Dodaj do ulubionych

trzeci migdał i głuchota

20.07.07, 13:20
moje dziecko ma mieć usunięty trzeci migdał bo ma już stwierdzony niedosłuch,
w nocy chrapie ma mokry kaszel w dzień jest okazem zdrowia poza otwartą buzią
i ciągłym "co?" bo nie słyszy nic niewskazuje że coś jest nie tak. Ze względu
na strajki termin operacji to styczeń 2008. Czy ktoś mi coś poradzi pochodzę z
Górnego śląska czy można to gdzieś zrobić u nas prywatnie i szybciej? Jak to
wygląda? Czy ktoś miał podobny problem?. Marta ma 4 lata i z dnia na dzień
gorzej słyszy. Proszę o pomoc.
Obserwuj wątek
    • basia752 Re: trzeci migdał i głuchota 20.07.07, 13:43
      Gdzie prywatnie to nie powiem, bo jestem z Krakowa, ale moja 3,5 latka tez
      miała ten problem, dodatkowo bezdechy w nocy i wiecznie zatkany nos. Migdał był
      bardzo przerośnięty, te boczne zresztą też, lekarz je przyciął przy okazji
      wycięcia trzeciego. Efekt - zero chrapania, zero kataru, zero bezdechów, po
      tygodniu badanie słuchu - niesamowita poprawa. Ja miałam szczęście, zabieg
      miała w maju przed strajkiem, a na termin czekałam ok 2 m-cy
    • milarka Re: trzeci migdał i głuchota 20.07.07, 14:20
      można prywatnie, do miesiąca mniej więcej powinni zrobić, poczytaj sobie tu:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=606&w=65632820&a=65632820

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=606&w=62116682&a=62116682
    • alpepe Re: trzeci migdał i głuchota 20.07.07, 17:06
      dzwoń po szpitalach, może w Czeladzi nie strajkują, a wiem, że znajomej synowi
      tam usunięto?
      NIe chce mi się wierzyć, że nie da się tego zrobić wcześniej. Możesz oczywiście
      cały czas podawać dziecku homeopatyczny lymphomyosot w kroplach (tyle kropli,
      ile dziecko ma lat), by nieco zmniejszyć tkankę migdała, a w necie natknęłam się
      na prywatne kliniki, chyba jedna w Poznaniu, gdzie to można by zrobić w ramach
      kliniki jednego dnia. Może poszukaj w necie? Niestety nie mogę inaczej pomóc.
    • agamamaani Re: trzeci migdał i głuchota 20.07.07, 22:01
      ja co prawda z Warszawy ale też nam przekładali ( miał byc grudzień tegoroku) a
      w skierowaniu od laryngologa miałam napisane, że jeżeli w ciągu pól roku nie
      odbedzie się zabieg dziecko całkiem straci słuch ( już nie ma prześwitu w jednym
      kanale słuchowym nawet podczas normalnego badania wzierniczkiem.
      więc ja zrobiłam tak. poszłam na ostry dyżur i po usłyszeniu terminu poprosiłam
      panią doktor aby mi to napisała na skeirowaniu. powiedziałam, ze sprawę skieruję
      do sądu. i że nagłośnię w mediach. powiedziałam grzecznie ale jasno.
      od razu znaleźli miejsce ( na wrzesień) więc nie jest źle big_grintrzeba się uprzeć.
    • mika_007 Re: trzeci migdał i głuchota 21.07.07, 00:03
      u nas co prawda do głuchoty nie doszło ale skierowanie do szpitala już prawie
      mieliśmy
      przeorśnięte wszystkie migdały
      zawzięłam się i nie dałam ciąć
      poszłam za to do alergologa
      i co?
      BINGO
      dziecko dostało proszki,wziewy -migdały nigdy nie były takie małe jak teraz
      testy wyszły dodatnio -alergik
      z lekami teraz jest bajecznie,mam nadzieję,że i w sezonie przedszkolnych
      chorować nie będzie
      widmo wycinania znikło -"banalna" przyczyna -alergia
      • tijgertje Re: trzeci migdał i głuchota 21.07.07, 11:30
        mika_007 napisała:

> u nas co prawda do głuchoty nie doszło ale skierowanie do szpitala już prawie
        > mieliśmy
        > przeorśnięte wszystkie migdały
        > zawzięłam się i nie dałam ciąć
        > poszłam za to do alergologa
        > i co?
        > BINGO
        > dziecko dostało proszki,wziewy -migdały nigdy nie były takie małe jak teraz
        > testy wyszły dodatnio -alergik
        > z lekami teraz jest bajecznie,mam nadzieję,że i w sezonie przedszkolnych
        > chorować nie będzie
        > widmo wycinania znikło -"banalna" przyczyna -alergia

Moj syn tez jest alergikiem. Migdala nosowego mial usunietego w wieku
        20miesiecy, teraz w kwietniu znowu, lacznie z bocznymi. Widac, ze opinie sie
        roznia, bo mimo leczenia alergii mlody pol roku non stop chorowal, zaczal
        tracic sluch, lekarz kazal ciac, bo stwierdzil ze leczenie moze przyniesc
        poprawe na jakis czas, a za kilka lat problem moze wrocic. Migdaly czesto sa
        powiekszone u alergikow i wlasnie u nich lepiej je wyciac. Cxzesto po zabiegu
        objawy alergii sa znacznie lagodniejsze, tak jest u mojego syna, jak w
        poprzednich 2 latach kichal non stop, tak teraz odstawilismy zupelnie leki i
        jest ok. Mam nadzieje, ze szybko sie to nie zmienismile Mlody wyszedl ze szpitala
        2 godziny po zabiegu. JA za mlodu ciagle chorowalam, ostatnio anginy wrocily,
        miesiac temu chcac nie chcac tez musialam sie pozbyc migdalow i mam zal do
        rodzicow, ze nie podjeli tej decyzji jak bylam dzieckiem, im pozniej, tym
        wiecej problemow po zabiegu. Polecam posty na ten temat na forum zdrowie,
        zobaczcie, czego mozeci dzieciom "na stare lata" zaoszczedzicsmile
        • autobuszielony Re: trzeci migdał i głuchota 21.07.07, 16:28
          A na Turhana w Chorzowie ??
    • a-bara W Chorzowie na Powstanców ... 22.07.07, 14:36
      jest prywatna klinika laryngologiczna. Tam mozesz prywatnie wyciąć migdałek.
      Ja wycinałam w Bytomiu na Batorego, ale po tzrech miesiącach nie ma żadnej
      poprawy i chyba bedzie miał zakładane dreny. Zanim zdecydujesz sie na zabieg
      upwenij sie ze podczas zabiegu usuną tez płyn który zalega w uszkach. U
      Bartosza tego nie zrobili i niestety teraz trzeba zakładac dreny aby wypłynął.
      • leli1 Re: W Chorzowie na Powstanców ... 22.07.07, 19:40
        zainteresuj sie kliniką im Moscickiego na Powstancow. Niestety teraz jako ze skonczyly sie refundacje z NFZ zabieg w zasadzie bez czekania mozna załatwic od ręki. Koszt to ok 1500 zl, pobyt 1 dzien w klinice ddziecka z opiekunem.
        Mysmy byli na wizycie prywartnie na poczatku lipca (koszt wizyty tez niemały), termin zabiego mamy na 27/07.
        Objawy dokladnie takie same jak opisalas plus nadmierny slinotok przez ta wiecznie otwarta buzie i ciagly katar. Licze na poprawe....bo nie mam innego wyjscia.
        • mrufka100 Re: W Chorzowie na Powstanców ... 25.07.07, 21:06
          do kogo mam się zgłosić prywatnie w tym Chorzowie i jaki był ten koszt wizyty
          prywatnej bo piszesz że tez niamały? Ślinotok tez ma alergii nie ma bo w końcu
          udało mi sie zrobic testy. Leczę ja juz cały rok pediatra odsyła mnie do
          laryngologa ten do alergologa a ten znowu do laryngologa zaliczyłam trezch
          pediatrów i trezch laryngologów alergolog uparł się żeby jeszcze raz wrócić do
          laryngologa i ten choć ostatnio nic nie widział nagle stwierdził trezci migdał
          mimo że wcześniej zgłaszałam niedosłuch

• a-bara Re: W Chorzowie na Powstanców ... 25.07.07, 22:07
            Ja byłam w kwietniu i za wizyte płaciłam 70 zł. Dodatkowo płaci sie za każde
            badanie (chyba 30 zł juz nie pamiętam). Polecam dr Marka Kopacza. Najlepiej
            umów sie telefonicznie tel. 241 36 29
            Pozdrawiam
            Joanna
            • leli1 Re: W Chorzowie na Powstanców ... 26.07.07, 07:00
              ja byłam u dr Kawalskiego, płaciłam 170 za 10 min. wizyte. Bylo oczywiscie badanie słuchu ale i tak cena mnie powaliła.
              Jutro mamy zabieg, boje sie ale wierze ze mu to pomoże.
              • mrufka100 Re: W Chorzowie na Powstanców ... 26.07.07, 21:57
                Daj znać jak Wam poszło i czy pomogło będę trzymać kciuki!
    • ccleo Re: trzeci migdał i głuchota 22.07.07, 21:33
      Nasza Misia ma 5 lat i od roku powazniejsze akcje z uszami,w tym dluuugie
      okresy powaznego niedosłuchu. Jej laryngolog po koeljnych seraich antybiotykow
      na zapalenia, teraz zalecil miesieczna kuracje flixonase, zyrtec, otovent. Po 3
      tygodniach jest juz o wiele lepiej- nie chrapie tak barodz w nocy, oczywiscei
      lepiej slyszy, a nawet db (!) i o wieeele mneijszy katar. ZZa tydzien mamy isc
      na kontrolę i on podejmie deczyję, czy wstawiac dreny... Pytalsmy go wiele razy
      o ten 3 migdał, bo np na tym forum w kolok o tym cztam. On jdnak jest przeciwny
      wycinanniu tegoż, uwazajac , ez to nie to ma wplyw na porblemy uszne naszej
      córki. Moze powinnam spytac jeszcez raz o to podczas wizyty? Choc na razie chce
      wierzyc, ze to ejdnak kwestia alergii, a nie prowadzilismy jej jakos stale
      alergologicznie- raz pare meisiecy claritine, potem przerawa, potem clemastinum
      jak cos sie zaczeło, albo wziewy jak zapalenie oskrzeli kolejne... teraz ten
      zyrtec. moze jednoczesnie z wizyta u laryngologa powinnam wyoknac wizytę u
      alergologa?
      cleo
    • aga031 Re: trzeci migdał i głuchota 22.07.07, 22:07
      nasza córeczka wtedy 3 latka 5 miesięcy miała robiony zabieg w listopadzie
      2006 Lecznica w chorzowie super opieka czyściutko przyjechaliśmy z nią o 7
      rano a o 19 byliśmy już w domku. POlecam www.lecznicadd.pl/index.php?
      plik=kontakt
    • kap1 Re: trzeci migdał i głuchota 26.07.07, 15:38
      Czy mogłabyś napisać w jaki sposób lekarze stwierdzili przerosnięty 3 migdał?
      U mojej córki w wieku 11 miesięcy stwierdzono głęboki niedosłuch(8 miesięcy temu). Córka cały czas oddych buzią i ma zatkany nos, ale lekarze nie widzą związku. Miała dwukrotnie oglądane kanały słuchowe, ale nigdy laryngolog/audiolog nie zaglądał jej do gardła.
      Czy odlądając kanał słuchowy lekarz może stwierdzić przerośnięcie 3 migdała?
      • mrufka100 Re: trzeci migdał i głuchota 26.07.07, 22:01
        u mojej stwierdzono trzeci migdał dopiero po trzecim badaniu laryngologicznym
        za pierwszym razem pani stanęła za nią i włożyła rękę od tyłu do jej gardła
        koszmar ale wtedy nic nie stwierdziła teraz jak jest niedosłuch pozaglądała do
        gardła lusterkiem i stwierdziła trezci migdał...
        • leli1 Re: trzeci migdał i głuchota 27.07.07, 22:04
          juz jestesmy po zabiegu. W ciagu pol godz. bylo po wszystkim. Maly nawet niezle to zniosl mimo ze byl dzis najmlodszym pacjentem. Czekam teraz na efekty...oczywiscie pozytywne bo inaczej byc nie moze.
          • mrufka100 Re: trzeci migdał i głuchota 28.07.07, 21:42
            cieszę się że macie to za soba daj znać czy widzisz pozytywne efekty to byłaś u
            dr Kawackego? nie było powikłań po zabiegu?
            • leli1 Re: trzeci migdał i głuchota 29.07.07, 22:57
              juz widze pozytywne efekty. Mlody w koncu oddycha przez nos, nie ma wiecznie otwartej buzi a wiec nie slini sie jak wczesniej. Nabral apetytu. Ciesze sie tez ze w ciagu 1 dnia wszystko sie zamknelo, mysle ze pobyt kilkudniowy w szpitalu bylby dodatkowym stresem dla niego i dla mnie.
              Lekarz nazywa sie Kawalski.......zoperowal mlodego i wyjechal na urlop smile Spotkam sie z nim za 2 tyg i wtedy zaleci dalsze postepowanie (mlody ma dreny w uszach). Teraz jeszcze czekam az zacznie lepiej slyszec, choc wydaje mi sie ze to juz nastąpilo smile
              • a-bara Re: trzeci migdał i głuchota 30.07.07, 19:26
                Fajnie ze tak dobrze i szybko poszłosmile
                Mam pytanie dotyczace drenów. Czy dziecko je czuje i czy one przeszkadzają w
                normalnym "życiu". I jak wygląda załozenie takich drenów? Bartosz ma miec
                zakładane w przyszłym tygodniu. Troche sie tego boje.
                • leli1 Re: trzeci migdał i głuchota 30.07.07, 20:42
                  trudno sie dogadac z takim 3 latkiem, ale mam wrazenie ze kompletnie tego nie czuje lub mu to nie przeszkadza. Dreny zakłada sie w narkozie, trwa to chwilke. U nas zestaw narkoza+migdałek+dreny trwal pol godz. Natomiast co do zdejmowania to slyszalam rozne opinie: raz ze same wypadają, raz ze wyjmuje sie je w narkozie, raz ze wystarczy podczas wizyty u laryng. Jak bedzie dowiemy sie na wizycie kontrolnej w przyszlym tyg. Wiem ze bedzie je mial min. pol roku.
                  • tijgertje Re: trzeci migdał i głuchota 30.07.07, 21:58
                    Moj syn tez ma dreny, w broszurze ze szpitala o zabieg napisali, ze wypadaja
                    same, srednio po ok 8 miesiacach. Nie wolno nam bylo moczyc uszu przez pierwszy
                    tydzien, kazali wkladac nasaczona oliwka wate do ucha do kapieli (mojemu bardzo
                    podobala sie kapiel w czapcewink. Po tygodniu dziecu pozwolili normalnie sia
                    kapac i plywac, tylko nie nurkowac na wiekszych glebokosciach. Dreny sa
                    malutkie, woda pod normalnym cisnieniem niemoze sie przez nie dostac do ucha.
                    Jeszcze jedno. W zasadzie niec nie potrzeba z uszami robic, jezeli wycieka
                    plyn, to go oczyszczac, ale ustepuje to w ciagu kilku dni. Gdyby wyciek
                    wystapeowal jeszcze po tygodniu, wowczas trzeba dzwonic do lekarza, potrzebne
                    sa krople do uszu z antybiotykiem. Zbyt dlugo trwajacy wyciek z ucha moze
                    swiadczyc o infekcji, ktora w nielicznych przypadkach, jezeli nie bedzie
                    leczona moze doprowadzic do ubytkow sluchu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka