iwetka1 Re: neologizmy dziecięce 29.11.07, 22:21 Maciek 4lata 2 miesiące na prośbę, aby wykonać jakieś polecenie odpowiedział "z chętnością".Teraz ma 4lata 10 miesięcy i nadal czasami to z chętnością się pojawia. Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: neologizmy dziecięce 30.11.07, 10:17 Olga, 2 lata dlutać = robić na drutach tlutać grać na flecie, trąbie Fleksyjnych "przekrętów" ma mnóstwo, ale chodziło chyba tylko o typowe neologizmy? Odpowiedz Link Zgłoś
viki711 Re: neologizmy dziecięce 13.12.07, 22:12 wiki jak miała 1rok i 7 miesiecy kapuć-ketchup abiś-autobus jaja-wujek wzi- ptaszek kujaj-królik jak miała 3,5 roku zapytała- mamo mogę dwa ciasteczka?, nie bo właśnie szykuję kolację, a ona prosząco, to chociaz trzy jak nie mogę dwóch. i maiała taką teorię, że św. Mikołaj mieszka w niebie z aniołkami tylko w innej chmurze. Odpowiedz Link Zgłoś
patka427 Re: neologizmy dziecięce 14.12.07, 22:22 karinka 18 mies.: krka-krecik pi pi-myszka sia-usiądż ba-piłka(do teraz tak mowi) kogli kogli-ciagle to powtarzała,nie znamy znaczenia cesz?-chcesz? nia-nie ma oro-ogórek ciu ciu-pociąg kuku-kółko bop-mop boba-małpa popo-ponton zio zio-jezioro lo-lody pipsy-chipsy juju-hustawka siuuu-samolot hopa-żaba di-dywan dodo-domek bibi-pingwin ziu-żółw zie zie-jeż pupu-dzięcoł bzi bzi-pszczoła dziu dziu-Gucio dida-winda fefy-Smerfy MNUM MNUM-MYDłO WłOCH-WłOS poppopsute noch-nos koko-doktor płepłe-plaster ninia-nitka cia cia-nożyczki Gam-Gargamel Odpowiedz Link Zgłoś
aga-agata Re: neologizmy dziecięce 15.12.07, 16:23 Jeremi lat 4 i 1 miesiąc: magnetofon kasetowy - kaseton; Każdego dnia jest tyle fajnych słóek, że trudno mi je sobie przypomnieć, ale obiecuję dosyłać Odpowiedz Link Zgłoś
aklain Re: neologizmy dziecięce 17.12.07, 12:03 WIKTOR 2 LATKA I 5 MIESIĘCY -ATUTEŃ= AUTOBUS -PINDONDEŃ= POMIDOR -KOPSIASIOŃ= KOCHAM CIĘ -METUTEŃ = MERCEDES Odpowiedz Link Zgłoś
aklain Re: neologizmy dziecięce 17.12.07, 12:04 WIKTOR 2 LATKA I 5 MIESIĘCY -ATUTEŃ= AUTOBUS -PINDONDEŃ= POMIDOR -KOPSIASIOŃ= KOCHAM CIĘ -METUTEŃ = MERCEDES Odpowiedz Link Zgłoś
krwawakornelia wicki- rekawiczki 17.12.07, 12:15 pandarynka - mandarynka arancia - pomarancza Odpowiedz Link Zgłoś
trojakowamama psiapsiuch:) 18.12.07, 09:35 Psiapsiuch - tak nazwała moja córeczka smycz - łańcuch, na której sąsiadka wyprowadza swojego malutkiego pieska Odpowiedz Link Zgłoś
kifka Re: neologizmy dziecięce 21.12.07, 21:54 Chłopiec, 2lata i 3 miesiace Dżodżo - jajko - (ale to mówil jak miał rok) Moniek - Maluch - smochod (w wieku 1,5 roku) Herbatke herbatkowa - obecnie Vatelino - Valentino - obecnie Koboda - pogoda ( w wieku 20 miesiecy) Odpowiedz Link Zgłoś
kifka Re: neologizmy dziecięce 21.12.07, 22:02 cd.. chłopiec 2 latka i 3 miesiace Gombomb - gołąb - w wieku 18 miesiecy usieść - usiąść - obecnie smaruj smaruj - smarowac chlebek np. masłem - obecnie ciach ciach - nóż - w wieku 18 miesiecy Odpowiedz Link Zgłoś
achmielka Re: neologizmy Maciejka 2lata i3 mies 11.01.08, 17:18 jechamy-jedziemy autkiem lub duzum autem iłga-igła z choinki gutaje-dziekuję kepuć-keczup Odpowiedz Link Zgłoś