Dodaj do ulubionych

Czy Wasze dzieci też tak szybko rosną...?

12.10.10, 19:52
Nie wiem kiedy zleciało te 9 lat?? Wy też tak macie, że czasami chciałybyście zatrzymać czas?
Kiedyś ktoś mi powiedział, że życie tak szybko ucieka, a my czasami chcielibyśmy jeszcze je przyspieszyć, myśląc umęczeni "kiedy on/ona zacznie sam/sama chodzić?" "kiedy on/ona zacznie sam/sama jeść" itd. i miał rację. Pamiętając te słowa nigdy nie myślałam "kiedy wreszcie..", ale i tak przeleciało nie wiem kiedy.
Przepraszam za ten smętno-nostalgiczny ton, ale zawsze tak jest jak usłyszę piosenkę ABBY, "Slipping through my fingers". To ta, którą śpiewa Meryl w Mamma Mia, kiedy siedzi razem z córka..

Schoolbag in hand, she leaves home in the early morning
Waving goodbye with an absent-minded smile
I watch her go with a surge of that well-known sadness
And I have to sit down for a while
The feeling that I'm losing her forever
And without really entering her world
I'm glad whenever I can share her laughter
That funny little girl

Slipping through my fingers all the time
I try to capture every minute
The feeling in it
Do I really see what's in her mind
Each time I think I'm close to knowing
She keeps on growing

Sleep in our eyes, her and me at the breakfast table
Barely awake, I let precious time go by
Then when she's gone there's that odd melancholy feeling
And a sense of guilt I can't deny
What happened to the wonderful adventures
The places I had planned for us to go
(Slipping through my fingers all the time)
Well, some of that we did but most we didn't
And why I just don't know

I try to capture every minute
The feeling in it
Do I really see what's in her mind
Each time I think I'm close to knowing
She keeps on growing

Sometimes I wish that I could freeze the picture
And save it from the funny tricks of time
Slipping through my fingers...

Schoolbag in hand she leaves home in the early morning
Waving goodbye with an absent-minded smile...
Obserwuj wątek
    • bei Re: Czy Wasze dzieci też tak szybko rosną...? 12.10.10, 19:55
      Moi synowie to już starzeją sięsmilesmile
      • czar_bajry Re: Czy Wasze dzieci też tak szybko rosną...? 12.10.10, 22:28
        dopiero co urodziłam córkę a ona już w domu nie mieszka, drugą no dopiero co urodziłam a ona ględzi gdzie 18 wyprawitongue_out
        dopiero co urodziłam syna, dopiero do maluchów poszedł a teraz już do 0 w szkole go zaprowadzamsmile- To ja się pytam kiedy to zleciało???
        • pierwsze-wolne Re: Czy Wasze dzieci też tak szybko rosną...? 12.10.10, 22:31
          ...dopiero co Jej kupiłam z pięć par spodni i nawet podniszczyc nie zdążyła a już są za małe... big_grin
    • lola211 Re: Czy Wasze dzieci też tak szybko rosną...? 12.10.10, 22:39
      Ha,ja na tej scenie w filmie i w ogole przy tej piosence rycze, a placze naprawde spooooradyczniesmile.
      Rosna, rosna.Moja 12 latka jest prawie równa ze mna, za pare lat bedzie dorosła.Wcale mnie to bardzo nie cieszy.I dlatego staram sie delektowac kazda chwila z nia spedzona, wcale nie przyspieszam czasu, absolutnie,nie traktuje macierzynstwa jak obowiazku na zasadzie"byle miec to jak najszybciej z głowy".
      • echtom Re: Czy Wasze dzieci też tak szybko rosną...? 13.10.10, 10:58
        > wcale nie przyspieszam czasu, absolutnie,nie traktuje macierzynstwa jak obowiazku na zasadzie"byle miec to jak najszybciej z głowy".

Też nie traktuję macierzyństwa jako obowiązku, raczej jako etap rozwojowy, który, jak każdy etap, kiedyś musi się skończyć. Właśnie dojrzałam mentalnie do tej zmiany, ale z realizacją muszę jeszcze parę lat poczekać i dlatego wydaje mi się, że moje dzieci rosną "za wolno" wink
    • shellerka Re: Czy Wasze dzieci też tak szybko rosną...? 12.10.10, 22:45
      O boże! Oglądałam ten film dwa dni temu z dziećmi i się tak zryczałam na tej scenie! Bo sobie wyobraziłam, ze za chwile oni beda dorosli, a ja nic nie bede mogla im powiedziec, bo beda lepiej wiedzielismile

i wogole ten caly film - jakos nie mialam okazji go wczesniej zobaczyc, tak na mnie wpłynął, ze dotarło do mnie ze sie starzejemycrying ale jednoczesnie w taki jakis pozytywny sposob to do mnie dotarłosmile

a co do rosniecia dzieci - najszybciej mija pierwszy rokbig_grin ja to bym ciagle chciala miec takiego malutkiego dzidziulka w domu. takiego uśty uśty niu niu niubig_grin
      i gdyby mi na to pozwolily zdrowie i finanse, to co dwa lata machałabym sobie chyba następną sztukębig_grin
      • majenkir Re: Czy Wasze dzieci też tak szybko rosną...? 12.10.10, 22:53
        shellerka napisała:
        > sobie wyobraziłam, ze za chwile oni beda dorosli, a ja nic nie bede mo
        > gla im powiedziec, bo beda lepiej wiedzielismile

Moja nie ma jeszcze 11 lat, a juz wszystko wie lepiej! big_grin
        Poza tym, dzieci jak dzieci, ale poczekaj na synowa, ktora wie wszystko najlepiej wink.
        • shellerka Re: Czy Wasze dzieci też tak szybko rosną...? 12.10.10, 23:08
          bosz... to napewno bedzie straszna lafirynda wink

a na serio... tak w srodku okropnie się boję, żeby nikt ich nigdy nie skrzywdził i żeby nie cierpieli z żadnej nieszczęśliwej miłości. Żeby zawsze mieli w życiu dobrze, żeby byli szczęśliwi - obojętnie czy mi się to szczęście spodoba czy niewink - żeby mieli najlepiej na świeciesmile
          i żeby oni byli dobrzy i nikogo nie krzywdzili
          i żeby byli mądrzy

(i cichutko dodam: i piękni wink )

i żeby mieli dużo szczęścia.
      • czar_bajry Re: Czy Wasze dzieci też tak szybko rosną...? 13.10.10, 00:15
        ze dotarło do mnie ze sie starzejemy;

zgłupiałaś? jakie starzejemy??? to dzieci tylko tak szybko rosnąbig_grin
        • shellerka Re: Czy Wasze dzieci też tak szybko rosną...? 13.10.10, 09:08
          mówisz? w sumie... ta meryl w filmie na "starość" miłość znalazła i to w ciągu 2 dni i to w dodatku Bondabig_grin więc może faktycznie powinnam użyć słowa "DOJRZEWAMY" :d

ja pójdę i popadnę w depresję, jeśli mi moja córka kiedyś powie: "mamo, ale naprawdę nie wypada Ci już nosić szortów i weź tą mini schowaj" big_grin

ale plan jest taki, ze szafe bedziemy mieć wspólną. mój plan oczywiściesmile
        • mami_30 Re: Czy Wasze dzieci też tak szybko rosną...? 14.10.10, 13:56
          Dokładnie, to nie ja, to dziecko rośnie tak szybko, po prostu, zdumiewające, prawda? A kiedyś 30stka to było dla mnie mega dużo, a teraz, pff... pełnia młodości! big_grin
    • kawka74 Re: Czy Wasze dzieci też tak szybko rosną...? 12.10.10, 22:52
      Moja córka ma dopiero/już osiem miesięcy.
      Wczoraj przywiozłam ją ze szpitala, mieściła się na poduszce (w poprzek, w poprzek), jak się ją położyło, tak leżała.
      Dzisiaj siedzi, siada, gada, pełza, staje, a ciuszki kupuję na 80 cm.
      Jutro będzie szła do przedszkola czy wręcz do szkoły.
      Jakoś mi się skurczył ten czas.
      • shellerka Re: Czy Wasze dzieci też tak szybko rosną...? 12.10.10, 23:09
        ja płaczę!wink niech mnie ktoś przytuli!!!
        • meliissa shellerka:) 13.10.10, 12:09
          Biedactwosmile Znalazł się wczoraj ktoś kto Cię pocieszył? Bo ja się nie zachowałam założyłam wątek i sobie poszłamwink
          Też jak zacznę to nie mogę przestaćwink Wzrusza mnie ostatnio coraz więcej, filmy, piosenki, nawet bajki dla dzieci(?!). Kiedy zaczynam czytać dzieciom bajkę z książki "Dar rzeki Fly", tą tytułową, chusteczki już czekają w pogotowiubig_grin Znasz to opowiadanie?

Dla chętnych i wytrwałych wklejam streszczenie:
          Rzeka Fly to jedna z najdłuższych rzek Nowej Gwinei. Jest baaardzo tajemniczą rzeką, z którą wiąże sie wiele legend. Podobno ma cudowną moc obdarowywania ludzi młodością, jednak nie zawsze i nie każdego. Trzeba zasłużyć na łaskawość rzeki. To opowieść o przepięknej Dandaj, której życie nie szczędziło trosk. Jej pociechą był ukochany synek Lejtuuk. To dla niego Dandaj chciała skorzystać z mocy magicznej rzeki. Jednak kiedy wróciła odmłodzona do domu jej synek jej nie poznał, a kiedy Dandaj tłumaczyła mu, że to dar rzeki, że znowu jest dzięki niej piękna i młoda, zaczął krzyczeć, że jego mama jest najpiękniejsza na świecie, ma siwe włosy i zmarszczki... Dandaj wraca więc do rzeki oddaje dar młodości i wraca do domu bo najważniejszy jest dla niej synek i cierpi kiedy widzi, że jej nie poznaje i za nią tęskni...

• echtom Re: shellerka:) 13.10.10, 22:53
            Niesamowite - ktoś jeszcze czyta "Dar rzeki Fly"? Mój ulubiony zbiór baśni - dostałam na koniec roku chyba w czwartej klasie podstawówki. Ale ryczę przy czymś innym - opowiadaniu "Zaczarowana Anusia" ze zbioru Eleanor Farjeon "Mały pokój z książkami". Cudowna, magiczna opowieść o wędrujacym przedmiocie i losach jego kolejnych właścicielek.
            • meliissa Re: shellerka:) 14.10.10, 11:00
              echtom i cóżeś Ty uczyniławink Szukam i szukam teraz tej książki "Mały pokój z książkami", ale widzę, że chyba lekko nie będzie. A takiej ochoty narobiłaś na jej przeczytaniesmile
              Co do książki Dar Rzeki Fly to teoretycznie niektóre dzieci powinny ją czytać bo jest to lektura szkolna, ale być może jej wybór zależy od nauczyciela?
              Moje ulubione opowiadania przy których zużywam nieprawdopodobne ilości chusteczek to "Serce dzwonu", "Kryształowe serce" i "Słowik i róża" smile
          • shellerka Re: shellerka:) 14.10.10, 10:00
            melissa, dziękismile

dzisiaj jadę do biblioteki, to wypożyczę.
            rozumiem, że bajka wzruszająca. mnie poruszyło to, że ona się zdecydowała oddać tę urodę. nie wiem tylko, czy się zidentyfikuję z bohaterką, bo ja jednak próbowałabym przekonać syna, że tak jest lepiejbig_grin i że się przyzwyczaiwink

my jesteśmy na etapie puchatka. tam raczej takie ironiczne podejście do życia - synek sobie kłapouchego i tygrrrrysa upodobał.
            chcę mu małego księcia poczytać, ale nie wiem czy nie za młody.

• miaowi Re: Czy Wasze dzieci też tak szybko rosną...? 12.10.10, 23:09
        Oj tak, szybko leci smile
        Ja też przy tej piosence ryczałam, jeszcze zanim film zobaczyłam.
        Moja też dopiero co była wielkości kota, a teraz jest czteroletnim trollem, który miewa fochy niczym Hannah Montannah czy jak jej tam smile
        Ale nie, nie cofnęłabym czasu. Lubię patrzeć jak rośnie.
    • wieczna-gosia Re: Czy Wasze dzieci też tak szybko rosną...? 12.10.10, 23:49
      poza abba przy ktorej cos mnie sciska mam jeszcze stare dobre country

www.youtube.com/watch?v=WifpCsOQ3JM
      the battlelines are clearly drawn.... no wlasnie smile

to jest ogolnie mocno i sie kojarzace z moja trzecia corka (bo Abba to z pierwsza)- ktorej w przyplywie wyznan kiedys powiedzialam ze mocno mi sie to z nia kojarzy. Wysluchala i powiedziala, cytuje "nie mam chlopaka Billa wez mamo przestan" smile
    • mikas73 Re: Czy Wasze dzieci też tak szybko rosną...? 13.10.10, 08:24
      Rosną, rosną smile
      12 letni starszak już prawie 170 cm wzrostu...

No i wzięło mnie : tak niedawno - zobaczyłam go w rękach lekarza i usłyszałam : "chłopak... ma Pani syna...", tak wyraźnie to widzę a potem... ma 4 tygodnie, leży na różowej poduszcze i rechocze się do mnie , kiedy wygłupiam się nad nim..wszyscy twierdzą, że to za wcześnie ale teraz, znając jego 12 letnią razchachanę duszę, wiem że już wtedy go rozśmieszłam, do tej pory przychodzi nam to z łatwością smile

Aj mogłabym pisać...ale to takie nie emamowskie - przyznawać się do takich wzruszeń wink
    • nowi-jka Re: Czy Wasze dzieci też tak szybko rosną...? 13.10.10, 08:26
      ja jak urodziłam synka to pytałam czy niemógłby być dłuzej takim niemowlaczkiem a potem okazało sie ze ma nieuleczalna chorobe i modliłam sie zeby nie pozostał niemowlaczkiem,
      ciesze sie ze jest zywym i absorbujacym dzieckiem, ciesze sie ze nie moge go utrzymac w miejscu i ze sie domaga rzezcy których mu nei wolno smile
      i boje sie czasem takiego gadania zeby sie nie spełniło
    • kropkacom Re: Czy Wasze dzieci też tak szybko rosną...? 13.10.10, 09:19
      > Wy też tak macie, że czasami chciałybyście z
      > atrzymać czas?

Czasami tak.

A czy dzieci szybko rosną? Oczywiście. Chociaż jako osoba, która je codziennie widzi to czasami mi umyka, że są już duże big_grin Fajne jest to, że możemy swobodnie pogadać na wiele tematów. Oglądać Star Wars i rozmawiać czemu Anakin stał się Darthem Vaderem. Takie tam ... tongue_out
      • meliissa Re: Czy Wasze dzieci też tak szybko rosną...? 13.10.10, 10:59
        kropkacom napisała:
        Oglądać Star Wars i rozmawiać czemu Anakin stał się Darthem Vaderem. Takie tam ... tongue_out

kropkacom a my właśnie oglądamy Gwiezdne Wojnysmile To właśnie jedna z moich ulubionych rzeczy w dorastaniu dzieci, że mogę im pokazać kolejne filmy do których mam sentyment, rozmawiać o nich i wspólnie przeżywać.
        "Jumanji", "Ja Cię kocham a ty śpisz", "Pani Doubtfire" itd.
        W kolejce czeka jeszcze m.inn. "Uwierz w ducha", baardzo lubię ten film, ale mojej 9latce jeszcze nie pokazałam, mogłaby się po nim trochę bać.
    • broceliande Re: Czy Wasze dzieci też tak szybko rosną...? 13.10.10, 10:30
      Staram sie wszystko przeżyć, nie zgubić. Mam tylko jego jednego i pewnie utrudniam usamodzielnianie.
      Jeszcze niedawno byłam opętana myślą o śmierci łóżeczkowej, a tu już zerówka, "Mamo, jak czytasz, to ja sobie wyobrażam"...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka