Dodaj do ulubionych

Zagadka prawnicza?

21.09.10, 21:49
Dzisiaj rozmawiałam z mężem nt dzieci wiejskich, 7 - 11 latków, które jeżdżądo szkoły kilometrami rowerem, a bo świetlica niepotrzebna, a bo gmina nie bardzo dojazdy zorganizowała. Zgodnie z kodeksem drogowym dziecko od 7 lat jest pełnoprawnym uczestnikiem ruchu drogowego, ale z kolei zgodnie z kodeksem opiekuńczym dziecko do lat 12-stu nie może przebywać samo bez opieki dorosłych. Mój mąż doszedł do wniosku, że 7- latek może np jechać na rowerze jak dorosły, tzn. poruszać się po drogach publicznych, ale żeby być w zgodzie z kodeksem opiekuńczym MUSI do 12 roku życia być w takiej sytuacji pod opieką dorosłego.

A wg was, czy mój mąż ma rację? CZy 7-latek może jeździć samodzielnie rowerem po drodze publicznej, czy może sam wracać do domu po drodze publicznej, a jak ma się to do kodeksu opiekuńczego i tego, że dziecko do lat 12-stu musi pozostawać pod opieką dorosłego? Może jakieś mamy prawniczki się wypowiedzą?
Obserwuj wątek
    • el_jot Re: Zagadka prawnicza? 21.09.10, 21:51
      Nie chodzi o moje dziecko, bo ma dopiero 5 lat. To taka refleksja w związku z dojazdami do szkoły i obserwacjami lokalnymismile
    • e.mama.s Re: Zagadka prawnicza? 21.09.10, 21:59
      Po drogach publicznych może jeżdzić tylko jak ma kartę rowerową. Robi się w 5 chyba klasie dopiero. Dziecko które skończylo 7 lat i zaczeło 8 (liczy się miesiąc )może samo wracać ale na pełną odpowiedzialność rodzica. Tak jest u nas. Ciekawe jak u was.
    • kammik Re: Zagadka prawnicza? 21.09.10, 22:00
      > zgodnie z kodeksem opiekuńczym
      > dziecko do lat 12-stu nie może przebywać samo bez opieki dorosłych.

Rili? A konkretnie to w którym miejscu KRiO tak napisano?
      • martishia7 Re: Zagadka prawnicza? 21.09.10, 22:02
        Też się podłączam pod to pytanie.
    • lolinka2 Re: Zagadka prawnicza? 21.09.10, 22:20
      mnie wyszło na to, że po drodze może łazić, ale w domu samo być nie może smile
    • ib_k Re: Zagadka prawnicza? 21.09.10, 22:25
      Mój mąż do
      > szedł do wniosku, że 7- latek może np jechać na rowerze jak dorosły, tzn. porus
      > zać się po drogach publicznych,

to źle myśli, 7 latek może pieszo poruszać się po drogach, a rowerem, do 10 roku życia, pod opieką dorosłego, od 10 do 18, samodzielnie, posiadając kartę rowerową, tyle prawo, a praktyka jaka jest każdy wie...

ale żeby być w zgodzie z kodeksem opiekuńczym M
      > USI do 12 roku życia być w takiej sytuacji pod opieką dorosłego.

a gdzie tak jest w krio napisane?
    • el_jot To nie kodeks opiekuńczy tylko wykroczeń 22.09.10, 13:57
      Kodeks Wykroczeń
      Art. 106. Kto, mając obowiązek opieki lub nadzoru nad małoletnim do lat 7 albo nad inną osobą niezdolną rozpoznać lub obronić się przed niebezpieczeństwem, dopuszcza do jej przebywania w okolicznościach niebezpiecznych dla zdrowia człowieka,
      podlega karze grzywny albo karze nagany.
      • czar_bajry Re: To nie kodeks opiekuńczy tylko wykroczeń 22.09.10, 14:03
        ale art.106 nie ma nic wspólnego z tym o czym pisałaś na początku.
        Nie żebym się czepiałasmile
        • el_jot Re: To nie kodeks opiekuńczy tylko wykroczeń 22.09.10, 14:07
          Dlaczego tak uważasz? Chodzi właśnie o pozostawienie dziecka do 7 lat bez opieki, czy to jadacego rowerem czy siedzącego w domu.
      • iwles Re: To nie kodeks opiekuńczy tylko wykroczeń 22.09.10, 14:07

ale nie ma tutaj nic o 12-latkach.
        • el_jot Re: To nie kodeks opiekuńczy tylko wykroczeń 22.09.10, 14:18
          Pomyliło nam się, chodzi o 7 latków, jak się okazujesmile
    • czar_bajry Re: Zagadka prawnicza? 22.09.10, 14:00
      z kolei zgodnie z kodeksem opiekuńczym
      > dziecko do lat 12-stu nie może przebywać samo bez opieki dorosłych.

Dziecko do at siedmiu nie może przebywać samo bez opieki dorosłych.
      • el_jot Re: Zagadka prawnicza? 22.09.10, 14:04
        czar_bajry napisała:
        Dziecko do lat siedmiu nie może przebywać samo bez opieki dorosłych.

Tak, zgadza się, tzn. że tylko dwa lata mi zostało ciągłej opieki nad córką, no i dwa lata, żeby ją do samodzielności przygotowaćsmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka