wedlowka 19.09.09, 12:18 Czy kupujecie specjalną wodę do żelazka? Ja używam przegotowanej ale ona chyba szkodzi moim żelazkom bo już w tym roku musiałam nabyć trzecie... macie jakieś może hiciory wśród żelazek? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
18_lipcowa1 Re: Woda do żelazka 19.09.09, 12:20 wedlowka napisała: > Czy kupujecie specjalną wodę do żelazka? Ja używam przegotowanej ale ona chyba > szkodzi moim żelazkom bo już w tym roku musiałam nabyć trzecie... macie jakieś > może hiciory wśród żelazek? No ja wlasnie jestem swiezym nabywca Philipsa Azur. Bardzo fajne zelazko. Aha wody narazie nie uzywalam, ale gdyby co to normalna z kranu. Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa1 Re: Woda do żelazka 19.09.09, 12:21 o to www.comparestoreprices.co.uk/images/ph/philips-azur-gc4340.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
peggy1 Re: Woda do żelazka 19.09.09, 20:24 lipcowa - masz takie zelazko jak ja Jest boskie Az polubilam prasowanie (poprzednim to byla męczarnia w porównaniu do tego ) Odpowiedz Link Zgłoś
bweiher Re: Woda do żelazka 19.09.09, 12:24 Moja sąsiadka używa wody destylowanej. A ja zwykłej kranówy,podstawiam żelazko pod kran i leje Moje żelazko dostałam na urodziny od mojej mamy 6 lat temu.Jeszcze jest sprawne i dobre.Samo się odkamienia a więc nie mam zadnych problemów.Tylko raz jak coś przypaliłam to musiałam kupić taki sztyft do wyczyszczenia.No ale to było raz a sztyft kosztował 5 zł,wyczyścił stopę żelazka że aż błyszczała. Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: Woda do żelazka 19.09.09, 12:25 Od 6 lat mam Brauna, ale do żelazka używam wody z filtra odwróconej osmozy. Kiedy nie miałam filtra, kupowałam destylowaną. Odpowiedz Link Zgłoś
dzika41 Re: Woda do żelazka 19.09.09, 12:33 Ja mam Tefal Primagliss 30 kupowane 4 lata temu i odpukać wsio oki. Używam tylko kranówki. W instrukcji nie ma zaleceń producenta? Wiem że w niektórych nowszych żelazkach jest wręcz zakazane używanie wody destylowanej. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Woda do żelazka 19.09.09, 13:11 Od lat mam to samo, chyba niezniszczalne żelazko, używam zawsze tylko wody destylowanej, bo po pewnym czasie stosując zwykłą kranówę, będzie ci wylatywał z żelazka kamień. Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: Woda do żelazka 19.09.09, 13:27 Zwykła kranówa to nie, ale specjalnych wód do żelazka też nie kupuję. Używam zwykłej destylowanej, do kupienia na każdej stacji benzynowej. Odpowiedz Link Zgłoś
maminka.best Re: Woda do żelazka 19.09.09, 13:57 używam zwykłej kranówki, żelazko w pełni sprawne, w codziennym użyciu jest od ponad 7 lat-zwykły philips z powłoką teflonową Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Woda do żelazka 19.09.09, 14:03 od lat używam kranówki w tym samym żelazku..czasem dla własnego spokoju naleję do niego octu i postawię na jakiś czas by się ewentualny kamien rozpuścił, nagrzeję i przeprasuje jakąś szmatkę a potem kilka razy wypłuczę zbiornik, by nie "capiło" octem..i działa Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Woda do żelazka 19.09.09, 19:27 Uzywam kranówki do zelazka, ktore taka opcje przewiduje. Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: Woda do żelazka 19.09.09, 19:33 Ja wlewam do żelazka wodę przefiltrowaną filtem Brita, jak do picia. Ostatnie żelazko miałam kilka lat, a nowe musiałam kupić bo tamto upadło i się połamało. Odpowiedz Link Zgłoś
dziub_dziubasek Re: Woda do żelazka 19.09.09, 22:02 Ja tam do swojego żelazka leję kranówkę- jakos przez pięć lat mu nie zaszkodzila. Do poprzedniego lałam destylowaną- zdechło po roku Odpowiedz Link Zgłoś
kitka20061 Re: Woda do żelazka 20.09.09, 20:44 Tylko destylowanej, żelazko ma 3 lata i jest jak nowe. Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: Woda do żelazka 20.09.09, 21:17 ja leje prosto z kranu no ale na moim zelazku (na instrukcji konkretnie) stalo ze mozna uzywac wody prosto z kranu Odpowiedz Link Zgłoś
count_zero Re: Woda do żelazka 20.09.09, 22:14 A w instrukcji mojego żelazka piszą, że destylowaną można tylko w wypadku bardzo twardej wody, i to w proporcji pół na pół. Odpowiedz Link Zgłoś
bebe52 Re: Woda do żelazka 20.09.09, 22:23 Ja mam takie: www.bazarek.pl/produkt/0/458786/zelazko-tefal-fv-9450-ultimate-autoclean-500.html i dzięki niemu również polubiła prasowanie ))) a wodę używam przefiltrowana przez brite. Odpowiedz Link Zgłoś
papalaya żadne filtry nie pomogą 21.09.09, 10:36 i dziwi mnie taka niewiedza...filtr z założenia wyłapuje wszelkiego rodzaju ciala obce, a nie rozpuszczone w wodzie zwiazki chemiczne... btw...tak czy owak najlepiej jest używać zwykłą wodę destylowaną..5- litrowy baniak w markecie kosztuje ok 3 zl...posiadaczkom żelazek "samoodkamieniajacych się" i użytkowanych ze zwykłą kranówa od kilku lat polecam rozkręcenie sprzętu i zobaczenie jak on wygląda w środku...mozna też porownać z pracą żelazka nowego...wtedy może przestana pisac bzdury, ze ich żelazka pracują dobrze... Odpowiedz Link Zgłoś
kocianna Re: żadne filtry nie pomogą 21.09.09, 10:57 Ja wg instrukcji leje kranowke. Zelazko dziala od 9 lat. Od czasu do czasu wlaczam taki specjalny program do odkamieniania. Odpowiedz Link Zgłoś
blue-bear Re: żadne filtry nie pomogą 21.09.09, 12:15 Kocianna robię dokładnie tak samo A to odnośnie żelazek Tefal ze strony serwisu "Żelazka TEFAL przystosowane są do wody kranowej. Funkcja zabezpieczenia przed formowaniem się kamienia zapewnia właściwe oczyszczanie wody. Nie należy stosować wody demineralizowanej, wody z suszarek do prania, wody zapachowej lub zmiękczanej, wody z lodówki, akumulatorów czy klimatyzatorów, wody destylowanej lub wody deszczowej, gdyż może ona spowodować uszkodzenie żelazka. Te rodzaje wody zawierają odpady organiczne, minerały, które zagęszczają się po podgrzaniu i powodują rozpryski, powstawanie brązowych plam lub przedwczesne zużycie żelazka." Odpowiedz Link Zgłoś
blue-bear Re: Woda do żelazka 21.09.09, 12:11 Sprawdź w instrukcji.Ja nie sprawdziłam i załatwiłam woda destylowaną już kilka ubrań podczas prasowania (z żelazka kapało pięknymi brązowymi plamami W moim żelazku powinna być stosowana wyłącznie kranówa.Na instrukcji jest wyraźnie napisane że stosowanie wody destylowanej spowoduje wypłukanie specjalnej powłoki cementowej z komory parowania.Co miesiąc muszę jednak pamiętać o przeczyszczeniu filtra wapiennego umieszczonego w przedniej części żelazka.Wystarczy go włożyć do soku z cytryny na kilka godzin. Odpowiedz Link Zgłoś