Dodaj do ulubionych

"Harry Potter"

19.11.10, 20:37
Dziś premiera siódmego filmu. Czy któraś ze zgromadzonych tu niewiast wybiera się na ten film? Czy ktoś tu fanatycznie nań czeka (ekipę udało mi się skrzyknąć dopiero na wtorek, uschnę do tego czasu...)? Czy też jestem jedyną infantylną istotą na ematce? wink
Obserwuj wątek
    • ewelsia Re: "Harry Potter" 19.11.10, 20:39
      Dawno temu będąc młodą studentką wybrałam się do kina na pierwszą część Harry Pottera i powiem, że bardzo mi się podobało, ale to była pierwsza i jedyna część, jaką widziałam. Wyrosłam chyba ? smile
      • angazetka Re: "Harry Potter" 19.11.10, 20:41
        Ja nie wyrosłam tongue_out
        • kulma.m Re: "Harry Potter" 21.11.10, 22:58
          Ja nie wyroslam z ksiazek... filmy mi jakos nie podchodza smile ZADNEGO nie widzialam w calosci smile hahhaha mimo, iz na ksiazki czekalam z bijacym mocno sercem smile
          Lubie sobie wyobrazac to co czytam, i kazda postac wyglada w mojej wyobrazni tak jak ja chcialabym ja widziec, filmy obdarly mnie troche z tych wizerunkow (plakaty reklamowe, spoty w TV, sila rzeczy uczylam sie nowego, innego wizerunku postaciw Harrym).
          Jednak, ja ksiazki odbieralam jako basn, powiesc, nie wiem czy tak macie, ale dla mnie w mojej wyobrazni basnie dzieja sie za mgla, pryzmat dobra i zla, to wszytsko jest zasnute mgla ktora rozmywa czasem charakterystyczne cechy postaci.
          Film obdziera to wszytsko z basniowej otoczki, o ile Opowiesci z Narni zachowuja ten basniowy mistycyzm, o tyle filmy o Harrym obdzeraja z tej czastki marzen i wyobrazni. Uwazam ze epatuja agresja, zbyt porywczymi efektami specjalnymi... Ksiazke dziecku polece, film... niechetnie.
    • iwles Re: "Harry Potter" 19.11.10, 20:40

ja czekam smile

ale z premedytacją pójdę za kilka dni, nie lubię jak w kinie jest tłok.
      czekałam tak długo, że kilka dni nie sprawi mi róznicy, a recenzji HP nie czytam, nie interesuje mnie więc nawet jak ktoś wczesniej był i napisze cokolwiek na temat filmu tongue_out
    • gramwzielone Re: "Harry Potter" 19.11.10, 20:43
      czekałam i właśnie wróciłam smile)
      • angazetka Re: "Harry Potter" 19.11.10, 20:45
        Gadaj! tongue_out
        Znaczy, tego, podziel się wrażeniami. Spoilerami. Wszystkim.
        • gramwzielone Re: "Harry Potter" 19.11.10, 21:03
          nie wiem jaki masz stosunek do książek - ja je uwielbiam, a filmy do tej pory lubiłam tak sobie. ten podobał mi się zdecydowanie bardziej od wszystkich poprzednich. wyszłam z kina zachwycona!
          wizualnie - zapiera dech, dzieciaki świetnie grają, no i wreszcie w filmie czuć ducha książki, a nie same latanie na miotłach i fajerwerki. Fabuła tylko odrobinę odbiega od oryginału, a film kończy się pogrzebem Zgredka. 2,5 godziny - trochę przydługi, szczególnie że etap "namiotowy" wlecze się niemiłosiernie po napakowanej akcją pierwszej godzinie. no i muzyka - suuuper!

bardzo się cieszę, że zaczęłaś ten wątek, fajnie wiedzieć, że nie jestem jedyna harromaniaczka smile)
          • angazetka Re: "Harry Potter" 19.11.10, 21:08
            > nie wiem jaki masz stosunek do książek

Uwielbiam miłością dziką. Przeczytałam je już jako osoba dorosła i się w nich zakochałam smile
            Brzmi dobrze to, co piszesz. Jak ja wytrzymam jeszcze trzy dni...
            Pogrzebem Zgredka? Czyli moje ukochane sceny będą w tym filmie smile Super.
            • gramwzielone Re: "Harry Potter" 19.11.10, 21:15
              smile))

pierwszą część kupiłam duuużo młodszej siostrze. Zajrzałam, by zobaczyć o co kaman, i skończyłam nad ranem smile) chyba była obłożona jakimś czarem, bo od tej pory czytam i czytam. nawet rosyjskiego uczę się na audiobookach z harrym. Ciomny lord wiernołsa LOL smile))

• moofka Re: "Harry Potter" 19.11.10, 20:47
      ja lubie bardzo
      ale do kina nie pojde, bo kina nie znosze smile
      poczekam az w naszej wypozyczali bedzie
      ja czytalam w pierwszej ciazy
      nie moglam spac i mialam leki straszne jakies
      pomagalo relanium i harry potter, bo chcialam cos lekkiego smile
      jak sie wcioagnelam wtedy chyba przeczytalam ciurkiem 5 czesci bo wiecej nie bylo wowczas
      teraz mlody do szkoly chodzi i tez lubi hp
      razem czytamy i ogladamy smile
      • iwles Re: "Harry Potter" 19.11.10, 20:51

> teraz mlody do szkoly chodzi i tez lubi hp
        > razem czytamy i ogladamy smile

i jeszcze gramy smile
      • imasumak Moof 19.11.10, 22:28
        serio nie lubisz kina? Jak śmiesz????
        • moofka Re: Moof 22.11.10, 14:24
          nie cierpie Um big_grin
          mam wygodna sofke
          duuuuuuzy telewizor
          i moge sie razem w nogami wylozyc
          ogladanie filmu wsrod obcych mnie krepuje big_grin
          • iwles Re: Moof 23.11.10, 09:27

dlatego ja lubię chodzić do kina jak jest bardzo mało ludzi, wolę poczekac parę dni, aż pierwszy tłum przejdzie i potem wygodnie "rozwalić" się na fotelu z herbatką cytrynową albo kawą z mlekiem smile
    • madeleine.b Re: "Harry Potter" 19.11.10, 20:51
      Czekałam z utęsknieniem i idę jutro z mężem. Czytałam też każdą część jak tylko się pojawiły. Jestem zła, że wyciskają ile się da kasy i robią 2 części filmowe ostatniej części książkowej i muszę czekać do lipca na tą drugą. Nie uważam też, żeby HP był dla dzieci. No, ewentualnie dla młodzieży. Mniej więcej od Czary Ognia zrobił się taki mroczny, że bym dziecka swojego nie puściła. Ale ja się boję nawet na Muminkach, więc się pewnie nie znam wink
      • papalaya Re: "Harry Potter" 19.11.10, 20:53
        i dobrze że robią 2 części, ponad 800 stron chciałabyś zmieścić w 1 filmie?
        • madeleine.b Re: "Harry Potter" 19.11.10, 20:56
          No wcześniej się jakoś udawało.
          • wtopek Re: "Harry Potter" 19.11.10, 21:17
            i się kiepsko udawało

3 tomy LOTR upchnięto w trzech 3-godzinnych filmach a i tak Jackson musiał wyciąć sporo waków
            • kawka74 Re: "Harry Potter" 19.11.10, 21:21
              I chwała Bogu, bo Tolkien jest tak nudny, że można zwymiotować. Jackson przynajmniej uczynił go strawnym.

'Harry Potter i Zakon Feniksa' miał około 900 stron i dało radę zrobić jeden film. Były też ze dwa czy trzy tomy powyżej 700 stron i też dało radę.
              • gramwzielone Re: "Harry Potter" 19.11.10, 21:31
                bardzo żaluję, że powstały te filmy - kiedyś tak się wyławiało z grupy pokrewne dusze
                • kawka74 Re: "Harry Potter" 19.11.10, 21:38
                  Które?
                  Jeśli masz na myśli LOTR, to akurat adaptacja dobrze mu zrobiła.
                  • wtopek Re: "Harry Potter" 19.11.10, 21:46
                    Owszem, adaptacja LOTR była bardzo dobra, moim zdaniem jednak LOTR nadaje się na miniserial, wtedy dopiero można by było uwzględnić wszystkie niuanse, wątki i smaczki.

Ktoś wyżej napisał, że Tolkien jest nudny, to samo zapewne mogę napisać o książkach i autorach uwielbianych przez tę osobę.
                    • kawka74 Re: "Harry Potter" 19.11.10, 21:52
                      > Ktoś wyżej napisał,

To ja! Ja!

to samo zapewne mogę napisać o książ
                      > kach i autorach uwielbianych przez tę osobę.

Na pewno.
              • krejzimama Re: "Harry Potter" 21.11.10, 09:36
                Do niektórych rzeczy trzeba dorosnąć albo dojrzeć. Na szczeście ci którzy nigdy tego osiągną mogą sobie poczytać Harego Portera.
                • kawka74 Re: "Harry Potter" 21.11.10, 11:35
                  Ano trzeba.
                  Jeszcze długa droga przed Tobą, Krejzi, oj, długa....
                  • krejzimama Re: "Harry Potter" 21.11.10, 11:41
                    Dokąd?
                    • iwles Re: "Harry Potter" 21.11.10, 13:40

do zrozumienia.
                      • krejzimama Re: "Harry Potter" 21.11.10, 14:06
                        Kogo/czego?
                      • tacomabelle Re: "Harry Potter" 21.11.10, 22:24
                        Co wy tak ciągle ją tniecie? Tak śmiesznie się czyta jek się pieni w tej swojej nienawiści wink
    • agazagie Re: "Harry Potter" 19.11.10, 21:02
      Uwielbiam Harry'ego smile Na każdą premierę (czy to książki, czy to filmu) czekałam/czekam z niecierpliwością, przestępując z nogi na nogę wink Mam 32 lata :]
      • krapheika Re: "Harry Potter" 19.11.10, 21:09
        Na premiery ksiazek czekalam z niecierpliwoscia.Filmy widzialam chyba wszystkie,ale niezbyt mi sie podobalo."HP i komnata tajemnic" mnie rozczarowala.Wole pozostawiac dalej pole swojej wyobrazni niz ogladac ekranizacje.Pewnie ta nowa czesc tez kiedys obejrze,ale raczej z nudow.
        Ogolnie nie cierpie ekranizacji zadnych ksiazek,a juz w szczegolnosci tych co lubie,zawsze mam niedosyt.
      • imasumak Re: "Harry Potter" 19.11.10, 22:23
        agazagie napisała:
        Uwielbiam Harry'ego smile Na każdą premierę (czy to książki, czy to filmu) czekałam
        /czekam z niecierpliwością, przestępując z nogi na nogę wink Mam 32 lata :]

A ja 39 tongue_out
        • agazagie Re: "Harry Potter" 19.11.10, 23:02
          A w sercu ciągle maj smile
          • imasumak Re: "Harry Potter" 19.11.10, 23:18
            agazagie napisała:

A w sercu ciągle maj smile

Tak właśnie smile
    • kawka74 Re: "Harry Potter" 19.11.10, 21:06
      Chcę obejrzeć, ale do kina nie pójdę.
      Poza tym chciałabym obejrzeć obie części jednym ciągiem, więc sobie spokojniutko poczekam na drugą.
    • sharpless6 Re: "Harry Potter" 19.11.10, 21:07
      Nie wiedzialam o premierze, na pewno pójdę
      • gabrielle76 Re: "Harry Potter" 19.11.10, 21:10
        obejrzałam wszystkie części Harrego i na najnowsza na pewno pojde do kina smile
    • aniazm Re: "Harry Potter" 19.11.10, 21:54
      mam już bilety a jutrotongue_out
      a obecnie czytam "starszej młodzieży" pierwszą część i są zaciekawieni. a mąż poprosił, żebym czytała, jak on jest w domu...tongue_out
      • aniazm Re: "Harry Potter" 21.11.10, 09:44
        wróciłam o 22 i do 1 czytałam resztę książki...smile ale kolejna część będzie zarąbista!
        a na pierwszej dwa razy mi łezki poleciały, jak wszyscy do Nory wrócili, no i na końcu, oczywiście. film świetnie książkę oddaje, szczególnie te dłużyzny, jak się ukrywalitongue_out (nawet do toalety poszłam, a jak wróciłam, byli nadal w tym samym miejscu...) mimo to, film fajny. ale, rzeczywiście, tylko dla potteromaniakówbig_grin
    • imasumak Re: "Harry Potter" 19.11.10, 22:27
      Oczywiście, ze się wybieram. Ale dopiero na początku grudnia. Też już nie mogę się doczekać.
      • verdana Re: "Harry Potter" 19.11.10, 23:02
        Niestety, dziś nie mogłam, jutro pacuje, a na niedzielę drań syn umowil się z kolegą. I musze czekać...
        • tullinka Re: "Harry Potter" 19.11.10, 23:11
          Lat 27 i kocham miłością dozgonną. Na film pójdę jak tylko mama będzie mogła zostać z córką. Czekałam z niecierpliwością, jak mała dziewczynka na każdą premierę i książek i filmów, przytulam okładki, gładzę strony...
          W domu w dni przy desce i żelazku słucham audiobooków i wciąż jak dziecko i nigdy nie chcę tego zmienić smile
          • papalaya już dostępny na chomuku i rapidshare 19.11.10, 23:14
            z przyjemnością ściągnę choć jakość "cam" i i trzeba chwilę poczekać na dvdrip
            • angazetka Re: już dostępny na chomuku i rapidshare 19.11.10, 23:17
              Kradzież - nie, dzięki. To nie dla mnie smile
            • imasumak Re: już dostępny na chomuku i rapidshare 19.11.10, 23:18
              Ale to nie to, co w kinie smile
              • papalaya Re: już dostępny na chomuku i rapidshare 19.11.10, 23:27
                no nie to co w kinie, ale warto sprawdzić czy warto iść

twoj świętojebliwa przedmówczyni wyposazona w aureolkę zasilaną na paluszki AAA, zapewne w życiu nie sciągnela niczego co ściąga caly świat, nie pamięta też czasów kiedy w sklepach przegrywalo się płyty cd na kasety, a z radia nagrywało naświeższe albumy
                • papalaya Re: już dostępny na chomuku i rapidshare 19.11.10, 23:30
                  btw ściąganie na wlasny użytek z legalnego portalu nie jest kradzieża, warto poczytac prawo autorskie zamiast się osmieszać
                  • angazetka Re: już dostępny na chomuku i rapidshare 19.11.10, 23:35
                    O, widzę, że prawda zabolała wink
                    Prawo autorskie z racji zawodu znam w stopniu wystarczającym, dziękuję za troskę. A powiedz ty mi, skarbie, czy ten film znalazł się na tym "legalnym portalu" legalnie? Nie? Oj, tak mi przykro.
                    • papalaya Re: już dostępny na chomuku i rapidshare 20.11.10, 10:08
                      Znalazł się na tym portalu legalnie. Nie wiesz jak portal działa? Tak mi przykro.

Na wieczór zasysam kolejną część SGU, z przyjemnością, bez bólu.

Sprawdź bateryjki przy aureolce bo może kwas wyciec.
                      • angazetka Re: już dostępny na chomuku i rapidshare 20.11.10, 10:38
                        Tak, tak, w pełni legalna piracka wersja w dniu premiery kinowej smile
                        Bez odbioru.
                        • e.mama.s Re: już dostępny na chomuku i rapidshare 20.11.10, 13:04
                          to ktoś nagrał kamerą w kinie, czy tak? Kiedyś oglądalam fragment nagrania pochodzenia z Rosji, tam premiera chyba była wcześniej.
                          • angazetka Re: już dostępny na chomuku i rapidshare 20.11.10, 13:22
                            Premiera wszędzie była wczoraj, wcześniej były tylko pokazy przedpremierowe. Podobnie było przy poprzednich częściach.
                            Parę dni temu pisano, że do sieci wyciekło 36 minut filmu.
                • iwles Re: już dostępny na chomuku i rapidshare 20.11.10, 13:25

ściąga cały świat ? i to ściąga bezkarnie ?
                  ciekawe....
                  widocznie jestem nie z tego świata...
    • tym08 Re: "Harry Potter" 19.11.10, 23:06
      Nie moge sie doczekac tego filmu! Uwielbiam Harrego od kiedy w zeszle swieta wyciagnelam 1 czesc z polki bratasmile Ciesze sie jeszcze bardziej ze od jutra bede mogla co tydzien ogladac kolejne czesci w tv. i chyba czas znow wyciagnac ksiazke.
    • nangaparbat3 Re: "Harry Potter" 19.11.10, 23:21
      Czekam czekam, może nie fanatycznie, ale bardzo.
      NA razie obejrzałysmy z córką w ramach powtorki i rozgrzewki dwie ostatnie części.
    • galwaygirl Re: "Harry Potter" 19.11.10, 23:44
      nie tylkosmile ja roslam z harrym potterem, hehe mialam zawsze mniej wiecej tyle samo lat co bohaterowie, jak wychodzily poszczegolne czesci;P i teraz razem z moim chlopakiem juz sobie obiecalismy, ze jak tylko do Polski przyjedziemy na swieta, to nasz brzdac na wieczor leci do babci, a my do kinatongue_out
      ps: jak bylam w ciazy, to w ramach zbyt duzej ilosci wolnego czasu przeczytalam po raz ktorys(ale pierwszy od ladnych kilku lat) wszytskie czesci ksiazki po koleiwink
    • czar_bajry Re: "Harry Potter" 20.11.10, 00:25
      Uwielbiam Harrego i wybieram się na film - nie wiem tylko kiedy ale pewnie w jakąś środętongue_out
    • kropkacom Re: "Harry Potter" 20.11.10, 09:49
      Właśnie jeszcze raz oglądnęłam wszystkie dotychczas sfilmowane części Pottera. Dobrze się ogląda ale do kina mnie nie ciągnie. Poczekam aż obie ostatnie częsci wyjdą na DVD.
    • kasiekm84 Re: "Harry Potter" 20.11.10, 11:51
      Byłam, zobaczyłam- wczoraj. mnie się podobało, momentami horror dosłownie, aż ja się bałam. Dla dzieci nie polecam. Momentami śmieszna, trochę infantylna komedia. Porównania z książką nie mam, bo jeszcze nie czytałam smile
    • osa551 Re: "Harry Potter" 20.11.10, 12:03
      Ja czekam, ... aż wydadzą na DVD
    • sadosia75 Re: "Harry Potter" 20.11.10, 13:08
      Nie czytam w ogole co piszecie smile bo ja mam zamiar odczekac spokojnie dluzszy czas i dopiero jak nie bedzie tlumu szalonego isc do kina.
      a doczekac sie juz nie moge i staram sie zajac glowe czyms innym niz Harrym.
      Wiec wrocilam do pierwszej czesci ksiazki smile i zarwalam noc, czytalam do 5 nad ranem
      • angazetka Re: "Harry Potter" 20.11.10, 13:23
        Norrrmalnie jestem z siebie dumna, że założyłam ten wątek. Tyle osób się wycomingoutowało potterowo smile
        • sadosia75 Re: "Harry Potter" 20.11.10, 13:27
          Ja sie az zdziwilam smile bo w moim otoczeniu doslownie jedna osoba poza mna jest potteromaniaczka w dobrym slowa tego znaczeniu smile
          a tu na forum okazuje sie, ze jest nas wiecej smile
    • sotto_voce Re: "Harry Potter" 20.11.10, 19:40
      Mam nadzieję, że jutro mi się uda. Niestety w jednym z kin, które wchodzą w grę puszczają prawie wyłącznie polski dubbing. Brrr. Różne Zgredki, Krukoni i Gryfoni, Znicze i w ogóle psiejsko-czarodziejsko.
      • hermiona37 Re: "Harry Potter" 20.11.10, 19:57
        "OŁ maj gat" smile bo najlepiej,zeby w ogóle polacy zaczęli mówić po angielsku to by było bardziej światowosmile))
        a na film sie wybieram z synem, ba mam lat 37 i sama się wstydzęsmile)
        • sotto_voce Re: "Harry Potter" 20.11.10, 21:26
          > "OŁ maj gat" smile bo najlepiej,zeby w ogóle polacy zaczęli mówić po angielsku to
          > by było bardziej światowosmile))

