13.04.07, 18:11
Moja dwulatka ma ciemnobrązowe trzy, okrągłe.
Na brzuchu właściwie od urodzenia troszkę "wybrzuszonego"
pieprzyka, ale takiego bladego tzn. trochę ciemniejszy od skóry,
nierówny.
Czy Wasze dzieci mają takie znamiona?
Teraz słońce i lato, trochę mnie to niepokoi.
Obserwuj wątek
    • domiska1 Re: Pieprzyki 13.04.07, 18:20
      Oboje moich dzieci ma znamiona i to w miejscach bardzo widocznych ( chwalę się
      nimi w wizytówce wink co za tym idzie narażonych na wszelkie urazy,ałońce itd.Nic
      szczególnego robić z tym nie musisz.Smaruj te miejsce po prostu kremem z
      silniejszym filtrem i obserwuj.Dla świętego spokoju umów się na wizytę u
      dermatologa,niech zobaczy i powie co z tym robić.Znamiona to nic strasznego.
      Pozdrawiam,D.
    • dominika8 Re: Pieprzyki 13.04.07, 20:43
      na pewno powinien zobaczyć to dermatolog
      z autopsji piszę, że powinno się tego bardzo pilnować. A filtry jak najwyższe,
      nawet 60
    • green_land Re: Pieprzyki 14.04.07, 19:53
      Idź do dermatologa, to Cię uspokoi.
      Moja córcia miała gładziutkie ciałko, a właśnie gdy miała ok. 2 lat zaczęły jej
      się pojawiac pieprzyki. Jedne to zwykłe płaskie punkciki, inne wypukłe. No cóz,
      genów nie da się oszukac, ma to po rodzicach i dziadkach.
      No i filtry max wysokie.
      Pozdrawiam
    • danois1 Re: Pieprzyki 14.04.07, 21:01
      Zmieniły się w ostatnim czasie tendencje w dermatologii zdecydowanie. Do
      niedawna dermatolodzy polecali obserwować znamiona i stosować filtry. Teraz
      usuwa się wszystykie, nietypowe (bardziej, czy mniej) znamiona. Szczególnie
      dotyczy to dzieci właśnie. Obecnie nie usuwa się znamion "z marginesem", więc
      zabieg ma zakres minimalny.
      Pozdrawiam,
      danois1
      • isa1001 Re: Pieprzyki 15.04.07, 22:42
        danois1 napisała:

> Zmieniły się w ostatnim czasie tendencje w dermatologii zdecydowanie. Do
        > niedawna dermatolodzy polecali obserwować znamiona i stosować filtry. Teraz
        > usuwa się wszystykie, nietypowe (bardziej, czy mniej) znamiona. Szczególnie
        > dotyczy to dzieci właśnie. Obecnie nie usuwa się znamion "z marginesem", więc
        > zabieg ma zakres minimalny.

Chyba jednak nie tak. Mam synka z dużym znamieniem na nóżce. Jest pod stałą
        kontrolą dermatologa z Centrum Zdrowia Dziecka. Na pierwszej wizycie
        usłyszeliśmy, że teraz znamiom o ile nie są złośliwe się nie usuwa. Można w ten
        sposób uszkodzić mięśnie i np. noga czy ręka nie będzie rosła tak jak trzeba.
    • mamaice Re: Pieprzyki 15.04.07, 21:00
      moj synek ma pieprzyka miedzy paluszkami na raczce miedzy najmniejszym
      paluszkiem w serdecznym?? tez sie zaczynam zastanawiac czy pojsc z nim do
      lekarza ,jest on brazowy i nierowny ale ja mam ich tez mnostwo wiec sama nie
      wiem czy to geny...
      • zoskasamoska2 Re: Pieprzyki 16.04.07, 10:01
        Piepzykami nie trzeba sie bardzo przejmowac. Moja Dagusia ma 4 latka i baaaardzo
        duzo pieprzykow na calym ciele a to dlatego, ze jej tatus ma. W lato wyskakuje
        jej nawet wiecej! Bylam z nia u dermatologa, pieprzyki nie sa grozne, ale
        powinno sie je obserwowac. Niepokojace moga byc wlasnie te nierowne i
        ciemniejsze, ale nie musza! Ale koniecznie trzeba uwazac na nie i uzywac kremu z
        duzym faktorem, najlepiej na pieprzyki uzyc blokera
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka