Dodaj do ulubionych

Drugie dziecko

29.09.10, 11:12
Urodziłam drugie dziecko i od porodu mam doła- mam poczucie, że skrzywdziłam starszą córkę- ma 2,5 roku, przzechodzi bunt dwulatka i nasze codzienne życie to więcej płaczu niż radości, a teraz mam dla niej mniej czasu i cierpliwości.
Zawsze w weekend jeździliśmy gdzieś razem, teraz jeździ z nią głównie mąż. Ja poświęcam jej czas w domu, nawet jak karmie malą a ona coś potrzebuje to odkładam malucha.
Kąpiemy się razem, czytam jej bajki na dobranoc, przytulam, mówię, że ją kocham, proponuje zabawy ale cały czas mam wrażenie, że to już nie to samo co przed pojawieniem się drugiego dziecka, że ona ma do mnie żal.
Obserwuj wątek
    • gazeta_mi_placi Re: Drugie dziecko 29.09.10, 11:16
      Dziecku nigdy nie dogodzisz.
      Nie zaszłabyś w drugą ciążę marudziłaby za jakiś czas o siostrzyczkę lub braciszka.
      Zdecydowałabyś później-skarżyłaby się,że za duża różnica wieku big_grin
    • trampoinka Re: Drugie dziecko 29.09.10, 11:16
      Niestety, popełniłaś błąd. Zawiodłaś własne dziecko, decydując sie na drugie. Nie ma odwrotu. Możesz oczywiście wszystko naprawić, ale czy zdecydujesz sie oddać malucha? Decyzja należy do Ciebie.
      Zycze mądrych wyborów!
      • gazeta_mi_placi Re: Drugie dziecko 29.09.10, 11:17
        Ale Trampoinka młodsze dziecko bardziej potrzebuje opieki niż starsze,może jednak oddać starsze? Co myślisz? Albo rozwód-starsze mieszka z ojcem,młodsze z mamą.
      • dziub_dziubasek Re: Drugie dziecko 29.09.10, 11:47
        Ty chyba psychiatry dobrego potrzebujesz...
      • miska_malcova Re: Drugie dziecko 29.09.10, 12:24
        trampoinka napisała:

> Niestety, popełniłaś błąd. Zawiodłaś własne dziecko, decydując sie na drugie. N
        > ie ma odwrotu. Możesz oczywiście wszystko naprawić, ale czy zdecydujesz sie odd
        > ać malucha? Decyzja należy do Ciebie.
        > Zycze mądrych wyborów

big_grin Potrzebujesz psychiatry. Teraz mam pewnośc
    • hexella Re: Drugie dziecko 29.09.10, 11:21
      wyluzuj, krzywda jej się nie dzieje, nie ona pierwsza musi się posunąć na troniesmile Skup się lepiej na sobie, żebyś Ty się dobrze poczuła w roli matki dwójki dzieci.
      • trampoinka Re: Drugie dziecko 29.09.10, 11:24
        Przyłączam się do apelu. Skup się na sobie. Zignoruj dzieci. Wtedy będzie po równo.
    • broceliande Re: Drugie dziecko 29.09.10, 11:38
      Chyba wszystko robisz jak trzeba.
      Może to hormony? Bo wiesz co, ja mam jedno dziecko, ale jak je odstawiłam od piersi, to też miałam wrażenie, że ma do mnie żal, że to już nie to samo.
      Ryczałam i przejmowałam się strasznie.
      Zazdroszczę zresztą doświadczeń z dwojgiem, trzymaj sięsmile
    • filipianka Re: Drugie dziecko 29.09.10, 11:43
      piszesz że masz wrażenie, więc może to właśnie tylko ci się wydaje, może naczytałaś się o zazdrości o nowe rodzeństwo a np u mnie tak nie było a wręcz przeciwnie
      natomiast to że mając więcej dzieci a czasu tyle samo to normalne że będzie go dla każdego dziecka mniej
    • dziub_dziubasek Re: Drugie dziecko 29.09.10, 11:51
      Mam dwoje dzieci z podobną róznicą wieku. I jakoś nie widzę by starszy był skrzywdzony faktem posiadania siostry. Do tej pory (a to juz dwa lata) nie okazał jakiejkolwiek zazdrości czy agresji w stosunku do niej. Jest wręcz dumny, ze ona jest, przytula ją, całuje, głaszcze. Pociesza jak płacze. Ona też dałaby się za niego pokroić (ostatnio byłam świadkiem jak stanęła w jego obronie na placu zabaw- inne dziecko chciało ruszyć "gotowanie" starszaka, zanim on podniósł alarm, młodsza juz to dziecko z wrzaskiem przepedzała (a sama wczesniej bawiła się zupełnie czymś innym).
      Także głowa do góry. Nie skrzywdziłas starszej, skoro poświęcasz jej czas tak jak piszesz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka