Kochane dziewczyny!Wybaczcie,że nie odpisywałam,ale u mojego taty zdiagnozowano raka żołądka i własnie go operują więc jakoś nie mam głowy. Ależeby nie myśleć to już wam odpisuję. 1. To, że chłopcy zaczynaja mówić później, to MIT. Naprawdę wszystko zależy od genów i od tego, czy z dzieckiem się rozmawia (zaznaczam, że to co innego niż mówi do dziecka)2.JĄKANIE - na początku mamy jąkanie fizjologiczne, czyli coś całkiem zgodnego z naturą.Dziecko chce bardzo dużo powiedzieć(toć nie gadało przez ponad rok)a tu jak na złość nie bardzo mu to wychodzi a i słów brakuje.A poza tym w pokoju czekają klocki,misie itp. więc się śpieszy.Co robić z takim maluchem?NIE POPĘDZAĆ I NIE MÓWIĆ ZA NIEGO!!!choćby męczył się z jednym wyrazem 5 min.Wiem że to trudne i wystawiające naszą cierpliwość na próbę,ale czego sie nie robi dla dziecka.Dam przykład:Jaś:Mamo zobacz ja..aa..aa.ki fajny sa.. sa...sa mochódMama:Tak synku widzę JAKI FAJNY SAMOCHÓD.Owzem możecie powiedzieci:kochanie powtórz to jeszce raz ale powolutku, ale niech to będzie max.2 razy a nie 50 tysięct, bo dzieciak sie po prostu wkurzy i nic nie powie.a potem będzie sobie myślał:no tak skoro mówię źle to lepiej jest się nie odzywać.Jąkanie moze przejśc w patologie ale nie musi.Często jąkają się dzieci ,które mają rodzeństwo(bo to wtedy sztuka dojść do głośu i trzeba się streszczać)albo których mamy mówią to okropne

dejdź,nie widzisz,że...i tu następuje wymiana tysiąca powodów, zeby nie słuchać bobasa.Jąkać sie mogą również te dzieciaczki których jedno z rodziców ma tą wadę.NIE JEST TO DZIEDZICZNE,ale dziecko słyszy, ze mama albo tata tak mówią i wydaję się mu, że tak właśnie należy mówić.Jąkanie spowodowane może być lękiem (mamy długo nie ma,bo idzie do pracy i dziecko czuje się zagrożone),szokiempowypadkowym, głupią nauczycielką w szkole czy w przedszkolu (gdy ta osmiesza naszą pocieche lub krzyczy) i w ogóle sytuacjami,które są nowe nieznane i wzbudzają strach.Inaczej jest troche u rodzin dwujęzycznych.I tu proponuję sprawdzoną metodę by maluchowi sprawę rozjaśnić.Świetne rezultaty daje podział na języka mamy i język taty.Czyli mama mówi po polsku tata zaś po.... wedle potrzeby.Dzieciaczkowi się wtedy układa wszystko w główce: acha z mamą dogadam się tak, a z tatą inaczej.Jest to prosta metoda na pierwsze lata życia dziecka.Potem będzie kiedy będzie starsze bedzie myślało jak my. Jąkanie jednak w tym wypadku też jestw normie.Zauważyłyście może (a może nie

, że dziecko kiedy się jąka, bardzo się potrafi spiąć (patrz mięśnie twarzy i szyi), ma trudności ze złapaniem oddechu.Proponuje więc łtwe ćwiczenie(DLA WSZYSTKICH DZIECI):-kładziemy się z delikwentem na ziemi (same dla relaksu),każemy mu położyć rękę na brzuszek, na przeponie(gzie przepona? przy żołądku, trochę nad nim)i oddychamy przeponą.Rodziłyście więc wiecie.DLA MAM PO CESARCE

:kazemy dziecku z brzuszka robić balonik, piłeczkę (do wyboru)Powietrze wciągamy noskiem, wydychamy powoli ustami na literkę np. sWLaśnie się dowiedziałam, że mój tata jest w krytycznym stanie na OIOM,napisze kiedy będę mogła.