Dodaj do ulubionych

Sterczące żebra u maluszka?

IP: *.* 24.03.03, 09:14
Od pewnego czasu zauważam, że klatka piersiowa mojej 9-miesięcznej Majki robi się wystająca, wypukła. Czy to może być krzywica?! Myślę, że dostaje dość witaminy D. Nóżki ma proste. Ładnie chodzi, jest sprawna. Zwlekam z wizytą i ulekarza, bo nie chcę, by złapała w przychodni grypę.Co Wy na to?
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Sterczące żebra u maluszka? IP: *.* 24.03.03, 10:00
      WitamDokładnie w tym samym wieku, około 9 miesiąca życia zauważyłam u mojego synka że odkształciły mu się troszeczkę dolne żeberka (zaczęły odstawać na zewnątrz). Pediara stwierdziła, że bardzo często dzieje się tak u dzieci w momencie kiedy zaczynają się więcej ruszać. Siadanie, zginanie się, pochylanie powoduje lekkie odkształcenie żeberek bo kostki są jeszcze miękkie. Tak też spokojnie, sterczące żeberka to nie zawsze objaw krzywicy. Ale kiedy się grypa uspokoi proponuję pokazać małą pediatrze, niech obada. Zawsze będziesz spokojniejsza.Pozdrawiam :hello:Asia
      • Gość: MonikaS. Re: Sterczące żebra u maluszka? IP: *.* 24.03.03, 11:01
        Ogromnie dziękuję!!! Bardzo mnie uspokoiłaś.
    • Gość: guest Re: Sterczące żebra u maluszka? IP: *.* 24.03.03, 12:21
      Mój mąż ma już czterdziestkę na karku i dalej odstające żeberka ;) od dzieciństwa. Mój trzyletni synek odziedziczył to po nim. Krzywicy żaden nie miał.ATA
    • Gość: guest Re: Sterczące żebra u maluszka? IP: *.* 24.03.03, 12:34
      nasz synek też ma takie wystające żeberka. Dzieje się tak u szczuplutkich dzieci, które jednak mają normalny brzuszek (bo wnętrzności wszystkie są w normalnych rozmiarach), ale ten brzuszek wydaje sie duży, bo reszta jest szczupła. I żeberka się rozszerzają, szczególnie od momentu, kiedy dziecko zaczyna pionizować postawę, czyli od około 6 miesiąca (bo pionizacja to też siedzenie). Tak, że nie jest to nic groźnego, niemniej jednak te żeberka nie wrócą już do pierwotnego kszałtu
      • Gość: MonikaS. Re: Sterczące żebra u maluszka? - dzięki! IP: *.* 24.03.03, 12:52
        Czyli Majka nie będzie mieć mieć talii osy... Całkiem tak, jak mama :)No trudno!
    • Gość: MO1970 Re: Sterczące żebra u maluszka? IP: *.* 24.03.03, 14:17
      Sterczące łuki żeber mogą być przyczyną krzywicy -tak było u mojego synka, oprocz tego był dzieckiem z obniżonym napięciem mięśniowym i kilka tych problemów wpłynęło na zniekształcenia w obrębie klatki piersiowej. Jednak nie musi tak zostać, Ja starałam się wyćwiczyć mięśnie brzucha aby "ściągnęły" żebra do dołu. W zabawie starałam się go delikatnie łaskotać lub podszczypywać w brzuch co powodowało odruchowe napięcie mięśni lub bawiliśmy się na moich kolanach kiedy siedział bokiem do mnie i próbowałam go zsunąć a on wychylając się do tyłu łapał pion. We wszystkich zabawach napinał się brzuch i jednocześnie się wzmacniał pociągając żebra do dołu.Kiedy był trochę starszy chętnie jeździł na odpychanym stopami samochodzie potem na rowerku. Teraz ma 9 lat i bardzo ładną sylwetkę. Mam nadzieję, że tak też będzie u Twojej córeczki. Pozdrawiam serdecznie jeżeli masz jakieś pytania pisz na priv trochę trudno opisać ćwiczenia, ale mogę spróbować. MO
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka