Gość: Izusia IP: *.* 01.10.02, 09:44 Postawili mojego tatę na nogi, więc jeśli mogę wam służyć pomocą albo informacją to piszcie. Postaram się jak najszybciej odpisać(choć internet mam narazie tylko w kawiarence)Całuję Mamusie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: agarad Re: Logopeda IP: *.* 01.10.02, 11:08 cześć izusia, fajnie że wszystko dobrze sie potoczyło.dużo zdrówka dla tatusia.w takim razie nareszcie mogę Cie pomęczyc.o zacinaniu u dwulatków troszke juz pisałaś więc sie troszke uspokoiłam (bo obserwuje że mój synek (2,4) zasina się coraz mniej) niepokoi mnie natomiast jego seplenienie, hm czy to własbnie jest seplenienie, bo mi seplenienie kojarzy sie z literą s a mój synek swój jezyczek wciska miedzy zęby w wielu innych wyrazach gdzie s nie występuje np. "gdzie".mam prośbę abyś odpowiedziała (o ile mój opis coś wyjaśnił) czy w tym wieku to jeszce norma czy należy już sie tym zająć? i jeszce jedno konkretne pytanko - w jakich niepokojacych sytuacjach nalezy udac sie do logopedy a kiedy do foniatry?pozdrawiam agarad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Izusia Re: Logopeda - seplenienie IP: *.* 04.10.02, 08:57 2,5 roczny maluch może jeszcze seplenić, a ma właściwie typowe objawy seplenienia. Nie wiąże się to jedynie z głoskami syczącymi (s,c,z itp.) ale z pozostałymi. Takiemu maluchowi, jka słusznie napisałaś jezor wychodzi przez ząbki. Może być to z przodu albo po bokach. U twojego synka nie jest to jeszcze patologią, ale u czterolatka takie objawy są czymś niepokojącym i koniecznie trzeba odwiedzić wtedy gabinet. co do jąkania, z czasem przejdzie,tylko trzeba unikać sytuacji stresujących,nieustannego poprawiania brzdąca i porównywania(!) z innymi dziećmi. Acha, co do foniatry to jest to lekarz zajmujący sie nieprawidłowościami ze strony BUDOWY układu artykulacyjnego, tj. krtani,wiązadeł głosowych.Dzieci do niego trafiają kiedy mają problemy z głosem ogólnie, a od wymowy,jąkania,wszelkich dys-,niedosłyszenia jest logopeda.mama Marcinka napisała/ł:> cześć izusia, fajnie że wszystko dobrze sie potoczyło.dużo zdrówka dla tatusia.> w takim razie nareszcie mogę Cie pomęczyc.> o zacinaniu u dwulatków troszke juz pisałaś więc sie troszke uspokoiłam (bo obserwuje że mój synek (2,4) zasina się coraz mniej) niepokoi mnie natomiast jego seplenienie, hm czy to własbnie jest seplenienie, bo mi seplenienie kojarzy sie z literą s a mój synek swój jezyczek wciska miedzy zęby w wielu innych wyrazach gdzie s nie występuje np. "gdzie".> mam prośbę abyś odpowiedziała (o ile mój opis coś wyjaśnił) czy w tym wieku to jeszce norma czy należy już sie tym zająć? i jeszce jedno konkretne pytanko - w jakich niepokojacych sytuacjach nalezy udac sie do logopedy a kiedy do foniatry?> > pozdrawiam agarad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agarad Re: Logopeda IP: *.* 03.10.02, 09:01 tak się chciałam tylko przypomniećagarad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna.s. Re: Logopeda IP: *.* 03.10.02, 09:35 Jeżeli można, to mam pytanie. Mój 3 letni synek czasami wymawia "r" prawidłowo, a czasami jest to "r francuskie". Czy powinnam iść już teraz z nim do logopedy czy też poczekać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Izusia Re: Logopeda- R IP: *.* 04.10.02, 09:01 Dzieci z literką "r" teoretycznie maja czas do 7 r.ż. Ale pieciolatka warto wziąć już w obroty, trzylatek może "żyć spokojnie" anis napisała/ł:> Jeżeli można, to mam pytanie. Mój 3 letni synek czasami wymawia "r" prawidłowo, a czasami jest to "r francuskie". Czy powinnam iść już teraz z nim do logopedy czy też poczekać? Odpowiedz Link Zgłoś
amid Re: Logopeda 15.08.22, 10:06 Gość edziecko: anna.s. napisał: > Jeżeli można, to mam pytanie. Mój 3 letni synek czasami wymawia "r" prawidłowo, > a czasami jest to "r francuskie". Czy powinnam iść już teraz z nim do logopedy > czy też poczekać? W takiej sytuacji najlepiej pójść od razu, ale do logopedy dziecięcego. On w trakcie zabawy, bez stresu dla dziecka, przeprowadzi ocenę (diagnozę). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Meggy Re: Logopeda IP: *.* 03.10.02, 10:35 Hej Izusia,ja tez mam pytanko .Czy jest to powod do niepokoju, jesli 13-to miesieczne dziecko nie wymawia zadnych slow (np. mama, tata, daj, baba,itp.), tylko wydaje rozne dzwieki, np. buuuu, hmmmm,uhuh? Czy powinno sie juz isc z dzieckiem do logopedy, czy jest jeszcze za wczesnie na niepokoj? Od kiedy mozna powiedziec, ze mozliwe, ze dziecko ma problemy z mowa?Pozdrawiam Cie serdecznie, Meggy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Izusia Re: Logopeda IP: *.* 04.10.02, 09:07 Moje dziecko ma 12,5 m. i mówi jedynie Toga (to nasz pies)a reszta to tysiące dźwięków trudnych do określenia.sporadycznie zdarzy się jej mama,ale to już naprawdę święto.Za pół roku będą mówili już zdecydowanie lepiej.o tym, że dziecko ma problemy z mową można mówić dopiero właściwie u cztero, pięcio letnich dzieciaczków. I to nie zawsze. Pipi napisała/ł:> Hej Izusia,ja tez mam pytanko .> Czy jest to powod do niepokoju, jesli 13-to miesieczne dziecko nie wymawia zadnych slow (np. mama, tata, daj, baba,itp.), tylko wydaje rozne dzwieki, np. buuuu, hmmmm,uhuh? Czy powinno sie juz isc z dzieckiem do logopedy, czy jest jeszcze za wczesnie na niepokoj? Od kiedy mozna powiedziec, ze mozliwe, ze dziecko ma problemy z mowa?> Pozdrawiam Cie serdecznie, > Meggy Odpowiedz Link Zgłoś