Dodaj do ulubionych

przepis na ciasteczka

20.12.06, 10:38
macie jakiś dobry i łatwy przepis na ciasteczka korzenne. łatwe i szybkie żeby
można zrobić z dzieckiem.
Obserwuj wątek
    • marghe_72 Re: przepis na ciasteczka 20.12.06, 10:53
      www.gazeta.pl -> forum kuchnia ->Galeria Potraw

polecam big_grin
      • anetakm1 Re: przepis na ciasteczka 20.12.06, 12:03
        "piernik babci Silije" - robiłam je z moim trzyletnim synkiem - pycha!!!!

Piernik ten- oprócz wielkiej rzeszy fanów, a zapewniam, że zjada się go do
        ostatniego okruszka, a ilość fascynatów rośnie z roku na rok- posiada jeszcze
        tę tajemniczą właściwośc, że robi się go przynajmniej 3 tygodnie przed
        spozyciem, a samo ciasto może stać nawet rok. Rekordzistka trzymała ciasto w
        lodówce 18 miesięcy. Piernik wyszedł przedni. Zresztą ja sama nie dalej jak
        miesiąc temu odkryłam zapas już upieczonych pierników z zeszłych Świąt- były
        pyszne i miękkie.
        Do rzeczy i do dzieła.
        Potrzebujecie:

1/2 LITRA MIODU
        3 JAJKA
        1/2 SZKLANKI MLEKA
        3 PŁASKIE ŁYŻKI SODY OCZYSZCZONEJ
        2 SZKLANKI CUKRU
        1 KOSTKĘ SMALCU
        1 KG MĄKI
        SZCZYPTĘ SOLI
        1 PACZKĘ PRZYPRAWY DO PIERNIKÓW
        ale to nie wystarczy, wiec dodatkowo: CYNAMON, GAŁKA, KARDAMON, GOŹDZIKI ETC.
        Wszystkich przypraw ma wyjść 1/2 szklanki

Miód, cukier i smalec rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu. Sodę rozpuszczamy
        w mleku. Do dużej miski wsypujemy mąkę, przyprawy i sól. Kiedy smalec, miód i
        cukier nieco przestygną wlewamy je do mąki, dodajemy mleko i jajka i wyrabiamy
        rękami na miękką masę. Następnie miske przykrywamy luźno folią lub ręcznikiem i
        odkładamy na dwór, na balkon lub do lodówki. Niech sobie ciasto dojrzeje.
        Po kilku tygodniach ciasto wyjmujemy, wałkujemy (niezbyt cienko) i wycinamy z
        niego przeróżne cudeńka (kto ma dzieci niech je zaprzęgnie do pracy- będą
        zachwycone). Pieczemy ok. 15 minut w temp. 180'C.
        Po upieczeniu i udekorowaniu (lukier, pisaki, posypka itd- tu pomoc dzieci tez
        jest niezbędna) pierniki wkładamy do pudełka i leciusieńko skrapiamy wodą. Po
        trzech dniach są idealnie miękkie i pyszne. Twarde też są zresztą pyszne

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka