Dodaj do ulubionych

Zmęczona mama :(

22.10.10, 12:15
Doradźcie mi jak postąpić ,otóż moja córcia ma 1,5 roku i zrobiła się strasznie niedobra. Jak coś źle robi,np.włącza korki od kuchenki elektrycznej bądź bawi się pstryczkiem od światła to ja jej zwracam uwagę żeby tego nie robiła. Ona wtedy za wszelką cenę chce dalej to robić i pomimo moich zakazów nie słucha się wcale i zaczyna histeryzować, bije mnie i krzyczy na mnie. Nie chcę na nią krzyczeć bo potem mam straszne wyrzuty sumienia, cały dzień siedzę z nią sama,bo tata pracuje i naprawdę czasami nie mam już siły do niej sad Co mam zrobić,żeby choć trochę się mnie słuchała?sad Co Wy w takich sytuacjach robicie?
Obserwuj wątek
    • filipianka Re: Zmęczona mama :( 22.10.10, 12:18
      stanowczość i konsekwencja
    • mikas73 Re: Zmęczona mama :( 22.10.10, 12:22
      Z takim maluchem to jeszcze trudno sie dogadać, szczegolnie z upartym i ciekawskim..
      Ja po prostu odwracałam uwagę, zajmowałam czymś innym.Teraz gdy ma 2,5 rozumie więcej smile
      Na kuchenke radzę założyć blokady. Lampy z pstryczkami przenieść w niedostępne miejsca. Co się będziesz męczyć z tłumaczeniem? Wyeliminuj źrodło konfliktów.
    • kammik Re: Zmęczona mama :( 22.10.10, 12:26
      Odstawić od kuchenki, dać łyżkę i pokazać, jak się wali w garnek. I nie mówić o własnym dziecku, że jest "strasznie niedobre".

Dlaczego nie wolno się bawić włącznikiem światła? Wybuchnie coś od tego?
      • mikas73 Re: Zmęczona mama :( 22.10.10, 12:36
        > Dlaczego nie wolno się bawić włącznikiem światła? Wybuchnie coś od tego?

No wiesz jak się ma energooszczędne żarówki..to serce boli wink ale masz rację 5 minut spokoju mamy jest warte wyższego rachunku za prąd.
    • lolinka2 Re: Zmęczona mama :( 22.10.10, 12:34
      niedobra to zupa może być...

dziecko się wychowuje, a nie SIEDZI z nim cały dzień.
      • anialol6 Re: Zmęczona mama :( 22.10.10, 12:52
        Uważasz,że nie wychowuję swojego dziecka skoro "SIEDZĘ" z nim cały dzień? Chyba nie do końca zrozumiałaś tego słowa znaczenie...
    • panidemonka Re: Zmęczona mama :( 22.10.10, 12:40
      A masz włączniki (pstryczki) od światła na wysokości ręki 1,5 rocznego dziecka?
      po prostu baw się z nią/zabawiaj córkę czym innym i gdzie indziej.
      • anialol6 Re: Zmęczona mama :( 22.10.10, 12:49
        Włączniki mam wysoko,ale wchodzi po łóżku a nie mam możliwości,żeby je przestawić. A co do siedzenia z dzieckiem w domu to nie oznacza to,że ja się nim w ogóle nie zajmuje i nie wychowuje... Nie wiem po co takie uwagi. Zapewniam dziecku dużo rozrywki,ale wiadomo,że dziecko chciałoby spróbować czegoś innego. Zakazany owoc smakuje najlepiej...
        • panidemonka Re: Zmęczona mama :( 22.10.10, 12:54
          Ależ ja nie robiłam żadnych "takich" uwag. Przecież dziecko/z dzieckiem można bawić się równie dobrze na podłodze, nie tylko na łóżkusmile
          Chyba wszystkie dzieci lubią bawić się tymi "pstryczkami", ale zawsze można odwrócić ich uwagę czymś innym.
          • anialol6 Re: Zmęczona mama :( 22.10.10, 12:57
            Tak,owszem można odwrócić uwagę-zawsze staram się to zrobić,ale nie zawsze to skutkuje i wtedy jest problem...
            • panidemonka Re: Zmęczona mama :( 22.10.10, 13:01
              Nie ma bezproblemowych dzieci smile Nie martw się, wszystkie w końcu dorastają i ... mamy problemów cd. smile
              • anialol6 Re: Zmęczona mama :( 22.10.10, 13:06
                Mam nadzieję , że ta "zabawa" jej się szybko znudzi wink
                • panidemonka Re: Zmęczona mama :( 22.10.10, 13:11
                  Znudzi się na pewno. Pozwól jej mieszać mąkę z cukrem czy czymś innym (byle nie trującym, bo kosztować będzie na pewno) albo daj córce do łapki pokrywki od garnków i ciężką łyżkę, i będziesz miała młodą perkusistkęsmile Ja też to przerabiałam.
                  Ciesz się, że dziecko ciekawe świata, a nie siedzi sobie spokojnie i niczego nowego nie chce poznawaćsmile
                  • panidemonka Re: Zmęczona mama :( 22.10.10, 13:13
                    A jeszcze później dzieci bawią się w sposób o wiele trudniejszy do zniesienia przez rodziców. Wiem co mówię-mam 2 dorosłych dzieciwink
          • anialol6 Re: Zmęczona mama :( 22.10.10, 12:59
            Z tymi uwagami to nie dotyczyło Ciebie "panidemonka" wink
    • imogen0 Re: Zmęczona mama :( 22.10.10, 13:16
      Ja mam zawsze pod ręką coś do czego mała nie ma dostępu i jak ,,psoci'' to dostaje np.stary telefon,moją suszarkę itp.Jak nie bawi się tym cały czas to taka,,zabawka''jest potem bardzo atrakcyjna.
    • iwoniaw Re: Zmęczona mama :( 22.10.10, 15:10
      Jak dziecię robi coś, czego robić nie powinno, to się mu uniemożliwia. Zabiera od kuchenki/włącznika/korków. Histeryzować zawsze pozwalałam do woli, bić się - nigdy (przy próbach konsekwentnie przytrzymaj jej ręce i tyle). Krzyczenie nie ma sensu, szkoda zdrowia - poza tym wystarczy, że się dziecko drze wink
      Mnie zawsze było szkoda takiego ryczącego w ataku histerii malucha - małe to, zależne od świata całkowicie, frustracji jeszcze nie potrafi inaczej okazać... Powyje trochę i przyjdzie się przytulić, to jest moment na tłumaczenie - że rozumiem, że jest zła, bo... ale tak to już jest, że nie można... ponieważ. A w ogóle to lepiej powiedzieć mamie, że się jest złym, niż urządzać ryki wink Po kilku latach wink takiej taktyki masz dziecko bardziej spokojne i świadome różnych praw świata niż przeciętne smile
    • cashonly Re: Zmęczona mama :( 22.10.10, 15:19
      Dziecko wchodzi w etap buntu 2-latka, więc się przyzwyczaj do takich zachowań. Moja ma 20 ms i od miesiąca zaczyna mi fikać....a miałam takie grzeczne dziecko wink. Trudno, musimy to jakoś przeżyć. Na forum "Małe dziecko" są długie historie co może maluch wymyślić....wierz mi że u Ciebie to jest absolutny soft.
      Ja nauczyłam swoje dziecko, że kuchenka jest "siii" (czytaj gorąca) i już nie podchodzi.
      Zapałki też są "siiii" i jak zapomnę je odłożyc na półkę to mała sama do mnie przychodzi i informauje, że leżą nie tam gdzie powinny wink.

zakaz, argumentacja, konsekwencja
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka