Dodaj do ulubionych

1,5 roku o której pierwszy posiłek i co?

15.02.07, 11:14
Witam,jestem mamą 19 miesięcznej dziewczynki i mam pytanie do was w sprawie
podawania posiłków. O której rano wasze szkraby spożywają pierwszy posiłek i
co to jest. Ja daje mojej małej o 6 rano mleko a potem o 10 śniadanie ale
zastanawiam się czy aby nie zrezygnować z tego mleka i dawać jej o 8 śniadanie
(np.płatki na mleku). A jak jest u was?
Obserwuj wątek
    • amelia691 Re: 1,5 roku o której pierwszy posiłek i co? 15.02.07, 12:34
      mój synek ma 17 mcy...pierwszy posiłek zaczynamy o godzinie 9 rano..ale to z
      racji tego że o tej porze sie budzimysmile)
      zazwyczaj jest to mleko z płatkami, jajecznica lub jajko, kanapka z jakims
      warzywkiem(pomidor, ogórek, sałata,) lub z serkiem zółtym..do tego kakao na
      mleku...własciwie komponuje śniadanko z tego co mam w lodówce i aby bylo
      zdrowe..staram sie mojemu dziecku podawac dwa razy dziennie mleko, pod różną
      postacią...(kaszka, grysik,ryż na mleku, budyń itd..)oprocz tego zjada jogurty..

www.adasik.bobasy.pl
      • kahapala Re:amelia691 18.02.07, 11:43
        Jakie płatki podajesz synkowi.Chciałam je wprowadzić, ale producenci rzadko
        umieszczają informacje czy są one odpowiednie dla takich małych dzieci. Mam
        zamiar zacząć od zwykłych kukurydzianych bez dodatków i czekoladowych kuleczek
        z Nestle.
        • amelia691 do kahapala 24.02.07, 11:58
          zaczęłam od -własnie takich zwykłych kukurydzianych, potem wprowadziłam
          kuleczki czekoladowe, płatki cynamonowe cini minis(adas je uwielbia) albo też
          takie poduszeczki nadziewane...własciwie to jada juz takie jakie mam akurat w
          domusmile..pozdrawiam
    • ik_ecc Re: 1,5 roku o której pierwszy posiłek i co? 15.02.07, 14:04
      To chyba sprawa indywidualna, zalezy o ktorej dziecko sie budzi i o ktorej chce
      jesc... Moja corka wstaje ok 6:30, ale do 9 nie ma sily zeby cos jej wcisnac.
      Jako pierwszy posilek je kasze na wodzie (ma alergie na mleko) z suszonymi
      owocami.
    • gaba36 Re: 1,5 roku o której pierwszy posiłek i co? 15.02.07, 14:45
      Moja córeczka (podobno tak jak ja w jej wieku) na śniadanie życzy sobie tylko
      mleko, ok 180 ml. Wypija je ok 9.00. Dopiero potem, ok 12.00 je kanapkę.
    • wiolk77 Re: 1,5 roku o której pierwszy posiłek i co? 15.02.07, 15:01
      mojemu jeszce brakuje 1,5mc do 1,5rż, ale pewnie nie wiele się zmieni...
      budzę go o 6tej i pije mleko wcześniej ok. 200 ml a od 2 mc 100 ml, później
      albo go zawożę do babć albo śpi dalej do 8ej
      I śniadanie po 8:00 - kaszka na gęsto 250 ml a pół godz. po kaszce kanapka z
      wedliną lub parówka
      • gusia210 Re: 1,5 roku o której pierwszy posiłek i co? 15.02.07, 20:50
        mój synek,20 miesięcy-pije mleko około 5-6 rano i dalej śpi.A śniadanie o
        9.Kanapki z wędliną,pomidor,ogórek kisz.,jajecznica itp.
    • mamakubusia8 Re: 1,5 roku o której pierwszy posiłek i co? 15.02.07, 20:52
      ja daje o 8.00 mleczko, a o 10 dostaje sniadanie takie jak ja jem i herbatke
      obiad to tak zazwyczaj okolo 14.oo podwieczorek tak kolo 17.00 i kolacja o 19.00
      a przed snem kubek mleka, dodam ze moj kuba ma 20 miesiecy.
    • kar.ola123 Re: 1,5 roku o której pierwszy posiłek i co? 16.02.07, 12:32
      Moja corcia w tym wieku przebudzala sie miedzy 5 a 6 rano, dostawala do lozka
      butelke z plynna kaszka i zasypiala jeszcze do 8 - 8.30. Kolo 9 jadlysmy razem
      sniadanie - tzn. ona generalnie skubala albo troche chlebka, albo troche
      wedlinki, nie byla wcale glodna. W wieku 2 lat przestalam jej dawac butelke i
      od wtedy spi do 7 - 7.30, wskakuje do nas na chwile, a potem jemy sniadanie
      (ona miseczke kaszki i kanapeczke). Chcialam ja wczesniej oduczyc ale ciagle
      nie moglam sie zebrac (nie przeszlo bezbolesnie, nie powiem), w koncu zostalam
      zmuszona, bo okazalo sie, ze ma uczulenie na mleko. stad kaszki bezmleczne .
      Jesli mala na sniadanie malo je to butla to raczej z przyzwyczajenia niz z
      potrzeby.
      • melka87 Re: 1,5 roku o której pierwszy posiłek i co? 16.02.07, 23:42
        Moja mala je pierwszy posilek ok 8 jest to kaszka ryzowa z deserkiem, potem
        jakas paroweczka badz kanapka czasem jajecznica a jak niema ochoty to danonek.
    • majan2 Re: 1,5 roku o której pierwszy posiłek i co? 17.02.07, 15:08
      JAk wstanie, czyli kolo7.30 kaszka wilozobozowa ok 200ml
    • dominika0808 Re: 1,5 roku o której pierwszy posiłek i co? 18.02.07, 06:02
      moj synek jak budzi sie okolo 6 rano to possie troche mleczka z maminego
      cycusia i spi dalej do okolo 9 sniadanie jemy o 9.30 i jest to kanapeczka z
      wedlinka, serkiem zoltym i pomidorkiem lub serkiem bialym , jajeczniczka lub
      pasta jajeczna itp... Kubus ma 17 miesiecy...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka