Dodaj do ulubionych

Przy jakiej temperaturze podać np. nurofen?

29.11.06, 15:16
Drogie mamy,
przy jakiej temperaturze podajecie waszym przedszkolakom coś na zbicie
gorączki. Czy 38 stopni kwalifikuje sie już na nurofen. Paracetamol (apap) na
mojego 4,5 latka nie działa. Nasza lekarka mówi, by dać organizmowi powalczyć
i każe podawać nurofen od 39. Co radzą Wasi lekarze?
Pozdrawiam
Gąskama
Obserwuj wątek
    • kamymama Re: Przy jakiej temperaturze podać np. nurofen? 29.11.06, 15:24
      Ja niestety nurofenem, a nawet pyralginą (to pierwsze nie zawsze zadziała)
      muszę swoją córę faszerować już od 37,5 st.C. Kama ma drgawki gorączkowe, które
      mogą wystąpić u niej już przy 38,5 st.C!
      To wszystko zależy jak dziecko znosi i walczy z temperaturą.
      • gaskama Re: Przy jakiej temperaturze podać np. nurofen? 29.11.06, 15:41
        Ojejku, drgawki gorączkowe? Mój mały miał kiedyś 41 stopni, był wtedy strasznie
        słaby, chłodziliśmy go całą noc chłodną wodą. Koszmarna noc! Ale drgawek nie
        miał. Dzięki za odpowiedź.
        Gąskama
    • mammax Re: Przy jakiej temperaturze podać np. nurofen? 29.11.06, 15:28
      Nam pediatra zalecił podawać środki na zbicie gorączki (apap lub ibum) jak
      temperatura młodemu wzrośnie powyżej 38 st. C, nie wcześniej, chyba że ma
      biegunki to wtedy od 37,5 st C. Pzdr
      • gaskama Re: Przy jakiej temperaturze podać np. nurofen? 29.11.06, 15:42
        Moniko,
        ale może młody jest maluszkiem. Mój ma 4,5 roku. Wydaje mi się, że 37,5 to
        żadna temperatura. Mója jak ma temperaturę, to i 39 a i 41 kiedyś też mieliśmy.
        pozdrawiam
        Gąskama
        • aka10 Re: Przy jakiej temperaturze podać np. nurofen? 29.11.06, 16:26
          Zbijanie temperatury od ok. 39 stopni,zalezy jeszcze,w jakim stanie jest dziecko.
          37,5 to nie temperatura.
        • mammax Re: Przy jakiej temperaturze podać np. nurofen? 01.12.06, 14:22
          Jeśli chodzi o wiek mojego dziecka to 3,5 roku. To już nie taki znów maluszek.
          A jeśli chodzi o temperaturę to akurat moje dzieci mają po mamusi dość niską
          temperaturę (normalnie mam poniżej 36 st.) i być może w związku z tym nawet
          przy temp. 38 st są w fatalnej formie - tylko leżą. Zresztą jak pisałam u mnie
          jest podobnie. Raz w życiu moja temp. osiągnęła 39 st i wtedy już majaczyłam,
          podobno. Pzdr
    • marghe_72 Re: Przy jakiej temperaturze podać np. nurofen? 29.11.06, 16:57
      38, 5 mierzone pod pachą

niższą zbijam tylko na noc.. na wypadek gdzyby zachciało jej się urosnąć
    • ptapti1 Re: Przy jakiej temperaturze podać np. nurofen? 29.11.06, 18:14
      Z moich doświadczeń temperaturowych i rozmów z lekarzami to:
      -Temperatura to znak, ze organizm dziecka WALCZY z chorobą.
      -Nie zbijać temperatury farmacełtykami bo tylko osłabiamy organizm
      -Przy 38st. zacząść przemywanie gazikiem z zimną wodą miejsca: skronie, zgięcia
      łokci, zgięcia kolan, nadgarstki itp.
      -Możemy także schłodzić dziecko wietrzeniem pokoju
      W szpitalach maleńkie dzieciaczki (noworodki też) kąpią w zimnej wodzie na
      zbicie temperaturty. Nie polecam tego uw domu ale kąpiel nie zaszkodzi
      (normalna)
      -Jak najrzadziej i tylko w razie konieczności stosować naprawde sporadycznie
      • malazuzia Droga Ptapti 29.11.06, 21:47
        Jeżeli zostaną urażone inne mamusie to naprawdę bardzo przepraszam. Jednakże,
        nie mogłam oprzeć się, aby tego postu nie skomentować. Moje gratulację, gdyż
        tak normalnego podejścia jeszcze tu nie widziałam. Jestem pełna szacunku. Gdy
        ja polecałam i tak właśńie tłumaczyłam innym koleżankom, to uważały, że mam
        staroświeckie podejście do problemu. A potem mamusie narzekają, że dzieci
        chorują, do przedszkola chodzić nie mogą i atakują inne matki. Same wychowują
        cherlaków.
        Ptapti, ja tak robię dokładnie od dwóch lat. Moje dziecko z paracetamolu
        dostaję jedynie na jakieśbóle. Zawsze ratujemy się "domowymi sposobami", które
        naprawdę działają.
        Wielkie brawa i właśńie z takich wypowiedzi należy brać przykład.
    • malazuzia Re: Przy jakiej temperaturze podać np. nurofen? 29.11.06, 22:07
      Droga Gaskamo.
      W zupełności zgadzam sięz dziewczynami. Wszystko zależy, od czego jest za
      gorączka. Częste u dzieci są potocznie zwane "trzydniówki". Moja mała to
      przechodziła. Zero kataru i kaszlu a temperatura jest. Wtedy nic jej nie
      podawałam tylko schładzałam.
      Jeżeli cośpoważńiejszego ( np. angina ) to zanim zacznie działaćlek właściwy (
      który z reguły jest antybiotykiem ) to na noc można dać: ale jeżeli przekroczy
      przytoczone ponad 38 stopni.
      Tak jak wspomniała Ptapti: jest gorączka-organizm walczy. Czyli wytwarza SWOJE
      przeciwciała, które nabędzie już na wieki.
      A tak na marginesie dodam, że jak moja mała ma taki dziwny kaszel i katar to
      stawiam jej bańki. U mojej Zuzi efekt pozytywny zawsze.
      • gaskama Re: Przy jakiej temperaturze podać np. nurofen? 30.11.06, 09:25
        Malazuzio,
        dzięki za odpowiedź. Ja byłam po prostu ciekawa, co radzą inni lekarze. My
        generalnie 38 stopni nie uważamy za dużą temperaturę, tym bardziej, że sym ma
        już 4,5 roku i zazwyczaj przy takiej temperaturze podaję tylko więcej picia. W
        wyjątkowych przypadkach, gdy jest już ponad 38 to podaję na noc coś na zbicie
        (tak jak jedna z mam). Raz nie podałam i w nocy wzrosło do 39.6 a obudzenie
        malucha w środku nocy i przekonanie go do połknięcia lekarstwa nie jest proste
        i w takiej sytuacji wolę zapobiegać. Chłodzę kąpielą (nie w zimniej wodzie, ale
        w chłodnej ok 36 stopni) dopiero od 39. Ale każdy przypadek jest indywidualny.
        Jedna z mam pisała, że jej córcia ma drgawki już przy 38 stopniach i w takiej
        sytuacji absolutnie rozumiem, że mama przeciwdziała podając lekarstwa, a nie
        poprzestaje na przemywaniu gazikami i otwieraniu okna.
        Pozdrawiam
        Gąskama
        • alex05012000 Re: Przy jakiej temperaturze podać np. nurofen? 30.11.06, 10:50
          ja podaję ibufen od temperatury ok 38 stopni, gorączka spada i dziecko odżywa,
          po co ma sie męczyć?
          • ptapti1 Re: Przy jakiej temperaturze podać np. nurofen? 30.11.06, 11:06
            Ale zbijanie goraczki okłądami nie jest męczeniem dzieckA!!!!
            Po zimnych okładach też gorączka spada (nawet powiedziałabym, że skuteczniej i
            szybcuiej)a jest to naturalna walka.
            Bez urazy ale powiedz mi proszę jak Ciebie zaczyna tak troszkę boleć głowa to
            zaraz sięgasz po proszek? czy próbujesz odpocząść, napiuć się herbatki, wyjść
            na świerze powietrze?

Nie przyzwyczajajmy organizmu dziecka do farmaceutyków bo w dorosłym życiu byle
            katarek będzie leczyło antybiotykiem.

Zresztą u mnie lekarze mają takie zdanie jak ja I to Oni mi to zdanie wyrobili
            za co dziękuje Sużbie Zdrowia z KOniecpola

• ptapti1 Re: Przy jakiej temperaturze podać np. nurofen? 30.11.06, 11:07
            A i powiedz mi jeszcze czym zamierzasz ratować dziecko jak niedaj Boże
            temeratura sięgnie 41st.?
            • kamymama Re: Przy jakiej temperaturze podać np. nurofen? 30.11.06, 12:08
              A co ja mam powiedzieć jak temperatura przekroczy 40 stopni? Ja muszę(!)
              podawać środki przeciwgorączkowe już przy 37,5 st.bo potem to mogę czekać tylko
              na drgawki:o( I w tym momencie ważniejsze jest uniknąć drgawek niż uzaleznienie
              od paracetamolu. Ale tak się postępuje gdy dziecko jest narażone na drgawki
              goraczkowe. Jeżeli farmakologia zawodzi i temperatura rośnie dalej, a tak też
              już u nas bywało, to wtedy ratujemy się kąpielą. No cóż, do 5 roku życia
              dziecka niestety, ale nurofen i pyralgina jest u nas na "pierwszym miejscu".
              Pozdrawiam i oby nasze dzieci nie musiały chorować:o)
              • ptapti1 Re: Przy jakiej temperaturze podać np. nurofen? 30.11.06, 14:24
                zawsze sa wyjatki. ja pisze tu o dzieciach ktore 'normalnie' reaguja na
                temperature. o znam matki ktire podaja dziecia leki zupełnie bezpodstawnie.
          • marghe_72 Re: Przy jakiej temperaturze podać np. nurofen? 30.11.06, 12:27
            alex05012000 napisała:

> ja podaję ibufen od temperatury ok 38 stopni, gorączka spada i dziecko
            odżywa,
            > po co ma sie męczyć?

gorączka = organizm walczy z infekcją
            gorączka = paradoksalnie dobry objaw
            • 5_monika Re: Przy jakiej temperaturze podać np. nurofen? 30.11.06, 14:36
              www.sprawynauki.waw.pl/?section=article&art_id=1321
        • malazuzia Re: Przy jakiej temperaturze podać np. nurofen? 30.11.06, 19:39
          Masz pełną rację, że różnie dzieci reagują n atemperaturę. I należy to
          kategoryzować.
          Moja Zuzia ma róże gorączki: 1) gdy cała gorączka mieści się w głowie, czyli ma
          całą gorącą główkę, a ciałko mniej. Wtedy bardzo uważam na przebieg
          temperatury. Zazwyczaj z mężem siedzimy na zmianę i pilnujemy, jeżeli chodzi o
          drgawki. Staram się jej wtedy za mocno nie przykrywać, przykręcić kaloryfer,
          schładzamy ją wtedy, gdy śpi.
          2)to gorączka całego ciała. Wtedy główka jest chłodniejsza. Tu postępujemy
          róznie. Zależy od samopoczucia dziecka. Gdy ma wysoką gorączkę, to bawi się
          normalnie

