kanaviosta
21.03.08, 15:53
czy kupując dziecku zabawki zwracacie zawsze uwagę na ich bezpieczeństwo dla zdrowia?
poniżej zamieszczam kilka linków do artykułów na temat potencjalnej szkodliwości m. in. ołowiu czy ftalanów, które mogły zostać użyte do produkcji zabawek dla dzieci.
katowice.naszemiasto.pl/wydarzenia/827416.html
www.twoja-firma.pl/wiadomosc/16046163,zabawki-przestaly-byc-zabawne.html
hotnews.pl/artnauka-255.html
Poniżej adres strony internetowej, gdzie w dziale ogólne bezpieczeństwo produktów można znaleźć, opócz listy zabawek sprawdzonych i uznanych za niebezpieczne, formularz zgłoszeniowy. Wpisujecie w nim nazwę zabawki co do której bezpieczeństwa macie jakieś wątpliwości, dodając krótki opis.
www.uokik.gov.pl/
Wątek założyłam, ponieważ niedawno sama kupiłam niewłaściwą zabawkę dla mojego dziecka. Od tamtej pory staram się szukać raczej zabawek produkcji np. francuskiej czy niemieckiej. Są droższe, ale wykonane z lepszych materiałów i bezpieczniejsze.
Może więc warto zbojkotować zabawki made in China?
Skłonić odpowiednie instytucje do zbadania nie tylko tych tańszych, ale np Fisher Price?
Te, kóre przebadano i uznano za niebezpieczne też posiadały odpowiednie atesty. Tak więc wysoka cena czy papierek od producenta jeszcze o niczym nie świadczą.
Sama się o tym ostatnio przekonałam, więc zwracam Waszą uwagę na to, żebyście były bardzo wymagające i uważne przy ich kupnie dla swojego malucha.