malowana_lala1 09.07.10, 12:30 Witam,od kilku lat męczę sie z grzybicą paznokci u nóg. Powiedzcie mi czy jak pójdę do dermatologa to za wizytę będę musiała płacić? Trochę krucho u mnie z kasą Czy to,że mam ubezpieczenie pozwoli mi na bezpłatną wizytę? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
protozoa Re: grzybica paznokci 09.07.10, 13:38 To, że masz ubezpieczenie upoważnia Cie do bezpłatnej wizyty u dermatologa, ale to dopiero początek. Naprawdę skuteczne leki zwalczające grzybicę paznokci są cholerycznie drogie i nierefundowane. Licz się z koniecznością wydania 300-400 pln na kurację - oczywiście jeśli chcesz, żeby była skuteczna, tym bardziej jeśli masz grzybicę od lat a więc zaniedbaną. Odpowiedz Link Zgłoś
lolinka2 Re: grzybica paznokci 09.07.10, 13:43 fajny kontrast "od kilku lat męczę się" po czym pytanie niezorientowanego człowieka o wizytę u dermatologa? znaczy że wcześniej tym grzybem rozkosznie częstowałaś otoczenie????? Odpowiedz Link Zgłoś
malowana_lala1 Re: grzybica paznokci 09.07.10, 14:45 Leczyłam to,ale leki były bez recepty i widać,nie poskutkowały... A otoczenia jak dotychczas nie zaraziłam, nie musisz się w tym wątku wypowiadać,jeśli nie masz nic sensownego do powiedzenia,a tylko próbujesz dogryźć komuś... Odpowiedz Link Zgłoś
pieskuba Re: grzybica paznokci 09.07.10, 14:59 Lolinka ma ostatnio fazę na dogryzanie :o)) Odpowiedz Link Zgłoś
lolinka2 Re: grzybica paznokci 09.07.10, 17:33 a pieskuba jako twórca mojej biografii jest najlepiej poinformowanym źródłem btw, widać to aż tak???? nadmiar wrażeń pracowych mi szkodzi, za 2 tyg urlop - wrócę odmieniona... Odpowiedz Link Zgłoś
pieskuba Re: grzybica paznokci 09.07.10, 23:42 Trochę widać, ale po urlopie pewnie będziesz jak nowa! Odpowiedz Link Zgłoś
grabasik Re: grzybica paznokci 09.07.10, 14:21 Jeśli zarejestrujesz się do dermatologa na NFZ to nic nie będziesz płacić. Możesz to zrobić w dowolnej przychodni bo do dermatologa nie trzeba mieć skierowania. Tylko terminy pewnie nieco odległe będą... Odpowiedz Link Zgłoś
alanis11 Re: grzybica paznokci 09.07.10, 15:01 Oczywiście wizyta u lekarza jest konieczna nie pomyśl że chcę cie od tego odwieść ,natomiast polecam bo przetestowałam świetny preparat bez recepty na tego typu problemy z paznokciami , kup sobie PHYTO NAGELPROTEKTOR to taki sztyft - forma flamastra nasączonego skutecznym specyfikiem grzybobójczym , ja stosowałam ponad miesiąc i całkowicie zniknął problem z pożółknięciem i rozdwajaniem paznokci. Odpowiedz Link Zgłoś
malowana_lala1 Re: grzybica paznokci 09.07.10, 17:15 domyślam się... czytałam dużo o grzybicy i wyglądają właśnie tak jak jest opisywana. A dokładniej paznokcie są żółte,miejscami nawet ciemnieją, jeden paznokieć wygląda tak jakby w środku był "pusty" tzn. między nim a palcem jest odstęp U drugiej nogi znacznie lepiej wygląda,ale też jest zażółcony.Pozostałe palce(prócz dużych)są w porządku. Odpowiedz Link Zgłoś
malowana_lala1 Re: grzybica paznokci 09.07.10, 17:21 Ciężko jest wyleczyć to teraz jak jest tak gorąco, nie chce chodzić w zakrytych butach,bo się można ugotować,dlatego teraz chodzę w klapkach a paznokcie maluję na jakiś ciemny kolor żeby nie prześwitywały. Pędzelkować trzeba często paznokcie a trochę jest to męczące,gdy za każdym razem trzeba zmywać lakier... Zazdroszczę innym dziewczynom,mogą bez problemu chodzić w przeróżnych butach z odkrytymi palcami i nie chować paznokci,nie to co ja Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: grzybica paznokci 09.07.10, 17:59 Równie dobrze to może być łuszczyca paznokci, dlatego leki na grzybicę nie działają. Tak czy siak czeka Cię długie leczenie. I bez lekarza się nie obejdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
tysia77 Re: grzybica paznokci 09.07.10, 23:54 Zgadzam się z e_r_i_n to może być łuszczyca,mój paznokieć wygląda tak jak opisałaś i jest to właśnie łuszczyca. Odpowiedz Link Zgłoś
atenka11 Re: grzybica paznokci 09.07.10, 23:58 Łuszczyca raczej zaatakowalaby wszystkie paznokcie. Bez dermatolaoga i byc moze wyskrobin z antybiogramem sie nie obedzie, szczgolnie jak z kasa krucho i nie warto ladowac w leki. ktore moga nie zadzialac. Pocieszenie ze sa tez leki dzialajace i nie takie drogie np Terbinafina (preparat Lamisil lub Terbisil) lub Itrakonazol (Orungal) . Sa dosc skuteczne i maja powinowactwo do wytworow naskorka tzn magazynuka sie w nim, wiec odpowiednie stezenie w naskorku i paznoskciach jest dluzej niz sam lek we krwi. Co oszczedza watrobe. Cena refundowana 50 % okolo 60zl na miesiac. Nie daj sie skusic na ketokonazol (Nizoral), bo choc tanszy to jego dystrybucja mniej korzystna, jak ie ma we krwi to nie dzala, a wiec kazda przerwa, pomylka, opznienie w dawkowaniu powduje namnarzanie sie grzyba w okrsie wolnym od leku. Mialam na studiach dermatologa lekarza wieziennego ktory uwazal ze kazdy ekarz musi umiec leczyc: tadzik, wszawice, swierzb i grzyba. I przydaje sie czasem, bo moi pacjenci bywaja tacy ze do innego lekarza nie pojda. A i w rodzinie glownie u starszych sie zdarza. Te wszystkie odstajace, jakby spruchniale wypukle paznokcie, grube ale nie przylegajace do łozyska paznokcia to najczesciej grzyb. Acha z tego co pamietam to grzyb lubi wode, wiec noga musi byc sucha. wszelkie buty do wymiany. faktycznie i skutecznie grzyba niszczy tylko formalina (ta co sie nia konserwuje preparaty i zwloki). Nie wiem czy sie ja nabywa na zamowienie w aptece , bo az tak zainteresowana nie bylam. Natomiast smierdzi nieprzecietnie. Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: grzybica paznokci 10.07.10, 00:36 atenka11 napisała: > Łuszczyca raczej zaatakowalaby wszystkie paznokcie. Nie ma takiej reguły. Odpowiedz Link Zgłoś
tysia77 Re: grzybica paznokci 10.07.10, 10:13 Właśnie,ja mam zmiany tylko na kciuku. Odpowiedz Link Zgłoś
atenka11 Re: grzybica paznokci 10.07.10, 12:50 Dlatego niezbedny jest specjaista dermatolog, nie bedzie mial trudnosci z odroznieniem. Ja widzialam w zasadzie glownie luszczycowe zombi, bo to bywa koszmarna choroba, ewntualnie kilka plamek na nogach + paznokcie u opalonych na psoralenach zadbanych kobietach z rowniez innymi dolegliwosciami psychosomatycznymi.Grzybica paznokci stop jest baardzo czesta, a paznokci rak rzadka- warunki dla grzyba mniej sprzyjaace bo suche i higiena wieksza, co na luszczyce akurat wplywu nie ma. Przebieg tez jest w rzutach w ktorych sie nasila. Tego na forum nikt dziewczynie nie zdiagnozuje. Wazne to ze leki nie sa juz tak koszmarnie drogie jak 10 lat temu, skonczyl sie okres 10 lat ochrony patentowej, weszly firmy generyczne, efekt oryginaly nie zeszly z rynku, tylko spuscily z ceny. Odpowiedz Link Zgłoś
sarah_black38 Re: grzybica paznokci 10.07.10, 16:11 a może sposób Madonny www.femia.pl/plotkowisko/zielone-plotki/plotkowisko/kelly-clarkson-i-madonna-tez-sikaja-pod-prysznicem.html Odpowiedz Link Zgłoś