Karotkę i na pewno nie soki z kartonów, bo często są one z dodatkiem sztucznych słodzików (te bez cukru), a po nich małe dzieci często mają paskudne rozwolnienia.Moja córka ma alergię i dopiero od niedawna (a ma prawie 10 lat) nie ma problemów z wypróżnieniami, więc to nie jest nic niezwykłego. Nie martw się!
    • Gość: Gosia1 Re: KUPKA CO 3 DNI - POMOCY IP: *.* 09.04.02, 20:25
      Anetko, jeśli nie płacze, jeśli ma miękki brzuszek, jeśli kupka nie jest okropnie twarda, wręcz "bobkowata" to naprawdę nie ma problemu!! Uwierz w to. Najważniejsze jest samopoczucie Twojego synka. I jeszcze jedno. Pediatra naprawdę ma rację. Mój Krzyś na ogół nie ma problemów z wypróżnianiem się. Ale latem, przy upałach tak - ponieważ bardzo się poci. Zamartwiałam się, bo u Niego był to naprawdę problem - bardzo bolało Go w lewym boczku. Właśnie tamtędy przebiega jelito grube i masa kałowa przeciskając się, uciskała Mu tę część. Rozwiązaliśmy ten kłopot podając Mu bardzo, bardzo dużo do picia. Naprawdę mnóstwo, ok. 1,5 do 2 litrów wody dziennie. I pomogło, ładnie się wszystko uregulowało. Spróbuj tak ze swoim synkiem. Jeśli nie bardzo lubi wodę mineralną, spróbuj kupić tę z dziubkiem - Nałęczowiankę. Dzieci bardzo lubią pić przez ten dziubek, nie wyłączając mojego synka. Poza tym wypróbuj jeszcze stary ale sprawdzony sposób, otóż rano na czczo podawaj Mu wodę z miodem, ok pół szklanki. Albo świeżo wyciśnięty sok z grapefruita - rewelacyjny sposób!!!!! Ale unikaj jednak czopków.... Częściej też podawaj Mu do jedzenia gotowane lub pieczone jabłuszko, nie surowe. Unikaj bananów, białego pieczywa. Dobre efekty przynosi dawanie dziecku chleba razowego. Jak jeszcze coś mi się przypomni, napiszę. Pozdrawiam Cię serdecznie Gosia
      • Gość: Hermiona Re: KUPKA CO 3 DNI - POMOCY IP: *.* 09.04.02, 20:38
        A ja dodam, że woda mineralna powinna być niegazowana!
    • Gość: guest Re: KUPKA CO 3 DNI - POMOCY IP: *.* 11.04.02, 13:08
      Mój synek ma dopiero 7 miesięcy ale też załatwiał się co 3 a nawet 4 dni.Od 3 miesięcy podaję mu zupki bo lekarz stwierdził że to może pomóc ale nie pomogło. także i mi kazano dawać mu czopki ale efekt był taki że bez czopka nie mógł się załatwić wogóle. Wkońcu dałam mu spokój i teraz mały załatwia się kiedy chce i robi to częściej może to stres tak na niego wpływał (nadal karmię piersia). Sugeruję żeby dać dziecku święty spokój sama Pani pisze że czuje się z tym dobrze. A do diety wprowadzić dużo owoców gruszki, jabłka oraz kaszę i niech dużo pije ale nie marchewke powodzenia. Marta
    • Gość: MJS Re: KUPKA CO 3 DNI - POMOCY IP: *.* 12.04.02, 11:17
      Ja z moją Julcią walczyłyśmy z zaparciami (wypróżnianie co 2-4 dni, kupka twarda, mała płakała przy kupkaniu) jakieś 6 miesięcy. Nie pomagałą dieta, więcej picia, Lactulosa itp. poszliśmy do gastrologa. Jego zalecenia też nie pomogły. Próbowałąm wszystkiego (śliwki, winogrona, jabłka, odstawiąłm marchew, chlebek razowy). Nic nie pomagało.Aż tu nagle, zniknęła jej wysypka na tle alergicznym (okazało się że powodowały ją pomidory) i małą zaczęłą robić normalnie kupkę, a nawet czasem 2x dziennei, bez płaczu. Piszesz że twój mały jest alergikiem. ja jestem przekonana,że zaparcia u mojej Małej były objawem alergii.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka