Dodaj do ulubionych

dużo kalorii

06.07.07, 06:58
jakie produkty (spożywczesmile mają dużo kalorii i są wartościowe dla 2 latka?

mi przychodzą do głowy:
kasze
ryż
makarony
mięso wieprzowe
oliwa z oliwek
i...

Obserwuj wątek
    • slonko1335 Re: dużo kalorii 06.07.07, 08:11
      Chcesz podtuczyć dziecko? Nam dietetyczka sprzedała sposób. Kleik z siemienia
      lnianego. Niektóre dzieci go uwielbiają, podobno, jak dla mnie obrzydlistwo ale
      można ugotować szklankę i dodawać po trochu do każdego posiłku, jest świetny,
      bardzo kaloryczny, lekkostrawny, bardzo dobrze oddziaływauje na układ
      pokarmowy, ma mnóstwo witamin i składników mineralnych. Córce dodawałam do
      mleka, kaszek, zupek, wlewałam do tego soczku. Muszę przyznać, że ładnie mi
      wtedy przybrała na wadze.
    • kropka1907 Re: dużo kalorii 06.07.07, 09:02
      Ryżem i kaszami dziecka się nie podtuczy - są lekkostrawne. Makarony, kluski -
      z odpowiednim sosem (np. śnietanowo-szpinakowym, brokułowym, pomidorowym)
      podtuczą malucha. Masło - ja dodaję do posiłków mlecznych (np. kaszy mannej,
      kukurydzianej, do pure ziemniaczanego) Wszelkie smażone na oleju lub oliwie
      mięsa i ryby, oczywiście wieprzowina jest najbardziej kaloryczna. Mój 2 letni
      synek ma zaleconą właśnie taką wysokokaloryczną dietę przez gastrologa-zdaniem
      naszej pani doktor dwulatek ze zdrową wątrobą i nerkami nie może jeść jedynie
      potraw "biesiadnych" typu tłuste bigosy, golonki, smażone kiełbachy itp. Dodana
      do sosu śmietana, masło w pure lub kluski z mięsnym sosem nie zaszkodzą a
      pięknie podnoszą kaloryczność. Oczywiście dzieciakom z nadwagą takich potraw
      się nie poleca...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka