Dodaj do ulubionych

co robicie w weekendy?

11.07.07, 14:04
żeby miło spędzić czas całą rodziną.. Ostatnio mam problem z organizacją
czasu podczas gdy jesteśmy we trójkę, tak żeby wszyscy byli zadowoleni. Nasz
maluszek ma 2 latka.. Szukam inspiracji..
Obserwuj wątek
    • olamazur Re: co robicie w weekendy? 11.07.07, 14:13
      O, jak fajnie, że dałaś taki temat smile Też chciałam, ale potem zapomniałam.
      Również jestem mamą dwulatka i myśmy jak do tej pory wymyślili następujące
      atrakcje (Trójmiasto):
      - lotnisko (dwa razy w odstępie paru miesięcy), patrzył na samolot, podziwiał
      jaki duży, jak ludzie wchodzą do środka i jak odlatuje - bardzo mu się podobało
      - akwarium (różne ciekawe ryby w akwariach), też mu się podobało
      - hipodrom - zafascynowany końmi, choć nieco wystraszony, gdy podeszliśmy dość
      blisko

Od dawna już nie mamy pomysłów na atrakcyjne wycieczki, więc jestem bardzo
      ciekawa, co inne mamy podpowiedzą.

• ms32 Re: co robicie w weekendy? 11.07.07, 14:21
        W niedzielę przy dobrej pogodzie jeździmy we trójkę na długi spacer do Łazienek (W-wa), atrakcji jest sporo, po pierwsze ładna okolica do pobiegania, są wiewiórki, pawie i kaczki do karmienia a dla rodziców czasem jakaś wystawa w którymś z budynków. No i obowiązkowo gofry. Zuzia ma 2 lata.
      • ms32 Re: co robicie w weekendy? 11.07.07, 14:21
        W niedzielę przy dobrej pogodzie jeździmy we trójkę na długi spacer do Łazienek (W-wa), atrakcji jest sporo, po pierwsze ładna okolica do pobiegania, są wiewiórki, pawie i kaczki do karmienia a dla rodziców czasem jakaś wystawa w którymś z budynków. No i obowiązkowo gofry. Zuzia ma 2 lata.
        • grzanka23 Re: co robicie w weekendy? 11.07.07, 14:32
          Mozna pojechac do Powsina( Wa-wa),pl Wilsona-pl.zabaw,Las Bielanski,Spacer po
          Puszczy Kampinowskiej.
          Bardzo polecam dla mam z maluszkami tężnie śolna pod Warszawą w Konstancinie
          Jeziorna.Wszystkie katarki przeszły.
      • gosiazgdanska Re: co robicie w weekendy? 11.07.07, 18:31
        Witam.
        Teraz w niedzielę w Gdyni odbędzie sie wystawa psów a pod koniec lipca na
        Morenie wystawa kotów.Polecam.Mój synek ma 20 miesięcy i był bardzo zadowolony
        widząc tyle kotków.Rejs statkiem po Motławie - również fajna sprawa.A w
        Kościerzynie jest Skansen kolejowy który warto zobaczyć.Jak jeszcze sobie coś
        przypomnę to dopiszę smile
    • perse1 Re: co robicie w weekendy? 11.07.07, 14:42
      własciwie to z nasza 2 latką ciagle gdzies jeżdzimy,a to las, a to karuzela
      ,place zabaw w róznych parkach itd.wycieczki za miasto do jakiegos mini zoo, no
      i obowiazkowo tory,mamy az spisane kursy pociagów,bo mała uwielbia z mostu
      patrzec jak jezdzą.ona jest zachwycona ciagłymi wycieczkami,my mniej, bo
      praktycznie jestesmy non stop poza domem i o odpoczynku nie ma mowy.My mamy
      pewne ułatwienie,bo mieszkamy blisko morza, a na plazy faktycznie mamy troche
      relaksu,mała jest zachwycona,bawi sie piaskiem ,woda w baseniku,siedzi w
      namiociku i przede wszystkim jakos na plazy nie ucieka. nie musimy wiec ciagle
      jej trzymac za reke.mozemy siedziec i przygladac sie jej(oczywiscie cały czas
      rozmawiajac z nia,bo ona tego wręcz wymaga)ale nie ganiamy jak wariaci z
      wywieszonymi jezorami-błogie chwile.
    • aglod2 Re: co robicie w weekendy? 11.07.07, 15:51
      To zależy jaki tempetament ma dziecko. Co robiliśmy?
      -malowanie palcami po dużym szarym papierze np owoców
      -byliśmy z małą w Malborku, była grzeczna
      -wycieczka pociągiem podmiejskim, u nas czasem do babci jak nie mogliśmy samochodem, rewelacja!!
    • marysienka110 Re: co robicie w weekendy? 11.07.07, 16:02
      Porozmawiaj z mezem na co on mialby ochote.
      My jezdzimy plywac, albo na piknik, albo do lasu.
      albo do znajomych(zadko). Czasem idziemy do miasta.
    • mara_jade73 Re: co robicie w weekendy? 11.07.07, 16:41
      Wycieszki samochodem: Czersk, Łazienki, Stare Miasto, Pola Mokotowskie. Staramy
      się wymyślać coraz to inne ciekawe miejsca. Lub wycieczki rowerowe, czasem
      połączone z grilowaniem.
    • evchen.ol Re: co robicie w weekendy? 11.07.07, 18:23
      My często robimy sobie wycieczki. Do zoo, skansenu, na basen, nad jezioro, do
      palmiarni, ostatnio M wziął synka na wycieczkę całodniową do swojej rodzinki
      która mieszka co prawda 20km od nas ale jechali pociągiemwink To była dopiero
      atrakcja, plecaki mieli z prowiantem i wyprawa dla trzylatka taka,że opowiada
      wszystkimwink)
    • mamamartusia Re: co robicie w weekendy? 11.07.07, 21:45
      Ostatni hit to konie!!! W okolicy mamy stadninę, więc na spacerach ogladaliśmy
      je, potem dziadek zabrał na konika żeby synio posiedział chwilkę, a w ostatni
      weekend już na poważnie w toczku i w siodle synek 15 minut jeździł na kucu. Była
      radość nad radości. Zapomniałam dodać że synek ma 22 miesiące. Planujemy
      częściej chodzic na konie. Może i sami się skusimy.
      Ostatnio w Sopocie był rajd, i synkowi tez bardzo sie podobało.Nawet huk
      silników był atrakcją- oklaskom nie było końca.
      Oceanarium w Gdyni- świetna sprawa o ile rybki okażą się bardziej interesujące
      dla dziecka niż np. schody lub gaśnica wink
      Muzeum parowozowe w Kościerzynie- Jeszcze nie byliśmy, ale planujemy.
      Wystawe psów i kotów też chętnie odwiedzimy- dobrze wiedzieć.
      Oglądanie zwierzątek w zoo czy nawet w sklepie zoologicznym to też nie lada frajda.
      Plac zabaw z piłkami i labiryntami- uwielbiam ja i mój synek. Mogę się poczuć
      jak dziecko i czuć usprawiedliwiona( bo przecież muszę go pilnować wink), a synek
      nie musi się ograniczać w szaleństwach.
      Plaża- najlepiej się usadowić blisko wody, bo wrzucanie kamyczków i muszelek do
      morza to obowiazek każdego małego plażowicza. Jeśli rozłożymy koc blisko, to
      będziemy mogli poleniuchować obserwujac poczynania dziecięcia(gotowi do startu).
      A jak pada , to zamiast plażowania polecam wyjście chociażby przed dom w
      kaloszach i tuptanie w kałużach, które to, nie wiedzieć czemu, sprawia dzieciom
      tyle radości.
      Synek lubi także chodzic z dziadkami na działkę, gdzie zrywa siobie poziomki,
      truskawki i porzeczki, wrzuca kamyki do balii z wodą , oglada jak rosna
      pomidorki w szklarni- wbrew moim obawom nie depcze i nie niszczy upraw.
      Raz zrobiliśmy radość synkowi zatrzymując się przy salonie z maszynami
      budowlanymi- koparkami, wywrotkami itp- ochy, achy. Teran budowy czegokolwiek
      wart jest obserwacji- ajk pracują dzwigi, betoniarki, itd. Mój prezes uwilbia
      kopary i takie tam.

