kosmitos 15.06.10, 18:08 Ale jaja, właśnie w TVN 24 usłyszałam tekst, że jak Kaczyński zostanie prezydentem to zrobi wszystko, aby do listy lektur dołączyć encykliki JPII; pierwszy powód do radości, że jestem stara i nie będę musiała tego czytać Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marzeka1 Re: PISiory i encykliki JPII 15.06.10, 18:31 Podaj jakąś oficjalną wypowiedź. Kto tak się wypowiadał? Odpowiedz Link Zgłoś
kosmitos Re: PISiory i encykliki JPII 15.06.10, 18:34 nie wiem kto dokładnie, to była relacja dziennikarki; Jarosława tam nie było; był tam chyba kamiński, ale nie jestem pewna; robiłam coś innego Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: PISiory i encykliki JPII 15.06.10, 18:34 To już było za Giertycha. Na szczęście w/w inicjatywa nie mieści się w kompetencjach i prerogatywach prezydenta o czym kandydat na ów urząd powinien wiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmitos Re: PISiory i encykliki JPII 15.06.10, 18:36 jasne, ale będą wybory parlamentarne, a tu jest prezentacja poglądów Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: PISiory i encykliki JPII 15.06.10, 18:39 triss_merigold6 napisała: > To już było za Giertycha. Na szczęście w/w inicjatywa nie mieści się > w kompetencjach i prerogatywach prezydenta o czym kandydat na ów > urząd powinien wiedzieć. No ale to o to chodzi: zrobi wszystko, co sie da? Zrobi! No bo sie nic nie da... Klasyczna technika zwana "klamanie prawda". Odpowiedz Link Zgłoś
anmala Re: PISiory i encykliki JPII 15.06.10, 20:14 A w czym przeszkadzają wam te encykliki ? Odpowiedz Link Zgłoś
narsen Re: PISiory i encykliki JPII 15.06.10, 20:38 I to jest właśnie najlepszy moment, żeby współczuć Waszym dzieciom Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: PISiory i encykliki JPII 15.06.10, 20:44 Nie, to jest tzw. kolejny temat z niczego, bo jakaś pani słyszała, że ktoś gdzieś powiedział... inaczej, gdyby ktoś z PIsu wyskoczył z tym pomysłem i oficjalnie ogłosił. Wtedy to byłby temat. Ktoś wspomniał Giertycha, umieścił on na liście lektur "Pamięć i tożsamość" JPII, ale jako lektura nieobowiązkowa. I tak żaden polonista, który z ledwością zdąży omówić teksty z listy wskazanej do matury przez CKE, nie miał czasu, by temu tekstowi poświęcić lekcje. Czyli ktoś coś słyszał, ale pewnego nic. Odpowiedz Link Zgłoś
des4 a szkoda 15.06.10, 20:44 bo to ciekawa lektura... strzeliłaś sobie cioteczko w stopę stając w jednym szeregu z "pisiorami", które z gory oceniają negatywnie film/książkę/dzieło sztuki nie zaznajomiwszy się z tym i nie mając o tym zielonego pojęcia kolejny raz wychodzi na to że moherowy i lewacki fanatyzm to dwie strony tego samego medalu Odpowiedz Link Zgłoś
kosmitos Re: a szkoda 15.06.10, 21:03 nie oceniam wartości literackich; poza tym encykliki to chyba jednak coś innego; a poza tym nie ma potrzeby, żeby w szkołach uprawiać katolicką indoktrynację na każdym kroku; Encyklika (z greckiego "okólny") – orędzie, pismo napisane przez papieża, patriarchów prawosławnych lub biskupów anglikańskich, skierowane do biskupów i do wiernych. Tematy poruszane w encyklikach odnoszą się do spraw doktrynalnych i organizacyjnych o charakterze ogólnokościelnym Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: a szkoda 15.06.10, 21:08 Ale przecież nie ma (szukałam w necie, może niedokładnie) żadnego oficjalnego zdania partii w tej sprawie, to na razie "jedna pani drugiej pani" i reakcja "no wie pani, pani kochana". Odpowiedz Link Zgłoś
kosmitos Re: a szkoda 15.06.10, 21:13 ż szukałam, ale nie znalazłam; jakiś poseł wyskoczył z tym, a pani z TVN 24 podchwyciła; na gorąco podzieliłam się informacją; jeśli to rzeczywiście bzdura to tylko się cieszyć Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: a szkoda 15.06.10, 21:31 i dalej bełkoczesz, sama nie wiedząc o czym... Odpowiedz Link Zgłoś
szyszunia11 Re: PISiory i encykliki JPII 15.06.10, 21:09 jezeli to prawda, to zły pomysł. rozumiem, że na lekcji religii mogłyby byc omawiane WYJĄTKI z niektóeych encyklik, to ok. Ale dla mnie nijak się to nie kwalifikuje do lektury na język polski, zwłaszcza, że bardzo trudno przebrnąć nawet dorosłemu i zainteresowanemu tematem Odpowiedz Link Zgłoś
kosmitos Re: PISiory i encykliki JPII 15.06.10, 21:16 jając fakt, że to raczej nie są dzieła literackie; kiedyś miałam na studiach jakiś przedmiot dot. historii myśli ekonomicznej i wtedy przerabialiśmy też encykliki w określonym zakresie; a co do religii to jak najbardziej powinny być przerabiane; zawierają oficjalne stanowisko KK w poszczególnych kwestiach Odpowiedz Link Zgłoś
szyszunia11 Re: PISiory i encykliki JPII 15.06.10, 21:36 kosmitos napisała: > jając fakt, że to raczej nie są dzieła literackie; własnie - to nie jest beletrystyka co do religii > to jak najbardziej powinny być przerabiane; zawierają oficjalne > stanowisko KK w poszczególnych kwestiach ja myslę, że nawet tu na forum niektórym osobom by się przydało, żebyśmy przerabiały, zwłaszcza tej pani, co pisze, że nieochrzczeni do Nieba wstepu nie mają w katolizyźmie... Odpowiedz Link Zgłoś
kosmitos Re: PISiory i encykliki JPII 15.06.10, 21:50 co do wstępu do Nieba, to nie dziw się tej osobie, bo u mnie w liceum nawet ksiądz tak twierdził; dopiero ktoś obeznany wywołał dyskusję i ksiądz sprecyzował wypowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
ira_07 Re: PISiory i encykliki JPII 15.06.10, 21:43 To chyba lektur na religię...Bo encykliki to nie są dzieła literackie. Zresztą, prezydent nie ma takich kompetencji. I o co halo. Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: PISiory i encykliki JPII 15.06.10, 21:53 nooo, w zasadzie to wszyscy zagorzali katolicy w tym pięknym kraju, również pełnoletni, powinni mieć obowiązek pod groźbą kary zapoznania się z myślą Kościoła na rozmaite tematy Odpowiedz Link Zgłoś
szyszunia11 Re: PISiory i encykliki JPII 15.06.10, 23:16 jeszcze zrozumiałamym jakis Tryptyk Rzymski, Brat naszego Boga, ale z pewnością nei dokumenty Kościoła. Odpowiedz Link Zgłoś
miaowi Re: PISiory i encykliki JPII 15.06.10, 23:25 Pierwsza napiszę dziecku usprawiedliwienie, że nie czytało (bo na przykład dłubało w nosie, albo miało inne ważne i nie cierpiące zwłoki zajęcia). A tak na poważnie - nic nie zrobią, bo to nie prezydent ustala. Gadać sobie może.. Odpowiedz Link Zgłoś