justyna9926 10.04.07, 08:05 Ciekawa jestem po jakim czasie wasze dzieci zaczęły już tak na prawdę korzystać z nocnika - czyli kiedy zaczęły wołać siku prawie za każdym razem i kiedy zaczęły korzystać z normalnej toalety ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hillroad Re: nocnik - ile czasu trwała nauka ? 10.04.07, 09:21 u nas nauka trwała trzy dni, ale dopiero po tygodniu nie było wpadki. było to ponad pięć miesięcy temu i poza pierwszym tygodniem nigdy nie było wpadki. od wczoraj zaczęłam trening w nocy, nie zakładam pieluszki. wiem, że ten etap będzie trudniejszy, ale przynajmniej spróbuję. pamiętaj, że wszystko zależy od dziecka, życzę powodzenia i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kama2810 Re: nocnik - ile czasu trwała nauka ? 10.04.07, 16:48 Nie masz co panikowac, jest to sprawa indywidualna dziecka i kazde musi "samo" dorosnąc i pojąć. U nas poszło bardzo szybko i sprawnie, nic nie moczyła nie posikiwała. Natomiast corka koleżanki bardziej się "męczyla" a przy tym i jej mama. Suszenie i zapieranie trwało cały tydzień a informacja o kupce była podawana już po zrobieniu w majteczki. Przede wszystkim nie zrzazaj się ani dziecka, nie krzycz tylko spokojnie "dojrzewajcie" do tej dorosłosci. pozdrawiam - mama 3 letniej martusi Odpowiedz Link Zgłoś
patunia79 Re: nocnik - ile czasu trwała nauka ? 10.04.07, 22:33 Jestem pełna podziwu dla mam które piszą że u nich to trwało kilka dni do tygodnia. Ja już sama nie wiem czy ja nie czytam między wierszami, czy robię coś źle czy mój 26 miesięczny synek poprostu nie jest jeszcze gotowy robić na nocnik. Uczę Patryka robić na nocnik już ponad trzy tygodnie, mam wrażenie że stoimy w miejscu. Nie woła, sika jak tylko ma na to ochotę i nie patrzy gdzie to robi, jedyny nasz sukces to to że przekonał się bardziej do nocnika, bo wcześniej nocnik to był wróg nr 1. Teraz zrobi na nocniczek a potem w niespełna 5 min potrafi zrobić w majteczki porządne siku. Wielki ukłon dla mam które uczyły swoje dzieci sikać na nocniczek w niespełna trzy dni czy tydzień. Odpowiedz Link Zgłoś
xasicax Re: dp patunia79 10.04.07, 23:35 Witam Mam ten sam problem.Moj patryczek tez nie kuma jesli chodzi o wolanie o siuiu,ale kupke robi na nocnik od dluzszego czasu.Nie umie mu przetlumaczyc ze trzeba wolac ,albo on nie chce zrozumiec.Ma teraz 24 mies,czyli sa w tym samym wieku.Chyba Wszystkie Patryczki to takie leniuszki Odpowiedz Link Zgłoś
karotka11 Re: dp patunia79 13.04.07, 14:32 Dziewczyny, przecież od zawsze wiadomo, że każde dziecko ma swoje własne tempo rozwoju i za Chiny Ludowe nie da się nic przyspieszyć. Moje dziecko jest właśnie na etapie rezygnowania z pieluchy. Ma 20m. i właściwie nie planowałam jeszcze nocnikowania. Ale on sam zdecydował, że jest na to gotowy. Kupkę wołał od dawna i zawsze robił do nocnika, ale siusiu dopiero wtedy, gdy po przebudzeniu zakomunikował mi "siusiu", a pielucha była sucha. I tak dwa dni sadzałam go co mniej więcej 30 min. z kilkoma wpadkami. A po dwóch dniach zaczął sam wołać "siusiu". Tak więc nic na siłę, drogie mamy. Odpowiedz Link Zgłoś
agular Re: dp patunia79 15.04.07, 14:34 Hej, mój synek przestał robić w pieluszki jak miał 19 mies i przestał robic z dnia na dizen. Tzn jak wiekszosc dzieci nie dawal mi nigdy chodzic samej do łazeniki i dzieki temu zrozumial ze tam robi się siusiu. Pewnego dnia poprstu zdjełam mu pieluchę i zalożyłam majteczki i spodenki zaczelam najpeirw co 15 minut wysadzac go do kibelka bo na nocnik nie bylo mowy bo przeciez mama tam nie robi i tak sie nauczył ze ani razu nie zamoczył majtek..sama jestem w szoku bo jeszcze ze dwa tygodnie przed tym nie chcial nawet na sekundkę usiasc na kibelek..dodam ze lubi siusiac na stojąco na specjalnym podescie bo na siedząco się denerwuje. Widac na kadego przychodzi pora i tyle... Odpowiedz Link Zgłoś