Dodaj do ulubionych

Oddawanie krwi

08.10.10, 20:47
Moja znajoma trafiła do szpitala, rodzina wystosowała apel o oddawanie krwi dla niej (krew każdej grupy). Chętnie oddam, ale mam pytanie - czy krew oddaje się rano i tylko na czczo? I czy to, że nie znam swojej grupy krwi to problem?
Obserwuj wątek
    • anika772 Re: Oddawanie krwi 08.10.10, 20:55
      Nie, nie tylko rano, i nie na czczo. Nie ma znaczenia, że nie znasz grupy. Jak oddasz, to poznaszsmile
    • hawela Re: Oddawanie krwi 08.10.10, 21:02
      Nie trzeba ani rano ani na czczo. Grupę sobie oznaczą sami
    • wieczna-gosia Re: Oddawanie krwi 08.10.10, 21:04
      oddaje sie nie tylko rano zalezy jak pracuje stacja NIGDY rano- lekki posilek i duuuuuzo pic.
      • wieczna-gosia tfuuuuuu 08.10.10, 21:04
        NIGDY na czczo smile
        • estelka1 Re: tfuuuuuu 08.10.10, 21:12
          Dokładnie smile powiem nawet, że owszem posiłek ma być lekkostrawny, ale dość konkretny. Oddanie krwi to spory wydatek energetyczny po którym można osłabnąć, więc przed trzeba dostarczyć sobie trochę kalorii. A do tego oczywiście sporo pić, zresztą w stacji krwiodawstwa po zakwalifikowaniu Cię do oddania, zaserwują Ci kawkę, jakiś batonik i sporo wody do picia, tak jak u mnie z dodatkiem słodkiego syropu. Licz się z tym, że w ciągu dnia możesz się czuć ospała zmęczona, osłabiona. Niektórych dopada to w krótkim czasie po oddaniu, innych później. Mnie np. przez pół dnia nosi, jakby mi ktoś motorek w tyłku zamontował, energii mam za dwoje, a po 16.00 zwłoki. Nie kontaktuję i przewracam się o własne nogi. Wieczorem ożywam i funkcjonuję normalnie.
          • imasumak Re: tfuuuuuu 08.10.10, 21:16
            mnie podobnie, do koło 16-17 mam zdwojoną energię, potem tak jakby życie ze mnie uchodziło.
    • joanna.pio Re: Oddawanie krwi 08.10.10, 21:16
      Najlepiej oddawać po lekkim posiłku beztłuszczowym - np. bułka z dżemem, bez masła. Tak powiedziano mojemu mężowi, gdy ostatnio oddawał krew dla swojego teścia. Mało tego - już w punkcie krwiodawstwa, tuż przed donacją, częstowano krwiodawców petitkami i kawą.

A jak piszą przedmówczynie - krew odznaczą Ci na "dzień dobry". I pamiętaj, że oddając krew dla kogoś, musisz znać jego nazwisko i nazwę (i adres) szpitala, w którym dana osoba przebywa.
    • alyssa Re: Oddawanie krwi 08.10.10, 21:21
      Bardzo dziękuję za odpowiedzismile
      • joxanna Re: Oddawanie krwi 08.10.10, 22:09
        I jeszcze wypij dużo wody, jeszcze poprzedniego dnia.
    • kolezanka_filizanka Re: Oddawanie krwi 09.10.10, 11:40
      mój wujek miał podobną sytuacje, zbieraliśmy krew dla niego, poszliśmy z całym kuzynostwem ok. 10 młodych osób z czego krew oddały 2.... bo mają takie wyśrubowane warunki ;/
      • nowi-jka Re: Oddawanie krwi 09.10.10, 11:49
        jakie wysrubowane warunki??
        • denea Re: Oddawanie krwi 04.11.10, 21:33
          Mnie ostatnio zbanowali na pół roku, bo miałam zakładane dwa szwy na skaleczoną dłoń uncertain To było tak błahe, że zupełnie o fakcie zapomniałam aż do wypełniania tych formularzy w stacji... wkurzyłam się niewąsko, bo prędzej złapie się żółtaczkę u fryzjera niż w szpitalnym ambulatorium, przy sterylnych narzędziach i materiałach i tak błahym "zabiegu" uncertain
          Zwłaszcza że mam dość rzadką grupę krwi i akurat takiej znajoma szukała dla kogoś sad

Ale odczekam i potem wracam smile
          • deszcz.ryb Re: Oddawanie krwi 16.11.10, 21:18
            "Zwłaszcza że mam dość rzadką grupę krwi i akurat takiej znajoma szukała dla kogoś"

To nie tak działa - ty oddajesz do banku swoje pół litra krwi [nieważne jakiej grupy] a ci z banku dają za to osobie potrzebującej pół litra krwi o odpowiedniej grupie.
      • kawka74 Re: Oddawanie krwi 09.10.10, 12:17
        www.darkrwi.info.pl/portal/pokaz/7/kto-nie-moze-oddac-krwi.html
        Powodów do dyskwalifikacji stałej albo czasowej jest tyle, że w zasadzie sytuacja Twojej rodziny nie była dziwna.
        Osobiście chciałabym oddać krew (jakoś tak czuję się w obowiązku, moja córka miała przetaczany KKCz), ale parę czynników z listy mi to skutecznie uniemożliwia.
        • kolezanka_filizanka Re: Oddawanie krwi 09.10.10, 12:44
          ja zostałam zdyskwalifikowana - mimo że przez długi czas byłam honorowym dawcą, kiedy już pobrano próbkę poszłam do lekarz na wywiad, wszystko wspaniale, spełniałam warunki i lekarka przejrzała mi książeczkę i zobaczyła leki na astmę - ja nie mam astmy, ale zatrułam się pewną substancją i lekarz przepisał mi takie leki od momentu kiedy przestałam brać leki minęły 2 miesiące, ale lekarka nie chciała się zgodzić... kazała wziąć zaświadczenie od alergologa że mogę oddawać krew bo nie mam astmy... poszłam do alergologa, a ten że on nie może mi tego napisać bo on nie jest pewien i skierował mnie na spirometrię, badania alergiczne... nie dałam rady ich zrobić bo zwalniałam się z pracy na oddanie krwi, na wizytę u alergologa i szkoda mi było czasu na to jak ja nie jestem chora!! od tej sytuacji minęły 3 lata..i dalej astmy nie mam ale dyskwalifikacje tak tongue_out
          • nowi-jka Re: Oddawanie krwi 09.10.10, 12:52
            no masz nietypowa sytuacje ale to ze cos tam zdrowotnego wyklucza to chyab dobrze w koncu nei chcielibysmy zeby nam przetoczyli krew "nie bardzo"
        • anika772 Re: Oddawanie krwi 09.10.10, 12:50
          Na przykład morfologia, jeśli jest za słaby wynik. Raz mi nie pobrali z tego powodu. Kazali się zacząć lepiej odżywiać.
        • atowlasnieja Re: Oddawanie krwi 05.11.10, 08:41
          Przeczytałam zasady dyskwalifikacji i zdziwiły mnie dwie rzeczy:
          1. Sądziłam, że tatuaż dyskwalifikuje na stałe a nie na pół roku
          2. O co chodzi z pobytem we Francji, Wielkiej Brytanii i Irlandii między rokiem 80 a 96?
          • atowlasnieja Re: Oddawanie krwi 05.11.10, 09:06
            znalazłam o co chodzi z tymi krajami

BSE czyli choroba wściekłych krów.
            ciekawa jestem czy tam używają krwi miejscowych czy tylko z importu.
          • morekac Re: Oddawanie krwi 16.11.10, 22:20
            Po pół roku już ci ewentualne choroby nabyte przy tatuażu wyjdą w badaniu...
            • deszcz.ryb Re: Oddawanie krwi 16.11.10, 23:12
              Hm, a ja tak pobocznie zapytam, o tatuażach.

Wiem, że jak się zrobi sobie tatuaż to dopiero po pół roku można oddawać narządy. To jest chyba nawet jasno zapisane w zasadach oddawania narządów. Ale słyszałam, że ośrodki pobierające narządy z zasady nie pobierają od osób z tatuażem; niezależnie ile czasu upłynęło od zrobienia sobie tatuażu.

I teraz nie wiem - myślałam, że kiedyś sobie zrobię tatuaż, ale z drugiej strony jeżeli mnie szlag trafi w młodym wieku to nie chcę też stracić szansy na oddanie narządów, bo może akurat się komuś przydadzą. wink

Wybaczcie, że pytanie tutaj wrzucam, ale po prostu nie wiem, gdzie je mogłabym zadać; nawet lekarka w RCKiK nie wiedziała.
    • nowi-jka Re: Oddawanie krwi 09.10.10, 11:48
      koniecznie nie na czco tylko po lekkim posiłku
    • florety Re: Oddawanie krwi 04.11.10, 21:21
      Ja też pierwszy raz oddałam krew dla znajomej a teraz robię to regularnie. Moim zdaniem to najłatwiejszy sposób jaki możemy pomóc. Wręcz wskazane jest zjedzenie posiłku i to konkretnego (ale lekkostrawnego)i duuuużo wody. Jak krew jest gęsta to dłużej to trwa i doznania są gorsze a jak wypijesz duuużo wody to będzie ok.
    • owianka Re: Oddawanie krwi 05.11.10, 09:11
      A to czytałyście?
      wyborcza.pl/1,76842,8586024,Krew_nas_zalewa.html
      • anika772 Re: Oddawanie krwi 05.11.10, 10:25
        Czytałam. Przeczytałam też artykuł w Gazecie Pomorskiej, gdzie całkowicie zdementowano informacje o nadmiarze krwi.
      • florety Re: Oddawanie krwi 16.11.10, 21:11
        Czytałam ... Z zasady nie wierzę na ślepo w to co mówią w mediach. Wybiorę się na dniach do centrum krwiodawstwa i zapytam jak to z ta krwią jest. Najwyżej poczekam z oddaniem do wakacjismile
        • wuika Re: Oddawanie krwi 17.11.10, 07:52
          Wiesz, oddawanie krwi nie jest groźne, możesz oddać i teraz i w wakacje. Chyba, że aż tak ją cenić, że szkoda Ci ją oddawać tak obcym ludziom wink
    • kachwi1 Re: Oddawanie krwi 05.11.10, 10:14
      pamiętaj, że nie możesz też oddawać krwi, jeśli jesteś od trzech dni przed okresem do trzech dni po. dyskwalifikacja jest też, jeśli ważysz mniej niż 48 kilosmile
    • marta_st1 Re: Oddawanie krwi 05.11.10, 14:11
      pobierają najpierw krew do badania i musisz mieć hemoglobinę pow. 12,5

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka