Dodaj do ulubionych

Znaczenie snów - pomóżcie

21.10.10, 14:45
Wierzycie w sny? Znacie się na tym?

Bo mi bardzo często śnią się przestępcy, złodzieje itp. że włamują się nam do domu, gdy my jesteśmy. My się gdzieś chowamy. Oni nas szukają, znajdują. W nocy często jestem przerażona. W końcu nic się nie dzieje, tzn. nie robią nam krzywdy itp. ale np. nas gonią i wtedy budzę się.

Jak myślicie, co to oznacza?

I jeszcze jedno. Jeszcze bardziej przerażający sen miałam wczoraj. Śniło mi się, że zgubiło mi się dziecko. Wpadłam w panikę. Cała się denerwowałam. Zebrałam wszystkich, żeby jej szukać. Minęło dobre pół dnia i nagle patrzę przez okno, że idzie ulicą. Czapkę gdzieś zgubiła, zimno jest. Córka ma 4 latka.

Proszę jeżeli wiecie co to może oznaczać to napiszcie mi. Szczególnie ten o córce mnie przeraził. Nigdy mi się jeszcze takie coś nie śniło.

Sny mam bardzo realistyczne. Jak się budzę to nie wiem czy to była prawda czy nie. Dopiero po chwili się przebudzam naprawdę.
Obserwuj wątek
    • bri Re: Znaczenie snów - pomóżcie 21.10.10, 14:55
      Powinnaś mniej jeść na kolację wink
    • alabama8 Re: Znaczenie snów - pomóżcie 21.10.10, 14:56
      Wszystko jasne. Przestępcy, złodzieje - śmierć w rodzinie. Zgubienie dziecka - niechybne kalectwo kogoś kogo kochasz. Pogoń - stracisz dorobek całego życia.
      • monikaa13 Re: Znaczenie snów - pomóżcie 21.10.10, 15:18
        Złodzieje itp. śnią mi się od zawsze, odkąd pamiętam. Pamiętam sny, które śniłam jeszcze jako dziecko.

Ten z dzieckiem śnił mi się pierwszy raz.
    • havana28 Re: Znaczenie snów - pomóżcie 21.10.10, 15:02
      Sny rozpracowuje sie troche intuicyjnie, troche dzieki latom obserwacji. Dla kazdego ten sam sen moze oznaczac cos innego, tłumaczenie snów przez kogoś innego nie ma wiekszego sensu.
    • nutka07 Re: Znaczenie snów - pomóżcie 21.10.10, 17:07
      A mi sie sni koniec swiata, wojny, wojska wkraczajace do miast i zabijajace wszystkich po kolei, najmenicy mordujacy na zlecenie. Tworzone getta dla zwyklej ludnosci. I ja tam w tych snach z moimi malymi dziecmi, probujaca je ochronic i przezyc.
      Albo spadam z duzej wysokosci na ziemie a dookola tylko przestrzen, lece, lece uderzam o ziemie albo zatrzymuje sie tuz przed.
      Dwa razy mialam dokladnie ten sam sen w odstepie kilku lat. Autobus niskopodlogowy, bialy, jasny stoi z powybijanymi szybami a w srodku rozstrzelani ludzie na siedzeniach, pelno krwi itd. Wokol stoja zolnierze rosyjscy, najprawdopodobniej sprawcy i przepuszaczaja przechodniow dalej.
      Kiedys mi sie snilo, ze zamorodowalam dziecko chyba wlasne. Ale potem ozylo wink

Chcesz sie zamienic?
      • alpepe Re: Znaczenie snów - pomóżcie 07.02.19, 21:32
        ale przecież to z autobusem się wydarzyło.
        • memphis90 Re: Znaczenie snów - pomóżcie 19.02.19, 15:47
          Pewnie widziała w wiadomościach.
    • irmaaa Re: Znaczenie snów - pomóżcie 21.10.10, 18:14
      Co to znaczy? Moim zdaniem, że jesteś zestresowana, albo brakuje Ci poczucia bezpieczeństwa.
      Żadne proroctwa. Spokojnie.
      • monikaa13 Re: Znaczenie snów - pomóżcie 21.10.10, 20:31
        Zestresowana na pewno.
        Z poczuciem bezpieczeństwa to nie wiem. Ogólnie to boję się prawie wszystkiego big_grin

Ale te sny mnie już powoli wkanczają, a najgorsze, że one są takie realne. W nocy jak się obudzę to zastanawiam się czy to dzieje się naprawdę. Nie przestawiam się od razu tylko leżę wtedy cała w strachu, przerażona.

Może to faktycznie stres. Chociaż nie wiem czy stres czy może bardziej nerwy. Jestem bardzo nerwową osobą.
    • joxanna dlaczego lubię to forum... 21.10.10, 21:39
      dlaczego lubię to forum? Dlatego, że zaraz nad wątkiem o tłumaczeniu snów jest wątek o czytaniu Bibliismile. Lubię tę mieszankęsmile
      • shellerka Re: dlaczego lubię to forum... 28.12.10, 11:05
        nie widzę akurat w tym sprzeczności.
        wystarczy wspomnieć o tym, jak Józef na podstawie snu o siedmiu krowach chudych, które pożarły siedem krów tłustych przewidział co nieco.

abstrahując od rozważań między powiazaniami biblii, a znaczeniami snów...

śnił mi się tata. leżał u mnie w domu na kanapie. w pewnym momencie wstał - był całkowicie żółty - wyraźnie to zapamiętałam - i spytał "to co? szykujecie się? szykujcie się"
        obudziłam się z niesamowitym niepokojem. moi rodzice jechali następnego dnia w daleką trasę. wieczorem wracali, a ja nie usnęłam, dopóki nie dojechali i nie dali mi znać. chwila ulgi i rano okazało się, że ojciec trafił do szpitala. kiedy do niego przyjechałam był żółty - miał żółtaczkę. tydzień później wprowadzili go w śpiączkę farmakologiczną, a niecały miesiąc potem zmarł.
        nigdy nie zapomnę tego snu.
    • lolinka2 Re: Znaczenie snów - pomóżcie 21.10.10, 22:26
      poszukaj info o pracy ze snami w psychoterapii: gestalt albo psychodynamiczna.

Sporo fajnych rzeczy można z nich wywnioskować, ale nikt inny ci tego nie wyjaśni, bo klucz do zrozumienia snów jest w tobie. Można pokombinować "co próbuje mi przekazać moja nieświadomość: jakie potrzeby, jakie uczucia etc.". Charakterystyczny rodzaj snów mają osoby molestowane seksualnie (poszukaj sobie info).

Ja zapisuję, bo rzadko śnię i omawiam z terapeutą.
    • zabulin Re: Znaczenie snów - pomóżcie 21.10.10, 23:43
      Kiedys usłyszałam, ze ludzie śnia albo o rzeczach, których pragną, albo o takich których się boją.

Jak dla mnie siedzi w tobie głęboki strach/stres o rodzinę, dom, dobytek.
    • szyszunia11 Re: Znaczenie snów - pomóżcie 22.10.10, 00:56
      stresy z Ciebie wyłażą. Podświadomość musi gdzieś pohulać, upuścić troche powietrza.
    • zoska171 Re: Znaczenie snów - pomóżcie 01.12.10, 11:26
      Moim zdaniem takie sny bardzo często oznaczają twój niepokój, jeśli prowadzisz aktywne życie być może nie przywiązujesz do tego uwagi, po prostu nie masz na to czasu.
      Ja tez tak miałam.
      Należało by zacząć je analizować, po kolei co który sen oznacza.
      W necie jest bardzo dużo informacji i fajnych stronek na ten temat.
      Osobiście korzystam z jednej mają tam dużo informacji nie tylko z tematyki snów ale też innych zagadnień z zakresu przesądów i znaczenia różnych znaków www.zyciowedrogowskazy.pl/sennik . Poczytaj sobie, może uda Ci się zrozumieć co oznaczają twoje sny.
    • broceliande Re: Znaczenie snów - pomóżcie 01.12.10, 12:17
      Boisz się o rodzinę, dom.
      Mnie się nawet śniło, że mały się utopił, leży w trumnie itd.
    • croyance Re: Znaczenie snów - pomóżcie 01.12.10, 12:18
      To takie nerwicowe sny sa ... Mnie sie dzisiaj snilo np., ze na hotel, w ktorym sie zatrzymalam, spadl pocisk rakietowy z Libanu.
      • zoska171 znaczenie snów 01.12.10, 23:34
        Czasami wystarczy odpocząć, albo przestać się przejmować tak bardzo informacjami z zewnątrz. Poczytać o znaczeniu naszych snów. Najczęściej tak bywa, że im straszniejszy sen tym bardziej pozytywna przepowiednia tego, co on oznacza.
        • bluehat Re: znaczenie snów 27.12.10, 17:50
          Trzeba odróżniać sny symboliczne od odreagowujących. Często jest tak, że to, co nam się śni jest po prostu reakcją na świat zewnętrzny, a nie znaczeniem o wysokiej symbolice.
        • taki-sobie-nick Re: znaczenie snów 19.02.19, 23:04
          zoska171 napisała:

> Czasami wystarczy odpocząć, albo przestać się przejmować tak bardzo informacjam
          > i z zewnątrz. Poczytać o znaczeniu naszych snów.

Sny nie mają znaczenia - poza psychologicznym.
        • michalina_20220 Re: znaczenie snów 23.08.22, 11:57
          To prawda, często znaczenie jest zupełnie na opak smile
    • bluehat Re: Znaczenie snów - pomóżcie 27.12.10, 17:56
      Może to być objaw troski, obawy, bądź niestabilnej sytuacji i problemów.
    • minnie_su Re: Znaczenie snów - pomóżcie 27.12.10, 18:58
      Teoria w ktora ja wierze (i jestem jej tak pewna jak malo czego) mowi, ze w snach powtarzasz uczucia ktore (mniej lub bardziej swiadomie) przezywasz na jawie. Symboliki nie ma w tym zadnej. I nie gra zadnej roli, kto w tym snie wystepuje, co sie z bohaterami dzieje.To tak jakby sen byl filmem, do ktorego ty napisalas scenariusz. Fabula jako taka jest zupelnie fikcyjna, nie musi miec nic ale to nic wspolnego z twoa rzeczywistoscia. Jedyne czym sie kierowalas piszac te fabule bylo bylo dopasowanie jej do tych uczuc, ktore w twoim codziennym zyciu sa najsilniejsze. W tym konkretnym przypadku jedyne co twoj sen oznacza to to, ze jest w Tobie bardzo silny strach, poczucie niebezpieczenstwa. Dokladnie wszystkie te uczucia, jakie przezywalas w czasie snu. Poki te uczucia beda w twoim zyciu na jawie, bedziesz ukladac sobie takie nocne historyjki.

• satur13 Re: Znaczenie snów - pomóżcie 08.02.19, 19:14
      "Wierzycie w sny?" A w co tu "wierzyć"? Sny są, istnieją, wszyscy (prawie) je miewamy. A ty jesteś typową ofiarą typowej toksycznej Matki Polki która wdrukowała ci zamartwianie się na śmierć wszystkim i niczym, więc masz koszmary dzięki koszmarnej rodzinie pochodzenia. Olej to, dorośnij i przestań chodzić do mamuni na niedzielne obiadki. I przestań oglądać te Polsat/TVN gównoserialiki dla idiotek.
    • julyy [...] 19.02.19, 14:44
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
      • taki-sobie-nick Re: Znaczenie snów - pomóżcie 19.02.19, 22:09
        julyy napisał(a):

> Sprawdź koniecznie (...)

a ty spadaj.
    • taki-sobie-nick Sny nie mają znaczenia, poza psychologicznym 19.02.19, 22:09
      Częste koszmary to cecha osób lękowych. Powtarzający się sen oznacza, że masz kłopoty z takimi właśnie treściami.
      • minniemouse Re: Sny nie mają znaczenia, poza psychologicznym 20.02.19, 03:22
        boisz sie niebezpieczeństwa z zewnątrz. tzn ty prawdopodobnie wiesz jakie sa twoje najwieksze obawy w zyciu, ktore we snie przybieraja postac wlamywacza w twoje bezpieczne zycie (dom) nad ktorymi obawiasz sie ze nie dasz rady (wlamanie) .
        niby twoje zycie, dzieci sa bezpieczne ale w kazdej chwili cos moze spasc co zaburzy to bezpieczeństwo. moze choroba, moze utrata pracy, pieniedzy a moze dzieci sa malutkie i irracjonalnie obawiasz sie naprawde ze spotka je jakies nieszczescie - porwanie, pedofi, nieszczesliwy wypadek l itp co jest czeste wsrod matek malych dzieci.
        • annpierle Re: Sny nie mają znaczenia, poza psychologicznym 20.02.19, 04:44
          Na szczęście dziecko to juz nastolatek i sny pewnie się zmienily...
          smile
    • nangaparbat3 Re: Znaczenie snów - pomóżcie 23.08.22, 15:49
      Coś Cię niepokoi, może lękasz się czegoś i nawet sobie tego nie uświadamiasz. Ale skoro o tym śnisz, to już coś, masz z tym jakiś kontakt smile
    • niemcyy Re: Znaczenie snów - pomóżcie 23.08.22, 15:59
      monikaa13 napisała:

> Wierzycie w sny? Znacie się na tym?
      >
      > Bo mi bardzo często śnią się przestępcy, złodzieje itp. że włamują się nam do d
      > omu, gdy my jesteśmy. My się gdzieś chowamy. Oni nas szukają, znajdują. W nocy
      > często jestem przerażona. W końcu nic się nie dzieje, tzn. nie robią nam krzywd
      > y itp. ale np. nas gonią i wtedy budzę się.
      >
      > Jak myślicie, co to oznacza?
      >
      Mnie się powtarzał podobny sen- że ktoś próbuje wedrzeć się do mieszkania, niby nie przestępcy, ale jacyś dziwni ludzie, a drzwi nie dają się zamknąć na klucz. Zinterpretowałam to sobie jako poczucie braku kontroli, wytłumaczyłam racjonalnie, że nie mam do takowego podstaw i sen zniknął.

• niemcyy Re: Znaczenie snów - pomóżcie 23.08.22, 16:01
        To się wpisałam do wątku wykopanego przez nangę...
    • leosia-wspaniala Re: Znaczenie snów - pomóżcie 23.08.22, 16:04
      Nic nie oznaczają w sensie proroctw, w snach odbijają się lęki i zmartwienia.
    • panipoczterdziestce Re: Znaczenie snów - pomóżcie 23.08.22, 16:16
      Jung Ci pomoże.
    • livia.kalina Re: Znaczenie snów - pomóżcie 23.08.22, 16:20
      Tak, znam się na tym. Sny nic nie znaczą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka