kama_mama_bartosza 11.02.04, 08:27 Co raz bardziej zaczynam sie juz stresować , 15 lutego 0 18 wypływam poromem do Szwecji , juz mnie boli brzuch Pakowanie , zakupy i ciągłe pozegnania z przyjaciólmi ...... Mamy podnieście mnie troszkę na duchu ! Pozdarwiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olaj10 Re: Za 4 dni wyjeżdzam :(( 11.02.04, 08:36 Nigdy nie byłam w takiej sytuacji. Gdyby się trafiła bardzo bym przeżywała, ale może będzie dużo dużo lepiej ) Pozdrawiam Ola Odpowiedz Link Zgłoś
jagasz Głowa do góry KAMA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 11.02.04, 08:46 Kama, Przeżywałabym ten wyjazd tak samo jak Ty, ból brzucha, stres, żal za tym co tu zostaje, ale jednocześnie ciekawość jak będzie jak się tam urządzę, jak się będzie żyło itp. Bardzo szybko bym sobie wyjaśniła moje rozterki wyjazdowe, tym, że tam jest na pewno lepiej, czyściej, jest normalna służba zdrowia (coraz więcej Polaków nota bene), piekne widoki. I do Polski tak blisko, mozna przyjeżdżać parę razy w roku, do Gór, do Tatr, do Zakopanego i do tego wszystkiego zaczym będziesz (niestety to nieuchronne) tęsknić. Pomyśl - za 3 miesiące wchodzimy do Unii i coraz więcej ludzi zacznie podejmować takie właśnie decyzje jak Ty teraz z prostego względu, że w tym kraju (nistety) jest ciężko żyć, coraz więcej afer politycznych itp. Kama, ja wiem, że ty będziesz z nami na Forum. Napisz koniecznie jak ci się tam mieszka - wiem, że będziesz szczęśliwa, czego ci z całego serca życzę. Będę myslami z tobą w niedzielę. I zobacz to co nowe zaczyna się dla Ciebie z początkiem tygodnia. Zaczynasz nowy etap w swoim zyciu. Nowy początek NOWEGO. Pozdrawiam Ciebie i Twoich bliskich Bądź dobrej mysli, zobaczysz, wszystko będzie OK. Pozdrawiam Aga Odpowiedz Link Zgłoś
kama_mama_bartosza Re: Za 4 dni wyjeżdzam :(( - do Jagasz ! 11.02.04, 09:01 Dziekuje Ci bardzo za te słowa , podniosłas mnie bardzo na duchu , jesteś wspaniała ....... Na pewno sie odezwe i napisz jak mi tam jest Całuje Was mocno i będę tęsknić .... Odpowiedz Link Zgłoś
martaurb Re: Za 4 dni wyjeżdzam :(( 11.02.04, 12:53 Czym tu sie stresowac? Pakowac bys sie musiala, nawet jakbys sie przenosila do innego miasta w Polsce, zakupy robi sie czesto, a z prawdziwymi przyjaciolmi kontaktu nie stracisz, niezaleznie od tego, gdzie mieszkasz! Moze ja juz do tego przywyklam (takich przeprowadzek do ciagle innego kraju mam juz kilka za soba, kolejna, tym razem w ramach kraju w ktorym mieszkam przede mna), ale jakos tak mam wrazenie, ze Ty robisz z tego "wielkie halo" - Twoje posty na ten temat mozna juz od kilku miesiecy znalezc na forum, oprocz tego ciagle o tym piszesz przy okazji innych tematow (slynna wszechobecna historia nieporozumienia ze sprzedaza kombinezonu) i zegnasz sie z forum non stop - czyzbys tam nie miala miec internetu???? Czy oczekujesz wspolczucia czy o co chodzi???? Nie bardzo rozumiem, co Toba kieruje, przeciez jezeli nie chcesz wyjezdzac, to nikt Cie nie zmusi???? Odpowiedz Link Zgłoś
jagasz Re: Za 4 dni wyjeżdzam :(( 11.02.04, 13:27 Wiesz co Marta, naprawdę nie wiem jaki masz cel w pisaniu takiego postu. Co, masz nadzieję, że Kama pożegna się z Forum???????? To napisz osobny wątek o tym. Wiesz, czasami warto coś przemysleć, zanim coś sie powie lub napisze. Pozdrawiam Aga P.S Dla wyjaśnienia - nie jestem żadnym adwokatem Kamy. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotadu Re: Za 4 dni wyjeżdzam :(( 12.02.04, 07:46 A ja rozumiem Kamę. Może jestem tchórzem ale nigdy nie wyjechałabym z Polski - nie potrafiłabym się zaaklimatyzować i nigdy nie czułabym się tam jak u siebie. Ale zazdroszczę odwagi i nie dziwią mnie obawy z tym związane. Odpowiedz Link Zgłoś
kama_mama_bartosza do martaurb ! 11.02.04, 13:48 Nie wiem co Tobą kieruje , zazdrość , nienawiśc czy zawistność a może zwykle pesymistyczne nastawienie do życia ?????? Zastanawia mnie to , że jakbym ja miała pisac takie rzeczy w czyimś wątku - TO NIE PISAŁABYM WCALE !!!! To rada dla Ciebie na przytszłość - nie dopisuj się i nie psuj komuś nerwów takim wypowiedziami ......... Zresztą szkoda słów .... i tak na pewno się dopiszesz hehehe.... Odpowiedz Link Zgłoś
poohbear Re: do martaurb ! 11.02.04, 23:01 nie wiem czy martaurb sie odezwie czy nie, bo widac kama z Twojego ostatniego postu, ze rzeczywiscie nie warto... a ja sie dopisze, zebys wiedziala, ze jest jeszcze jedna osoba, ktora nie jest powodowana nienawiscia czy czymkolwiek innymi negatywnymi emocjami, a ktorej tez jest zdumiona iloscia Twoich postow nt "jade do Szwecji" i wielkie halo w zwiazku z tym zwiazane! (Boze, koniec swiata!), dziewczyno wyluzuj sie troche i wiecej poczucia humoru! p-b Odpowiedz Link Zgłoś
utalia prosze o szczegoly a poza tym mozesz wrcic? 11.02.04, 23:04 Czesc Kama! Szwecja, Bardzo ladny kraj, dlaczego sie smucisz? Pomimo, powyzszych posow ja nie znam szczegolow Twojego wyjazdu. Moglabys przytoczyc kilka szczegolow czy jedziesz sama czy z mezem, dzieckiem czy na stakle czy macie tam juz prace i gdzie mieszkac? Skoro tego nie wiem nie moge Cie na duchu... zapomnialam co sie robi "na duchu". Skoro nawet na stale to nie mysl tak! Co kto wie co jest w zyciu na stale. Przeciez dopoki zyjemy wszystko moze sie wydarzyc. Jak Ci bedzie zle mozesz wrocic. Utalia Odpowiedz Link Zgłoś
kama_mama_bartosza .......:) 12.02.04, 08:40 Dziwczyny ja jestem zdumiona - czemu zawsze zmieniacie intencje postu !!!!! ja nie robie wielkiego halo , że wyjeżdzam ! Ja poprostu chciałam popisać na forum przed wyjazdem a nie błagac o litośc czy współczucie !!!!! OPANUJCIE SIE - BO ZACZYNAM MYŚLEĆ ZE TO JEST JAKIEŚ CHORE CO PISZE NIEKTÓRA Z WAS ! I cały czas uświadamiam się w tym , ze niektóre Emamy są zawistne a przecież to forum ma inne przeznaczenie ..... Jeżeli mają być ciagłe komentarze na mój temat to PROSZE nie dopisujcie sie już . WĄTEK ZAMKNIĘTY ... ! kama_mama_bartosza Odpowiedz Link Zgłoś
poohbear Re: .......:) 12.02.04, 16:10 wiesz, dziewczyny nie sa zazdrosne, bo niektore dziewczyny juz mieszkaja za granica (w tym ja) przechodzily przeprowadzki i nie pisaly na form za 4 dni wyjezdzam, za 3, za 2, za 1, start, oh jaka jestem biedna, i jak mi ciezko a poza tym jezeli nie chcesz komentarzy to po co zaczynasz watek, a jezeli chodzi o jego skonczenie to juz nie Twoja decyzja i w sumie dobrze, a intencje mojego postu byly tylko takie, ze to nie koniec swiata, i zebys tak nie przezywala publicznie bo to jest smieszne, tym bardziej, ze wszystko masz tam zalatwione, jedziesz na gotowe po to w sumie aby miec lepsze zycie a przezywasz jakby ktos Cie skazal na wygnanie a poza tym powodzenia w Szwecji... papa Odpowiedz Link Zgłoś
martaurb Re: .......:) 12.02.04, 16:43 Poohbear popieram, ja tez jestem "glosem zza granicy" i to, czego nie rozumialam, to to przezywanie od dluzszego czasu. Dlatego tez zapytalam Kame, o co Jej wlasciwie chodzi. Niestety, oprocz posadzania mnie o zawisc itp odpowiedzi nie bylo, ale moze Kama mnie zle zrozumiala tak jak ja nie zrozumialam Jej intencji? Pozdrawiam wszystkich w Polsce, poza nia, tych co sie juz przeprowadzili, co cale zycie spedza w jednym miejscu i tych, co kiedys sie beda przeprowadzac Marta Odpowiedz Link Zgłoś
ese1 Re: .......:) 15.02.04, 17:45 Dziwie sie z jakiego powodu tak wiele ostrych slow tutaj pada. Kama wyjezdza i bez wzgledu na to, czy ja to cieszy, czy nie, wiaza sie z tym emocje ktorymi jak rozumie chce sie podzielic, a forum jest wlasnie takim miejscem. Rozumiem ja, poniewaz najdalej za 2 lata mnie tez to czeka. Po ponad 30 latach zostawie przyjaciol, rodzine, bliskich. I niewazne, ze jade do kraju gdzie moze lepiej zyc bedzie, a w czasach super techniki - internet, samolot, super autostrady, da sie przemierzyc swiat w czasie od sekundy do kilku godzin. Mimo wszystko bede bardzo tesknic za miejscami, gdzie sie wychowalam. I tez na pewno bede chciala sie tym z kims podzielic, a moze tu na forum? Jezeli ktos nie wierzy w szczerosc postu Kamy, niech sie wiec nie dopisuje. To tak glupio oskarzac kogos, kogo nie znamy. ese1 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=9521152&a=10521690 Odpowiedz Link Zgłoś
corki2 Re: Za 4 dni wyjeżdzam :(( 12.02.04, 09:11 A ja się dopisze! Ba tak na prawde(poza dwiema osobami)to właśnie mnie najbardziej bedzie brakowało Kamili Jest mi bardzo bliska i chociaż jej tego nie mówie to nie wiem jak to bedzie kiedy wyjedzie. Widywałyśmy się praktycznie codziennie, wiele się od niej nauczyłam, dowieiałam, w wielu sprawach bardzo mi pomogła. Nasza przyjazn jest bezinetesowna, szczera i tak na prawde to oprocz niej nie mam juz takiej bliskiej koleżanki. Kazdy ma swoje życie, nie ma na nic czasu, a my nawet jak nie mogłysmy sie zobaczyc to dzwoniłysmy do siebie. Wiec jeżeli ktoras z was mysli, ze taki wyjazd to pestka to niech jedzie na koniec świata i faktyczie nie wypowiada sie na ten temat. Wszyscy ludzie są inni. Myśle, ze dwadziescia pare lat spedzonych w Polsce nie da sie po prostu skreslic i ona to przeżywa. Kulturalnie prosiła, abyście podtrzymały ja na duchu, cos poradziły a tu takie komentarze!!!! Załamałam sie Brak mi słow. Kamilko trzymaj się! Zawsze myslami i duchem bede z Toba. Odpowiedz Link Zgłoś
73nikusia Re: Za 4 dni wyjeżdzam :(( 12.02.04, 21:09 Czesc Ja tez uwazam ze nie ma sie co denerwowac i tak stresowac cala sytuacja. To Twoj wybor. Kiedy moja siostra na 4,5 roku wyjezdzala do Londynu, wspomne tylko ze nie do siostry, nie na gotowe, tylko zupelnie na zywiol ... nie pamietam takich jej zachowan. Wiem ze kazdy jest indywidualista ... ale ... Piszesz o zazdrosci ... a czego tu zazdroscic ... jedziesz do najbardziej socjalistycznego panstwa jakie znam. Jego polityka spoleczna jest znana na caly swiat. Jednym sie to podoba drugim nie. Ja naleze do oficjalnych przeciwnikow Szwecji. To ich jedzenie miesa z powidlami. Tort biszkoptowy z miesem .. be be be Ale jedzenie to nic. Podczas studiow mialam szanse poznac wyzsze szkolnictwo Szweckie. Aby tam cos zalatwic trzeba tyle pozwolen, podpisow tylu waznych ludzi ... KOSZMAR!!! To moje odczucia ... zycze powodzenia A mi sie marza wakcje w Angli ... Londyn ... chrabstwo York Shire ... Szkocja ... Oj jak ja tesknie za tymi miejscami ... ale tak na chwile bo i tam w moim ukochanym kraju nie chcialabym mieszkac na stale ... bo ja lubie, bardzo ta nasza zwariowana, pokrecona Polske Pozdrawiam Nika Odpowiedz Link Zgłoś
alltid_ung Re: Za 4 dni wyjeżdzam :(( 15.02.04, 17:18 73nikusia napisała: > > Piszesz o zazdrosci ... a czego tu zazdroscic ... jedziesz do najbardziej > socjalistycznego panstwa jakie znam. Jego polityka spoleczna jest znana na caly > > swiat. Jednym sie to podoba drugim nie. Ja naleze do oficjalnych przeciwnikow > Szwecji. To ich jedzenie miesa z powidlami. Tort biszkoptowy z miesem .. be be > be > Ale jedzenie to nic. Podczas studiow mialam szanse poznac wyzsze szkolnictwo > Szweckie. Aby tam cos zalatwic trzeba tyle pozwolen, podpisow tylu waznych > ludzi ... KOSZMAR!!! > Szwecja to kraj demokratyczny nie socjalistyczny(a moze dla ciebie to to samo?). A co do tego ze jadlas mieso z powidlami to popelnilas duza gafe bo do miesa je sie borowki, a tort kanapkowy zrobiony jest z chleba tostowego, a nie z biszkoptu - moze cos z twoim smakiem nie tak? ja rozumiem ze mozna reagowac roznie na te posty Kamili ale zeby atakowac kraj i ludzi w tym kraju ....a co do biurokracji to Szwecja ma ja owiele mniejsza niz Polska...A to, ze jako przeciwniczka tego kraju nie zostalas tu na stale, to tylko pozytywne dla tego kraju, bo takich "madrych" polakow jak ty jest tu duzo i musze powiedziec ze to duzy wstyd, zwlaszcza ze wszyscy wykozystuja ta socjalna opieke do maximum(albo jak napisalas polityke spoleczna) ktora zbudowano w tym "socjalistycznym" panstwie i "opluwaja" ten kraj twoim sposobem.Mysle ze niektorzy musza nauczyc sie tolerancji i akceptacji innych narodow i ras a nie uwazac sie za pepek swiata.....smutno ze jeszcze sie tego nie nauczyli....... Odpowiedz Link Zgłoś
73nikusia Re: do alltid_ung 15.02.04, 21:54 Droga alltid_ung Powidla moga byc rozne ... dla mnie to cos do miesa, czesto podawane w Szwecji to wlasnie powidlo a wszystko jedno z czego zrobione, borowka to tez owoc. Jezeli chodzi o tort to byl tam biszkopt ... moze byla to jakowas modyfikacja, tworczych szweckich spoleczenstw akademickich, nie wiem ale ze smakiem to u mnie raczej wszystko wporzasiu, i biszkopt od tostow rozpoznaje. Socjalistyczne panstwo moze byc demokratyczne ... widze ze patrzysz na ten ustroj przez pryzmat chorego ustroju psedokomunistycznego panujacego przez wiele lat w Polsce. Szwecja jest dla mnie krajem socjalistycznym w rozumienu systemu o bardzo szerokiej polityce prospolecznej, prorodzinnej ... czyli socjalnej. Osobiescie mi sie to nie podoba. Oczywiscie nie jest jedynym krajem prowadzacym taka polityke w Europie. Wszem wiadomo ze Szwecja jest krajem o ustroju monarchii-konstytucyjnej - oczywiscie jesli sie nie myle. W zadnym zdaniu nie porownuje Szwecji z Polska. Nie porownuje systemu oraz ukladow rzadzacych ... wiec nie wiem skad u Ciebie zdanie ze w Polsce jest wieksza biurokracja niz w Szwecji. Ja nie mowie nie ... mowie tylko ze tam jest biurokracja, z ktora sie spotkalam na Uczelnii. Ja nie korzystalam z dobrodziejstw "matczynego systemu Szwecji" ... i rowniez nie popieram Polakow, ktorzy z niego korzystaja ... To nie fer wyjezdzac do kraju i zyc tam jedynie z pieniedzy "opieki socjalnej" - jakze szczodrej. A jezeli chodzi o akceptacje, tolerancje i odrobine dobrego wychowania To popatrz na Siebie ... Ja wyrazilam wlasne zdanie o tym kraju. Nie lubie Szwecji ... co wcale nie oznacza ze nie lubie Szwedow. Nie lubie systemu, potraw ... nie ludzi. Bardzo lubie np IKEA A Ty naskoczylas na mnie ... i to dosc nieladnie. Bron swojego kraju ... wtedy pogadamy. A i jeszcze jedno ... jeszcze raz przeczytalam sowj list ... zero wrogosci ... a u Ciebie cale jej mnustwo Pozdrawiam Nika Odpowiedz Link Zgłoś
alltid_ung Re: do 73nikusia 16.02.04, 23:06 Szkoda ze nie zrozumialas niestosownosci twojej wypowiedzi, bo gdyby ktos z moich szweckich znajomych przeczytal to, to zrobilo by mu to przykrosc. Zreszta jak tobie albo mnie jesli bysmy przeczytaly na jakims zagranicznym forum :”ja jestem zdecydowanym przeciwnikiem Polski; w tym systemie spolecznym polowa polakow chodzi bez pracy; jedza zgnila kapuste i pija duzo wodki”-bylo by bardzo przykro, bo przeciesz nie mozna powiedziec ze to nie udeza w ludzi(!) tylko w kraj(?!?)wyrazajac sie tak kontrowersyjnie musialas sie spodziewac ze ktos poczyje sie urazony. Nie wiem zkad wzielas ze polityka jest tu prosocjalna i co to ma za zwiazek z monarchia konstytucyjna? Natomiast demokracja daje mozliwosc”glosu”zarowno parti prawicy jak i lweicy. Ale jezeli uwazasz ze system polityczny(bez wzgledu ktora partia jest przy wladzy)ktory daje mozliwosc "normalnego" zycia zarowno nizej jak i wyzej wyksztalconym, dajacy mlodziezy taki sam start zyciowy –bez wzgledu czy rodzice sa "biedni" czy "bogaci" i gdzie starzy i chorzy ludzie maga dozyci konca swoich dni w godnosci bez wzgledu na status ekonomiczny to masz racje "fuj fuj" Szwecja Poniewaz w szwecji wyzsze uczelnie sa za darmo to i ty skorzystalas z tego systemu studiujac tutaj i masz racje ze w twoim poscie nie ma wrogosci ale jest pogarda i pomniejszenie cudzej wartosci. A w moim jest tyko gorycz i duzo smutku bo ja lubie Szwecje i szwedow i wiem ze jesli Kamila bedzie szczerym i otwartym czlowiekiem to spotka duzo przyjaciol wsrod szwedow –mimo ze oni jedza powidla do miesa ale mysle ze ona nie bedzie taka malostkowa.A czy to ja, czy ty okazalas nie dobre wychowanie to tez sprawa "smaku". Pozdrawiam zwolenniczka Szwecji i absolutnie nie przeciwniczka jakiego kolwiek kraju, jego ludzi i jedzenia - Gosia Ps czytajac moj post zwrocilam uwage ze uogolnilam polakow w Szwecji za co PRZEPRASZAM, bo to jednak tylko niewielka grupa jest taka Odpowiedz Link Zgłoś
73nikusia Re: do 73nikusia 17.02.04, 18:51 Czesc Wydaje mi sie ze nadal zle odczytujesz moje intencje. Z Twoich postow wnioskuje ze jestes osoba ktora lubi oceniac ale nie lubi byc oceniana. Ktora ceni innosc w sobie ale nie w innych, ceni swoje zdanie ale nie zdanie innych. Czytaj uwaznie prosze ... I jeszcze jedno, bardzo wazna sprawa w tego typu rozmowach jest ton glosu ... ja niestety nie moge pokazac sposobu w jaki mowie to wszystko o Szwecji w necie. A nie jest to glos napastliwy ... o nie. A mam wrazenie ze wlasnie taki glos Ty widzisz. Ja poprostu nie lubie powidel do miesa, tak samo jak angielskiej herbaty z mlekiem. Ale te dwie sprawy nie wykluczalyby mojego podejscia do sprawy mieszkania w jakim kolwiek z tych panstw. Natomiast sprawa kluczowa jest ustroj i sposob zadzenia. Wydaje mi sie ze nie ma sie za co obrazac. Bardzo czesto dyskutowalismy o sprawach politycznych ze szwedami. Rozmowy byly zazarte ale nie klucilismy sie nigdy. Dyskusja to jedno a klutnie i obrazanie sie to zupelnie co innego. A to ze Ty obrazilas sie za to co ja napisalam to raczej kwestia charakteru. Nie lubisz krytyki dotyczacej Twoich (w Twoim mniemaniu dobrych) wyborow. Taka natura czlowieka ze nie musi myslec tak jak jego brat. Co do Polski, tez mamy tu bezplatne szkolnictwo. A co do mojej nauki w Szwecji, moj pobyt tam to nie zasluga bezplatnego szkolnictwa tylko moich dobrych ocen i stypendium oraz tego ze moja uczelnia ma umowe na wymiane studentow z jedna z Uczelni w Szwecji. Chcialam Norwegie ale nie wyszlo. Co do mieszkania w Polsce ... tak jak juz pisalam zwariowany kraj i dziwny ale moj ... dlatego tu mieszkam. Nie chcialabym mieszkac gdzie indziej. No chyba ze sytuacja bedzie juz tak krytyczna ze nie bedzie innego wyjscia. Wiesz nie ma sie co oburzac. Ja nie napisalam nic zlego. Jedni lubia szpinak drudzy nie, czy tylko dlatego ze napisze ze jest okropny i wyglada zle Ci ktorzy go lubia sie na mnie pogniewaja? Kamili zycze tam powodzenia ... Ale i tak nie zmieni to mojego zdania ze Szwecja jest krajem w ktorym nie chcialabym mieszkac ... tak jak sa ludzie ktorzy nie chcieli by mieszkac w Polsce. I ja nikogo nie bede namawiac Pozdrawiam Nika Odpowiedz Link Zgłoś
alltid_ung Re: do 73nikusia 17.02.04, 19:44 Moze masz racje i mnie "ponioslo" bo nie slyszalam "tonacji twojego glosu" a ty wlasciwie nie mialas nic zlego na mysli. Moze nauczylam sie tak walczyc wlasnie broniac Polski i polakow? Bo ja bylam - jestem -bede polka ale polka ktora lubi i szanuje Szwecje. I wiesz wlasnie tu nauczulam sie ostroznie zartowac bo mozna urazic ludzi zupelnie niechcacy, ale i nie potrzebnie (i tu mam na mysli nie tylko szwedow ale i ludzi innych narodowosci) I ja uwazam ze kazdy ma prawo do swojego zdania tylko troche "delikatniej" wyrazanego teraz mysle ze ta burze wywolalo nieporozumienie....... Ja nie chce nikogo namawiac na zamieszkanie w szwecji, i nie uwazam ze moje wybory sa najlepsze - ty tez musisz czytac uwazniej Ale wdalszym ciagu uwázam (moze zle) ze kraju zamieszkanie nie wybiera sie na podstawie tego co jedza jego rdzenni obywatele pozdrawiam Ciebie Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
aga_rn Re: Za 4 dni wyjeżdzam :(( 17.02.04, 19:07 Ja uwielbiam sos borowkowy - i do szwedzkich meatballs w IKEA lub do indyka na Swieto Dziekczynienia w Ameryce Pln. W Kanadzie tez jedza "powidla" z miesem - mhmm, yummy AgaRN Odpowiedz Link Zgłoś