morgen_stern 01.10.09, 20:36 Może się któraś orientuje - na awizo jest zaznaczona "inna przesyłka" oraz skrót "LW". Pierwszy raz się z tym skrótem spotykam, co to może być? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
epistilbit Re: List polecony - rozszyfrowanie skrótu 01.10.09, 20:41 Oznacza, to że do odebrania jest paczka Odpowiedz Link Zgłoś
clio_yaga Re: List polecony - rozszyfrowanie skrótu 01.10.09, 20:41 Ja bym postawiła na list wartościowy. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: List polecony - rozszyfrowanie skrótu 01.10.09, 20:44 Dzięki Już się bałam, że to jakiś "List Więzienny", albo tajemnicze przesłanie "Lepiej Wyjedź" Odpowiedz Link Zgłoś
paolka_82 Re: List polecony - rozszyfrowanie skrótu 01.10.09, 20:47 Jaka paczka, no co wy, to jest list wartościowy, czyli list z zadeklarowaną wartością, inaczej ubezpieczony. Tak czy inaczej -nic groźnego. Takimi listami wysyła się bardzo ważne dokumenty, jak sama nazwa wskazuje-wartościowe. Odpowiedz Link Zgłoś
miska_malcova Re: List polecony - rozszyfrowanie skrótu 01.10.09, 21:09 list wartościowy tez może być paczką Odpowiedz Link Zgłoś
paolka_82 Re: List polecony - rozszyfrowanie skrótu 01.10.09, 21:18 Nie, list nie może być paczką. List to jest list a paczka to paczka. To dwie zupełnie różne kategorie. Paczka może być wartościowa i list może być wartościowy, aczkolwiek listy wartościowe są rzadko spotykane. List może być trochę większy niz standardowy np. rachunek telefoniczny, nie mniej jednak jets to ciągle list, no i nie może przekraczać 2 kg. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: List polecony - rozszyfrowanie skrótu 02.10.09, 19:29 hmmm..mi listem w kopercie bąbelkowej przysłano kamerkę internetową (mało wartosciową)..to był jeszcze list czy już paczka?.. Odpowiedz Link Zgłoś
paolka_82 Re: Babciu 03.10.09, 10:01 Po pierwsze to zalezy ile przesyłka ważyła, nie sądzę, żeby to było więcej niż 2 kg, więc równie dobrze mógł to być list. Teraz zalezy od sposobu nadania. Jeśli opłacony znaczkami to list, jeśli jest żółto-niebieska nalepka adresowa, a znaczków nie ma na przesyłce to jest paczka. List moze być do dwóch kg, powyżej musi iść jako paczka. Z założenia list powinien być do przesyłania wszelkich dokumentów, w praktyce przesyłane są w ten sposób również towary handlowe. Niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
jasmin80 Re: List polecony - rozszyfrowanie skrótu 01.10.09, 21:52 A paczki, przynajmniej u nas są dostarczane do domu i nie są awizowane. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: List polecony - rozszyfrowanie skrótu 01.10.09, 22:12 Wezwanie do prokuratury Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: List polecony - rozszyfrowanie skrótu 02.10.09, 18:45 Odebrałam - list z zadeklarowaną zawartością, czyli mój Panache Cleo Harry, bardzo cenny Odpowiedz Link Zgłoś
mamabuly Re: List polecony - rozszyfrowanie skrótu 02.10.09, 20:53 Rzeczywiście śliczny! Zaintrygowana wygooglowałam co dostałaś Odpowiedz Link Zgłoś