Zwykle w weekend w domu jest tyyyle do zrobienia,i nie zawsze jest czas na
      jakieś wycieczki. Wystarczy pobyć razem, potowarzyszyć w zabawach, pomazac
      kredkami, pobudować z klocków, poczytać książeczki, pośpiewać piosenki,
      potańczyć (to lubię najbardziej, i to wcale nie przy muzyce dla dzieci, tylko
      ulubionej), poprzytulać, połaskotać, poturlać sie po podłodze, pozwolic mierzyć
      wielkie buty taty, robić miny do lustra. Byle razem. Od poniedziałku bedziemy
      tęsknić
      • marysienka110 Re: co robicie w weekendy? 11.07.07, 21:56
        Szczescie macie, u mnie w okolicy konie sa dozwolone dopiero od 4 latek. Czy to normalne?
        • ejka.pe Re: co robicie w weekendy? 12.07.07, 13:40
          U nas jest tak: mąż pracuje, ja na wychowawczym. Przychodzi weekend i
          organizacja jest następująca:
          - raniutko Zuzia z tatą wychodzą po świeże pieczywo, ja czekam na nich
          - jemy razem śniadanie
          - Zuzia i tatą wybierają się na spacer BEZE MNIE, obojętnie gdzie, ważne że
          razem, że sami, że mają swój świat, a ja pojęcia nie mam, gdzie ich nosi,
          czasem gdzieś nad rzeczkę jadą, do lasku, czasem na basen, bo mamy blisko
          - Ja w tym czasie sprzątam bez pośpiechu chatę, szykuję coś na obiad albo
          zakupy robię
          - potem drzemka Zuzi
          - obiad
          - wspólny spacer, najczęściej w miejsce nieodwiedzane w dni powszednie (jakiś
          zwierzyniec chociażby albo ciekawy plac zabaw)

W niedzielę, jeśli jest ładnie, to do południa razem na rowerach się błąkamy,
          jeśli jest średnio, to ja zostaję w domu i czytam sobie, a oni gdzieś sami
          wyruszają, potem drzemka Zuzi, obiad u rodziców i wspólny spacer gdzieś tam.

Każdy jest zadowolony, ja mam dla siebie trochę czasu, Zuzia i mąż mają czas,
          żeby pobyc razem, beze mnie. Jeśli się da, to w tygodniu też czasem wychodzą
          gdzieś sami.
          Moim zdaniem nie trzeba wcale wymyślac nie wiadomo jakich atrakcji, żeby
          dziecko dobrze się bawiło. Najzwyklejsza wyprawa do lasu może byc nie lada
          przeżyciem, byle tylko dziecko czuło, że poświęca się mu czas i że jest się w
          danej chwili tylko dla niego.
          • kadas Re: co robicie w weekendy? 23.07.07, 13:07
            synuś ma 18 m-cy...
            -bardzo często jeździmy po okolicy rowerami
            -często nad jezioro, synek brodzi po kolana w wodzie z łopatką w ręku, bardzo
            lubi wodę
            -wesołe miasteczko i samochodziki takie na 2 zł ciągle są hitem
            -stare zoo w Poznaniu, teren niewielki, a dziecko było przesczęśliwe...
    • alicez Re: co robicie w weekendy? 23.07.07, 14:13
      Często odwiedzamy zoo. mamy juz "na koncie" muzeum pożarnictwa, klejowe. Często
      zaglądam na strone miastodzieci.pl i wynajduję różne ciekawe miejsca i
      wydarzenia. Np w środę na placu zamkowym w ramach ogrodów muzycznych bedzie coś
      dla dzieci.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka