Dodaj do ulubionych

poczta polska chyba sobie żarty robi....

22.11.10, 16:13
Kobiety czy któraś z Was na poczcie może pracuje?? Mój ojciec emeryturę miał dostać i jak przyszedł listonosz to powiedział, że teraz jakieś komputerowe losowanie jest kto, w jakim czasie dostanie emeryturę i ojciec został wybrany dopiero na 25....kurcze no!!! To chyba jakieś jaja są....W pracy do 21 siedzę i nie mam jak tego sprawdzić, a telefonów oczywiście nikt nie odbiera.....losie kochany toż to jakaś bzdura??? chociaż w tym pełnym absurdów kraju wszystko jest możliwe i już zgłupiałam - czy listonosz głupa z ojca robi czy rzeczywiście jakieś dzikie zasady się pojawiły??
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • gryzelda71 Re: poczta polska chyba sobie żarty robi.... 22.11.10, 16:26
      A wcześniej w jakim terminie dostawał?
      • olakociak Re: poczta polska chyba sobie żarty robi.... 22.11.10, 16:50
        kurcze zawsze jak tylko przychodziło na pocztę, czasem już 20 a najpóźniej 24 a tu lipa 25....grrrrr...no trudno będzie trzeba przeczekać.. a tak się cieszyłam, że jutro wolne i będą zakupysmile no nic poczekają do czwartkusmile
        • imasumak Re: poczta polska chyba sobie żarty robi.... 22.11.10, 16:53
          A nie lepiej załatwić w ZUSie, żeby emerytura szła na ojca konto? Kto w dzisiejszych czasach jeszcze odbiera świadczenia przez pocztę?
          • bsl Re: poczta polska chyba sobie żarty robi.... 22.11.10, 16:57
            imasumak napisała:

> A nie lepiej załatwić w ZUSie, żeby emerytura szła na ojca konto? Kto w dzisiej
            > szych czasach jeszcze odbiera świadczenia przez pocztę

moja mama smile
            • pocztarenata Re: poczta polska chyba sobie żarty robi.... 22.11.10, 17:02
              I moi rodzicewink
              I rzeczywiście. Mama ma napisane w dokumentach że emeryturę będzie dostawać "do 11 każdego miesiąca" w praktyce było tak ,że listonosz przynosił 9-10-tego. Jak mu tam pasowało z iloscią kasy. Teraz nie ma o tym mowy. Mama będzie dostawać 11 i ani dnia wcześniej. Nie jest to losowanie tylko komputer ustala listę osób uprawnionych do odbioru E danego dnia. No cóż niedługo do kibla nie będzie można wyjśc bez zgody komputerawink
              • thegimel Re: poczta polska chyba sobie żarty robi.... 23.11.10, 08:30
                Bo kiedyś poczta dostawała te pieniądze fizycznie, więc chciała się ich jak najszybciej pozbyć. Teraz dostają pewnie przelew, więc lepiej jest te pieniążki potrzymać na koncie do ostatniej chwili i niech na pozarabiają trochę. Przynajmniej taka jest moja teoria.
                • iwoniaw Re: poczta polska chyba sobie żarty robi.... 23.11.10, 09:16
                  Ja tam mam taką teorię, że ZUS też nadwyżek nie ma i woli robić wypłaty z terminem wyznaczonym, a nie wcześniej - w końcu też ma konta i nie ma powodu, by robić prezent PP, skoro procent może rosnąć u nich.

W ogóle natomiast nie kumam oburzenia, że jakiekolwiek należności nie wpływają przed terminem. No owszem, fajnie, jak tak się zdarza, ale że też ludzie po kilku szczęśliwych przypadkach nie traktują tego jako miły bonus tylko należność i obowiązek płatnika?
                  • thegimel Re: poczta polska chyba sobie żarty robi.... 23.11.10, 09:52
                    Z tym, że jak mnie przelewali pieniądze (rentę po ojcu) na konto, to miałam zazwyczaj kasę wcześniej, nawet 19 się zdarzało (też miałam termin na 25). Babcia w czasach przed przelewowych też dostawała pieniądze dwa - trzy dni wcześniej. A teraz teść, któremu rentę przynosi listonosz dostaje ją zawsze dopiero 25 (chyba, że 25 wypada w weekend - wtedy dostaje pieniądze w piątek przed weekendem), więc to chyba PP sobie procent zarabia.
                    Pretensji o to, że pieniądze są zawsze dopiero 25 nikt nie mam - termin jest taki a nie inny, to tylko moja luźna obserwacja, że kiedyś było nieco inaczej.
        • czar_bajry Re: poczta polska chyba sobie żarty robi.... 22.11.10, 17:01
          .no trudno będzie trzeba przeczekać.. a tak się cieszyła
          > m, że jutro wolne i będą zakupysmile no nic poczekają do czwartkusmile

To kto w końcu emeryturę odbiera Ty czy ojciec?
          • olakociak Re: poczta polska chyba sobie żarty robi.... 22.11.10, 18:32
            prowadzimy " wspólne gospodarstwo domowe", akurat mój ojciec ma problem z alkoholem i sam mi emeryturę oddaje, bo on by jej po 3 dniach nie miał....tak więc mi oddaje, poza tym on po dużych sklepach nie jeździ i ja robię zakupy - pytam go tylko czy ma jakieś "życzenia"smile tak jest dużo bezpieczniej - jako, że żyjemy z mojej wypłaty i jego emerytury to trzeba pilnować, bo jakby całą roztrwonił to by kiepsko było....

Cholercia czyli rzeczywiście teraz losują w zusie...a niech to gęś kopnieuncertain no trudno przeżyję, co zrobićsmile
            Dzięki za odpowiedzi
            Pozdrawiam
            • ib_k Re: poczta polska chyba sobie żarty robi.... 22.11.10, 18:36
              to nie zus losuje, on wysyła tak aby odpowiedniego dnia (wskazanego w decyzji) pieniądze były dostępne dla uposażonego, widocznie do tej pory mieliście szczęście i dostawaliście wcześniej bo poczta się wyrabiała, ale nie jest to raczej normą
              • imasumak Re: poczta polska chyba sobie żarty robi.... 22.11.10, 22:10
                ib_k napisała:

widocznie do tej pory mieliście szczęście i dostawaliście wcześniej bo poczta się wyrabiała, ale nie jest to raczej normą

I właśnie dlatego emeryci powinni się wypiąć na pocztę i podać w ZUSie numer konta do przelewu.
                • estelka1 Re: poczta polska chyba sobie żarty robi.... 23.11.10, 12:47
                  Tak, zwłaszcza Ci, którzy mieszkają w małych pipidówkach, w których nie ma banków
    • igooska Re: poczta polska chyba sobie żarty robi.... 22.11.10, 19:04
      Moze sie cos zmieniło ale renty i emerytury zawsze były przypisane na dany termin czyli 5,10,15,20,25 .I w tym terminie sa wypłacane .Z przyczyn logistycznych przeważnie listonosz zaczynał płacić wczesnej o jeden dzien ,żeby zdążyć wypłacić w terminie.O losowaniu nie słyszałam.Zdazalo sie ze odcinki(papierowe przekazy) rent i emerytur przychodziły wcześniej ale puki zus nie zrobi przelewu na konto poczty nie sa wypłacane czyli nie placi sie świadczeń przed ustalonym terminem a termin ustalony każdy świadczeniobiorca ma przyznany na decyzji z zus-u
      • olakociak Re: poczta polska chyba sobie żarty robi.... 22.11.10, 19:15
        o tak, niby teoretycznie wiem, że 25, ale jednak zawsze trochę wcześniej było i się tak przyzwyczaiłamsmile a że ojciec miał listonosza przekupionego ( "10 zł na piwko po pracy pan ma") to do nas pierwszych z reguły leciał już o 9 rano a tak poszedł na zwolnienie i nie masad zobaczymy może jednak jutro będzie...heh nadzieja matką głupich, ale w coś wierzyć trzebasmile
        jeszcze raz dziękuję za info i pozdrawiam emamysmile
        • agulle Re: poczta polska chyba sobie żarty robi.... 22.11.10, 20:00
          Ale co poczta ma do tego? Ona jest pośrednikiem, jak ZUS emerytur nie wysłał, to skąd PP ma ją mu "wypłacić" ? ZUS czasem wysyła wcześniej, a czasem zgodnie z terminem i listonosz ich nie przetrzymuje, raczej pewnie chce się kasy jak najszybciej pozbyć.
          • kajak75 Re: poczta polska chyba sobie żarty robi.... 22.11.10, 20:33
            taniej wyjdzie wam zalozyc ojcu konto ( lub wspolne z toba) niz rocznie dawac 120 zl listonoszowi na piwosmile
            • gryzelda71 Re: poczta polska chyba sobie żarty robi.... 23.11.10, 08:45
              Jaki bank ma całkiem darmowe konta?
              • iwoniaw Re: poczta polska chyba sobie żarty robi.... 23.11.10, 09:12
                Nie wiem, czy któryś ma całkiem darmowe, ale w Aliorze płacę tylko za kartę debetową (nie kredytową, to zwykły ROR) 5 PLN/m-c, wypłaty z wszystkich bankomatów bez prowizji, podobnie przelewy internetowe. No to o połowę taniej niż napiwki dla listonosza ojca autorki wątku jakby nie patrzeć. I jakieś niezliczone godziny czasu nie spędzane na poczcie/w banku celem opłaty rachunków (że o ich prowizjach nie wspomnę). wink Jestem zadowolona.
                • gryzelda71 Re: poczta polska chyba sobie żarty robi.... 23.11.10, 09:17
                  Napiwki,o czym chyba mało osób pamięta NIE SĄ OBOWIĄZKOWE.
                  • iwoniaw Re: poczta polska chyba sobie żarty robi.... 23.11.10, 10:46
                    No ja wiem, ale autorka wątku pisała o nich jako o metodzie na szybsze pozyskanie emerytury wink
                • estelka1 Re: poczta polska chyba sobie żarty robi.... 23.11.10, 12:55
                  Patrzysz na to przez pryzmat swoich potrzeb smile ale weź pod uwagę, że dla wielu emerytów wizyta listonosza, to okazja na chwilę rozmowy, bo czują się samotni i nie mają czasem nawet do kogo się odezwać. Poza tym sporo starszych ludzi ma po prostu za dużo wolnego czasu i zagospodarowują go takimi "atrakcjami" jak wyjście na pocztę, czy do banku. Jest powód, żeby wyjść z domu, czasem spotka się przy okazji kogoś znajomego i poplotkuje. Nam zabieganym, zapracowanym, mającym jakieś życie towarzyskie, rodziny, obowiązki wydaje się to dziwaczne, ale co zrobić, skoro tak jest. A przy okazji, nie każdy emeryt ma dostęp do internetu i nie w każdej miejscowości są banki i bankomaty smile
              • lusitania2 Re: poczta polska chyba sobie żarty robi.... 23.11.10, 09:34
                mbank na przykład
                • gryzelda71 Re: poczta polska chyba sobie żarty robi.... 23.11.10, 09:37
                  Karta do konta też?
                  • aurinko Re: poczta polska chyba sobie żarty robi.... 23.11.10, 09:51
                    gryzelda71 napisała:

> Karta do konta też?

Tak, zwykła karta bankomatowa, którą też można płacić w sklepach jest całkowicie darmowa.
                    • agni71 Re: poczta polska chyba sobie żarty robi.... 23.11.10, 10:36
                      Nie pamietam, czy moj ojciec ma konto w mbanku czy w innym banku, ale ma takie konto, że jedna wypłata w miesiącu jest za darmo (za wiecej musiałby płacic jakąs opłatę), odsetki mu naliczają, wiec dla niego konto w banku to czysty zysk. Po prostu wypłaca sobie pieniadze raz w miesiącu, tak jakby mu listonosz przyniósl do domu (na szczęście ojciec jest bardzo sprawny, wiec nie ma z tym problemu). Zalety? Nie musi czekac na listonosza, nie musi dawać napiwku, i jeszcze na tym zarabia. Emeryci daja wysokie napiwki, a pózniej płaczą, że maja tak mało. Jak ktos wyżej napisał - stac was, żeby listonoszowi 120 zł podarować?
                      • aurinko Re: poczta polska chyba sobie żarty robi.... 23.11.10, 10:42
                        agni71 napisała:

> Nie pamietam, czy moj ojciec ma konto w mbanku czy w innym banku, ale ma takie
                        > konto, że jedna wypłata w miesiącu jest za darmo (za wiecej musiałby płacic jak
                        > ąs opłatę),

To nie mbank. W mbanku nie ma takiej opcji.
                        • ciociacesia jest opcja 23.11.10, 12:33
                          tylko nie w zwyklym ekoncie a na emaxie i max plusie - naliczaja ci odsetki calkiem sympatyczne ale tylko jedna wypłate w miesiacu masz bez prowizji
                          • agni71 Re: jest opcja 23.11.10, 19:13
                            o, to cos takiego własnie ma ojciec. Poczatkowo byl nieufny, ale teraz bardzo sobie chwali.
                  • lusitania2 Re: poczta polska chyba sobie żarty robi.... 23.11.10, 10:48
                    gryzelda71 napisała:

> Karta do konta też?

też.
                    www.mbank.pl/przewodnik/tpio/karta_debetowa_ve.html
              • spicy_orange Re: poczta polska chyba sobie żarty robi.... 23.11.10, 13:49
                Inteligo. Darmowe prowadzenie, karty płatnicze, przelewy do wszystkich banków, zlecenia stałe. Płaci się za kartę 4 zł jeśli w ciągu okresu rozliczeniowego nie zapłaci się w sklepach kartą na min 100zł (to jakiś nowy wymóg jest po zmianie regulaminu). Akurat ja dużo płacę kartą więc mam za darmo.
    • nangaparbat3 abonentów orange też chyba losują 23.11.10, 17:25
      właśnie wyjęłam ze skrzynki fakturę z terminem płatności 18 listopada.
      • iwoniaw To orange pocztą polską wysyła? 23.11.10, 19:15
        Bo np. Era przez post-it...
        • nangaparbat3 Re: To orange pocztą polską wysyła? 24.11.10, 10:51
          A masz rację, nie Pocztą Polską, bo doczepiają blachę.
          To moze wszyscy już losują?
      • premeda Re: abonentów orange też chyba losują 24.11.10, 07:50
        No to u mnie było lepiej, bo w ostatnim tygodniu października nie dostawałam wcale poczty skończyło się na dzwonieniu do firm i prośbie o wystawieniu duplikatów faktur. Dzwoniłam na pocztę ale według nich wszystko było ok. Dopiero jak dostałam fakturę z Plusa po 2 tygodniach od terminu płatności zorientowałam się, że zawaliła nie tylko poczta, bo i InPost.
        • nangaparbat3 Re: abonentów orange też chyba losują 24.11.10, 10:52
          To ciekawe co bedzie w grudniu.
    • mara_jade73 Re: poczta polska chyba sobie żarty robi.... 24.11.10, 09:32
      Napisałam do koleżanki która na poczcie pracuje jak odpowie to dam znac.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka