Dodaj do ulubionych

Pan Tadeusz-POMOCY

14.10.09, 20:59
Czy któraś mama pamięta w której księdze(w jakich okolicznościach)Tadeusz
rozstaje się z kluczem od Telimeny?
Będę bardzo wdzięczna za podpowiedź.smile
Obserwuj wątek
    • elza78 ksiega III - umizgi 14.10.09, 21:10

• elza78 Re: ksiega III - umizgi 14.10.09, 21:11
        dostaje klucz zrozumialam sory hehe
        • gonia0012 Re: ksiega III - umizgi 14.10.09, 21:12
          Ale co on z nim potem robi?
          • chloe30 Może VIII księga Zajazd 14.10.09, 21:15

Księga VIII. Zajazd

W Soplicowie goście wychodzą po kolacji na dziedziniec i przysłuchują się
            koncertowi ptaków i żab. Wojski opowiada legendy związane z gwiazdami i ich
            konstelacjami. Opowiada też o komecie, która jest zwiastunem wojen, kłótni i
            nieszczęść. Opowieścią tą nawiązuje do minionych wydarzeń w zamku i kłótni z
            Hrabią. Po tym opowiada historię o Rejtanie i księciu Denassów - zagorzałych
            myśliwych. W nocy Tadeusz podpatruje przez dziurkę od klucza rozmowę księdza
            Robaka z Sędzią. Bernardyn wyznaje, że jest ojcem Tadeusza i oświadcza, że musi
            jechać do Dobrzyna, aby powstrzymać wybuch powstania, gdyż Francuzi są jeszcze
            zbyt daleko. Po jego odejściu do pokoju Sędziego wchodzi Tadeusz i mówi, że
            wyzwał na pojedynek Hrabiego. Wyznaje też że kocha się w Zosi, ale z powodu
            popełnionych przez siebie błędów będzie musiał opuścić Soplicowo. Wracając do
            swego pokoju spotyka Telimenę, która czyni mu wyrzuty, że chce ją porzucić.
            Niewiasta pragnie pojechać razem z nim, jednak Tadeusz pozostawia ją i biegnie
            nad staw
            . Obawia się on, że Zosia zostanie żoną Hrabiego i postanawia się
            utopić. Nad staw przybywa Hrabia, który podsłuchał rozmowę Tadeusza z Telimeną.
            Słudzy Hrabiego chwytają młodzieńca i prowadzą go do Soplicowa. Z dworku
            wyprowadzają zaś Sędziego. Bójka wisi w powietrzu. Asesor grozi że wezwie na
            pomoc wojska rosyjskie. W ślad za Hrabią przybywają Dobrzyńscy. Gerwazy domaga
            się, aby Sędzia zrezygnował ze swych oszczeń do zamku. Protazy protestuje
            przeciwko gwałtowi i podstępnie ucieka. Szlachta plądruje dwór i urządza sobie
            ucztę zakończoną pijatyką, po której wszyscy zasypiają.

może tu, nic bardziej pasującego nie znalazłam smile
          • kawka74 Re: ksiega III - umizgi 14.10.09, 21:16
            Tadeusz rozprawia się (powiedzmy) z Telimeną w księdze 'Zajazd', ale czy wtedy oddaje jej klucz - za nic nie pomnę. Scena wręczania w oczach mi stoi, ale zwrotu nie pamiętam. uncertain
            • gonia0012 Re: ksiega III - umizgi 14.10.09, 22:15
              Dzięki za dobre chęci.Nie mogę nadal odszukać.Ja stawiałam na kłótnię,ale też
              nie ma.Albo jestem ślepasmile
              • mumia000 Re: ksiega III - umizgi 15.10.09, 21:23
                A może włożył go tylko do kieszeni?
              • kawka74 Re: ksiega III - umizgi 15.10.09, 21:33
                Obstawiam, że Tadeusz pożyczył klucz Sędziemu ;p
                Zastanawiałam się nad tym jeszcze, ale czy w ogóle opisana została scena zwrotu klucza? Nie upieram się, że nie, ale za nic nie potrafię jej sobie nawet przypomnieć, a co dopiero umiejscowić w czasie i przestrzeni.
                • dariamax Re: ksiega III - umizgi 16.10.09, 11:55
                  W drzwiach zostawił jak po figlach zaspał na polowanie smile. Pewnie ubrał się i
                  poleciał a klucz został.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka