ga.mn 06.07.07, 06:58 jakie produkty (spożywcze mają dużo kalorii i są wartościowe dla 2 latka? mi przychodzą do głowy: kasze ryż makarony mięso wieprzowe oliwa z oliwek i... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
slonko1335 Re: dużo kalorii 06.07.07, 08:11 Chcesz podtuczyć dziecko? Nam dietetyczka sprzedała sposób. Kleik z siemienia lnianego. Niektóre dzieci go uwielbiają, podobno, jak dla mnie obrzydlistwo ale można ugotować szklankę i dodawać po trochu do każdego posiłku, jest świetny, bardzo kaloryczny, lekkostrawny, bardzo dobrze oddziaływauje na układ pokarmowy, ma mnóstwo witamin i składników mineralnych. Córce dodawałam do mleka, kaszek, zupek, wlewałam do tego soczku. Muszę przyznać, że ładnie mi wtedy przybrała na wadze. Odpowiedz Link Zgłoś
kropka1907 Re: dużo kalorii 06.07.07, 09:02 Ryżem i kaszami dziecka się nie podtuczy - są lekkostrawne. Makarony, kluski - z odpowiednim sosem (np. śnietanowo-szpinakowym, brokułowym, pomidorowym) podtuczą malucha. Masło - ja dodaję do posiłków mlecznych (np. kaszy mannej, kukurydzianej, do pure ziemniaczanego) Wszelkie smażone na oleju lub oliwie mięsa i ryby, oczywiście wieprzowina jest najbardziej kaloryczna. Mój 2 letni synek ma zaleconą właśnie taką wysokokaloryczną dietę przez gastrologa-zdaniem naszej pani doktor dwulatek ze zdrową wątrobą i nerkami nie może jeść jedynie potraw "biesiadnych" typu tłuste bigosy, golonki, smażone kiełbachy itp. Dodana do sosu śmietana, masło w pure lub kluski z mięsnym sosem nie zaszkodzą a pięknie podnoszą kaloryczność. Oczywiście dzieciakom z nadwagą takich potraw się nie poleca... Odpowiedz Link Zgłoś