Życzę, dużo zdróweczka i żadnych wrednych choróbsk
    • zabicka3 Re: Przy jakiej temperaturze podać np. nurofen? 30.11.06, 14:53
      Mój lekarz mówi, ze teoretycznie do 38,5 st. C organizm sam sobie radzi i
      walczy,a potem trzeba mu już pomóc. Niestety, w wielu przypadkach drgawki z
      powodu temperatury są sprawą indywidualną. Ja zawsze podaję małej paracetamol w
      okolicach 38,4 - 38,5 st.C. działa w zasadzie błyskawicznie, tylko trzeba
      pilnować dawek, żadne tam "połowki", bo potem temperatura się utrzymuje w
      okolicach 37 st. C - na zbicie jest tegoi za mało, a dziecko kiepsko się czuje.
    • osesek22 Re: Przy jakiej temperaturze podać np. nurofen? 30.11.06, 15:56
      Mój pediatra jest zdania (i tu go w pełni popieram), że mniej ważna jest sama
      wysokość temperatury, bo przecież każde dziecko jest inne i inaczej reaguje na
      różne bodźce i leki (zresztą tak samo jak człowiek dorosły), a większe
      znaczenie ma samopoczucie. Jeśli dziecko jest pogodne, chętnie się bawi, a
      oprócz temperatury, nic więcej mu nie dolega, specyfików na zbicie gorączki nie
      należy podawać. Natomiast podać w przypadkach, kiedy widać, że źle się czuje,
      jest apatyczne, słabe albo płaczliwe.
    • iberka Re: Przy jakiej temperaturze podać np. nurofen? 30.11.06, 21:04
      Ja podaję Nurofen kiedy Kuba ma infekcję ( 3 wieczory po 7,5 ml) i tyle. zawsze
      działa a poradziła mi to jedna z emam, która jest pediatrą. Rada sprzed 2 lat
      świetnie sie u nas sprawdziła.

Iza
      • malazuzia Re: Iberka 01.12.06, 20:30
        Jak dobrze wywnioskowałam, pomimo tego, że maluch nie ma gorączki a tylko
        infekecję to dajesz leki na zbicie gorączki.
        A powiedz mi, jak wtedy ten lek działa? Czy wówczas jest to zabijacz zarazek?
        • jakw Re: Iberka 01.12.06, 21:14
          Takie leki zwykle działają także przeciwzapalnie i przeciwbólowo.
        • kerry_weaver Re: Iberka 01.12.06, 23:29
          > Jak dobrze wywnioskowałam, pomimo tego, że maluch nie ma gorączki a tylko
          > infekecję to dajesz leki na zbicie gorączki.

Nasza pediatra dała identyczne zalecenie - Ibuprofen działa przeciwzapalnie i
          czasami może pomóc zdusić infekcję w zarodku.
          Co do meritum - moje dzieci najczęściej już przy 37,6 zachowują się jak ciężko
          chore, powyżej 38 zawsze dostają Nurofen.
          Jedna mama powyżej pisała o "trzydniówkach" - zero kaszlu, kataru a gorączka
          jest - w takim przypadku zawsze należy wykonać badanie moczu bo gorączka bez
          innych objawów może oznaczać zakażenie układu moczowego.
        • iberka Re: Iberka 02.12.06, 08:35
          tak, wówczas jest to zabijacz infekcji. Mój Kuba nie choruje często ale jeśli
          widzę,że coś zaczyna się dziać to podaję to co wiem,że podać mogę (tego nauczył
          mnie pediatra Kuby, żeby radzić sobie przez 3 dni a jeśli nie pomoże robimy
          konsultacje). Zawsze mamy w domu mucosolvan, nurofen , sterimar, pulemx baby.

Iza
          • malazuzia Re: Iberka 04.12.06, 17:38
            A czy to może być każdy inny lek przeciwgorączkowy?
          • malazuzia Re: Iberka 04.12.06, 17:40
            A ten sterimar długo stosujecie? jakie są efekty? Czym się rózni od innych
            sprey do nosa alergikom?
            Napisz wszystko co wiesz i własne spostrzeżenia.
            • iberka napisałam na priv :-) 04.12.06, 22:06
              • malazuzia Re: napisałam na priv :-) 05.12.06, 20:18
                Ale ja nic nie dostałam sad
      • mama_ameleczki Re: Przy jakiej temperaturze podać np. nurofen? 05.12.06, 13:08
        ja podaje córci paracetamol od 38 ale czasami nawet jak ma mniej bo przeciez to
        nie jest tylko na obniżenie goraczki ale jest tez lekiem przeciwbólowym i
        podaje jak od choroby boli ja np. główka.
    • malinka255 Re: Przy jakiej temperaturze podać np. nurofen? 05.12.06, 13:55
      Kiedys dawalam jak corka miala ponad 38,5; a kieda dni temu lekarka powiedziala
      ze dac jak ma 38;
      malinka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka