mama2325 20.12.06, 10:38 macie jakiś dobry i łatwy przepis na ciasteczka korzenne. łatwe i szybkie żeby można zrobić z dzieckiem. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marghe_72 Re: przepis na ciasteczka 20.12.06, 10:53 www.gazeta.pl -> forum kuchnia ->Galeria Potraw polecam Odpowiedz Link Zgłoś
anetakm1 Re: przepis na ciasteczka 20.12.06, 12:03 "piernik babci Silije" - robiłam je z moim trzyletnim synkiem - pycha!!!! Piernik ten- oprócz wielkiej rzeszy fanów, a zapewniam, że zjada się go do ostatniego okruszka, a ilość fascynatów rośnie z roku na rok- posiada jeszcze tę tajemniczą właściwośc, że robi się go przynajmniej 3 tygodnie przed spozyciem, a samo ciasto może stać nawet rok. Rekordzistka trzymała ciasto w lodówce 18 miesięcy. Piernik wyszedł przedni. Zresztą ja sama nie dalej jak miesiąc temu odkryłam zapas już upieczonych pierników z zeszłych Świąt- były pyszne i miękkie. Do rzeczy i do dzieła. Potrzebujecie: 1/2 LITRA MIODU 3 JAJKA 1/2 SZKLANKI MLEKA 3 PŁASKIE ŁYŻKI SODY OCZYSZCZONEJ 2 SZKLANKI CUKRU 1 KOSTKĘ SMALCU 1 KG MĄKI SZCZYPTĘ SOLI 1 PACZKĘ PRZYPRAWY DO PIERNIKÓW ale to nie wystarczy, wiec dodatkowo: CYNAMON, GAŁKA, KARDAMON, GOŹDZIKI ETC. Wszystkich przypraw ma wyjść 1/2 szklanki Miód, cukier i smalec rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu. Sodę rozpuszczamy w mleku. Do dużej miski wsypujemy mąkę, przyprawy i sól. Kiedy smalec, miód i cukier nieco przestygną wlewamy je do mąki, dodajemy mleko i jajka i wyrabiamy rękami na miękką masę. Następnie miske przykrywamy luźno folią lub ręcznikiem i odkładamy na dwór, na balkon lub do lodówki. Niech sobie ciasto dojrzeje. Po kilku tygodniach ciasto wyjmujemy, wałkujemy (niezbyt cienko) i wycinamy z niego przeróżne cudeńka (kto ma dzieci niech je zaprzęgnie do pracy- będą zachwycone). Pieczemy ok. 15 minut w temp. 180'C. Po upieczeniu i udekorowaniu (lukier, pisaki, posypka itd- tu pomoc dzieci tez jest niezbędna) pierniki wkładamy do pudełka i leciusieńko skrapiamy wodą. Po trzech dniach są idealnie miękkie i pyszne. Twarde też są zresztą pyszne Odpowiedz Link Zgłoś