Najlepiej gdyby świetna literatura doczekała się kongenialnego tłumaczenia.

• tacomabelle Re: "Harry Potter" 20.11.10, 23:13
        A co masz przeciwko polskim tłumaczeniom?
        • pszczolaasia Re: "Harry Potter" 22.11.10, 15:01
          a bo polski dubbing jest do pottera akurat tragiczny. moim skromnym zdaniem...
    • mikas73 Re: "Harry Potter" 20.11.10, 20:39
      Książki przeczytałam, ale niestety - im dalej w las, tym mniej mi się podobały. Starzałam się wink
      Na film pójdę, w dodatku muszę jechać do miasta wojewódzkiego, ponieważ syn -"nie wytrzymam miesiąca"...
    • thorgalla Re: "Harry Potter" 20.11.10, 20:47
      Cieszę się,że podzielono na dwie części,jest szanse,że historia nie będzie okrojona w tak drastyczny sposób jak poprzednich filmach.
      Obejrzałam pierwsze 36 minut i już widzę różnice.

Film już dawno przestał być "dla dzieci".
      • malwisul Re: "Harry Potter" 20.11.10, 22:54
        > Film już dawno przestał być "dla dzieci".

z tym się zgodzę....... byłam dzisiaj w kinie i byłam w szoku jak niektóre dzieciaki (po 7,8 lat) to oglądały, dla mnie były niektóre sceny straszne i w życiu nie chciałabym żeby moje dziecko to oglądało, przynajmniej do 14 roku życia (ale może się nie znam bo mam 2 letnią córkę, pierwszą i nie oglądam horrorów) wink
        • angazetka Re: "Harry Potter" 20.11.10, 23:17
          No bo to nie są filmy ani ksiązki dla dzieci (tak od czwartego tomu), po prostu.
          • carbonka Re: "Harry Potter" 21.11.10, 08:59
            uwielbiam i czekam z niecierpliwością. może mąż mi zrobi prezent na urodziny i bilety kupi smile
    • gramwzielone harwardzkie przemówienie Rowling 21.11.10, 00:48
      mądre, wzruszające, zabawne. krzepi.

harvardmagazine.com/commencement/the-fringe-benefits-failure-the-importance-imagination
    • minkapinka Re: "Harry Potter" 21.11.10, 09:29
      Bylismy juz w dniu premiery. Podobało mi się, nasza 8,5-letnia fanka Harrego Pottera była zachwycona. Film nie jest az taki straszny.
      • mamabasia Re: "Harry Potter" 21.11.10, 20:40
        Ja też się szykuje na Harrego.
    • moustilou Re: "Harry Potter" 21.11.10, 15:22
      moj prawie 9 latek pewnie chetnie by poszedl smile ale on najpierw czyta ksiazke a pozniej oglada film, a ze jest dopiero (albo juz bo zaczal czytac 1 tom jakis miesiac temu) przy koncu 3 tomu, wiec jeszcze troche musialabys poczekac. bardzo mi sie podoba jego fascynacja potterem, a szczegolnie to ze po kazdej ksiazce a pozniej filmie mowi ze ksiazka byla lepsza! ja niestety nie zlapalam bakcyla, obejrzalam tylko 1 czesc w kinie. teraz nadrabiam zaleglosci bo chlopaki tylko o nim rozmawiaja smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka