Dodaj do ulubionych

Prezes uznał Gierka za patriote

01.07.10, 21:22
Kto jeszcze według niego?
Bierut? Jaruzelski? Piotrowski morderca Popiełuszki?
Jak jeszcze można sie sprostytuować dla władzy.
Obserwuj wątek
    • lidia341 Re: Prezes uznał Gierka za patriote 02.07.10, 11:09
      Jaki prezes?
      • angazetka Re: Prezes uznał Gierka za patriote 02.07.10, 11:42
        Prezes jest tylko jeden wink
    • sueellen Re: Prezes uznał Gierka za patriote 02.07.10, 11:28
      osochodzi???
      • salinas Re: Prezes uznał Gierka za patriote 02.07.10, 11:32
        wyborcza.pl/1,75478,8091062,Kaczynski_chwali_ojca_Gierka__Ale_syn_Gierek_za_Komorowskim.html

To potwierdza moją tezę ,że Kaczyński jest chory na władzę.
        • iuscogens Re: Prezes uznał Gierka za patriote 02.07.10, 11:59
          salinas napisała:

>
          rel="nofollow">wyborcza.pl/1,75478,8091062,Kaczynski_chwali_ojca_Gierka__Ale_syn_Gierek_za_Komorowskim.html
          >
          > To potwierdza moją tezę ,że Kaczyński jest chory na władzę.

o tak, i dlatego podał swój rząd do dymisji smile
          • angazetka Re: Prezes uznał Gierka za patriote 02.07.10, 12:01
            O tak, i przełknął nawet Leppera z Giertychem, byleby rząd mieć wink
            • iuscogens Re: Prezes uznał Gierka za patriote 02.07.10, 12:29
              Przełknął no i co?? Jakby chciał to by się tak mocno trzymał stołka jak np.
              Donald po hazardowej, kiedy cały rzad i partia pracowali nad uratowaniem
              wizerunku Donka, który jest zielony jak szczypioreczek i nie wie o niczym co
              się wokól niego dzieje smile co zresztą im się udało, musze szczerze przyznac.
              • morgen_stern Re: Prezes uznał Gierka za patriote 02.07.10, 12:38
                No ale powiedz, jako zwolenniczka Kaczyńskiego, czy ty także
                przychylasz się do jego opinii i o Gierku?
                • iuscogens Re: Prezes uznał Gierka za patriote 02.07.10, 12:46
                  Szczerze to Gierek jest mi całkowiecie obojętny, ani nie wzbudza we mnie
                  specjalnie negatywnych, ani pozytywnych uczuc. Jestem w takim wieku, ze Gierek
                  to dla mnie abstrakacja historyczna i to co o nim wiem to z ksiązek. Mogłabym
                  oczywiscie napisac, ze się zgadzam całkowiecie, ale w tej kwestii naprawde nie
                  mam jednoznacznego zdania. Mam za to w rodzinie sporo osób, które mają sentyment
                  do czasów gierkowskich.
                  • czarny_winobluszcz Re: Prezes uznał Gierka za patriote 02.07.10, 14:00
                    iuscogens napisał:
                    Szczerze to Gierek jest mi całkowiecie obojętny, ani nie wzbudza we mnie
                    > specjalnie negatywnych, ani pozytywnych uczuc. Jestem w takim wieku, ze Gierek
                    > to dla mnie abstrakacja historyczna i to co o nim wiem to z ksiązek

Co za kretyńskie tłumaczenie? (wybacz to mocne słowo). Czy Stalin i Hitler to
                    też dla Ciebie abstrakcja historyczna? Jak daleko jesteś się w stanie posunąć w
                    obronie J.K??
                    Skoro znasz osoby, które czują sentyment do czasów gierkowskich to może czas
                    żebyś poznała punkt widzenia, osób które mają inne wspomnienia:
                    wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,8091744,Kaczynski_posliznie_sie_na_Gierku_.html
                    • iuscogens Re: Prezes uznał Gierka za patriote 02.07.10, 14:17
                      Kretyńskie to jest sugerowanie, ze Gierek i Hiter ze Stalinem jest z jednej
                      ligi. Jeśli dla Ciebie to są takie same postacie, to chyba ty jesteś lekko
                      zacietrzewiona. (lekko to tutaj eufemizm).
                      Jakby chciała bronić Kaczyńskiego rękami i nogami to bym chyba wychwalała Gierka
                      pod niebiosa. Masz problemy z rozumiem tekstu??? Ja napisałam szczerze co myślę,
                      a ty się na mnie rzucasz, bo nie napisałam krytyki. Co to w ogole znaczy, jak
                      daleko jestes w stanie się posunąć w obronie J.K?? Do tego, zeby powiedziec, ze
                      patrze na to neutralnie i ze u mnie w rodzinie (o lalboga powiwnnam się z tego
                      powodu pod ziemię zapasc) nie pamiętają zle czasów Gierka (nawet nie napisałam o
                      samym Gierku, tylko o tym okresie). No wow gratuluję, jesli to co ja napisałam
                      jest bronieniem J.K to proponuje się do szkoły podstawowej cofnąc na lekcje
                      czytania ze zrozumiemiem.
                      Sama się zastanów co piszesz, bo atakujesz mnie zupełnie bez powodu.
                      I co mają do rzeczy, ze są osoby, które potępiają Gierka, ja to wiem.
                      I co mam pobic swoją rodzinę, ze ich nikt nie represjonował, nie siedzieli w
                      więzieniu i wspominają te czasy dobrze??? Chyba Tobie trochę obiektywizmu się
                      przydało.
                      • cherry.coke Re: Prezes uznał Gierka za patriote 02.07.10, 14:42
                        > I co mam pobic swoją rodzinę, ze ich nikt nie represjonował, nie siedzieli w
                        > więzieniu i wspominają te czasy dobrze??? Chyba Tobie trochę obiektywizmu się
                        > przydało.

Mojej rodzinie to najlepiej sie zylo za Jaruzelskiego, bo wujek drobny
                        opozycjonista wyjechal na Zachod i przysylal paczki i pieniadze. Niemniej gdyby
                        Kaczynski na wiecu zaczal wychwalac Jaruzelskiego, to i tak bym sie uchachala smile
                      • krejzimama Re: Prezes uznał Gierka za patriote 02.07.10, 14:50
                        Smród tego co narobił Gierek ciągnie sie za nami do tej pory.
                        To nie tylko ogromne kredyty, ale także to że ta kasa szła w błoto.
                        Na kupno przestarzałych licencji, budowe nikomu nie potrzebnych
                        przemysłowych molochów oraz na konsumpcje i dotacje do cen.

Wystarczy sobie wyobrażić że bierzesz powiedzmy 500 000 kredytu i
                        póło roku zyjesz jak królowa. Ale co potem? Windykatorzy i komornicy
                        cie zlicytuja a tobie zostaną miłe wspomnienia podczas zimnych nocy
                        pod mostem. To samo zrobil Gierek.
                        Powiedzmy wprost ze był to tez kolejny komunistyczny bandyta.
                        Namiestnik z nadania Moskwy. Zwykła obslizgła kreatura.
                        • ata99 Re: Prezes uznał Gierka za patriote 02.07.10, 14:57
                          Tak własnie wczoraj sobie wyobraziłam-bierzemy kredyt i fru!! w podroż
                          dookoła Świata. Po powrocie zakładamy Partię Niespłacających -
                          wspominających miesiąc świetności - kiedy byliśmy taaacy bogaci i co?
                          Tylko cholera mnie bierze, że nikt ze sztabu Bronka o tym nie
                          gada.Dlaczego? Kaczyński się podkłada, a tu cicho sza, żeby to się źle
                          nie skończyło tfu!
                      • czarny_winobluszcz Re: Prezes uznał Gierka za patriote 02.07.10, 15:07
                        Moja droga skoro piszesz o czytaniu ze zrozumieniem to Tobie też przydałby się
                        taki krótki kurs. Skąd pomysł, że zaliczam Gierka go tej samej "ligi" co Hitlera
                        i Stalina? Porównanie mocne przyznaję, ale zirytowało mnie to, że w obronie
                        wypowiedzi Kaczyńskiego (gdybyś źle napisała o Gierku to oznaczałoby to
                        przyznanie, że Prezes palnął nieprawdopodobną gafę), tłumaczysz, że Gierek jest
                        Ci obojętny, z racji Twojego wieku i tego, że znasz go tylko z książek. A co
                        wiek ma do rzeczy? W końcu już w szkole podstawowej pojawia się taki przedmiot
                        jak Historia, a skoro znasz go z książek to nie rozumiem skąd ta obojętność?
                        A co do Twojej rodziny to nigdzie nie napisałam nic złego na ten temat (tu Ty
                        się "zacietrzewiłaś"), z tą propozycją ich pobicia to mocno pojechałaś..
                        Tak na marginesie jest wiele osób, które wspominają tamte czasy z sentymentem
                        (oranżadę w proszku, gumy Donald itp)ale ważne jest, żeby nie zapominać o tym,
                        że dla niektórych to były czasy piekła na ziemi i wypowiadanie opinii w stylu
                        "jakoś tolerowano opozycje i nie zamykano do więzienia" (autor:Jarosław
                        Kaczyński)jest aroganckie i żenujące.
                        wyborcza.pl/1,76842,8092053,Radom_nie_docenil_tow__Gierka.html
                        • iuscogens Re: Prezes uznał Gierka za patriote 02.07.10, 15:28
                          czarny_winobluszcz napisała:

> Moja droga skoro piszesz o czytaniu ze zrozumieniem to Tobie też przydałby się
                          > taki krótki kurs. Skąd pomysł, że zaliczam Gierka go tej samej "ligi" co Hitler
                          > a
                          > i Stalina? Porównanie mocne przyznaję,

no skoro sama piszesz o mocnym porównaniu to jednak porównujesz. Nie zaznaczyłas
                          w swojej wypowiedzi, ze widzisz róznice za to postawiłas ich w jednym szeregu.

ale zirytowało mnie to, że w obronie
                          > wypowiedzi Kaczyńskiego (gdybyś źle napisała o Gierku to oznaczałoby to
                          > przyznanie, że Prezes palnął nieprawdopodobną gafę), tłumaczysz, że Gierek jest
                          > Ci obojętny,

no własnie problem polega na tym, że ja go nie broniłam, ale ty tego nie
                          potrafisz zauwazyc.

z racji Twojego wieku i tego, że znasz go tylko z książek. A co
                          > wiek ma do rzeczy? W końcu już w szkole podstawowej pojawia się taki przedmiot
                          > jak Historia, a skoro znasz go z książek to nie rozumiem skąd ta obojętność?

a wiedza równa się dzikie potępienie Gierka?? Historię akurat zdawałam na
                          maturze z celującym rezultatem, wiec wiedzę mam, ale naprawdę nie oznacza to, że
                          muszę go dziko potępiać. I zanim się na mnie rzucisz z oskarżeniami, nie oznacza
                          to, ze go uwielbiam/ I uważam, ze bardziej sensownie może się wypowiedzieć
                          osoba, która żyła w tym okresie niz ja jak się pomądrze tym co sobie w
                          podręcznikach przeczytam.
                          >
                          A co do Twojej rodziny to nigdzie nie napisałam nic złego na ten temat (tu Ty
                          > się "zacietrzewiłaś"), z tą propozycją ich pobicia to mocno pojechałaś..
                          może tak, ale twoja wypowiedz była niemiła.

> Tak na marginesie jest wiele osób, które wspominają tamte czasy z sentymentem
                          > (oranżadę w proszku, gumy Donald itp)ale ważne jest, żeby nie zapominać o tym,
                          > że dla niektórych to były czasy piekła na ziemi i wypowiadanie opinii w stylu
                          > "jakoś tolerowano opozycje i nie zamykano do więzienia" (autor:Jarosław
                          > Kaczyński)jest aroganckie i żenujące.

hmmm, to ja słyszłam inna wypowiedz. Że owszem były więzienia, ale nie takie jak
                          w okresie stalinowskim, co jest oczywiscie prawdą.
                          Z drugiej strony żenujące powinno byc odwoływanie się naszych polityków (i to
                          wszystkich stron) do Piłsudskiego. Wszak to idol i Kaczyńskiego i Tuska i
                          Komorowskiego, a chyba nikt nie zaprzeczy, ze opozycja wtedy w obozie konczyła,
                          a w zamachu majowym ludzie zginęli??
                          A co z Komorowskim i tym, ze go Jaruzelelski popiera?? Nie jest zenujace, ze
                          Komorowski chwali się tym, ze w wiezieniu siedział w stanie wojennym i
                          jednocześnie sięga po poparcie osoby, która ten stan wojenny wprowadziła??
                          jesli Kaczyński Cię bulwersuje, to zrozumiem, ze konsekwentnie to tez??
                          >
                          rel="nofollow">wyborcza.pl/1,76842,8092053,Radom_nie_docenil_tow__Gierka.html
                  • cherry.coke Re: Prezes uznał Gierka za patriote 02.07.10, 14:34
                    iuscogens napisał:

> Szczerze to Gierek jest mi całkowiecie obojętny, ani nie wzbudza we mnie
                    > specjalnie negatywnych, ani pozytywnych uczuc. Jestem w takim wieku, ze Gierek
                    > to dla mnie abstrakacja historyczna i to co o nim wiem to z ksiązek. Mogłabym
                    > oczywiscie napisac, ze się zgadzam całkowiecie, ale w tej kwestii naprawde nie
                    > mam jednoznacznego zdania. Mam za to w rodzinie sporo osób, które mają sentymen
                    > t
                    > do czasów gierkowskich.

I do takich wlasnie ludzi chce przemowic Kaczynski - do tych, ktorym Gierek
                    kojarzy sie z czyms tam w sklepach, a nie z zamykaniem opozycjonistow i
                    koszmarnym dlugiem narodowym. Widocznie dzis jest jakas potrzeba, zeby Gierek
                    chwilowo nie stal tam gdzie ZOMO smile
                    • iuscogens Re: Prezes uznał Gierka za patriote 02.07.10, 14:53
                      Cherry naprawdę uważasz, ze dla wyborców Kaczyńskiego najwżniejsze są
                      wspomnienia o Gierku?? Chyba przeceniasz jego wpływ na obecnych wyborców
                      Kaczyńskiego, szczególnie tych młodszych.
                      Wspomniałas Jaruzelskiego i przecież Komorowski się z Jaruzelskim spiknął.
                      Czyżby na Komorowskiego głosują tacy ludzie, którym stan wojenny tylko z brakiem
                      teleranka??
                      Bo jak nie, to twoj zarzut w stosunku do wyborców Kaczyńskiego jest srednio
                      logiczny smile
                      • iuscogens Re: Prezes uznał Gierka za patriote 02.07.10, 14:56
                        I jeszcze jedno, Jaruzelski popiera Bronka, czyżby jego wyborcy zapomnieli, kto
                        wprowadził stan wojenny i spowodował, iż Bronek musiał opuścić swoją żonę i
                        dzieci i się do wiezienia udać??
                      • cherry.coke Re: Prezes uznał Gierka za patriote 02.07.10, 14:58
                        Ja tam niczego nie zarzucam wyborcom, wyborcy sa rozni i mysla roznie, jedni wg
                        martyrologii, inni wg sklepow, ot zycie... Ja sie bawie obserwujac wezowe ruchy
                        obrotowego przyjaciela Jaroslawa, ktory zaraz powie pare cieplych slow o ZOMO,
                        by przemiana sie dokonala - na pewno jest jakas spora grupa wyborcow, do ktorej
                        to by trafilo! big_grin
                        • iuscogens Re: Prezes uznał Gierka za patriote 02.07.10, 15:13
                          cherry.coke napisała:

> Ja tam niczego nie zarzucam wyborcom, wyborcy sa rozni i mysla roznie, jedni wg
                          > martyrologii, inni wg sklepow, ot zycie... Ja sie bawie obserwujac wezowe ruchy
                          > obrotowego przyjaciela Jaroslawa, ktory zaraz powie pare cieplych slow o ZOMO,
                          > by przemiana sie dokonala - na pewno jest jakas spora grupa wyborcow, do ktorej
                          > to by trafilo! big_grin

no niezwykle subtelnie sugerowałas, ze wyborcy Kaczyńskiego mają kiepską pamięc.
                          To ja Ci pokazaują, ze nie tylko oni smile
                          A ze jest grupa wyborców do której to trafi to chyba oczywiste i taki był cel
                          tej wypowiedzi/ Tu chyba nikt nie ma wątpliwosci. wszystkie zabiegi w czasie
                          kampanii mają na celu trafienie do wyborców. I zdradzę Ci tajemnicę, nie tylko
                          Jarosław jest taki perfidny, ze chce zebrac głosy osób z poza swojego zelaznego
                          elektoratu.
                          • cherry.coke Re: Prezes uznał Gierka za patriote 02.07.10, 15:32
                            > no niezwykle subtelnie sugerowałas, ze wyborcy Kaczyńskiego mają kiepską pamięc
                            > .
                            > To ja Ci pokazaują, ze nie tylko oni smile

Zaraz zaraz, a gdzie pisze ze tylko oni? Mylisz mnie z kims? Przeciez to jasne,
                            ze polityka jest syfem, a politycy klamia i sie sprzedaja - wszyscy. Po prostu
                            smieszniejsze jest, kiedy robi to "maz stanu, prawdziwy patriota" jako czesc
                            swojej przemiany smile I kaze nam sie przy tym zastanawiac, czy tekst o
                            niezamykaniu do wiezien za Gierka to jawne klamstwo czy tylko ignorancja smile

Salon24 nie wie co myslec. Czekam tez na komentarz prof. Staniszkis, bedzie jej
                            pewnie smutno.

Kaczynski jest fenomenem psychosocjologicznym i tyle...
                  • babcia47 Re: Prezes uznał Gierka za patriote 02.07.10, 18:18
                    czym innym jest sentyment do czasów gierkowskich..też go mam, bo
                    przypadł na czas mojej młodosci, faktem jest również, że wtedy dość
                    gwałtownie wzrósł poziom zycia przecietnego obywatela ale o to nie
                    było bardzo trudno, bo lata 60-te to była epoka kamienia łupanego..
                    czym innym jednak jest wychwalanie Gierka jako przywódcy państwa i
                    zaprzeczanie wbrew oczywistym faktom, ze nie było wówczas więźniów
                    politycznych, przesladowania opozycji czy sugerowanie powszechnego
                    rozluxnienia zamordyzmu i panowanie "wolnosci słowa". Na ten czas
                    datuje się moje "oświecenie" tj. w jakim "wspaniałym" systemie żyję
                    i jakie mam ograniczenia a tego tytułu. Owszem sporo i gorąco sie o
                    tym dyskutowało..ale tylko w sprawdzonym gronie..a i tak zapewne juz
                    wówczas miałam swoją teczuszkę u służb, bo z czasem okazało sie, że
                    nawet wśród nastoletniej młodzieży byli ich tajni współpracownicy..i
                    nie ma sie co dziwić, bo w roku 80-tym wiekszośc z nas była
                    zaangażowana w obalenie słusznie minionego ustroju. Indoktrynacja i
                    nachalna propaganda w szkołach, mediach, zakładach pracy, na
                    uczelniach itd. była moze nawet wieksza niz wcześniej,tyle, że
                    ludzie zaczeli żyć, rozmawiać jakby w dwóch światach..oficjalnym,
                    gdzie trzeba było zachowac pozory "po linii i na bazie" i prawdziwym
                    gdzie mozna było mówić prawdę (to co się naprawdę mysli) i obśmiewać
                    rzeczywistość na ile się dało
                  • gabi683 Re: Prezes uznał Gierka za patriote 02.07.10, 21:19
                    iuscogens napisał:

> Szczerze to Gierek jest mi całkowiecie obojętny, ani nie wzbudza we mnie
                    > to dla mnie abstrakacja historyczna i to co o nim wiem to z ksiązek.

moja droga Ty g.... wiesz a krzyczysz na forum ,jak byś wszelkie rozumy zjadła.Wiesz jak było milo za czasów Gierka? Nie wiesz i nigdy się nie dowiesz i ciesz się z tego .

Mogłabym
                    > oczywiscie napisac, ze się zgadzam całkowiecie, ale w tej kwestii naprawde nie
                    > mam jednoznacznego zdania.

i dobrze ze nie masz

Mam za to w rodzinie sporo osób, które mają sentymen
                    > t
                    > do czasów gierkowskich.

pewno byli komuchami
          • salinas Re: Prezes uznał Gierka za patriote 02.07.10, 12:14
            iuscogens napisał:

>
            > o tak, i dlatego podał swój rząd do dymisji smile

Wszyscy wiedzą jak było z tą dymisją.Po kompromitacji z ,,przystawkami"
            myśleli,że ,,głupie ludzie" ponownie na nich zagłosują big_grin
          • morgen_stern Re: Prezes uznał Gierka za patriote 02.07.10, 12:14
            Cytat o tak, i dlatego podał swój rząd do dymisji smile

A co miał niby robić bez większości w sejmie?
            • iuscogens Re: Prezes uznał Gierka za patriote 02.07.10, 12:26
              hmmm np. miec rzad mniejszosciowy???
              jakby się uparł to by tym premierem był dalej.
              • morgen_stern Re: Prezes uznał Gierka za patriote 02.07.10, 12:37
                Czyli bez realnej władzy? Ciekawe po co tongue_out
                • iuscogens Re: Prezes uznał Gierka za patriote 02.07.10, 12:51
                  Rządy mniejszościowe już były w historii i lepiej lub gorzej działały, władza
                  jest mniejsza, ale zawsze są możliwosci zawiazywania chwilowych koalicji, można
                  probowac.
                  Jakby Jarosław był tak opetany władzą jak tu niektórzy sugerują to by się zaparł
                  nawet przy tym mniejszosciowym i zacytował innego komunistycznego hero i
                  powiedzial : Władzy raz zdobytej nie oddamy nigdy smile
                  podała się do dysmisji i wbrew pozorom atmosfera była taka, ze wcale nie mieli
                  pewnej wygranej, zresztą przegrali z kretesem.
              • mdro Re: Prezes uznał Gierka za patriote 02.07.10, 22:06
                Kaczyński podał rząd do dymisji bo:
                a) mie miał większości w parlamencie
                b) PWK zakwestionowała ich rozliczenie i było wiadomo, że nie
                dostaną pieniędzy na działalność partyjną
                • mdro Re: Prezes uznał Gierka za patriote 02.07.10, 22:07
                  > PWK

PKW oczywiście
    • morgen_stern Re: Prezes uznał Gierka za patriote 02.07.10, 11:55
      Okrutnie mnie to rozbawiło wink
      Ale najlepsze jest to, że Adam Gierek pana prezesa olał i zamierza
      głosować na Komorowskiego. A to feler, sprostytuował się za darmochę
      tongue_out
      • kali_pso Re: Prezes uznał Gierka za patriote 02.07.10, 12:53

...zapachniało nekrofiliąwinkp
        • morgen_stern Re: Prezes uznał Gierka za patriote 02.07.10, 12:59
          dlaczego?
        • iwles Re: Prezes uznał Gierka za patriote 02.07.10, 14:31

no wlasnie kalipso, dlaczego?

jakoś nie mogę oprzeć się wrazeniu, że tę nekrofilię to się bardziej wkłada
          Kaczyńskiemu w usta niż tak jest naprawdę.
          • kali_pso Re: Prezes uznał Gierka za patriote 02.07.10, 15:08

To akurat moje skojarzenie. Powstało po umizgach Kaczyńskiego do
            trupa Gierka a tymczase, żywy Gierek o którego tak naprawdę
            chodziło, Gierek się na niego wypiął - dla mnie to czysta groteska i
            na czarny humor mnie wzięłowinkp
    • imasumak Re: Prezes uznał Gierka za patriote 02.07.10, 11:55
      A nie, nie. On powiedział jedynie, że Gierek był jednym z najbardziej
      pozytywnych przywódców w czasach PRL.
      Natomiast jak się szybciutko wymsknął Olejnik unikając trudnych pytań, spryciarz wink
      A widziałyście minę Olejnik gdy się żegnał? wink
      • imasumak Masz racje Krejzi: 02.07.10, 11:58
        wyborcza.pl/1,75478,8091062,Kaczynski_chwali_ojca_Gierka__Ale_syn_Gierek_za_Komorowskim.html
        Ja się odniosłam do "Kropki nad i"
        Teraz dopiero przeczytałam tekścik z wyborczej
      • morgen_stern Re: Prezes uznał Gierka za patriote 02.07.10, 12:14
        "Kropka nad i" była boska - wybiegł, biedaczyna, bo mu wynajęty samolot
        pewnie już odlatywał tongue_out
      • kali_pso Re: Prezes uznał Gierka za patriote 02.07.10, 12:49

Nie, ale widziałam jej minę kiedy przypomniał jej łzy po Smoleńskuwink
        Pan prezes się wyrabia, bo to było dobre, naprawdę dobre..zatkało
        Blond Monikę, jak nic, nie wiedziała co ma powiedziec po
        jego "podziękowaniu"wink
    • miska_malcova Re: Prezes uznał Gierka za patriote 02.07.10, 12:10
      ma chłopak poczucie humoru smile
      • sarah_black38 Kaczyński popełnił błąd 02.07.10, 15:36
        zamiast wychwalać wodza PRL-u nazywając go patriotą , powinien wychwalać ludzi żyjących w tamtych czasach. Bo to ludzie byli patriotami, żyli w tym systemie, pracowali bo nie mieli innego wyjścia.

Jaruzelski i inni ludzie z SLD mogą popierać Komorowskiego, ale to nie jest tożsame z tym co wygaduje prezes. Może mi coś umknęło, ale takich herezji nie słyszałam z ust Komorowskiego.
    • denea Re: Prezes uznał Gierka za patriote 02.07.10, 16:05
      Kaczyński nie jest z mojej bajki, więc żadne jego oblicze ani
      rozmiar politycznego prostytuowania się szczególnie mi ciśnienia nie
      podnosi wink
      Zwłaszcza że nazwisko Gierka kojarzy się mojemu pokoleniu z tymi
      dwoma dobrymi drogami, które obecnie mamy w naszym pięknym kraju
      (tak, wiem jakim kosztem - ale III RP też nas rżnie na paliwie aż
      ziemia jęczy, a nadal tylko zabić się idzie uncertain).

Komorowski za to tak strasznie mnie w..wił w środę swoim
      niefrasobliwym podejściem do braku polityki prorodzinnej w Pl, że
      podjęłam ostateczną decyzję ws głosowania. Otóż, panie Bronku, skoro
      przez 3 lata mrozi pan projekty mające ułatwić wychowywanie dzieci i
      pracę zawodową, a potem w debacie stwierdza, że swoje pan zrobił
      żeby się nam Polska nie wyludniała, hahaha - to na mnie proszę nie
      liczyć. Hahahaha.
      Cośtam nasmaruję na karcie i oddam nieważny głos.

A że w otoczeniu rodzinnym to ja uchodzę za osobę, która się zna na
      polityce i interesuje tematem - to być może pod moim wpływem jeszcze
      kilka osób zmieni zdanie.
      Hahahaha uncertain

Swoją drogą, miesiąc temu na pewno bym nie uwierzyła, że będę w
      stanie tak zrobić. Miesiąc temu gotowa byłam zagłosować niezupełnie
      zgodnie ze swoim sumieniem, żeby uratować Ojczyznę przed obciachem
      ponownej prezydentury Kaczyńskiego. Teraz mnie to wali.
      Komorowski ma chyba jakiś niespotykany talent zrażania do siebie
      osób, które twardo za nim stały tongue_out
      • cherry.coke Re: Prezes uznał Gierka za patriote 02.07.10, 16:15
        > Swoją drogą, miesiąc temu na pewno bym nie uwierzyła, że będę w
        > stanie tak zrobić. Miesiąc temu gotowa byłam zagłosować niezupełnie
        > zgodnie ze swoim sumieniem, żeby uratować Ojczyznę przed obciachem
        > ponownej prezydentury Kaczyńskiego. Teraz mnie to wali.
        > Komorowski ma chyba jakiś niespotykany talent zrażania do siebie
        > osób, które twardo za nim stały tongue_out

Moim zdaniem to dlatego, ze istnieje bardzo duza czesc elektoratu, ktorej obaj
        kandydaci nie maja dokladnie nic do zaoferowania. Na przyklad ja. Zaglosuje
        przeciw Kaczynskiemu, ale wylacznie z tego powodu, ze a) nie chce miec
        prezydenta, ktory przejawia cechy socjopatii b) jego zelazny elektorat promuje
        pojecie Polski, jakiego nie cenie i nie chce, wiec nie chce im dac
        przedstawiciela w Palacu Prezydenckim. Oczywiscie sa to kryteria bezsensowne,
        ale lepszych nam nie dano.

Z przekonania to glosowalabym na Ewe Letowska albo Izabele Jaruge-Nowacka. Niestety.
        • denea Re: Prezes uznał Gierka za patriote 02.07.10, 16:22
          Oczywiscie sa to kryteria bezsensowne,
          > ale lepszych nam nie dano.

Bo ja wiem ? Do mnie też przemawiały, no ale jednak wq.w przesądził
          sprawę wink
          >
          > Z przekonania to glosowalabym na Ewe Letowska albo Izabele Jaruge-
          Nowacka. Niestety.

Ha ! Z przekonania głosowałam na M. Środę i było mi z tym prze-cud-
          nie smile Nie weszła do PE, ale takiej satysfakcji przy urnie dawno nie
          miałam. Aż mnie samą zaskoczyło, że nie myślę o tym, że zmarnowałam
          głos, że nic przecież to nie da - przeciwnie, miałam radosne
          poczucie że w końcu mogę zamanifestować swoje poglądy tak, jak bym
          chciała. I że to osoba, która mój głos na pewno doceni.
          • cherry.coke Re: Prezes uznał Gierka za patriote 02.07.10, 16:33
            > Bo ja wiem ? Do mnie też przemawiały, no ale jednak wq.w przesądził
            > sprawę wink

Ale Kaczynski proponuje w tej dziedzinie cos lepszego? Bo jesli nie, to wqrw
            jest czysto losowy, a nie merytoryczny smile

Sroda wg mnie akurat na polityka tak srednio, ale rozumiem sentyment smile
            • denea Re: Prezes uznał Gierka za patriote 02.07.10, 16:42
              >
              > Ale Kaczynski proponuje w tej dziedzinie cos lepszego? Bo jesli
              nie, to wqrw
              > jest czysto losowy, a nie merytoryczny smile

Kaczyński proponuje to samo, bo projekt był akurat autorstwa pani
              Kluzik. Zdaje się, że PO miało też swój, uzupełniający i też z
              fajnymi rozwiązaniami - on tez gdzieś utknął.
              I o to mnie się dokładnie rozchodzi wink. Że jako marszałek wywalił to
              wszystko gdzieś do jakiejś zakurzonej szuflady i przez 3 lata nic
              się w temacie nie działo.
              A teraz mówi, że tak, to bardzo fajny projekt był, a w ogóle to on
              pięcioro dzieci ma... no i super, tylko dlaczego my, Polki nie
              możemy mieć np. drugiego ?! Dlaczego mamy patrzeć na kompletny olew
              państwa w tym zakresie, a potem słuchać gorzkich żali o niskim
              przyroście naturalnym ?

P.S. Jeżeli gdzieś tego wieprza przepchnięto przez ustawodawczą rurę
              a ja przeoczyłam, to proszę o info, będę dumać dalej wink
              • salinas Re: Prezes uznał Gierka za patriote 02.07.10, 16:58
                denea napisała:

> >
                > > Ale Kaczynski proponuje w tej dziedzinie cos lepszego?
                >
                > Kaczyński proponuje to samo, bo projekt był akurat autorstwa pani
                > Kluzik.

Powiedz ,co wiesz o tym projekcie prócz tego co Kaczyński mówił podczas debaty. Bo ja nic. Może był to świetny projekt, a może gniot legislacyjny ?

Projekty mogą być super, ale skąd pieniądze na nie? Z drugiej strony wiem,że w Polsce powinna być prowadzona mądra polityka prorodzinna.
                • denea Re: Prezes uznał Gierka za patriote 02.07.10, 19:24
                  > Powiedz ,co wiesz o tym projekcie prócz tego co Kaczyński mówił
                  podczas debaty.
                  > Bo ja nic. Może był to świetny projekt, a może gniot legislacyjny ?

Nie, nie, dziewczyny, w debacie nie było mowy o tym projekcie. Padło
                  pytanie, co należy robić, żeby Polska się nie wyludniała (czyli
                  mogło chodzić np o wyjazdy młodych) - Komorro powiedział to, co
                  napisałam, a co powiedział Kaczyński, to nawet nie wiem ;> Pewnie te
                  same pierdy, co wszyscy, że trzeba w końcu coś zrobić. Czytałam
                  streszczenie debaty i to, co powiedział B.K. odebrało mi chęć do
                  dalszego wnikania w cały ten wielki, polityczny szajs, szczerze
                  mówiąc.
                  Tu chodzi o mój prywatny żal do Komorowskiego jako marszałka, a mam
                  go od dawna. Jego żartobliwa postawa tylko czarę przelała, że tak
                  powiem.

O tym projekcie media trąbiły już za czasów PiS-u, potem po wyborach
                  w 2007 wnieśli go raz jeszcze, no i ucichło na amen.
                  Zonk polega zresztą na tym, że i tak każda jedna partia w
                  deklaracjach zżyna z książek prof. Kotowskiej wink Więc nie ma
                  znaczenia, kto to napisał. A chodzi w sumie o to, żeby było widać
                  działania państwa w sferze usług opiekuńczych, w skrócie. Tam było
                  np. uelastycznienie przepisów tak, żeby łatwiej mogły powstawać mini
                  żłobki i przedszkola - ale legalne. Czyli ze składkami,
                  ubezpieczeniem dla opiekunek. Promocja elastycznego czasu pracy,
                  dzielenia etatów (np. między dwie młode matki), praca zdalna, żłobki
                  i przedszkola przyzakładowe. Jeszcze coś chyba... nawet nie
                  pamiętam. O ile media były dokładne, to chodziło o system ulg dla
                  pracodawców, który by ich zachęcił do zatrudniania młodych kobiet,
                  także matek.

Z tym, że nie upieram się, że akurat te wszystkie rozwiązania były w
                  pierwszym projekcie. Coś mi kołacze, że potem samo PO wnosiło drugi,
                  niejako uzupełniający - ale nie pamiętam szczegółów.

Obecnie dziewczyna z najniższą krajową, która rodzi dziecko a nie ma
                  sprawnej i niepracującej babci na podąrędziu - znajduje się w
                  zawodowej czarnej doopie. Wszystkie zresztą o tym wiemy. I tam były
                  rzeczy, które rzeczywiście mogły poprawić sytuację.

Jeśli na przeszkodzie były kwestie finansowe, to mógł burak
                  powiedzieć zamiast sobie figielki urządzać uncertain

Więc jeszcze raz podkreślę: tu nie tyle chodzi o różnice zdań w tej
                  kwestii między jednymi a drugimi - pewnie ich nie ma, bo od lat
                  wszyscy wiedzą, co trzeba zrobić uncertain
                  Tu mam chyba problem bardziej personalny i osobisty, no uncertain
                  • ivaz Re: Prezes uznał Gierka za patriote 02.07.10, 23:31
                    w mojej firmie wlasnie rusza od wrzesnia przedszkole firmowe i
                    powiem jedno jak firma chce to się o to postara i fundusze na ten
                    cel się znajdą, proszę nie zwalać na rząd nieudolności swojego
                    pracodawcy.
              • iuscogens Re: Prezes uznał Gierka za patriote 02.07.10, 19:42
                powiem szczerze, ze ja o projekcie PO nie słyszałam, słyszałam tylko o tym
                autorstwa JKR polityka
                rodzinna
                i z tego co wiem Komorowski go cały czas w zamrażarce trzymał, PO
                miało jakieś uwagi do projektu, zostały usunięte, ale dalej nie został poddany
                pod głosowanie.
                • salinas Re: Prezes uznał Gierka za patriote 02.07.10, 22:07
                  iuscogens napisał:

> powiem szczerze, ze ja o projekcie PO nie słyszałam, słyszałam tylko o tym
                  > autorstwa JKR polityka
                  > rodzinna

Przejrzałam, pomysły dobre i pewnie pomogłyby młodym matkom.Ale do licha , mieli
                  dwa lata pełnej władzy, hektary pól można byłoby zaorać ( czytaj wprowadzić
                  wiele ustaw) ............ a co robili ? Ano teczki wyciągali ..........
                  wiem,wiem powtarzam się jak stara zdarta płyta wink ale tak mi pis mi obrzydł . A
                  jak wielokrotnie pisałam ,że jestem z tych co na nich głosowali sad

Także ja Pis- owi dziękuję!
                • denea Re: Prezes uznał Gierka za patriote 02.07.10, 22:33
                  P
                  > O
                  > miało jakieś uwagi do projektu, zostały usunięte, ale dalej nie
                  został poddany
                  > pod głosowanie.

A, możliwe, że to nie był oddzielny projekt tylko dodatki do
                  istniejącego. Ja w życiu tego nie czytałam, pamiętam tylko ze
                  słyszenia w którejś telewizorni - i pamiętam właśnie że drugi raz
                  mówiono w kontekście autorstwa PO. Nawet kojarzy mi się, że ktoś z
                  PO mówił o nowym instrumencie, tzw opiekunce samorządowej czyli
                  osobie, która zajmuje się dziećmi w swoim domu a samorząd częściowo
                  refunduje jej wynagrodzenie z funduszy Urzędu Pracy. Toż to miodzio,
                  no nie ? Aktywizuje bezrobotne kobiety, udostępnia usługi opiekuńcze
                  najmniej zarabiającym, zmniejsza szarą strefę, zwiększa
                  zabezpieczenie emerytalne... I cisza...

Co zabawne, nie wiem dlaczego kojarzy mi się, że akurat o tym sam
                  Komorowski gadał dawno temu - ale nie dam sobie niczego uciąć.

O w/w rozwiązaniach czytałam pobieżnie dawno temu, kiedy zetknęłam
                  się z pracami prof. Kotowskiej pisząc pracę magisterską. Sądziłam
                  wtedy, że z moją gestapowską duszą nigdy nie zostanę matką, ale już
                  mi się bardzo podobały. I przemawiała do mnie ta prosta logika:
                  można pracować i mieć dzieci = więcej dzieci się rodzi. Posiadanie
                  dziecka oznacza wypad z rynku pracy = niższy przyrost. Kobiety rodzą
                  jedno i dziękują za ten przywilej, bo z czegoś trzeba żyć. I żadne
                  utrudnianie dostępu do antykoncepcji tych danych nie zmienia.

A że obecnie sama również jestem na podzieciowym bezrobociu i mam
                  już chęć rwać włosy z głowy, więc mam do tych kwestii stosunek
                  dodatkowo emocjonalny bardzo.
      • salinas Re: Prezes uznał Gierka za patriote 02.07.10, 16:18
        Nie idąc na wybory, lub oddając głos nieważny tak naprawdę oddajesz głos na
        Kaczyńskiego, bo to dla niego sprzyja taka postawa. A jeżeli prezes wygra
        wybory ( tfu tfu tfu wink ) to z pewnością nie zajmie się polityką prorodzinną,
        nie będzie realizował postulatów wyborczych a zajmie się tym co umie najlepiej.
        Czyli polowaniem na czarownice, teoriami spiskowymi ( wszyscy wiedzą jakie to
        teorie spiskowe) itp.................

Komorowski ma mój głos chociażby z tego względu ,że w przyszłym roku będą
        wybory. Jeżeli nie będzie dobrym prezydentem to na PO nie będę głosować. Im już
        podziękuję. Daje mu szansę, chociaż moim wymarzonym kandydatem nie jest.
        • denea Re: Prezes uznał Gierka za patriote 02.07.10, 16:33
          salinas napisała:

> Nie idąc na wybory, lub oddając głos nieważny tak naprawdę
          oddajesz głos na
          > Kaczyńskiego, bo to dla niego sprzyja taka postawa.

Wiem, i wcale mnie to nie cieszy. Ale po prostu nie mogę inaczej.

I nie tyle chodzi o brak tej cholernej polityki. Chodzi o to, że to
          naprawdę był świetny projekt, wzorowany na rozwiązaniach szwedzkich,
          efektywny, przemyślany.
          Ale dobra, nie robimy, to nie. Niech dalej ciąża oznacza katastrofę
          zawodową a pracodawca boi się kobiet w wieku rozrodczym. Bo nie ma
          woli politycznej, pieniędzy czy czego tam jeszcze.

Ale, do jasnej cholery, nie róbmy sobie z tego żartów
          przynajmniej !!! Można mieć kogoś w odwłoku przez lat kilka, ale ta
          świadomość plus rubaszne pokpiwanie z tym sztucznym gestem otwartych
          rąk sprawia, że chyba bym skurczu oskrzeli dostała stawiając krzyżyk
          przy dowcipnym Bronku.

Przepraszam, naprawdę się starałam przymknąć oczy sad
          • salinas Re: Prezes uznał Gierka za patriote 02.07.10, 17:10
            denea napisała:

> rąk sprawia, że chyba bym skurczu oskrzeli dostała stawiając krzyżyk
            > przy dowcipnym Bronku.

Zrób jak królowa Anglii ,, zamknij oczy i myśl o
            ojczyźnie " wink
            • denea Re: Prezes uznał Gierka za patriote 02.07.10, 19:28

> Zrób jak królowa Anglii ,, zamknij oczy i myśl o
              > ojczyźnie

big_grin big_grin

Ale gwoli ścisłości, to nie iść a głosować nieważnie nie jest chyba
              równoznaczne ? Nie iść to zmniejszyć frekwencję, to działa na
              korzyść Kaczyńskiego, bo jego elektorat pójdzie.
              Głosować nieważnie to podnieść frekwencję (osłabić elektorat
              Kaczyńskiego) - ostatecznie rozstrzygnięcie pozostawiając jednak
              urlopującym wyborcom PO ?
              Taka mniej więcej była moja intencja.
              • cherry.coke Re: Prezes uznał Gierka za patriote 02.07.10, 19:46
                > Ale gwoli ścisłości, to nie iść a głosować nieważnie nie jest chyba
                > równoznaczne ?

Jest rownoznaczne o tyle, ze nie zmienia proporcji ostatecznych wynikow kandydatow.
                Nie jest rownoznaczne o tyle, ze przekazujesz komunikat, ze nie ma dla ciebie
                sensownego kandydata. Demonstrujesz tez aktywnosc wyborcza.
              • salinas Re: Prezes uznał Gierka za patriote 02.07.10, 20:03
                denea napisała:

>
                > Ale gwoli ścisłości, to nie iść a głosować nieważnie nie jest chyba
                > równoznaczne ? Nie iść to zmniejszyć frekwencję, to działa na
                > korzyść Kaczyńskiego, bo jego elektorat pójdzie.
                > Głosować nieważnie to podnieść frekwencj

Zrobisz jak uważasz, tylko potem nie wolno pod żadnym pozorem wink narzekać big_grin
          • czarny_winobluszcz denea:) 02.07.10, 23:08
            Ten wątek na temat głosowania zakładałam z myślą o Tobiesmile
            Ale to nie uszczypliwość tylko sympatia, rozumiem Twoje rozgoryczenie i
            niezdecydowanie.
            Pozdrawiamsmile
    • nutka07 4xTak 03.07.10, 00:18
      www.youtube.com/watch?v=apNdODoWX2I&feature=related
      Tak tez mozna.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka