Dodaj do ulubionych

Za 4 dni wyjeżdzam :((

11.02.04, 08:27
Co raz bardziej zaczynam sie juz stresować , 15 lutego 0 18 wypływam poromem
do Szwecji , juz mnie boli brzuch sad
Pakowanie , zakupy i ciągłe pozegnania z przyjaciólmi ......
Mamy podnieście mnie troszkę na duchu !
Pozdarwiam
Obserwuj wątek
    • olaj10 Re: Za 4 dni wyjeżdzam :(( 11.02.04, 08:36
      Nigdy nie byłam w takiej sytuacji. Gdyby się trafiła bardzo bym przeżywała,
      ale może będzie dużo dużo lepiej smile)
      Pozdrawiam
      Ola
    • jagasz Głowa do góry KAMA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 11.02.04, 08:46
      Kama,
      Przeżywałabym ten wyjazd tak samo jak Ty, ból brzucha, stres, żal za tym co tu
      zostaje, ale jednocześnie ciekawość jak będzie jak się tam urządzę, jak się
      będzie żyło itp. Bardzo szybko bym sobie wyjaśniła moje rozterki wyjazdowe,
      tym, że tam jest na pewno lepiej, czyściej, jest normalna służba zdrowia (coraz
      więcej Polaków nota bene), piekne widoki. I do Polski tak blisko, mozna
      przyjeżdżać parę razy w roku, do Gór, do Tatr, do Zakopanego i do tego
      wszystkiego zaczym będziesz (niestety to nieuchronne) tęsknić. Pomyśl - za 3
      miesiące wchodzimy do Unii i coraz więcej ludzi zacznie podejmować takie
      właśnie decyzje jak Ty teraz z prostego względu, że w tym kraju (nistety) jest
      ciężko żyć, coraz więcej afer politycznych itp.
      Kama, ja wiem, że ty będziesz z nami na Forum.
      Napisz koniecznie jak ci się tam mieszka - wiem, że będziesz szczęśliwa, czego
      ci z całego serca życzę.
      Będę myslami z tobą w niedzielę.
      I zobacz to co nowe zaczyna się dla Ciebie z początkiem tygodnia.
      Zaczynasz nowy etap w swoim zyciu. Nowy początek NOWEGO.
      Pozdrawiam Ciebie i Twoich bliskich
      Bądź dobrej mysli, zobaczysz, wszystko będzie OK.
      Pozdrawiam
      Aga
    • kama_mama_bartosza Re: Za 4 dni wyjeżdzam :(( - do Jagasz ! 11.02.04, 09:01
      Dziekuje Ci bardzo za te słowa , podniosłas mnie bardzo na duchu , jesteś
      wspaniała .......

Na pewno sie odezwe i napisz jak mi tam jest

Całuje Was mocno i będę tęsknić ....sad
    • martaurb Re: Za 4 dni wyjeżdzam :(( 11.02.04, 12:53
      Czym tu sie stresowac?
      Pakowac bys sie musiala, nawet jakbys sie przenosila do innego miasta w Polsce,
      zakupy robi sie czesto, a z prawdziwymi przyjaciolmi kontaktu nie stracisz,
      niezaleznie od tego, gdzie mieszkasz!
      Moze ja juz do tego przywyklam (takich przeprowadzek do ciagle innego kraju mam
      juz kilka za soba, kolejna, tym razem w ramach kraju w ktorym mieszkam przede
      mna), ale jakos tak mam wrazenie, ze Ty robisz z tego "wielkie halo" - Twoje
      posty na ten temat mozna juz od kilku miesiecy znalezc na forum, oprocz tego
      ciagle o tym piszesz przy okazji innych tematow (slynna wszechobecna historia
      nieporozumienia ze sprzedaza kombinezonu) i zegnasz sie z forum non stop -
      czyzbys tam nie miala miec internetu???? Czy oczekujesz wspolczucia czy o co
      chodzi???? Nie bardzo rozumiem, co Toba kieruje, przeciez jezeli nie chcesz
      wyjezdzac, to nikt Cie nie zmusi????
      • jagasz Re: Za 4 dni wyjeżdzam :(( 11.02.04, 13:27
        Wiesz co Marta, naprawdę nie wiem jaki masz cel w pisaniu takiego postu.
        Co, masz nadzieję, że Kama pożegna się z Forum????????
        To napisz osobny wątek o tym.
        Wiesz, czasami warto coś przemysleć, zanim coś sie powie lub napisze.
        Pozdrawiam
        Aga
        P.S Dla wyjaśnienia - nie jestem żadnym adwokatem Kamy.
      • dorotadu Re: Za 4 dni wyjeżdzam :(( 12.02.04, 07:46
        A ja rozumiem Kamę. Może jestem tchórzem ale nigdy nie wyjechałabym z Polski -
        nie potrafiłabym się zaaklimatyzować i nigdy nie czułabym się tam jak u siebie.
        Ale zazdroszczę odwagi i nie dziwią mnie obawy z tym związane.
    • kama_mama_bartosza do martaurb ! 11.02.04, 13:48
      Nie wiem co Tobą kieruje , zazdrość , nienawiśc czy zawistność a może zwykle
      pesymistyczne nastawienie do życia ??????

Zastanawia mnie to , że jakbym ja miała pisac takie rzeczy w czyimś wątku - TO
      NIE PISAŁABYM WCALE !!!!

To rada dla Ciebie na przytszłość - nie dopisuj się i nie psuj komuś nerwów
      takim wypowiedziami .........

Zresztą szkoda słów .... i tak na pewno się dopiszesz hehehe....
      • poohbear Re: do martaurb ! 11.02.04, 23:01
        nie wiem czy martaurb sie odezwie czy nie, bo widac kama z Twojego ostatniego
        postu, ze rzeczywiscie nie warto...
        a ja sie dopisze, zebys wiedziala, ze jest jeszcze jedna osoba, ktora nie jest
        powodowana nienawiscia czy czymkolwiek innymi negatywnymi emocjami, a ktorej
        tez jest zdumiona iloscia Twoich postow nt "jade do Szwecji" i wielkie halo w
        zwiazku z tym zwiazane! (Boze, koniec swiata!),
        dziewczyno wyluzuj sie troche i wiecej poczucia humoru!
        p-b
      • utalia prosze o szczegoly a poza tym mozesz wrcic? 11.02.04, 23:04
        Czesc Kama!
        Szwecja, Bardzo ladny kraj, dlaczego sie smucisz? Pomimo, powyzszych posow ja
        nie znam szczegolow Twojego wyjazdu. Moglabys przytoczyc kilka szczegolow czy
        jedziesz sama czy z mezem, dzieckiem czy na stakle czy macie tam juz prace i
        gdzie mieszkac? Skoro tego nie wiem nie moge Cie na duchu... zapomnialam co sie
        robi "na duchu". Skoro nawet na stale to nie mysl tak! Co kto wie co jest w
        zyciu na stale. Przeciez dopoki zyjemy wszystko moze sie wydarzyc. Jak Ci
        bedzie zle mozesz wrocic. Utalia
    • kama_mama_bartosza .......:) 12.02.04, 08:40
      Dziwczyny ja jestem zdumiona - czemu zawsze zmieniacie intencje postu !!!!!
      ja nie robie wielkiego halo , że wyjeżdzam !

Ja poprostu chciałam popisać na forum przed wyjazdem a nie błagac o litośc czy
      współczucie !!!!!

OPANUJCIE SIE - BO ZACZYNAM MYŚLEĆ ZE TO JEST JAKIEŚ CHORE CO PISZE NIEKTÓRA Z
      WAS !
      I cały czas uświadamiam się w tym , ze niektóre Emamy są zawistne a przecież to
      forum ma inne przeznaczenie .....

Jeżeli mają być ciagłe komentarze na mój temat to PROSZE nie dopisujcie sie
      już .
      WĄTEK ZAMKNIĘTY ... !

kama_mama_bartosza
      • poohbear Re: .......:) 12.02.04, 16:10
        wiesz, dziewczyny nie sa zazdrosne, bo niektore dziewczyny juz mieszkaja za
        granica (w tym ja) przechodzily przeprowadzki i nie pisaly na form za 4 dni
        wyjezdzam, za 3, za 2, za 1, start, oh jaka jestem biedna, i jak mi ciezko

a poza tym jezeli nie chcesz komentarzy to po co zaczynasz watek,

a jezeli chodzi o jego skonczenie to juz nie Twoja decyzja i w sumie dobrze,

a intencje mojego postu byly tylko takie, ze to nie koniec swiata, i zebys tak
        nie przezywala publicznie bo to jest smieszne, tym bardziej, ze wszystko masz
        tam zalatwione, jedziesz na gotowe po to w sumie aby miec lepsze zycie a
        przezywasz jakby ktos Cie skazal na wygnanie

a poza tym powodzenia w Szwecji...
        papa
        • martaurb Re: .......:) 12.02.04, 16:43
          Poohbear popieram, ja tez jestem "glosem zza granicy" i to, czego nie
          rozumialam, to to przezywanie od dluzszego czasu. Dlatego tez zapytalam Kame, o
          co Jej wlasciwie chodzi.
          Niestety, oprocz posadzania mnie o zawisc itp odpowiedzi nie bylo, ale moze
          Kama mnie zle zrozumiala tak jak ja nie zrozumialam Jej intencji?
          Pozdrawiam wszystkich w Polsce, poza nia, tych co sie juz przeprowadzili, co
          cale zycie spedza w jednym miejscu i tych, co kiedys sie beda przeprowadzac wink
          Marta
      • ese1 Re: .......:) 15.02.04, 17:45
        Dziwie sie z jakiego powodu tak wiele ostrych slow tutaj pada. Kama wyjezdza i
        bez wzgledu na to, czy ja to cieszy, czy nie, wiaza sie z tym emocje ktorymi
        jak rozumie chce sie podzielic, a forum jest wlasnie takim miejscem. Rozumiem
        ja, poniewaz najdalej za 2 lata mnie tez to czeka. Po ponad 30 latach zostawie
        przyjaciol, rodzine, bliskich. I niewazne, ze jade do kraju gdzie moze lepiej
        zyc bedzie, a w czasach super techniki - internet, samolot, super autostrady,
        da sie przemierzyc swiat w czasie od sekundy do kilku godzin. Mimo wszystko
        bede bardzo tesknic za miejscami, gdzie sie wychowalam. I tez na pewno bede
        chciala sie tym z kims podzielic, a moze tu na forum?
        Jezeli ktos nie wierzy w szczerosc postu Kamy, niech sie wiec nie dopisuje. To
        tak glupio oskarzac kogos, kogo nie znamy.
        ese1
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=9521152&a=10521690
    • corki2 Re: Za 4 dni wyjeżdzam :(( 12.02.04, 09:11
      A ja się dopisze! Ba tak na prawde(poza dwiema osobami)to właśnie mnie
      najbardziej bedzie brakowało Kamili sad Jest mi bardzo bliska i chociaż jej
      tego nie mówie to nie wiem jak to bedzie kiedy wyjedzie. Widywałyśmy się
      praktycznie codziennie, wiele się od niej nauczyłam, dowieiałam, w wielu
      sprawach bardzo mi pomogła. Nasza przyjazn jest bezinetesowna, szczera i tak na
      prawde to oprocz niej nie mam juz takiej bliskiej koleżanki. Kazdy ma swoje
      życie, nie ma na nic czasu, a my nawet jak nie mogłysmy sie zobaczyc to
      dzwoniłysmy do siebie. Wiec jeżeli ktoras z was mysli, ze taki wyjazd to pestka
      to niech jedzie na koniec świata i faktyczie nie wypowiada sie na ten temat.
      Wszyscy ludzie są inni. Myśle, ze dwadziescia pare lat spedzonych w Polsce nie
      da sie po prostu skreslic i ona to przeżywa. Kulturalnie prosiła, abyście
      podtrzymały ja na duchu, cos poradziły a tu takie komentarze!!!!
      Załamałam siesad Brak mi słow.
      Kamilko trzymaj się! Zawsze myslami i duchem bede z Toba.
    • 73nikusia Re: Za 4 dni wyjeżdzam :(( 12.02.04, 21:09
      Czesc

Ja tez uwazam ze nie ma sie co denerwowac i tak stresowac cala sytuacja.
      To Twoj wybor.
      Kiedy moja siostra na 4,5 roku wyjezdzala do Londynu, wspomne tylko ze nie do
      siostry, nie na gotowe, tylko zupelnie na zywiol ... nie pamietam takich jej
      zachowan. Wiem ze kazdy jest indywidualista ... ale ...

Piszesz o zazdrosci ... a czego tu zazdroscic ... jedziesz do najbardziej
      socjalistycznego panstwa jakie znam. Jego polityka spoleczna jest znana na caly
      swiat. Jednym sie to podoba drugim nie. Ja naleze do oficjalnych przeciwnikow
      Szwecji. To ich jedzenie miesa z powidlami. Tort biszkoptowy z miesem .. be be
      be
      Ale jedzenie to nic. Podczas studiow mialam szanse poznac wyzsze szkolnictwo
      Szweckie. Aby tam cos zalatwic trzeba tyle pozwolen, podpisow tylu waznych
      ludzi ... KOSZMAR!!!

To moje odczucia ... zycze powodzenia smile

A mi sie marza wakcje w Angli ... Londyn ... chrabstwo York Shire ...
      Szkocja ...
      Oj jak ja tesknie za tymi miejscami ... ale tak na chwile bo i tam w moim
      ukochanym kraju nie chcialabym mieszkac na stale ... bo ja lubie, bardzo ta
      nasza zwariowana, pokrecona Polske

Pozdrawiam Nika
      • alltid_ung Re: Za 4 dni wyjeżdzam :(( 15.02.04, 17:18
        73nikusia napisała:

>
        > Piszesz o zazdrosci ... a czego tu zazdroscic ... jedziesz do najbardziej
        > socjalistycznego panstwa jakie znam. Jego polityka spoleczna jest znana na
        caly
        >
        > swiat. Jednym sie to podoba drugim nie. Ja naleze do oficjalnych przeciwnikow
        > Szwecji. To ich jedzenie miesa z powidlami. Tort biszkoptowy z miesem .. be
        be
        > be
        > Ale jedzenie to nic. Podczas studiow mialam szanse poznac wyzsze szkolnictwo
        > Szweckie. Aby tam cos zalatwic trzeba tyle pozwolen, podpisow tylu waznych
        > ludzi ... KOSZMAR!!!
        >
        Szwecja to kraj demokratyczny nie socjalistyczny(a moze dla ciebie to to
        samo?). A co do tego ze jadlas mieso z powidlami to popelnilas duza gafe bo do
        miesa je sie borowki, a tort kanapkowy zrobiony jest z chleba tostowego, a nie
        z biszkoptu - moze cos z twoim smakiem nie tak? ja rozumiem ze mozna reagowac
        roznie na te posty Kamili ale zeby atakowac kraj i ludzi w tym kraju ....a co
        do biurokracji to Szwecja ma ja owiele mniejsza niz Polska...A to, ze jako
        przeciwniczka tego kraju nie zostalas tu na stale, to tylko pozytywne dla tego
        kraju, bo takich "madrych" polakow jak ty jest tu duzo i musze powiedziec ze to
        duzy wstyd, zwlaszcza ze wszyscy wykozystuja ta socjalna opieke do maximum(albo
        jak napisalas polityke spoleczna) ktora zbudowano w tym "socjalistycznym"
        panstwie i "opluwaja" ten kraj twoim sposobem.Mysle ze niektorzy musza nauczyc
        sie tolerancji i akceptacji innych narodow i ras a nie uwazac sie za pepek
        swiata.....smutno ze jeszcze sie tego nie nauczyli.......sad

• 73nikusia Re: do alltid_ung 15.02.04, 21:54
          Droga alltid_ung

Powidla moga byc rozne ... dla mnie to cos do miesa, czesto podawane w Szwecji
          to wlasnie powidlo a wszystko jedno z czego zrobione, borowka to tez owoc.
          Jezeli chodzi o tort to byl tam biszkopt ... moze byla to jakowas modyfikacja,
          tworczych szweckich spoleczenstw akademickich, nie wiem ale ze smakiem to u
          mnie raczej wszystko wporzasiu, i biszkopt od tostow rozpoznaje.

Socjalistyczne panstwo moze byc demokratyczne ... widze ze patrzysz na ten
          ustroj przez pryzmat chorego ustroju psedokomunistycznego panujacego przez
          wiele lat w Polsce.
          Szwecja jest dla mnie krajem socjalistycznym w rozumienu systemu o bardzo
          szerokiej polityce prospolecznej, prorodzinnej ... czyli socjalnej. Osobiescie
          mi sie to nie podoba. Oczywiscie nie jest jedynym krajem prowadzacym taka
          polityke w Europie.
          Wszem wiadomo ze Szwecja jest krajem o ustroju monarchii-konstytucyjnej -
          oczywiscie jesli sie nie myle.

W zadnym zdaniu nie porownuje Szwecji z Polska. Nie porownuje systemu oraz
          ukladow rzadzacych ... wiec nie wiem skad u Ciebie zdanie ze w Polsce jest
          wieksza biurokracja niz w Szwecji. Ja nie mowie nie ... mowie tylko ze tam jest
          biurokracja, z ktora sie spotkalam na Uczelnii.

Ja nie korzystalam z dobrodziejstw "matczynego systemu Szwecji" ... i rowniez
          nie popieram Polakow, ktorzy z niego korzystaja ...
          To nie fer wyjezdzac do kraju i zyc tam jedynie z pieniedzy "opieki socjalnej" -
          jakze szczodrej.

A jezeli chodzi o akceptacje, tolerancje i odrobine dobrego wychowania
          To popatrz na Siebie ...

Ja wyrazilam wlasne zdanie o tym kraju. Nie lubie Szwecji ... co wcale nie
          oznacza ze nie lubie Szwedow. Nie lubie systemu, potraw ... nie ludzi. Bardzo
          lubie np IKEA smile

A Ty naskoczylas na mnie ... i to dosc nieladnie.
          Bron swojego kraju ... wtedy pogadamy.

A i jeszcze jedno ... jeszcze raz przeczytalam sowj list ... zero wrogosci ...
          a u Ciebie cale jej mnustwo

Pozdrawiam
          Nika
          • alltid_ung Re: do 73nikusia 16.02.04, 23:06
            Szkoda ze nie zrozumialas niestosownosci twojej wypowiedzi, bo gdyby ktos z
            moich szweckich znajomych przeczytal to, to zrobilo by mu to przykrosc. Zreszta
            jak tobie albo mnie jesli bysmy przeczytaly na jakims zagranicznym forum :”ja
            jestem zdecydowanym przeciwnikiem Polski; w tym systemie spolecznym polowa
            polakow chodzi bez pracy; jedza zgnila kapuste i pija duzo wodki”-bylo by
            bardzo przykro, bo przeciesz nie mozna powiedziec ze to nie udeza w ludzi(!)
            tylko w kraj(?!?)wyrazajac sie tak kontrowersyjnie musialas sie spodziewac ze
            ktos poczyje sie urazony. Nie wiem zkad wzielas ze polityka jest tu prosocjalna
            i co to ma za zwiazek z monarchia konstytucyjna? Natomiast demokracja daje
            mozliwosc”glosu”zarowno parti prawicy jak i lweicy. Ale jezeli uwazasz ze
            system polityczny(bez wzgledu ktora partia jest przy wladzy)ktory daje
            mozliwosc "normalnego" zycia zarowno nizej jak i wyzej wyksztalconym, dajacy
            mlodziezy taki sam start zyciowy –bez wzgledu czy rodzice sa "biedni"
            czy "bogaci" i gdzie starzy i chorzy ludzie maga dozyci konca swoich dni w
            godnosci bez wzgledu na status ekonomiczny to masz racje "fuj fuj" Szwecja
            Poniewaz w szwecji wyzsze uczelnie sa za darmo to i ty skorzystalas z tego
            systemu studiujac tutaj i masz racje ze w twoim poscie nie ma wrogosci ale jest
            pogarda i pomniejszenie cudzej wartosci. A w moim jest tyko gorycz i duzo
            smutku bo ja lubie Szwecje i szwedow i wiem ze jesli Kamila bedzie szczerym i
            otwartym czlowiekiem to spotka duzo przyjaciol wsrod szwedow –mimo ze oni jedza
            powidla do miesa ale mysle ze ona nie bedzie taka malostkowa.A czy to ja, czy
            ty okazalas nie dobre wychowanie to tez sprawa "smaku".
            Pozdrawiam zwolenniczka Szwecji i absolutnie nie przeciwniczka jakiego kolwiek
            kraju, jego ludzi i jedzenia - Gosia

Ps czytajac moj post zwrocilam uwage ze uogolnilam polakow w Szwecji za co
            PRZEPRASZAM, bo to jednak tylko niewielka grupa jest taka
            • 73nikusia Re: do 73nikusia 17.02.04, 18:51
              Czesc

Wydaje mi sie ze nadal zle odczytujesz moje intencje. Z Twoich postow wnioskuje
              ze jestes osoba ktora lubi oceniac ale nie lubi byc oceniana. Ktora ceni innosc
              w sobie ale nie w innych, ceni swoje zdanie ale nie zdanie innych.

Czytaj uwaznie prosze ...

I jeszcze jedno, bardzo wazna sprawa w tego typu rozmowach jest ton glosu ...
              ja niestety nie moge pokazac sposobu w jaki mowie to wszystko o Szwecji w
              necie. A nie jest to glos napastliwy ... o nie. A mam wrazenie ze wlasnie taki
              glos Ty widzisz.

Ja poprostu nie lubie powidel do miesa, tak samo jak angielskiej herbaty z
              mlekiem.
              Ale te dwie sprawy nie wykluczalyby mojego podejscia do sprawy mieszkania w
              jakim kolwiek z tych panstw.
              Natomiast sprawa kluczowa jest ustroj i sposob zadzenia.

Wydaje mi sie ze nie ma sie za co obrazac. Bardzo czesto dyskutowalismy o
              sprawach politycznych ze szwedami. Rozmowy byly zazarte ale nie klucilismy sie
              nigdy. Dyskusja to jedno a klutnie i obrazanie sie to zupelnie co innego.

A to ze Ty obrazilas sie za to co ja napisalam to raczej kwestia charakteru.
              Nie lubisz krytyki dotyczacej Twoich (w Twoim mniemaniu dobrych) wyborow.

Taka natura czlowieka ze nie musi myslec tak jak jego brat.

Co do Polski, tez mamy tu bezplatne szkolnictwo. A co do mojej nauki w Szwecji,
              moj pobyt tam to nie zasluga bezplatnego szkolnictwa tylko moich dobrych ocen i
              stypendium oraz tego ze moja uczelnia ma umowe na wymiane studentow z jedna z
              Uczelni w Szwecji. Chcialam Norwegie ale nie wyszlo.

Co do mieszkania w Polsce ... tak jak juz pisalam zwariowany kraj i dziwny ale
              moj ... dlatego tu mieszkam. Nie chcialabym mieszkac gdzie indziej.
              No chyba ze sytuacja bedzie juz tak krytyczna ze nie bedzie innego wyjscia.

Wiesz nie ma sie co oburzac. Ja nie napisalam nic zlego.

Jedni lubia szpinak drudzy nie, czy tylko dlatego ze napisze ze jest okropny i
              wyglada zle Ci ktorzy go lubia sie na mnie pogniewaja?

Kamili zycze tam powodzenia ...
              Ale i tak nie zmieni to mojego zdania ze Szwecja jest krajem w ktorym nie
              chcialabym mieszkac ... tak jak sa ludzie ktorzy nie chcieli by mieszkac w
              Polsce. I ja nikogo nie bede namawiac

Pozdrawiam
              Nika

• alltid_ung Re: do 73nikusia 17.02.04, 19:44
                Moze masz racje i mnie "ponioslo" bo nie slyszalam "tonacji twojego glosu" a ty
                wlasciwie nie mialas nic zlego na mysli.

Moze nauczylam sie tak walczyc wlasnie broniac Polski i polakow? Bo ja bylam -
                jestem -bede polka ale polka ktora lubi i szanuje Szwecje. I wiesz wlasnie tu
                nauczulam sie ostroznie zartowac bo mozna urazic ludzi zupelnie niechcacy, ale
                i nie potrzebnie (i tu mam na mysli nie tylko szwedow ale i ludzi innych
                narodowosci)
                I ja uwazam ze kazdy ma prawo do swojego zdania tylko troche "delikatniej"
                wyrazanego wink teraz mysle ze ta burze wywolalo nieporozumienie.......
                Ja nie chce nikogo namawiac na zamieszkanie w szwecji, i nie uwazam ze moje
                wybory sa najlepsze - ty tez musisz czytac uwazniejwink Ale wdalszym ciagu
                uwázam (moze zle) ze kraju zamieszkanie nie wybiera sie na podstawie tego co
                jedza jego rdzenni obywatelewink
                pozdrawiam Ciebie Gosia
        • aga_rn Re: Za 4 dni wyjeżdzam :(( 17.02.04, 19:07
          Ja uwielbiam sos borowkowy - i do szwedzkich meatballs w IKEA lub do indyka na
          Swieto Dziekczynienia w Ameryce Pln.
          W Kanadzie tez jedza "powidla" z miesem - mhmm, yummy smile
          AgaRN

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka