Dodaj do ulubionych

Prezenty dla małych dzieci :D

10.10.10, 20:10
Zazwyczaj ludzie przynoszą zabawki, ciuszki, kosmetyki i smakołyki.

Co robicie (robiłyście) gdy dziecko dostawało kosmetyki lub smakołyki których same dziecku nie podawałyście? W stylu czekolada dla dziecka poniżej roku, jogurt przy skazie białkowej, szampon nie tej firmy.
Obserwuj wątek
    • andaba Re: Prezenty dla małych dzieci :D 10.10.10, 20:14
      Jogurt i czekoladę zjem sama, szampon zużyję, co to znaczy "nie tej firmy", szampon to szampon
      • atowlasnieja Re: Prezenty dla małych dzieci :D 10.10.10, 20:17
        szampon "nie tej firmy" liczy się raczej w niemowlęctwie. Chociaż sądzę, że u mnie dłużej był kwestią istotną gdyż moja córa ma skórę wrażliwą ze skłonnościami do wysypek od każdej głupoty.
    • sueellen Re: Prezenty dla małych dzieci :D 10.10.10, 20:14
      Moje dziecko nie dostało takich prezentow, a gdyby dostala, to bym sama zjadłą/zuzyla tongue_out
    • kufferrek Re: Prezenty dla małych dzieci :D 10.10.10, 20:37
      Zjadam/zużywam/oddaję dalej
    • miska_malcova Re: Prezenty dla małych dzieci :D 10.10.10, 21:17
      dziękuję za prezent, i sama go zużywam czy konsumuję
    • iwoniaw Re: Prezenty dla małych dzieci :D 10.10.10, 21:39
      Robię identycznie jak poprzedniczki - za prezent dziękuję, zużywam sama lub (jeśli np. ciuszek za mały na dziecko) przekazuję komuś innemu.
    • zuzanka79 Re: Prezenty dla małych dzieci :D 10.10.10, 22:03
      atowlasnieja napisała:

> Zazwyczaj ludzie przynoszą zabawki, ciuszki, kosmetyki i smakołyki.
      >
      > Co robicie (robiłyście) gdy dziecko dostawało kosmetyki lub smakołyki których s
      > ame dziecku nie podawałyście? W stylu czekolada dla dziecka poniżej roku, jogur
      > t przy skazie białkowej, szampon nie tej firmy.

A co? Teściowa wnuki odwiedziła? tongue_out
      • atowlasnieja Re: Prezenty dla małych dzieci :D 11.10.10, 09:32
        I teściowa i moja prywatna ciocia.

Mała dostała flamastry (ma 3lata) wyschną zanim dorośnie do zabawy nimi (nie lubię mieć kolorowego dziecka, i wszystkiego wokół równie kolorowego. Oraz śliczną kamizelkę na zimę, taką w stylu kurtka na mega zimę bez rękawów, żal mi tego ciucha ale w życiu go nie ubiorę dziecku.
        • moni_ka30 Re: Prezenty dla małych dzieci :D 11.10.10, 11:16
          A 3 latka jest za mala na flamastry?Moj ma 2,5 doskonale sobie radzi (radzil sobie i rok temu gdy SAMA mu je kupilam). Kolorowe sa moze dlonie, ale wystarczy rece umyc smile
        • malinka-a Re: Prezenty dla małych dzieci :D 11.10.10, 17:03
          atowlasnieja napisała:

> I teściowa i moja prywatna ciocia.
          >
          > Mała dostała flamastry (ma 3lata) wyschną zanim dorośnie do zabawy nimi (nie lu
          > bię mieć kolorowego dziecka, i wszystkiego wokół równie kolorowego. Oraz śliczn
          > ą kamizelkę na zimę, taką w stylu kurtka na mega zimę bez rękawów, żal mi tego
          > ciucha ale w życiu go nie ubiorę dziecku.

Moj ma niespełna 1,5 roku i z pasją uzywa flamastrów do swoich mazgajów. Zmywa sie szybko z rąk i otoczenia a frajda jest niezla. Moze sie jednak przekonasz?
          Jesli Ci nie pasuje to dziecku nie dawaj. Oddaj innemu, ktore uzywa. Kamizelę sprzedaj a za kase kup cos, co dziecku sie przyda.

Słodycze pochłania mąż, bo zdaza sie ze mały dostaje bomboniery, batony i czekoladysmile
        • graue_zone Re: Prezenty dla małych dzieci :D 11.10.10, 17:16
          > Mała dostała flamastry (ma 3lata) wyschną zanim dorośnie do zabawy nimi (nie lubię mieć kolorowego dziecka, i wszystkiego wokół równie kolorowego.

To się przygotuj, że za to będziesz miała dziecko z problemami w zerówce i szkole, że nie będzie umiało (lub będzie mu ciężej nauczyć się) trzymać prawidłowo długopis, kolorować, pisać. Nie rozumem, jak można trzyletniemu dziecku nie dawać do zabawy pod nadzorem flamastrów. Nożyczek też pewnie nie dajesz?
          • iwoniaw Co prawda to prawda 11.10.10, 17:54
            Potem w przedszkolu nauczycielki się skarżą, że 5-latki przychodzą, które w życiu nożyczek w rękach nie miały, o wycięciu czegokolwiek, a nawet prostym przecięciu kartki nie wspominając, flamastrami mamusia też się brudzić nie pozwalała, nabieranie farbki na pędzelek to czysta abstrakcja i zdziwienie wielkie, że Jaś czy Małgosia zerówkowicze jakoś dziwnie odstają od grupy 3-latków - in minus oczywiście...
            Mój 3-latek flamastrów używa i owszem, czasem się maźnie niechcący po ręce, ale czemu miałoby być brudne "wszystko wokół"? Wystarczy dać dziecku wystarczającą ilość kartek, podłożyć gazety i choćby obrzeżami uwagi kontrolować, co robi...
            • atowlasnieja Re: Co prawda to prawda 11.10.10, 20:49
              córce daję kredki (glinki, świecowe, bambino oraz ołówkowe). W zależności od nastroju daję jej kolorowanki lub czyste kartki. Do niektórych kolorowanek tak się przyłożyła, że osoby które nie widziały jak to robi nie chcą uwierzyć.

To "wszystko wokół" to mam po tym jak w celach artystycznych wykorzystała materiały "nielegalne" (masło i krem) - to nie było babranie dla babrania ale konkretne malowanie tłustym.
          • miaowi Re: Prezenty dla małych dzieci :D 11.10.10, 21:05
            Nie każde flamastry się łatwo zmywają. Najtańsze niestety trzymają do 3 dni.
            Żeby kupić zmywalne trzeba zainwestować.
    • patka_s Re: Prezenty dla małych dzieci :D 10.10.10, 22:14
      Zjadał mąż bo ja byłam na diecie matki karmiącej - do 1 roku smile Kosmetyki po jakimś czasie zalegania wywalałam, nie miałam komudać, a inne rzeczy zawsze się przydały, zabawki, ubranka...
    • weronikanet [...] 10.10.10, 23:07
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • czar_bajry Re: Prezenty dla małych dzieci :D 11.10.10, 00:16
      zużywałam samatongue_out
    • marta_st1 Re: Prezenty dla małych dzieci :D 11.10.10, 09:01
      szampon nie tej firmy? A może okazać się że nie używałam a jest lepszy od tego dotychczasowego, a resztę sama konsumuję.
    • sueellen Odnosnie ubranek... 11.10.10, 22:43
      Wlaśnie dostałam dla małej kolejną sukieneczkę. Śliczną, naprawdę BARDZO mi się podoba, na roczne dziecko. Tylko, w 100% letnią, taka na upały, a moja mała 12miesięcy kończy kurna w GRUDNIU o czym wszyscy znajomi i rodzina dobrze wiedzą, bo przyszła na świat w samo Boże Narodzenie. To już którys ciuszkowy prezent ze strony rodziny ojca dziecka nieadekwatny do pory roku. Mam nadzieję, że mała nie odziedziczy tego geny bezmyslności. Zeby to chociaz na 18 miesięcy było kupione, ale nie - na dwanascie.

A najlepsza jest nietesciowa: dała dziecku ubranka, a teraz chce je spowrotem tongue_out
      • atowlasnieja Re: Odnosnie ubranek... 12.10.10, 09:45
        co do ubranek i teściowej.
        Jak przywiozła mojej córce ciuszek za mały to teściowa poczuła się urażona gdy zaproponowałam żeby sprezentowała to jednemu z wnuków swojego rodzeństwa (w mojej rodzinie nie ma mniejszych dzieci).

O ile ją znam to nawet nie miała mi za złe tego że odrzucam coś co ona kupiła. Podejrzewam jakiś przesąd (kobieta stanowi dziwaczną dla mnie mieszankę religijności i zabobonów) coś mi mówi, że gdybym na siłę założyła to dziecku czuła by się usatysfakcjonowana i z czystym sumieniem oddała to innemu dziecku.
        • penelopa40 Re: Odnosnie ubranek... 12.10.10, 11:16
          nietrafione prezenty były i są pożytkowane w domu lub oddawane "potrzebującym" osobom ...

nigdy bym nie zaproponowala nikomu oddania właśnie otrzymanego prezentu innemu dziecku, wzięlabym, podziękowala a potem ewentualnie oddala komuś gdyby było za małe czy nie takie ... owej teściowej mogło być przykro...
          • atowlasnieja Re: Odnosnie ubranek... 12.10.10, 11:39
            nie mam komu tego oddać. A w ich okolicy dzieciaki wyskakują z każdego zakamarka
    • hawela Re: Prezenty dla małych dzieci :D 12.10.10, 11:41
      Czekoladę i jogurt zjadałam sama, szamponem zmywałam naczynia, a w ciuszki jakoś sie wbijałam (świetna motywacja do rozpoczęcia dietywink)
      • iwoniaw :-D 12.10.10, 11:48
        Sugerujesz, że matka np. trzylatka powinna przejść na dietę, żeby wbić się w ciuchy, w które jej dziecko nie wchodzi? big_grin
        • hawela Re: :-D 12.10.10, 11:49
          Kochana, ja sugeruję to matce noworodkasmile
          • iwoniaw Re: :-D 12.10.10, 12:35
            Jesteś okrutna big_grin
    • mara_jade73 Re: Prezenty dla małych dzieci :D 13.10.10, 09:38
      Ja informuje potencjalnych ofiarodawców, że jak chcą coś kupić dziecku to zabawkę, książeczkę, grę. W każdym razie coś z czego dziecko się ucieszy. Ciuchy kilkulatka raczej nie cieszą nie mówiąc o szamponach. Zresztą ciuchy i rzeczy codziennego użytku lubie sama wybierać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka