malwisul 26.11.09, 20:13 natchniona innym watkiem mam pytanie, mianowicie czy wrzaski, krzyki to przemoc psychiczna? Jesli tak to lepsze sa wrzaski i krzyki czy klapsy (przemoc fizyczna)... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wieczna-gosia Re: przemoc fizyczna i psychiczna 26.11.09, 20:19 lepszy jest brak przemocy Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: przemoc fizyczna i psychiczna 26.11.09, 20:29 Lepsza dżuma czy cholera? Ale - moim zdaniem - już lepszy klaps raz na jakiś czas w spokojnym domu niż krzyki na co dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: przemoc fizyczna i psychiczna 26.11.09, 20:34 Zależy co się wykrzykuje Odpowiedz Link Zgłoś
mamadda Re: przemoc fizyczna i psychiczna 26.11.09, 20:35 Lepiej odkroić palec u ręki czy u nogi? To jest pytanie z tej samej serii co Twoje. A może lepiej nie odcinać wcale? Nie pomyslałas,ze i takie rozwiązanie istnieje... Odpowiedz Link Zgłoś
malwisul mamadda 26.11.09, 20:51 oj, nie mowie ze to jest lepsze czy tamto lepsze, tylko NATCHNIONA INNYM WATKIEM gdzie pol wypowiedzi jest za klapsem, pol za krzykiem (woli to niz tamto), czytajac dalej czytam "lepszy klaps niz krzyk bo to przemoc psychiczna!" zastanawialam sie ile osob mysli ze krzyk jest przemoca psychiczna i jesli tak mysla to czy uwazaja tez je jest to przemoc lepsza niz fizyczna... Ja swoje dziecko wychowuje bezstresowo, chociaz ze duzo osob mnie juz po uczalo ze trzeba tak, czy siak... Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: mamadda 26.11.09, 21:07 Ja swoje > dziecko wychowuje bezstresowo, no i robisz błąd. Odpowiedz Link Zgłoś
demonii.larua Re: mamadda 26.11.09, 21:21 Wychowanie bezstresowe nie istnieje, albowiem samo wychowanie niesie za sobą stresy. Za to brak stresów to brak wychowania Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: mamadda 26.11.09, 21:47 malwisul napisała: > zastanawialam sie ile osob mysli ze krzyk jest przemoca psychiczna i jesli tak > mysla to czy uwazaja tez je jest to przemoc lepsza niz fizyczna... Ja swoje > dziecko wychowuje bezstresowo, chociaz ze duzo osob mnie juz po uczalo ze trzeb a tak, czy siak... a. pytanie co to znaczy bezstresowo? Bo moim zdaniem całkiem bezstresowo to się nie da b. co to znaczy krzyk? Bo podniesiony głos to nie przemoc psychiczna. Wszystko zalezy od wykrzykiwanych treści Odpowiedz Link Zgłoś
broceliande Re: przemoc fizyczna i psychiczna 26.11.09, 20:41 Uczciwie mówiąc klaps wydaje mi się mniejszym złem niż nieodzywanie się mamy do dziecka przez cały dzień. Ale ja nie stosuję przemocy, chyba, ze wzięcie pod pachę wrzeszczącego dwulatka z placu zabaw po kilkakrotnym oznajmieniu, że koniec zabawy. U nas kary muszą mieć związek z przewinieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: przemoc fizyczna i psychiczna 26.11.09, 21:34 a nieodzywanie się dziecka do matki? obrażanie się na siebie i krzyki są przynajmniej narzędziem dostępnym obydwu stronom, klapsy - tylko jednej Odpowiedz Link Zgłoś
broceliande Re: przemoc fizyczna i psychiczna 26.11.09, 21:45 aluc napisała: > a nieodzywanie się dziecka do matki? To jakoś inaczej. Dzieckiem nie kieruje premedytacja, tylko potrzeba. Zamknięcia się w sobie, podumania. Ja pozwalam podumać, posiedzieć wjaskini. > > obrażanie się na siebie i krzyki są przynajmniej narzędziem dostępnym > obydwu stronom, klapsy - tylko jednej No tak. Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: przemoc fizyczna i psychiczna 26.11.09, 21:56 he he w ogólenie kieruje premedytacja, zwłaszcza powyżej pewnego wieku ależ oczywiście, że kieruje ależ oczywiście, że nierozmawianiem karze się rodziców za faktyczne i wydumane przewiny w przypadku rodziców bardziej wrażliwych i mniej pewnych swoich rodzicielskich kompetencji, obrażanie się w wykonaniu starszego dziecka też może być formą przemocy psychicznej Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: przemoc fizyczna i psychiczna 26.11.09, 21:40 malwisul napisała: > natchniona innym watkiem mam pytanie, mianowicie czy wrzaski, krzyki to > przemoc psychiczna? Przemoc psychiczna zalezy od treści słów, a nie od natężenia głosu. Odpowiedz Link Zgłoś