martina412 19.07.09, 21:16 Jak to jest z piciem mleka wieczorem u waszych 1,5 roczniakow. Pija jak tak to jakie, a jak nie to od kiedy juz nie pija i czym zastepujecie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ola_motocyklistka Re: wieczorne mleczko. 19.07.09, 21:24 w wieku 1,5 roku na wieczór jadła kaszkę m-ryżową, lub manną z owocami ze słoiczka- z talerza; bardziej sycąca. Teraz jako 3 latka jada kolacje, produkty mleczne przerzuciłam na rano, tzn kaszka i szklanka mleka. kaszka m-ryzowa a mleko Nestle junior. czasami zamiast kaszki życzy sobie rano mleko i płatki, wtedy mleko dostaje zwylkłe, krowie, ale nie UHT tylko to tzw "świeże" o krótkim terminie ważności Odpowiedz Link Zgłoś
beata7305 Re: wieczorne mleczko. 19.07.09, 22:48 Mój syn o 19-tej je kolację (kanapka) a o 21-ej przed spaniem pije ok. 200 - 240ml mleka z kaszką. Odpowiedz Link Zgłoś
76fiona Re: wieczorne mleczko. 19.07.09, 23:01 Moje dziecko pije mleko przed spaniem i to z butli na wpół leżąco...Wiem, że to pewnie karygodne ale nie umiem jej odzwyczaić. Pije mleko 2 razy dziennie, krowie pasteryzowane 3,2% - pije je właśnie przed zaśnięciem - nie chce w zamian niczego innego absolutnie i wyje kiedy proponuję jej herbatę, sok czy wodę... Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: wieczorne mleczko. 19.07.09, 23:06 A w jakim celu dziecko musi pić wieczorem mleko? Moje dziecko, od momentu odstawienia od piersi w okolicach roku, jadło wieczorem kolację i na tym kończyła się dzienna konsumpcja. Odpowiedz Link Zgłoś
martina412 Re: wieczorne mleczko. 20.07.09, 12:49 Przepraszam, ale ja dlatego wlasnie pytam co robicie jak nie pija wieczorem mleka bo moj wlasnie chyba przechodzi ten okres ze przestaje mu wieczorne mleko smakowac zawsze jadl kolacje o 19.00 i potem o 21.30 pil flache mleka 260 ml z 2 lyzkami platkow ryzowych i spal od 21.00 do 8.00 albo 9.00, a teraz wypije zaledwie 50ml tego mleka . Odpowiedz Link Zgłoś
zoska7777 Re: wieczorne mleczko. 20.07.09, 13:53 to mnie pewnie zamordujecie, ale moja 3,5 latka do tej pory pija przed zasnięciem 200 ml mleka. A ja nie widzę celu, aby jej oduczać tego. Pija mleko dwa razy dziennie - rano po przebudzeniu i wieczorem przed zasnieciem W ciągu dnia mleka już nie, ewentualnie cos z nabialu. Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: wieczorne mleczko. 20.07.09, 22:20 A ja odpowiadam, że nie rozumiem instytucji wieczornego mleka Odpowiedz Link Zgłoś
magdulichaa e_r_i_n 20.07.09, 22:29 ale co w tym takiego dziwnego, że dziecko wieczorem pije mleko, czy nawet kaszkę? jak pije w dzień to jest ok, a jak wieczorem to już nie? a może dziecko po prostu lubi mleko? Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: e_r_i_n 21.07.09, 08:38 Jak lubi, to niech pije 24 h/dobę. Byle nie przez butlę ze smokiem. Tutaj chyba średnio lubi, a mama zastanawia się, czym to zastąpić. Uważam, że nie trzeba zastępować czymś szczególnym - kolacja i koniec. Odpowiedz Link Zgłoś
usialeks Re: wieczorne mleczko. 20.07.09, 14:09 17 miesiacy - nie pije mleka odkad skoncyzla chyba 10 miesiecy. Rana zjada kaszke łyżeczką ( bobovita pyszne sniadanko) potem tylko jakiś jogurcik, serek. Mleko płynne nie przechodzi jej przez gardło. Nawet kakao się nie na napije. Wieczorem zjada kolacje: kanapki, paróweczki, czasem placuszki. Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: wieczorne mleczko. 20.07.09, 16:42 Moja zjada kolację popijając mlekiem z kubeczka- ok 200ml. Mleko nie modyfikowane tylko zwykłe, od krowy. Jak nie lubi mleka to możesz dodac troszkę kakao- u mnie to podziałało. Moja w tym wieku równiez miała bunt na mleko. Dodałam troszkę kakao i polubiła. Teraz jest jej bez róznicy czy pije z kakao czy bez, po prostu juz się przekonała. Zastąpić możesz jogurtem, maślanką, kefirem, nawet plasterkiem żółtego sera Odpowiedz Link Zgłoś
martina412 Re: wieczorne mleczko. 20.07.09, 21:46 dzisiaj sukces mlody wypil mleko ale owocowe 200ml i to z kubeczka z ktorego pije wode albo sok bo flachy tej co pil mleko to nawet nie chcial widziec. ja mam wrazenie jak moj maly nie wypije mleka wieczorem to nie jest najedzony kakao mu nie smakuje juz kiedys probowalam a moze jast takie kakao tylko truskawkowe moze to? Odpowiedz Link Zgłoś
ptyspatison Re: wieczorne mleczko. 21.07.09, 00:38 u nas tez jest "instytucja wieczornego mleka" z tym ze julek pije chetniej takie mleko candii, w plynie. zwylego modyfikowanego juz nie tknie a zwyklego krowiego nie daje za rada pediatrow, bo ponoc do 3 roku zycia powinno dawac sie mleko specjalnie dostosowane dla dzieci. wzbogacone w wapn i wit D, a z mniejsza ilosci laktory i pocietymi amionokwasami- zmiejsza to wyzyko alergii. najwazniejsze ze julkowi smakuje wiec nie ma problemu Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: wieczorne mleczko. 22.07.09, 17:26 a zwyklego krowiego nie daje za rada pediatrow, bo ponoc do 3 roku zycia powinno dawac sie mleko specjalnie dostosowane dla dzieci co za bzdury, głowa boli Odpowiedz Link Zgłoś
anyx27 Re: wieczorne mleczko. 22.07.09, 21:52 martina412 napisała: > dzisiaj sukces mlody wypil mleko ale owocowe 200ml i to z kubeczka z > ktorego pije wode albo sok bo flachy tej co pil mleko to nawet nie > chcial widziec. ja mam wrazenie jak moj maly nie wypije mleka > wieczorem to nie jest najedzony kakao mu nie smakuje juz kiedys > probowalam a moze jast takie kakao tylko truskawkowe moze to? to ci sukces a widziałaś, co takie owocowe (truskawkowe) mleko ma w składzie? i wbrew pozorom nie są to truskawki Odpowiedz Link Zgłoś
martina412 Re: wieczorne mleczko. 22.07.09, 22:36 ciebie sie nikt o zdanie nie pytal ja pytam normalnych ludzi a ty anyx27 jak nie umiesz odpowiedziec madze i normalnie jak czlowiek to lepiej zdania w tej sprawie nie zabieraj ja wiem co jest w skladnikach takich zeczy . a ty wiesz czym oddychasz nie napewno gorszym swinstwem niz te owocowe mleko dlatego badz lepiej cicho jak nie umiesz mi doradzic. Odpowiedz Link Zgłoś
anyx27 Re: wieczorne mleczko. 22.07.09, 23:29 martina412 napisała: > ciebie sie nikt o zdanie nie pytal ja pytam normalnych ludzi a ty > anyx27 jak nie umiesz odpowiedziec madze i normalnie jak czlowiek to > lepiej zdania w tej sprawie nie zabieraj ja wiem co jest w > skladnikach takich zeczy . a ty wiesz czym oddychasz nie napewno > gorszym swinstwem niz te owocowe mleko dlatego badz lepiej cicho jak > nie umiesz mi doradzic. jesli wiesz, co jest w takim mleku i uwazasz, że lepiej, jak wypije to, niż zadne mleko, to nie pisz tutaj o mądrości. Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 Re: wieczorne mleczko. 21.07.09, 01:58 U mnie po odstawieniu dzieci od piersi byla normalna kolacja przy stole, kanapka, jogurt, do picia wedlug uznania, niekoniecznie mleko, mogla byc woda lub herbata, po odejsciu od stolu mycie zebow i spanie bez zadnego dodatkowego mleka. Odpowiedz Link Zgłoś
yoggi87 Re: wieczorne mleczko. 22.07.09, 21:24 Moja corka dwuipółletnia wypija przed spaniem 270 ml modyfikowanego z kaszka ryzowa nestle. Tak lubi. Ja w wieku 6 lat pilam kasze manne na sniadanie i kolacje z butelki ze smoczkiem, nie jestem uposledzona z tego powodu Odpowiedz Link Zgłoś
anyx27 Re: wieczorne mleczko. 22.07.09, 21:54 yoggi87 napisała: > Moja corka dwuipółletnia wypija przed spaniem 270 ml modyfikowanego z > kaszka ryzowa nestle. > Tak lubi. Ja w wieku 6 lat pilam kasze manne na sniadanie i kolacje z > butelki ze smoczkiem, nie jestem uposledzona z tego powodu Gratuluję rodzicom przede wszystkim. Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: wieczorne mleczko. 22.07.09, 22:48 A karmienie piersią sześciolatka upośledza? Odpowiedz Link Zgłoś
anyx27 Re: wieczorne mleczko. 22.07.09, 21:55 mruwa9 napisała: > U mnie po odstawieniu dzieci od piersi byla normalna kolacja przy > stole, kanapka, jogurt, do picia wedlug uznania, niekoniecznie > mleko, mogla byc woda lub herbata, po odejsciu od stolu mycie zebow > i spanie bez zadnego dodatkowego mleka. Godne naśladowania Odpowiedz Link Zgłoś