kinn26 05.11.07, 13:12 moja mała ma 16 miesięcy, zawsze mamy problem z myciem włosków, woda leci jej do oczek, nosa i budzi, strasznie sie denerwuje i ona i ja, moze macie jakis sposób jak zrobic to bardziej "bezboleśnie"?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olamazur Re: mycie włosów 05.11.07, 14:02 Mozna dziecko trzymać w pozycji leżącej, tak jak w niemowlęctwie, i bardzo uważnie polewać od czoła w tył głowy. Albo poprosić, by dziecko stało i się pochylało - "spójrz na nóżki! spójrz, co to pływa w wodzie" - i polewać tylko wtedy gdy patrzy na dół. U mnie to akurat nie działa - synek nie chce się dać położyć i nie chce patrzeć w dół, ale jest już na tyle duży, że mogę mu powiedzieć, że sam jest sobie winien. Czasem robimy tak - nalewam czystą wodę do miski, synek trzyma plastikowy kubek i sam sobie nabiera wodę i polewa głowę. Jak sam sobie zalewa oczy to nie dość, że nie płacze, ale jeszcze ma z tego ubaw. A tak w ogóle to odpowiedź jak przy większości problemów: wyrośnie Odpowiedz Link Zgłoś
graniasta Re: mycie włosów 06.11.07, 05:36 Ja daje synkowi maly recznik, ktorym zaslania sobie oczy gdy szampon mu splokuje. Ale on jest starszy, moze jednak sprobujesz. Gdy byl w wiku Twojego Maluszka jakos pozwalal sobie lac wode po oczkach, pod warunkiem, ze szybko mu ja wycieralam. Odpowiedz Link Zgłoś
damap Re: mycie włosów 06.11.07, 08:52 A może rondo canpola się w Waszym przypadku sprawdzi? Odpowiedz Link Zgłoś
szczepanka_mamka Re: mycie włosów 06.11.07, 09:02 ja swojemu synkowi (15 m-cy), zwilżam włosy gdy się bawi zabawkami w wannie, daje szampon i myje włosy, póżniej przechylam go do pozycji leżącej, na jednej ręce leży, a drugą spłukuje szampon, synek w tym czasie na w ręce jakąś zabawkę, ja go "zagaduje" i min się zorientuje włoski są spłukane Odpowiedz Link Zgłoś