Dodaj do ulubionych

nowy regulamin na NK

28.06.10, 10:33
czytam i czytam i zastanawiam się czy stanowi jakieś zagrożenie czy nieuncertain
według niego mogą sobie robić co zechcą z moimi:
a) danymi osobowymi
b) wpisami wszelkiego rodzaju
c) zdjęciami
np. w celach marketingowych walnąć na kubek i rozdawać w hipermarkeciebig_grin

czas się chyba teleportować smile co myślicie?
Obserwuj wątek
    • matsuda Re: nowy regulamin na NK 28.06.10, 10:43
      może nie aż tak, ale mogą sprzedać te dane do firm, które później będą zasypywać
      reklamami. w zasadzie nigdy nie miałam tam aktywnego profilu odkąd portal został
      platformą lansu.
    • piegowata9 Re: nowy regulamin na NK 28.06.10, 10:43
      Zaakceptowałam, ale tylko po to, by mieć czas na teleportację. Dwa dni
      temu założyłam konto na FB. Wcześniej tego nie robiłam, bo uważałam
      mnożenie wirtualnych, podobnych "bytów" za stratę czasu. Teraz NK coraz
      mniej mi się podoba. Większość moich znajomych też zdecydowała się na
      ewakuację. Wkrótce zlikwiduję konto.
      • madziulec Re: nowy regulamin na NK 28.06.10, 10:45
        Moje konto samo sie zlikwiduje w ciagu 30 dni z racji tego, ze sie
        nie zdecydowalam na to, by NK dysponowala m.in. moimi zdjeciami.
        • gazeta_mi_placi Re: nowy regulamin na NK 28.06.10, 12:47
          A NK będzie mogło dysponować także zdjęciami z zablokowanej (tylko dla
          znajomych) galerii?
      • c2h6 Re: nowy regulamin na NK 28.06.10, 10:49
        piegowata9 napisała:

> temu założyłam konto na FB. Wcześniej tego nie robiłam, bo
        uważałam

Bo FB, w odróżnieniu od NK, to organizacja charytatywna dla ludzi z
        pogłąbioną introspekcją i na poziomie suspicious
        • piegowata9 Re: nowy regulamin na NK 28.06.10, 11:23
          >to organizacja charytatywna dla ludzi z pogłąbioną introspekcją i na
          poziomie suspicious

ŁAŁ!!! Jak to miło, że forumowa ynteligencja nawet w czasie wakacji
          czuwa i z poświęceniem dźwiga kaganiec oświaty... tongue_out

Zaskoczę Cię. Wiem, na jakich zasadach działają tego typu portale. Co
          więcej, opanowałam w stopniu zadowalającym umiejętność czytania ze
          zrozumieniem. Wiem więc na co się decyduję. Nie lubię zmieniania
          zasad w trakcie trwania zabawy. Nie wychwalam pod niebiosa FB. Jeśli
          za jakiś czas też mnie jakoś negatywnie zaskoczą, z pewnością
          zastanowię się, co dalej. Albo wykorzystasz kolejną okazję i znowu
          mnie oświecisz suspicious
      • be_em Re: nowy regulamin na NK 28.06.10, 10:50
        ale na FB podobno jest dokładnie to samo z danymismile
        • madziulec Re: nowy regulamin na NK 28.06.10, 10:58
          Za przeslanie zyczen z panem gabka nie place,m za wstawienie wiecej
          zdjec nei place....

Czyzby naprawde TO SAMO????
          • be_em Re: nowy regulamin na NK 28.06.10, 11:06
            chodzi mi o ochronę danych - dokładnie mają to co nk - podpisany regulamin, że
            mogą korzystaćsmile
            • madziulec Re: nowy regulamin na NK 28.06.10, 11:32
              Jakos akurat u nich mnie to mniej razi.
              Moze dlatego, ze za byle gowno nie place.
          • c2h6 Re: nowy regulamin na NK 28.06.10, 11:15
            madziulec napisała:

> Za przeslanie zyczen z panem gabka nie place,m za wstawienie
            wiecej
            > zdjec nei place....

A najlepiej jakby jeszcze NK dopłacała do tego, że się z niej
            korzysta.

Ludzie, weździe nie bądźcie śmieszni. Przecież NK musi się za coś
            utrzymać, nie? No to z reklam i z opłat za takie właśnie drobiazgi,
            bo z czego? Z dotacji rządowych? I teraz zmienili regulamin żeby
            pewnie zabezpieczyć się przed świrami co wytaczali procesy o reklamę
            kredytówki z głownym zdjęciem. Też mi wielka sprawa.
            • madziulec Re: nowy regulamin na NK 28.06.10, 11:34
              FB jakos si eutrzymuje i kurka wodna nie hcce bym placila za za
              wysylanie rysunkowych (kiepskich dosc) diamnecikow i rysunkowych
              (jeszcze kiepsciejszych) napisikow "super tata"...

Dziwne, ze jakos inne serwisy sie utrzymuja...
              • c2h6 Re: nowy regulamin na NK 28.06.10, 13:00
                madziulec napisała:

> FB jakos si eutrzymuje i kurka wodna nie hcce bym placila za za

Tylko że FB ma znacznie więcej odbiorców, więc i z reklam więcej
                zarobi.

> wysylanie rysunkowych (kiepskich dosc) diamnecikow i rysunkowych
                > (jeszcze kiepsciejszych) napisikow "super tata"...

Ale w czym problem? Przecież nie musisz tego kupować.

> Dziwne, ze jakos inne serwisy sie utrzymuja...

• madziulec Re: nowy regulamin na NK 28.06.10, 13:12
                  N-k jakos nikt nie zabrania miec ilus odbiorcow i zastosowania innej
                  grupy docelowej wink))

Sa inne portale i jakos si eutrzymuja i nie sciemniaj, ze nie
                  dociera do Ciebie, ze takie na przyklad GoldenLine potrafi sie
                  utrzymac mimo, ze Ty nie placisz tam zlamanego grosza a GL nie grozi
                  Ci, ze jesli nie wyrazisz zgody nba publikacje swojego adresu i ze
                  GL bedzi emogla to sprzedawac na prawo i lewo to zlikwiduje Twoje
                  konto a Ciebie popedzi na cztery wiatry...

Oczywiscie, ze nie musze kupowac tych nedznych wypocin wink) Tak samo
                  jak nie musialam likwidowac sledzika, ktorego NIJAK nie dalo sie
                  zlikwidowac. niesmak pozostal, jak to po sledziku.
                  • c2h6 Re: nowy regulamin na NK 28.06.10, 13:50
                    madziulec napisała:

> N-k jakos nikt nie zabrania miec ilus odbiorcow i zastosowania
                    innej
                    > grupy docelowej wink))

To by musieli wyjść poza Polskę. Co jednak komplikuje sprawę.

> Sa inne portale i jakos si eutrzymuja i nie sciemniaj, ze nie
                    > dociera do Ciebie, ze takie na przyklad GoldenLine potrafi sie
                    > utrzymac mimo, ze Ty nie placisz tam zlamanego grosza a GL nie
                    grozi

www.goldenline.pl/rekrutuj-z-nami/oferta/ Taaaa, darmowe...

> Ci, ze jesli nie wyrazisz zgody nba publikacje swojego adresu i ze
                    > GL bedzi emogla to sprzedawac na prawo i lewo to zlikwiduje Twoje
                    > konto a Ciebie popedzi na cztery wiatry...

Tylko że GL na przykład każe płacić za ogłoszenia.

> Oczywiscie, ze nie musze kupowac tych nedznych wypocin wink) Tak
                    samo
                    > jak nie musialam likwidowac sledzika, ktorego NIJAK nie dalo sie
                    > zlikwidowac. niesmak pozostal, jak to po sledziku.

Ale niesmak właściwie po czym? Przecież śledzik wymaga aktywnego
                    wpisania czegoś, co by się chciało innym pokazać. Sam z własnej
                    inicjatywy nic nie ujawnia. To w czym problem?
                    • madziulec Re: nowy regulamin na NK 28.06.10, 13:57
                      Nie rozumiesz wink

Na zupelnie innej zasadzie dziala n-k i na zupelnie innej
                      dziala "twarzoksiazka".
                      Inna grupa docelowa i inny zakres dzialania.
                      Jesli chcemy osiagnac w tym momencie zysk "twarzoksiazki" to
                      chocbysmy stawali na rzesach - nie da sie, bo nie mamy efektu skali.
                      To tak jakbysmy otworzyli sklep osiedlowy i chcieli sprzedawac tyle
                      towaru ile wielkopowierzchniowy hipermarket w Njurokru. Nosz kurde,
                      nie da sie wink))

A co do rekrutacji na GL. Nadal nei dociera do Twojejglowy, ze jako
                      osoba PRYWATNA nie rekrutujesz?? REKRUTUJA bowiem firmy , TY jako
                      prosty uzytkownik portalu nic nie plaicsz za przeczytanie
                      ogloszenia, reklamy i innego spamy tlukacego w Twoja czache
                      niemilosiernie????
                      Co wiecej.. Masz szanse ten spam wylaczyc bez problemy, nie tak jak
                      smierdzacego sledzia, ktorego wieszosc skormnych uzytkownikow n-k
                      probowalo wszelkimi sposobami wylaczyc przez dluzszy czas i ....
                      nic wink

Podsumowujac jeszcze sledzia.. JA na przyklad w nim nic nie pisze i
                      co?? Dostaje kompletnie odjechane gowna moich znajomych, bo np. brat
                      kolezanki wysyla jakies glupawe sznurki, ze w Biedronce to cos
                      tam,.... Narazie nei wpadlam na pomysl JAK to wylaczyc. A wpisujac
                      milion hasel nie chce mi sie wink
                      • c2h6 Re: nowy regulamin na NK 28.06.10, 14:07
                        madziulec napisała:

> Nie rozumiesz wink
                        >
                        > Na zupelnie innej zasadzie dziala n-k i na zupelnie innej
                        > dziala "twarzoksiazka".
                        > Inna grupa docelowa i inny zakres dzialania.
                        > Jesli chcemy osiagnac w tym momencie zysk "twarzoksiazki" to
                        > chocbysmy stawali na rzesach - nie da sie, bo nie mamy efektu
                        skali.

Cieszę się że to zrozumiałaś.

> A co do rekrutacji na GL. Nadal nei dociera do Twojejglowy, ze
                        jako
                        > osoba PRYWATNA nie rekrutujesz?? REKRUTUJA bowiem firmy , TY jako
                        > prosty uzytkownik portalu nic nie plaicsz za przeczytanie
                        > ogloszenia, reklamy i innego spamy tlukacego w Twoja czache
                        > niemilosiernie????

To dokładnie tak jak w NK. Też tam nie płacę za nic, z czego
                        korzystam.

> Co wiecej.. Masz szanse ten spam wylaczyc bez problemy, nie tak
                        jak
                        > smierdzacego sledzia, ktorego wieszosc skormnych uzytkownikow n-k
                        > probowalo wszelkimi sposobami wylaczyc przez dluzszy czas i ....
                        > nic wink

Sądząc z tego, jakich sposobów się imali, byli to w większości
                        idioci, więc jakoś mi ich nie żal suspicious

> Podsumowujac jeszcze sledzia.. JA na przyklad w nim nic nie pisze
                        i
                        > co?? Dostaje kompletnie odjechane gowna moich znajomych, bo np.
                        brat

No to masz przecież przy każdym opcję "wyłącz śledzenie". Co za
                        problem? Sorry, ale nie wierzę że takich namolnych jak "brat
                        koleżanki" jest więcej niż 10. Wyłacz wszystkich i śledzik zamilknie.

> kolezanki wysyla jakies glupawe sznurki, ze w Biedronce to cos
                        > tam,.... Narazie nei wpadlam na pomysl JAK to wylaczyc. A wpisujac

Jak? Bardzo prosto. W profilu delikwenta jest przecież wyraźnie
                        podpisana ikonka "nie śledź". Czyżby tak świadoma użytkowniczka jak
                        Ty nie wiedziała tego?

> milion hasel nie chce mi sie wink

• madziulec Re: nowy regulamin na NK 28.06.10, 15:10
                          No to uwierz, ze jest wiecej takich namolnych wiecej, w tym
                          fundacja, w ktorej moje dziecko ma subkonto wink))
                          Dziwne no nie???

Co do tlumaczenia i rozumienia to raczej zdaje sie, ze ja staralam
                          Ci sie wytlumaczyc o grupie docelowej a do Ciebie niezbyt dociera.
                          Robiac business-plan okreslasz sobie wlasnie grupe docelowa i na tej
                          podstawie oceniasz swoje przyszle zyski. Wybacz, ale z tego co
                          pamietam chlopaki z n-k mieli calkiem niezly start, lktory pozwolil
                          im sprzedac super szybko pomysl jakiejs bodajze niemieckiej firmie i
                          dzieki temu portal sie rozrosl. Dzieki z kolei efektowi skali
                          przychodza reklamodawcy (mozliwe, ze tego nie rozumiesz, ale zasad
                          marketingu tlumaczyc Ci juz nie bede, bo to chyba nie to forum).

Co do wylacz sledzenie - mam wylaczone wink Sledzik nadal dziala wink
                          Wiec wybacz, ale.. to chyba nie to wink
                          Patrzac jednak po Twoim zacietrzewieniu w bronieniu n-k ... czyzbys
                          byla ich pracownikiem????;P
                          • c2h6 Re: nowy regulamin na NK 28.06.10, 15:15
                            madziulec napisała:

> No to uwierz, ze jest wiecej takich namolnych wiecej, w tym
                            > fundacja, w ktorej moje dziecko ma subkonto wink))
                            > Dziwne no nie???

Cóż, pozostaje mi współczuć Ci głupich znajomych. Z setki moich na
                            śledziku pojawia się chyba trójka. I to niezbyt nachalnie.

> Co do wylacz sledzenie - mam wylaczone wink Sledzik nadal dziala wink
                            > Wiec wybacz, ale.. to chyba nie to wink

I co, śledzi dalej tego człowieka, na którym wyłaczyłaś? Bo chyba
                            nie oczekiwałaś że całego śledzika tak wyłaczysz?

> Patrzac jednak po Twoim zacietrzewieniu w bronieniu n-k ...
                            czyzbys
                            > byla ich pracownikiem????;P

Nie, zupełnie altruistycznie nabijam się z ludzi, którzy szukają na
                            siłę problemów i znajdują do nich wadliwe rozwiązania suspicious
                            • madziulec Re: nowy regulamin na NK 28.06.10, 18:08
                              Nie wiem czy taka tepa jestes czy tylko udajesz?????

Fundacja jako glupi znajomy???? Ciekawe pojmowanie swiata....
                              • c2h6 Re: nowy regulamin na NK 30.06.10, 09:59
                                madziulec napisała:

> Nie wiem czy taka tepa jestes czy tylko udajesz?????
                                >
                                > Fundacja jako glupi znajomy???? Ciekawe pojmowanie swiata....

Profil fundacji masz w znajomych, tak? Czyli technicznie rzecz
                                biorąc znajomy.
                                Potrzebne Ci śledzikowe informacje od niej? Jak nie, to jej
                                włącz "nie śledź" i przestań jęczeć. Jak tak, to czego w ogóle
                                chcesz?
              • a1ma Re: nowy regulamin na NK 28.06.10, 15:44
                madziulec napisała:

> FB jakos si eutrzymuje i kurka wodna nie hcce bym placila za za
                > wysylanie rysunkowych (kiepskich dosc) diamnecikow i rysunkowych
                > (jeszcze kiepsciejszych) napisikow "super tata"...

Zawsze się zastanawiałam, czy w ogóle istnieją dorośli ludzie, których takie
                badziewie interesuje... A tu proszę, istnieją wink
                • madziulec Re: nowy regulamin na NK 28.06.10, 18:07
                  No jasne wink))

KAZDEGO szanujacego sie marketingowca prowadzacego portal internetowy wink))
      • a.nancy Re: nowy regulamin na NK 28.06.10, 13:51
        piegowata9 napisała:

> Zaakceptowałam, ale tylko po to, by mieć czas na teleportację. Dwa dni
        > temu założyłam konto na FB.

akurat FB slynie z dziwnych operacji na danych osobowych, wiec zamienil stryjek
        siekierke na kijek wink
    • iminlove Re: nowy regulamin na NK 28.06.10, 15:02
      Ja już się teleportowałam. Nowy regulamin był gwoździem do trumny
      tego portalu jak dla mniesmile
      • truskawkowe_studio gdzie znalezc 28.06.10, 16:05
        nowy regulamin?? tak na szybko zaakceptowalam bez czytania nawet nie
        wiem co tam napisali. albo niech mi ktos to stresci smile
        znalazlam tylko to:
        >>
        NK nie udostępnia ani nie przekazuje wbrew prawu podmiotom trzecim
        (w szczególności reklamodawcom) jakichkolwiek danych osobowych
        posiadanych w ramach bazy danych osobowych Portalu. Przekazanie ww.
        informacji następuje wyłącznie na żądanie uprawnionych do tego
        organów państwa, w szczególności po przedstawieniu stosownych
        dokumentów potwierdzających potrzebę posiadania tych danych do
        prowadzonych postępowań.

??? no to jak, przekazuja czy nie?
        • be_em Re: gdzie znalezc 28.06.10, 16:16
          wyborcza.pl/1,75248,8067042,To_juz_nie_jest_Nasza_klasa.html
        • be_em kontrowersyjne punkty 28.06.10, 16:28
          1. Użytkownik poprzez umieszczenie Danych, w szczególności wizerunku, materiałów
          lub wypowiedzi na Koncie własnym lub innego Użytkownika udziela NK niewyłącznej
          licencji na wykorzystywanie, utrwalania w pamięci komputera, zmienianie,
          usuwanie, uzupełnianie, wykonywanie publiczne, wyświetlanie publiczne,
          zwielokrotnianie i rozpowszechnianie (w szczególności w Internecie) tych Danych.”

2. "Zgodnie z ustawą z dnia 23 kwietnia 1964 r. kodeks cywilny (Dz. U. Nr 16,
          poz. 93, z późniejszymi zmianami) oraz ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie
          autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. Nr 90, poz. 631, ze zmianami) wyrażam
          zgodę na nieodpłatne przetwarzanie i wykorzystanie przez spółkę "Nasza Klasa Sp.
          z o.o.”, z siedzibą we Wrocławiu, przy ul. gen. J. Bema 2 (dalej również:
          "Spółka”wink mojego zdjęcia głównego (w tym wizerunku) umieszczonego w ramach
          portalu prowadzonego pod adresem nk.pl (dalej również: "Serwis”wink wraz z
          imieniem, nazwiskiem lub pseudonimem w celu umożliwienia prawidłowego i pełnego
          funkcjonowania świadczonych przez Spółkę usług lub funkcjonalności, jak również
          w celach reklamowych Spółki i jej kontrahentów, w ramach Serwisu lub poza
          Serwisem, w szczególności realizując cel społecznościowy. Udostępnione przeze
          mnie dane osobowe, wizerunek będą chronione przez Spółkę z zachowaniem
          najwyższej staranności, a w szczególności nie zostaną bezprawnie przekazane
          przez Spółkę podmiotom trzecim."
    • iminlove BTW: ważne przy usuwaniu konta 28.06.10, 16:31
      A tak przy okazji - samo usunięcie konta nie usuwa naszych danych z
      serwerów nk.pl. Po skasowaniu konta należy wysłać do nich formularz
      kontaktowy z prośbą o usunięcie danych.

Pozdrawiamsmile
      • imasumak Re: BTW: ważne przy usuwaniu konta 28.06.10, 18:05
        No dobra ale jak ktoś nie akceptuje nowego regulaminu nk, to i tak jego konto
        zostanie usunięte, więc po co czekać? wink
        • elza78 Re: BTW: ważne przy usuwaniu konta 28.06.10, 18:08
          konto tak - dane nie, tu tkwi haczyk big_grin
          • imasumak Re: BTW: ważne przy usuwaniu konta 28.06.10, 18:32
            A to wiem, jednakowoż czy się usunę własnoręcznie wink, czy nk mnie wykopie, efekt
            będzie ten sam, z tymże, gdy ja sama się wykasuję, będę miała tę satysfakcje, że
            zrobiłam to sama wink
            • elza78 Re: BTW: ważne przy usuwaniu konta 28.06.10, 18:34
              ja sie sama wykasowalam i niech spadaja wiesniaki na drzewo big_grin
              • iminlove Re: BTW: ważne przy usuwaniu konta 28.06.10, 19:18
                No tak, ale trzeba jeszcze do nich na koniec napisać, żeby wykasowali
                dane, samo skasowanie konta nic nie da...
                • elza78 Re: BTW: ważne przy usuwaniu konta 29.06.10, 11:54
                  napisalam jasne o tym ze kasowanie konta nie usuwa danych czytalam jakies 2
                  miechy temu wiec juz wiedzialam wink
      • ihanelma Re: BTW: ważne przy usuwaniu konta 29.06.10, 19:42
        Jak mieli jakies Twoje sensowne dane w bazie, i tak zhandlują, nie
        bój żaby. Nie dowiesz się nawet kiedy i komu.

Dlatego według niektórych "nie istnieję" - nie ma mnie na serwisach
        społecznościowych i szlus. W każdym razie w życiu nie pod
        nazwiskiem, ze zdjęciami i z pełnym dossier tongue_out.
    • elza78 Re: nowy regulamin na NK 28.06.10, 18:01
      skasowalam konto, gdybym chciala uczestniczyc w jakimkolwiek bezcelowym serwisie
      spolecznosciowym wybralabym facebook'a nk niech spada bylo milo ale sie skonczylo big_grin
    • izabellaz1 Re: nowy regulamin na NK 28.06.10, 19:02
      Mnie tam i tak nie ma.
      Mam zboczenie zawodowe z czytaniem regulaminów i ten nie podobał mi się od
      samego początku. Teraz to już w ogóle porażka.
    • janetat Re: nowy regulamin na NK 29.06.10, 11:17
      też chcę stamtąd spadać bo regulamin nie jest dla mnie do
      zaakceptowania
      chciałabym wczesniej wysłać maila do wszystkich znajomych gdzie ew
      mogą mnie szukac-czy ktoś mógłby mi napisac jak wysłać w nk jednego
      maila do 100 osób?? bo ja, kurczę naprawdę nie wiem sad
    • cler27 Re: nowy regulamin na NK 29.06.10, 13:46
      A ja wykasowałam częśc zdjęć + "skróciłam" zakres moich danych
      osobowych wink
      Kogo już mam w znajomych, to wie, że to ja wink
    • deodyma Re: nowy regulamin na NK 29.06.10, 13:49
      ja tam sie nie teleportuje.
      konto niech sobie bedzie, wszak nigdzie wiecej kont na zadnych
      portalach spolecznosciowych nie mam.
      do niedawna mialam na MySpace, czy jak mu tam, ale zlikwidowalam.
      nic ciekawego tam nie bylo i sama niedojdy jakies do mnie pisywaly,
      wiec wywalilam w kosmos.
    • gagunia Re: nowy regulamin na NK 29.06.10, 18:29
      A mi lata koło tyłka co zrobią z moimi wielce tajnymi danymi w postaci imienia,
      nazwiska, wieku i kilku zdjęć.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka