matysiaczek.0 06.10.09, 14:03 a jeśli tak, to jak je przyrządzacie? Ja po prostu przyprawiam (sól pieprz czosnek) i w mące smażę, a potem jem... może znacie jakies fajne przepisy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
katia.seitz Re: jadacie serca kurcząt? 06.10.09, 14:06 Jezus maria, nie, nie jadam Ale ja się brzydzę wszelkiego rodzaju podrobów. Wiem, to wątek dla tych co jadają, ale tytuł był, CZY jadamy, więc ja mówię, że stanowczo nie Odpowiedz Link Zgłoś
tabakierka2 Re: jadacie serca kurcząt? 06.10.09, 14:07 nie jadam kiedyś, w domu rodzinnym jadałam wątróbkę, ale nie gustuję Odpowiedz Link Zgłoś
matysiaczek.0 Re: jadacie serca kurcząt? 06.10.09, 14:15 ale to w ogóle nie przypomina w smaku wątróbki, która jest ... no jak wątróbka. Serce to mięsień i konsystnencje ma inną.. eh, tabaka, wpadnij kiedyś na Podlasie, to uraczę Cię sercami Odpowiedz Link Zgłoś
tyssia Re: jadacie serca kurcząt? 06.10.09, 14:29 Też nie jem jak juz tytuł przeczytałam to słabo mi wrrr, moja mama je takie "rzeczy" Odpowiedz Link Zgłoś
broceliande Re: jadacie serca kurcząt? 06.10.09, 14:07 Tak, jak Ty, to nie. Ale robię czasem pasztet. Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: jadacie serca kurcząt? 06.10.09, 14:08 babcia robiła przepyszny gulasz z serc, mniam sama jednak nie robię, bo potem sama bym jadła Odpowiedz Link Zgłoś
filismak Re: jadacie serca kurcząt? 06.10.09, 14:08 Ja dziele serduszko na 4 części i gotuję do zupy jarzynowej (taki syty dodatek). W niedzielę miałam ozorek wiep. kapustę kisz. na wywarze grzybowym i kluski...pyszne! Odpowiedz Link Zgłoś
graue_zone OT 07.10.09, 10:20 Syty to może być człowiek po zjedzeniu tego. A dodatek jest sycacy. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: jadacie serca kurcząt? 06.10.09, 14:08 Jako dziecko ze smakiem zajadałam kurzęce podroby w domowym rosole. Teraz też bym nie odmówiła, ale tylko wtedy, kiedy byłabym pewna, że są dobrze przyrządzone, wyczyszczone itd. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: jadacie serca kurcząt? 06.10.09, 14:09 P.S. A były to serca, płucka, nereczki, wyczyszczone żołądki, no i ten pyszny wiejski rosół, mniam Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: jadacie serca kurcząt? 06.10.09, 14:15 Nigdy nie jadłam (przynajmniej świadomie), ale czasem kupuję kotom. I tak krojąc je na kawałki zastanawiałam się nei raz - dlaczego właściwie nie jadam serc, jeśli jadam inne mięśnie z ciała ptaka. Mięsień to mięsień, chyba dobre mięsko? Odpowiedz Link Zgłoś
matysiaczek.0 Re: jadacie serca kurcząt? 06.10.09, 14:16 dobrze przyprawione jest dobre serce. Ale jak to mówią (z drugiej strony) i na gwoździu można zupę pyszną ugotować, jeśli się dobrze przyprawi Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: jadacie serca kurcząt? 06.10.09, 14:17 Bardzo dobre i delikatne! Odpowiedz Link Zgłoś
mamand Re: jadacie serca kurcząt? 06.10.09, 14:18 serca umyć i przekroić na 3 części, podsmażyć na patelni, przełożyć do garnka, podlać wodą, dodać mrożoną marchewkę z groszkiem (na 1kg serduszek dać 1 opakowanie), przyprawić na "myśliwsko" i dusić aż wszystko zmięknie Odpowiedz Link Zgłoś
meg230 Re: jadacie serca kurcząt? 06.10.09, 14:33 ja jadam ale ich nie przyrzadzałam jeszcze. Zwykle robi to moja mama i mnie zaprasza bo moj maz tego nie tknie. Nie wiem dokładnie jak ona to robi ale jest to w formie gulaszu a nie smazone. Magda Odpowiedz Link Zgłoś
plucha Re: jadacie serca kurcząt? 06.10.09, 14:34 Jadam, z tym że nie "przyrządzam" Po prostu gotuję z mrożonką "włoszczyzna krojona w paski" i jest to żarcie dla moich piesów. A ja tylko podjadam zawsze po parę sztuk, zanim im wydam Mój mąż z pewnością nie chciałby takiego mięska, więc nie robię dla nas, tak tylko pieskom podjadam, dla smaczku Ale jakbym miała robić dla ludzi, to zrobiłabym tak : pół kostki masła zagotować ze szklanką wody, do tego kilka posiekanych cebul, listek laurowy i dużo pieprzu. Na to wrzucić obgotowane i pozbawione aort (tej górnej części) serduszka. Dusić do miękkości, na koniec dopiero posolić do smaku. Podobnie można zrobić żołądki albo cynaderki. Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: jadacie serca kurcząt? 06.10.09, 14:56 Mniam mniam, jadam I czuję jak mi się ten cholesterolik rozłazi po tętniczkach a tłuszcz po tyłḱu Rosołek na serduszkach jest dobry albo gulasz. Odpowiedz Link Zgłoś
e.mama.s Re: jadacie serca kurcząt? 06.10.09, 15:08 Mi bardziej smakują kurze żolądki. Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: jadacie serca kurcząt? 06.10.09, 15:37 jadamy z przyjemnoscia oczyszczone i obgotowane wrzucam do krupniku dzieci moje bardzo lubia tez gulaszu z nich nie robilam, ale moze to tez dobry pomysl, sprobuje Odpowiedz Link Zgłoś
thaures Re: jadacie serca kurcząt? 06.10.09, 16:00 Krupnik z serduszkami- palce lizać. A z jedzenia, które dla innych mogą się wydać nie do przełknięcia- Nigdy nie jadłam żołądków- ale u mnie w pracy zaserwowali w sosie koperkowym- były super- od tej pory robię sama. Mąż woli jak te żołądki robię ala flaczki- z przyprawą i na ostro. Natomiast ozorki w sosie chrzanowym stoją u mnie od lat na pierwszym miejscu. Mięso jest delikatne i rozpływa się w ustach. Wątróbka też, ale tylko z dużą ilością tymianku. Jakoś nie mam za to ochoty na nerki Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: jadacie serca kurcząt? 06.10.09, 16:20 wątróbki sa mniamuśne "sponiewierane" w mące, jajku i bułce tartej, potem usmażone na rumiano..wczesniej trzeba oczyścić z błonek posrodku i rozdzielić na pojeduncze, wymoczyć w mleku z godzinke i dokładnie osuszyć...mozna je podać z usmażona cebulką i cząstkami winnych jabłek obtoczonych w majeranku i krótko obsmazonych na maśle..do tego ziemniaczki, surówka..mmmmmm Z serduszek i żoładków robi sie swietny golasz z sosem smietanowym..z tym, ze trzeba je dość długo dusić..i nie w sumie jedne i drugie to są czyste mięśnie..oczywiście trzeba usunąć grube żyłki na serduszkach, twardą wysciółkę z żoładków (zazwyczaj jest juz usunieta w rzeźni, gdy kupuje sie na wagę)no i ewentualnie z tłuszczu, który czasem jest przy serduchach Odpowiedz Link Zgłoś
kkokos Re: jadacie serca kurcząt? 06.10.09, 21:59 babcia47 napisała: > wątróbki sa mniamuśne "sponiewierane" w mące, jajku i bułce tartej, > potem usmażone na rumiano..wczesniej trzeba oczyścić z błonek > posrodku i rozdzielić na pojeduncze, wymoczyć w mleku z godzinke i > dokładnie osuszyć...mozna je podać z usmażona cebulką i cząstkami > winnych jabłek obtoczonych w majeranku i krótko obsmazonych na > maśle..do tego ziemniaczki, surówka..mmmmmm aż się obśliniłam czytając.... mniam. jabłka i ziemniaki obowiązkowo. jako dziecko jadłam i serca, i żołądki, nawet dokładnie pamiętam smak i jednego, i drugiego. ale sama bym w życiu tego nie tknęła, nie obrobiła, więc i nie jem. podobnie jak sama nie tknę całej kury, brzydzi mnie i już. wiem, że hipokryzja, bo piersi robię bez problemu, ale cała kura to jak niemowlak. nie zrobię za nic w świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
pitahaya1 Re: jadacie serca kurcząt? 07.10.09, 10:16 Rrrany A jak te wątróbki drobiowe oczyścić z błonek? Raz na sto lat kupuję takie wątróbki i one z wrażenia, jaka to ze mnie dobra kucharka, rozlatują się w rękach. Poważnie mówiąc, nie są zwarte jak to ma miejsce w przypadku wątroby wołowej (jakoś tak). Odpowiedz Link Zgłoś
umasumak Re: jadacie serca kurcząt? 06.10.09, 17:55 Moofko koniecznie zrób kiedyś gulasz serdeczny: 1/2 kg serduszek dokładnie oczyścić, posolić, popieprzyć, obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju. Przerzucić do garnka, a na pozostałym na patelni oleju poddusić 2 cebule i dodać do gara. Można, a nawet należy wrzucić do niego 1-2 marchewki pokrojone w paseczki, można też dodać posiekane ogórki marynowane. Do wszystkiego dolać trochę wody, wrzucić kilka listków laurowych oraz ziarenek ziela angielskiego, przykryć i dusić około 40 min. Na koniec doprawić do smaku, ewentualnie zagęścić odrobiną mąki, ale zważywszy na to, że wcześniej obtacza się w niej serduszka, nie ma właściwie już potrzeby zagęszczać. Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: jadacie serca kurcząt? 06.10.09, 19:02 dzieki Um zrobie na pewno i powiem co mi wyszlo Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: jadacie serca kurcząt? 06.10.09, 16:09 Nie jadam żadnych podrobów Mam uraz po obozowo - kolonijnym wikcie Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: jadacie serca kurcząt? 06.10.09, 16:39 Nie jadam wnetrznosci, wiem jak smakuja, bo próbowalam, ale po prostu mnie odrzuca. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota.alex Re: jadacie serca kurcząt? 06.10.09, 17:03 Watrobka z kurczaka - jako pasta do pieczywa. Cwierc kilo watrobki podsmazyc na masle, dolac troszke rosolu i dusic. Jak bedzie gotowa przestudzic. Zmiksowac z kilkoma filecikami anszua (nie wiem jak to sie pisze ) Mozna doprawic galka muszkatulowa i pieprzem. I juz. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: jadacie serca kurcząt? 06.10.09, 17:06 To te bidaki mają wątroby tam gdzie reszta serca? Odpowiedz Link Zgłoś
dorota.alex Re: jadacie serca kurcząt? 06.10.09, 18:03 bidaki hodowlane - tak I prawie same chrzastki zamiast kosci... Odpowiedz Link Zgłoś
mamabuly Re: jadacie serca kurcząt? 06.10.09, 17:17 Moja córka uwielbia gulasz z serc w sosie śmietanowym z dużą ilością tymianku! Tylko faktycznie po oczyszczeniu trzeba je długo dusić. Odpowiedz Link Zgłoś
emigrantka34 tak, w potrawce 06.10.09, 17:21 i bardzo mi szkoda, ze tutaj bardzo ciezko jest je dostac. Moja ulubiona wersja to serduszka gotowane w lekkim bulionie warzywnym (do miekkosci). Potem kroje je na polowki, odkrawam tetnice (ktore wyrzucam). Bulion troche odparowuje, dodaje smietane, troche marchewki pokrojonej w drobna kostke z gotowania bulionu. Posiekany kopere, troche soku z cytryny, smietana, cukier do smaku i pieprz. Do tego tluczone ziemniaki. Odpowiedz Link Zgłoś
embeel Re: jadacie serca kurcząt? 06.10.09, 17:37 jadałam przyrządzone przez babcię, ale babcia już nie gotuje... oh kurcze, narobiłaś mi smaku, teraz łazi za mną wątróbka tak strrrasznie trudno tu dostępna...usmażona i prużona z cebulką i jabłkami Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: jadacie serca kurcząt? 06.10.09, 18:12 Ja kotom działkowym gotuje serca kurcząt. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: jadacie serca kurcząt? 06.10.09, 20:27 surowe bardziej by im smakowały..i dla drapiezników lżejstrawne niz gotowane.. Odpowiedz Link Zgłoś
karro80 Mniam - w potrawce 06.10.09, 18:18 Zgotowane na rosołku z liściem i zielem. Podprawione śmietana i majerankiem obowiązkowo. Z pyrami Odpowiedz Link Zgłoś
dzika41 Re: jadacie serca kurcząt? 06.10.09, 18:46 Uwielbiam!!! Zarówno serca kurze jak i wieprzowe. gulasz z takowych to niebo w gębie Serduszka kurze myję, kroję na pół, odcinam żyłki (pies wcina ), duszę na oliwie z cebulką. I teraz robisz co Ci żołądek podpowie. Doskonałe są w sosie pieczarkowym, pomidorowym, chrzanowym i najzwyklej w świecie zagęszczone mąką. Odpowiedz Link Zgłoś
wieslawawie Re: jadacie serca kurcząt? 06.10.09, 19:38 jadamy ale głownie gotuję na tym zupę najlepszy krupnik i pomidorówka i serduszka pokrojone w plasterki Dzieci to uwielbiają Odpowiedz Link Zgłoś
wieslawawie Re: jadacie serca kurcząt? 06.10.09, 19:39 jadamy też zołądki kurzęce najlepszy gulasz z makaronem jedzony na obiad na działce Odpowiedz Link Zgłoś
bombastycznie Re: jadacie serca kurcząt? 06.10.09, 19:56 jadam, ale sporadycznie i wolę gotowane najlepiej takie z zupy Odpowiedz Link Zgłoś