Dodaj do ulubionych

kaligrafia

13.10.10, 11:25
czy wy znacie taka kampanię kobiety?
www.pisaniepiorem.pl/
pisaniepiorem.pl/aktualnosci/54
patrze na te prace i nazachwycac sie nie moge smile
moje dziecko stawia pierwsze kroki w kaligrafii
a ja sobie przypominam, czy jeszcze pisac recznie potrafie smile
Obserwuj wątek
    • morgen_stern Re: kaligrafia 13.10.10, 11:31
      Bardzo żałuję, że ta umiejętność u mnie zanikła, jeszcze na początku liceum pięknie kaligrafowałam, wszyscy chcieli ode mnie zeszyty pożyczać wink a w podstawówce wychowawczyni ciągle kazała mi coś na czysto przepisywać, jakieś raporty z zebrań samorządu itd.
      A teraz bazgrzę jak kura pazurem, choć zamiłowanie do ładnie piszących piór i długopisów pozostało.. smile
      • kancelareska [...] 12.02.21, 17:19
        Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
    • hawela Re: kaligrafia 13.10.10, 11:35
      Od zawsze piszę piórem, moje dzieci również. Ale coraz mniejsad
    • meliissa Re: kaligrafia 13.10.10, 12:15
      Piękne te prace! Niektóre są tak idealne, ze aż trudno uwierzyć, że napisane odręcznie.
      Chyba poszukam swojego pióra i zacznę ćwiczyć, bo ostatnio jedyne co piszę nie na klawiaturze to listę z zakupamiwink
    • joanna_poz Re: kaligrafia 13.10.10, 12:32
      moja mama, nauczycielka nauczania poczatkowego, kampanię pisania piórem prowadziła przez 40 lat swojej pracysmile
      i jej wszyscy uczniowie na etapie nauki pisania, i my jej dzieci mieliśmy wbijane do głowy, żeby wpisać piórem. żadnych długopisów.

moj I klasista też pisze piorem.

• kawad Re: kaligrafia 13.10.10, 14:18
      Ja piszę piórem od zawsze, mój syn II -klasista też .Młodszy też dostanie pióro zamiast długopisu. Uwielbiam pióra.
      • ja_mamma Re: kaligrafia 12.02.21, 23:56
        Mogłabyś polecić jakieś pióro dla dziecka zaczynającego naukę pisania?
    • kawka74 Re: kaligrafia 13.10.10, 14:33
      Kampania - bdb.
      Widziałam w którymś ze sklepów papierniczych fajny zestaw wdrażający do nauki pisania piórem - chyba od kredki poprzez ołówek do pióra właśnie. Bardzo dobry pomysł, bardzo mi się spodobało.
      • verdana Re: kaligrafia 13.10.10, 15:56
        Hm.
        Bardzo zabawne jako hobby. Jak się ma ochotę. W przeciwnym razie jest to kampania typu "Jak malować idealnie podobne portrety zamiast fotografować".
    • saszanasza Re: kaligrafia 12.02.21, 17:23
      Mój syn pisze piórem, lubi, ale do kaligrafii mu daleko, no chyba że do tej „lekarskiej”😉
    • abecadlowa1 Re: kaligrafia 13.02.21, 00:18
      Moje ręczne pisanie ogranicza się do podpisu na dokumentach. Ostatnie dłuższe ręczne pisanie to robienie notatek 20 lat temu na studiach (nie miałam wtedy laptopa).
      Podobno ostania grupa społeczna, która umie pisać ręcznie i robi to często to osadzeni w zakładach karnych.
    • mamamisi2005 Re: kaligrafia 13.02.21, 07:33
      Piękne prace, ale obecnie to raczej rękodzieło niż cokolwiek innego.
      • kancelareska Re: kaligrafia 24.02.21, 09:17
        Tak, ja nawet dodam, że dla mnie to forma ekspresji artystycznej, a z drugiej strony jest to stosunkowo łatwe do wyświczenia. Można ćwiczyć w domu i za darmo! Narzędzia kaligraficzne, kartka papieru i ołówek, każdy ma to w domu! Obsadka i stalówka są tanie. Poza tym, są książki i liniuszki dostępne w sieci i w sklepach. Ja polecam reprint książki Stefana Tatucha, wybitnego polskiego kaligrafa . Uczy on jak się przygotować, jak pisać, czym pisać, podaje dokładne instrukcje do różnych krojów pisma. Polecam książkę jego książeczkę do nauki kaligrafii pt. "Nauka pisma użytkownego i ozdobnego:" DO kupienia na Allegro albo w Szkole Kaligrafii Littera Nova w Krakowie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka