Dodaj do ulubionych

2 latka - aikido???

30.07.07, 21:26
Powiedzcie, czy spotkałyście się z czymś takim, że dwulatek chodzi na aikido?
Może któreś z Waszych dzieci w tym wieku rozpoczynało swoją karierę?
Koleżanka chce posłać do takiej szkoły swoje dziecko, ale mi się wydaje że
jest jeszcze za małe.
Obserwuj wątek
    • anetina przyjmują dopiero od 5 czy 7 roku życia 30.07.07, 21:33

• edorka1 Re: 2 latka - aikido??? 30.07.07, 21:34
      Hehe, ja proponuję się nie rozdrabniać i zaczynać od sumo albo judo. Albo z
      innej beczki - łyzwiarstwo figurowe, taniec na linie czy skoki z trampoliny a
      dla chłopczyka loty narciarskie.
    • triss_merigold6 Nie ma takiej opcji 30.07.07, 21:42
      Jesli ktoś twierdzi, że organizuje zajęcia aikido dla dwulatków to kłamie i
      ściąga kasę z frajerów. Dla 5-6-latków są zajęcia z elementami aikido (pady,
      przewroty głównie), treningi sportowe gdzies od 7 roku życia a pełen zakres dla
      nastolatków. Czemu? Dla bezpieczeństwa szczeniaków, żeby taki ośmiolatek nie
      założył koledze skutecznej dźwigni i nie złamał mu ręki popisujac się.
      • edycia274 iwona 30.07.07, 21:53
        www.edukacja.org.pl/Przedszkole/oferta3.html
        zobacz tu.
        Mi lekarka dziś dla Niki zaproponwała judo ale w wieku ok 5 lat, basen, jazdę
        konno.
        • bozenka12 Re: iwona 31.07.07, 02:09
          nie przyjma tak malego dziecka. Dziecko musi byc juz zupelnie bez pieluch i
          bez "wypadkow" zeby nawet zaczeli sie zastanawiac nad przyjeciem. Chyba, ze
          kolezance chodzi o jakies zajecie takie dla maluszkow, z uczestniczacymi
          mamami. moze tam pokazuja malutkie elementy aikido.
      • aluc Re: Nie ma takiej opcji 31.07.07, 23:36
        otóż to

na takich samych zasadach działają przeróżne jogi dla dzieci, karate dla dzieci
        i judo dla dzieci - starsze przedszkolaki mają najwyżej ogólnorozwojową
        gimnastykę z pewnymi charakterystycznymi elementami, żeby nie było, że to po
        prostu gimnastyka wink, dopiero dla co najmniej siedmio-ośmiolatków konkretny
        trening (a w jodze dopiero dla nastolatków)

poza tym zdaje się, że są jakieś przepisy dotyczące sportów walki - coś mi się
        obija, że przed ukończeniem 8 roku życia to w ogóle nie można nawet treningów
        uskuteczniać

a tak przy okazji smile) jakiś czas temu właściciel jednego z torów gokartowych z
        entuzjazmem w radiu opowiadał, jak to właśnie sprowadza sprzęt, na którym już
        czterolatki się ścigać mogą smile przeoczył tylko, że polskie przepisy pozwalają
        na sporty motorowe dopiero ośmiolatkom
    • edytkus Re: 2 latka - aikido??? 31.07.07, 05:38
      W mojej miejscowosci jest kilka szkol sztuk walki, dwie przyjmuja od trzeciego roku zycia. Poszlam z
      corka na probne zajecia i zdecydowanie takie male dziecko sie nie nadaje. Wschodnie sztuki walki
      polegaja przede wszystkim na koncentracji i dyscyplinie, a tych dwoch rzeczy po prostu nie mozna
      wymagac od dziecka mniej niz czteroletniego. Acha, pomimo ze szkoly przyjmowaly takie maluchy na
      zajeciach nie bylo zadnego. Oprocz mojej corki byl jeszcze jeden trzylatek i rodzice zabrali go
      zaplakanego juz w polowie. Inna sprawa ze w grupie byly dzieci troche starsze od mojego i niestety ale
      nie mozna na rowni stawiac sprawnosci fizycznych i umyslowych trzytalka z siedmiolatkiem gdy nawet
      rok starszy czterolatek jest bardziej zaawansowany. Poszukaj lepiej zajec gimnastycznych lub rytmiki a
      potem dopiero aikido. Acha, moja corka w przyszlym m-cu skonczy piec lat i nie chce slyszec o karate
      pomimo ze jej ulubiona rowiesniczka chodzi bardzo chetnie a ona sama nie usiedzi w miejscu wink
      • basiao5 To jest zdecydowanie za wczesnie !!!!!!!!!!!! 31.07.07, 23:06
        Np chyba ktos z aikido przesadził
        Ja cwiczyłam cztery lata i wychodze z załozenia , ze do wschodnich sztuk walki
        trzeba dorosnąc , to jest sport kontaktowy i dosć niebezpieczny
        Lepiej malutkie dziecko zapisac na basen , albo na rytmikę , a nie wypaczać mu
        umysł tego typu ćwiczeniami
        Ja sama wyszłam z nadwyrężonymi kolanami , scięgnami i czasami mi cos strzeli w
        barku , chociaż plusem jest to ze nie boje sie w nocywracać
        Wiadomo że dla pieniędzy to ludzie potrafią rybe nauczyć ludzkim głosem mowić
        Ale moim zdaniem 2latka to zdecydowanie za wcześnie ,10lat owszem
        pozdrawiam
    • mw144 Re: 2 latka - aikido??? 01.08.07, 12:42
      Najmłodsza grupa jaką widziałam na zajęciach Aikido miała tak na oko 3,5-4 lat.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka