gonia0012 14.10.09, 20:59 Czy któraś mama pamięta w której księdze(w jakich okolicznościach)Tadeusz rozstaje się z kluczem od Telimeny? Będę bardzo wdzięczna za podpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
elza78 Re: ksiega III - umizgi 14.10.09, 21:11 dostaje klucz zrozumialam sory hehe Odpowiedz Link Zgłoś
chloe30 Może VIII księga Zajazd 14.10.09, 21:15 Księga VIII. Zajazd W Soplicowie goście wychodzą po kolacji na dziedziniec i przysłuchują się koncertowi ptaków i żab. Wojski opowiada legendy związane z gwiazdami i ich konstelacjami. Opowiada też o komecie, która jest zwiastunem wojen, kłótni i nieszczęść. Opowieścią tą nawiązuje do minionych wydarzeń w zamku i kłótni z Hrabią. Po tym opowiada historię o Rejtanie i księciu Denassów - zagorzałych myśliwych. W nocy Tadeusz podpatruje przez dziurkę od klucza rozmowę księdza Robaka z Sędzią. Bernardyn wyznaje, że jest ojcem Tadeusza i oświadcza, że musi jechać do Dobrzyna, aby powstrzymać wybuch powstania, gdyż Francuzi są jeszcze zbyt daleko. Po jego odejściu do pokoju Sędziego wchodzi Tadeusz i mówi, że wyzwał na pojedynek Hrabiego. Wyznaje też że kocha się w Zosi, ale z powodu popełnionych przez siebie błędów będzie musiał opuścić Soplicowo. Wracając do swego pokoju spotyka Telimenę, która czyni mu wyrzuty, że chce ją porzucić. Niewiasta pragnie pojechać razem z nim, jednak Tadeusz pozostawia ją i biegnie nad staw. Obawia się on, że Zosia zostanie żoną Hrabiego i postanawia się utopić. Nad staw przybywa Hrabia, który podsłuchał rozmowę Tadeusza z Telimeną. Słudzy Hrabiego chwytają młodzieńca i prowadzą go do Soplicowa. Z dworku wyprowadzają zaś Sędziego. Bójka wisi w powietrzu. Asesor grozi że wezwie na pomoc wojska rosyjskie. W ślad za Hrabią przybywają Dobrzyńscy. Gerwazy domaga się, aby Sędzia zrezygnował ze swych oszczeń do zamku. Protazy protestuje przeciwko gwałtowi i podstępnie ucieka. Szlachta plądruje dwór i urządza sobie ucztę zakończoną pijatyką, po której wszyscy zasypiają. może tu, nic bardziej pasującego nie znalazłam Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: ksiega III - umizgi 14.10.09, 21:16 Tadeusz rozprawia się (powiedzmy) z Telimeną w księdze 'Zajazd', ale czy wtedy oddaje jej klucz - za nic nie pomnę. Scena wręczania w oczach mi stoi, ale zwrotu nie pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś
gonia0012 Re: ksiega III - umizgi 14.10.09, 22:15 Dzięki za dobre chęci.Nie mogę nadal odszukać.Ja stawiałam na kłótnię,ale też nie ma.Albo jestem ślepa Odpowiedz Link Zgłoś
mumia000 Re: ksiega III - umizgi 15.10.09, 21:23 A może włożył go tylko do kieszeni? Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: ksiega III - umizgi 15.10.09, 21:33 Obstawiam, że Tadeusz pożyczył klucz Sędziemu ;p Zastanawiałam się nad tym jeszcze, ale czy w ogóle opisana została scena zwrotu klucza? Nie upieram się, że nie, ale za nic nie potrafię jej sobie nawet przypomnieć, a co dopiero umiejscowić w czasie i przestrzeni. Odpowiedz Link Zgłoś
dariamax Re: ksiega III - umizgi 16.10.09, 11:55 W drzwiach zostawił jak po figlach zaspał na polowanie . Pewnie ubrał się i poleciał a klucz został. Odpowiedz Link Zgłoś