ka.lafior 11.11.08, 12:17 Dziewczyny, jak wyglada rozklad dnia Waszych dwulatkow? Co robicie w ciagu dnia, szczegolnie jak pada lub jest bardzo pochmurno i ponuro? Opiszcie Wasze rozklady jazdy codziennej. Pozdrawiam wszystkie emamy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
papiki Re: dzien dwulatka 11.11.08, 13:22 ok.7.00 pobudka, córka bawi się sama, a ja jeszcze śpię pół godziny 8/8.30 śniadanie, po którym znowu samodzielna zabawa, bo mamusia idzie do łazienki 10/10.30 spacer 12/12.30 II śniadanie 13-14.30 drzemka 15/16.00 obiad 16/16.30 spacer 18.00 kolacja 19.00 kąpiel i o 20.00 już śpi W przypadku pochmurnej i ponurej pogody ubieramy się ciepło i idziemy na spacer. Jak pada to bawimy się klockami, puzzlami, w chowanego, ganianego, leżymy i łaskotamy się, albo córka bawi się sama, a ja nadrabiam zaległości w domowych czynnościach. Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia1980 Re: dzien dwulatka 11.11.08, 14:27 Córka budzi sie o 6 i do 7 zajmuje sie soba (generalnie wyglada to tak, ze przenosi wiekszośc zabawek ze swojego pokoju do mojej sypialni) od 7 - toaleta, ubieranie sie, sprztanie w pokojach ok 8 - sniadanie (ja szykuje, córka sie bawi w salonie lub kuchni) potem szykuje obiad i corka albo sie bawi albo przez 30 minut oglada bajke ok 10 - wychodzimy na dwór/na zakupy ok 14 - obiad po obiedzie dosc czesto jeszcze raz wychodzimy na dwór ok 18 - kolacja o 18.30 - kapiel i o 19 śpi w dzien juz nie spi. i kazdy dzien wyglada inaczej. czasem bardzo chetnie sie sama bawi, czasem musze duzo poświecic jej mojej uwagi, czasem troche "pofolguje" jej z telewizja. a w co sie bawi/bawimy - rysuje, uwielbia bawic sie ciastolina, układac puzzle, prostsza wersje gry memory (układam obrazki z tej gry i ona wybiera dwa identyczne), duzo czytam i ogladamy ksiazeczki, bardzo lubi sie hustac i bawic kolejka. nadal dośc chetnie bawi sie domkiem teletubisiów i farma ze zwierzetkami. a ostatnio lubi opiekowac sie swoimi pluszakami - wozi je w wózku, karmi, sadza na nocnik, kladzie spac itp. generalnie moje dziecko jest z tych które lubia jak sie duzo do nich mówi. po calym dniu z nia jestem po prostu wykonczona psychicznie tym "paplaniem" sto razy o tym samym Odpowiedz Link Zgłoś
tusia-mama-jasia Re: dzien dwulatka 11.11.08, 14:59 Ok.7:30 - 8 Jaśko się budzi, chwila przytulania w łóżku, ścielenie posłania, ubieranie itp. czynnosci toaletowe i na 8:30 - 9 szykujemy śniadanko. Po umyciu zabkow Jas bawi sie sam /klocki, puzzle, kredki, ciastolina, kuchnia/, a mama je, sprawdza poczte, czasem jakies zlecone tlumaczenie na kompie popchnie, posprzata kuchnie. Ok. 11 drugie sniadanko i spacer. Obiadek zwykle ok.14 /synek bardzo lubi pichcic ze mna/, potem zabawy różne - czasem jeszcze na dwór, czasem w domu /czytanie, rysowanie, układanie, pieczenie czegoś razem, dmuchana piłka czy balony, farbki, wyklejanki itp itd/. Ok.16:30 - 17 podwieczorek i zabawy domowe, bywa ze juz z tata, czesto tez gosci mamy o roznych porach dnia, wiec bawi sie z innymi dziecmi albo przyszywanymi ciotkami. Na 19 kolacja, potem kapiel, zabki, czytanie ksiazeczek, kolysanki i najpozniej o 20:30 nastaje błoga cisza Odpowiedz Link Zgłoś
zuzka_lobuzka06 Re: dzien dwulatka 11.11.08, 22:02 u nas pobudka 8-9 wspólne sprzątanie pokoii i wyżucanie przez Zuzę pieluchy, potem śniadanko tj:ja kaffe a ona mleczko.Następnie bajka a ja pichce w kuchni cos na obiad.Po czym spacer na dworze i takie tam.wracamy dokańczamy obiad, bawimy się i czekamy na tatę.15:00 mniam mniam )potem zabawa,zabawa....malowanie pisakami, puzle, klocki, lalki i ich wożenie, tańce lub wygupy no i w końcu zabawa z tatą.19 kolacja , kapiel bajka i 20 spanko. oczywiscie każdy dzień wyglada inaczej to tylko taki zarys. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia191273 Re: dzien dwulatka 11.11.08, 22:16 pobudka 8.00 'sniadanie' (ktorego prawie nie je, ale nie przestaje proponowac...) zabawa w domu = zero zainteresowania czyms na dluzej, do wszystkiego potrzebna jest mama 10.00- 12.30 spacer, plac zabaw- praktycznie zawsze, bez wzgledu na pogode. Na spacerze jakies ciasteczko i owoc 13.00= 15.00 drzemka 15.00 lunch (jedyne, co zjada chetnie) do 20.00 zabawa w domu (jw= niczym niezainteresowana, jesli musi sie bawic sama, a ze mna ozywiscie przewalanie zabawek w te i we wte, szukanie wszelkich atrakcji) 18.00 wspolny obiad (ktory zjada lub nie) 20.00 kapiel 21.00 spanie Odpowiedz Link Zgłoś
ka.lafior Re: dzien dwulatka 12.11.08, 12:14 kasia191273! u nas podobnie, pocieszylas mnie, zem nie sama . Moze minie co? Moj maly co prawda do niedawna potrafil sie bawic sam traktorem czy klockami Duplo np godzine, kiedy ja musialam cos zrobic. A teraz nagle mu przeszlo i musze byc w zasiegu non stop... a i z tym jedzeniem tez roznie bywa. Odpowiedz Link Zgłoś
ola_mi Re: dzien dwulatka 12.11.08, 15:17 U nas jest tak: około 7 w porywach 7.45 pobudka i po okolo godzince sniadanie. wczesnije oczywiscie poranna toaleta itp. itd. 9.30-11.00 spacer, niezależnie od pogody, no chyba ze leje. Wtedy siedzimy w domu i zabijamy czas zabawami. zasami syn bawi sie sam, a czasami wciaga mnie do wszytskiego. Ale znalazlam na niego sposob...sprzatanie.On to uwielbi. Dostaje sciere w raczke i lata ze mna wycierac kurze. Uwielbia tez odkurzac. po 11 wypija mleczko i miedzy 12-15 (czasami jest to 1,5 godziny a czasami 2,5) śpi. kolo 15 obiadek i po obiedzie spacerek, zakupy. jak pada zabawy w domu lub odwiedziny u kolegow, kolezanek, badz goszczenie ich u nas. okolo 18 kolacja i zabawy z tatem, a jak w tym czasie gotuje obiad na kolejne dwa dni, dla dziecka. okolo 19 kapiel po kapieli mleczko, ale zasypia dopiero okolo 21.30 ; ( Odpowiedz Link Zgłoś
wiola19714 Re: dzien dwulatka 12.11.08, 17:08 Ale wam zazdroszcze tego ze tak wczesnie wasze maluszki usypiaja.Moj synio usypia pomiędzy 23-23.30.Wstaje rano póxno około 10 pożniej toaleta śniadanko spacerek jak wracamy to małe co nieco do zjedzenia serek albo owoc później spanie od 13 do około 1430.Później obiadek i albo spacer albo zabawa w domu w cuda wymyślone przez synka czytanie książeczek malowanie.Około 18 jakiś podwieczorek i zabawa z tatą okolo 21 mycie kolacja i baraszkowanie w łózku do okolo 23.Jak synio uśnie to ja zazwyczaj razem z nim Odpowiedz Link Zgłoś
kasia191273 Re: dzien dwulatka 12.11.08, 21:37 a przestawic go probowalas? No bo jesli budzi sie o 10.00, to trudno sie dziwic, ze nie chce spac juz o 20.00. wiem, ze nie wszystkie dzieci da sie przestawic, ale moze warto probowac np. zbudzic go kolo 8.00 i potem polozyc spac wczesniej niz zwykle? Odpowiedz Link Zgłoś