Dodaj do ulubionych

Ratunku!!!! - już dłużej nie mogę.........

25.10.07, 18:15
Moja 2,5 letnia córka od jakiegoś czasu nie wie do czego służy
nocnik, tzn. mówi, że chce siku wtedy kiedy już sika......w majtki.
Wcześniej nie miałam z nią problemu. Nie wiem co się stało,
tłumaczę jej codziennie że tak nie można, że już jest dużaitd.itp.
ale nie skutkuje.
Robiliśmy jej badania moczu,ale wszystko jest ok
Pomóżcie! Może jest na to jakiś sposób...
Obserwuj wątek
    • alin9 Re: Ratunku!!!! - już dłużej nie mogę......... 25.10.07, 18:30
      Moim zdaniem to ten okres.Dziecko poznało więcej świata i doznało więcej
      fascynacji.To jest powód-brak czasu na "głupie sikanie".Zostaje czekanie i
      tłumaczenie.pozdrawiam.
    • duygu tytul postu wprost niemozliwy! 25.10.07, 21:03
      przepraszam,ale brzmi strasznie a problem niewielki.Z moich obserwacji u rodziny
      i znajomych stwierdzam ze jesli dzieci wczesnie korzystaja z nocnika wlasnie
      okolo drugiego roku zycia juz nie cha tego robic.Taki okres. Wrzuc na luz!
      • alin9 duyugu 25.10.07, 21:11
        Uważasz że to wczesne korzystanie z nocnika?Dziwne?pozdrawiam.
        • amelinek1 Re: duyugu 25.10.07, 21:20
          Tytuł jest może straszny, ale ja nie mam już siły i szukam pomocy.
          Każde sikanie (czyli kilka razy dziennie) kończy się zalaniem
          całego ubrania. Jestem już zmęczona ciągłym tłumaczeniem nie
          przynoszącym żadnych skutków i przerażona tym, że było ok., a nie
          wiadomo dlaczego nie jest. Nie spotkałam się jeszcze z dzieckiem,
          które w tym wieku nie korzystało z nocnika/sedesu i może dlatego
          tym bardziej się niepokoję.
          • sybil-grazka Re: może ja 25.10.07, 22:08
            Córeczka jest dość duża może po prostu przez kilka dni Jej pilnuj i wysadzaj 1.
            po spaniu rano 2 jeśli na śniadanko sporo wypiła to za godzinkę najpóźniej i tak
            po każdym piciu jeśli śpi w dzień to też. Ale być może to chwilowe jeśli mocz w
            porządku to może samo przejdzie. U mojego synka trwało to ok 3 tygodnie po 10
            dniach zbadałam mocz posiew bo myślałam że coś się dzieje a było ok. Wtedy
            pilnowanie i po paru dniach przeszło. Mały nie jest aniołkiem więc się zdarzają
            wpadki ale to normalne w tym wieku. Wiem że to jest mocno stresujące dla Ciebie.
            Spróbuj może nagród naklejki za suche majty i siusiu do kibelka( może spróbuj na
            kibelek przyda się stopień jeśli jest się czego przytrzymać to bez nakładki
            samodzielne pójście na kibelek może pomóc) czy nocnika . Za np 10 naklejek mini
            nagroda sama wiesz co lubi.Spokój w tym wypadku bardzo pomoże jeśli zobaczysz że
            jest już dobrze to nagroda zasłużona.
            Rady nierady stosowanie dowolne
          • mika_p Re: duyugu 25.10.07, 23:28
            Podobno regres w tym wieku jest książkowy.
            Siusianie do nocnika przestało mieć urok nowości, a człowiek ma masę
            ważniejszych spraw na głowie niż pilnowanie pęcherza. Mija.

Aha, jesli potrzebujesz info o dziecku, które nie korzystało w tym wieku z
            nocnika/sedesu, to był nim mój Pierworodny. Bo tak i już. Jego młodsza siostra -
            własnie teraz dwuipółlatka - opanowała siusianie do nocnika i w ogóle kontrolę w
            okolicach 2. urodzin - ale i tak są okresy, kiedy dzień w dzień siusia w majtki,
            przynajmniej raz dziennie. Ogólnie mnie to niezbyt rusza (szczegółowo wkurza
            mnie konieczność ręcznego prania spodni, bo akurat pół godziny wcześniej
            właczyłam pralkę z ciuchami w tym kolorze).
            • yola.d Re: duyugu 26.10.07, 10:00
              Chyba jedyna rada to ... uzbroic sie w cierpliwosc . W przypadku
              mojego dziecka taki regres trwal ... kilka dobrych miesiecy !!! Na
              szczescie nie codziennie : bywaly dni calkiem suche , albo z jednym
              tylko posikaniem dziennie , ale bywaly tez takie , ze posikiwala sie
              wiele razy i zaczynalo mi brakowac spodni ... grrr ... Ale minelo i
              chyba juz nie wroci smile
              Zycze duzo cierpliwosci !
              • gogi25 Re: duyugu 26.10.07, 14:46
                Tak uzbroić się w cierpliwośc. Ja mam córkę która ma 2 latka i 9 miesięcy. Od
                początku wakacji nauczylam ją sikać do nocnika. Robilam to na zasadzie, że jak
                będzie chciala siusiu to szybko na nocnik a jak nasika do nocnika to dostanie
                coś slodkiego. Poskutkowalo. Aha nocnik stał cały czas w pokoju.
                Najgorsze jeszcze chyba przed Tobą. Nauka sikania to nic w porownaniu z nauką
                robienia kupy do nocnika. To byla gehenna. Robiłą siku do nocnika, kupę w gacie,
                a jak już jej przeszkadzała ta kupa w majtkach to potrafila ją sobie wyjąć z
                tych majtek. Wszystko bywalo ubrudzone kupą. Ryczałam jak wariatka.Doszłam do
                wniosku, że dziecko tak się zachowuje dlatego,że cały czas chodziło w pampersie
                i siku i kupa robiona do pampersa a dziecko nawet nie wiedziało jak ta kupa
                wygląda. Przecież mama zawsze ten tyłeczek wycierała i pampers z kupą do kosza.
                Jak moja Martyna dowiedzialą się że kupa śmierdzi i nie smakuje (sama tego
                wszystkiego musiała doświadczyć) to teraz mam spokuj. Wszystko robi do nocnika a
                nawet już do sedesu. Z sedesu nauczyłąm korzystać ją w taki sposob, że na
                Allegro kupiląm takie fajne nalepki na sedes w kształcie kaczki. Jak sedes jest
                zamknięty to kaczka jest smutna a jak go otworzysz to kaczka się cieszy, że
                Martynka przyszłą siku do sedesu zrobić. Oczywiście daję jej jeszcze podklądkę
                pod pupę.
                Uff. Ale mam jeszcze jedną corkę półroczną. Co mnie czeka?? Czas pokarze.
          • duygu Re: duyugu 26.10.07, 21:05
            moje i wiele innych jeszcze znam.Uwazam ze 2,5 to najlepszy okres na
            nauke,dziecko szybko zalapie o co chodzi a ty nie musisz sie stresowac
        • duygu Re: duyugu 26.10.07, 21:02
          pisze,ze wczesniej mala sie zalatwiala,dopiero teraz nie chce,wiec dochodze do
          wniosku,ze zaczela wczesniej. Tak,uwazam ze ponizej dwoch lat to wczesnie.
    • krwawakornelia Tylko ze ona nie jest duza. 26.10.07, 23:13
    • nanyska Re: Ratunku!!!! - już dłużej nie mogę......... 28.10.07, 13:26
      Ja miałam też ten sam problem. Okropnie to wspominam. Moja mała
      zasypiała ciągnąc mnie za grzywkę. Dlatego żeby mogła
      mnie "dopaść "pochylałam się nad łóżeczkiem( wtedy cierpiał również
      mój kręgosłup), albo w nocy po jej przebudzeniu,przysuwałam jej
      łóżeczko do mojego i wtedy mogła mnie ciągnąć przez
      szczebelki.Pozbyłam się problemu w ten sposób, że na siłę wciskałam
      między moje włosy a jej rączkę -misia. Teraz misia "morduje" i z nim
      w końcu zasypia a moje włosy odpoczywają smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się