Dodaj do ulubionych

czy warto oglądac telewizję?

02.12.10, 10:45
Nigdy nie przepadałam za telewizją. Kiedy mieszkałam jeszcze z eksem, strasznie irytowało mnie, że pudło jest od rana do wieczora włączone i brzdęgoli mi bez sensu nad głową. Eks oglądał wszystko jak leci zwłaszcza telewizję śniadaniową. Jeszcze teraz, jak do niego czasem zajrzę, to nie ma czasu ze mną pogadac, bo właśnie jest "Majka". Po wyprowadzce celowo z telewizji zrezygnowałam i właśnie mija rok, odkąd jestem beztelewizyjna. Słucham radia, korzystam z Internetu, czytam książki i gazety, oglądam filmy DVD (a dziecko bajki) i jakoś mi całkiem z tym dobrze.
Za jakiś czas czeka mnie kolejna przeprowadzka do Obecnego, no i cóż - zapewne powrót do telewizji. Tylko czy ja chcę? Po Waszym wątku o wkurzającej reklamie z K. Herman nie czuję się specjalnie zachęcona. Czy uważacie, że obecnie telewizję jeszcze warto oglądac? Z pewnością kiedyś była ważnym źródłem zabawy i informacji, ale teraz, kiedy mamy Internet, który świetnie ją może zastąpic? Czy telewizja może byc jeszcze wartościowa, czy to już tylko scena dla irytujących reklam, wątpliwej jakości programów rozrywkowych i jedynie właściwych (w zależności od stacji) poglądów politycznych?
Czemu Wy oglądacie telewizję? Z przyzwyczajenia? Odnajdujecie tam dla siebie coś interesującego? Dużo czasu w ciągu dnia spędzacie przed telewizorem?
Ja dochodzę do wniosku, że oglądałam ją raczej z przyzwyczajenia.
Obserwuj wątek
    • przemyslaw-co-lubi-dobra-kawe Re: czy warto oglądac telewizję? 02.12.10, 10:58
      W telewizji od zawsze dominują kiepskie programy, tyle że człowiek ma skłonność do myślenia "kiedyś to było super". Taka "Niewolnica Izaura" była na poziomie? Przecież obecne seriale są o kilka klas lepsze.

Jak dla mnie jest to dobre źródło pewnych danych dla osób, które same sobie tego źródła nie potrafią zapewnić. Wszak łatwiej włączyć odbiornik wiedząc, że coś w nim jest, aniżeli kupić wartościowy film czy też uruchomić wartościową stronę w Internecie.

Z partnerem to lepiej w kości czy planszówki pograć, niż wspólnie oglądać TV. smile
      • lejla81 Re: czy warto oglądac telewizję? 02.12.10, 11:18
        Póki co Obecny też telewizji nie ma, bo kupił dom i (chyba trochę pod moim wpływem) telewizji jeszcze nie założył. Gramy zatem w planszówki i karty, ale jestem pewna, że się złamie i telewizja będzie sad
        • tektek Re: czy warto oglądac telewizję? 04.12.10, 20:12
          A moze podazyc droga kompromisowa? Usytulowac TV w domu tak, aby telewizor gral drugoplanowa role, tzn aby byl z dala od kuchni, sypialni oraz innych pomieszczen w ktorych sie spedza wiekszosc doby? I jesli juz ogladac, to ogladac "cos" konkretnego, a nie skakac z kanalu do kanalu. Jesli twoj obecny lubi ogladac TV do posilku, to postaraj zastapic TV np muzyka grajaca w tle? My nie posiadamy TV juz od kilku lat i jest nam z tym bardzo dobrze...od czasu do czasu filmy ogladamy na kompie, ale wiecej czasu spedzamy w parku, na boisku, silowni, spacerach itd....jest nam na prawde dobrze bez wrzeszczacych reklam, ujadajacych politykow, plastikowych ekshibicjonistycznych gwiazdek...
          • bzdurny Czy warto? Krótko: nie warto. 05.12.10, 05:39
            Zbudowaliśmy dom dziesięć lat temu i przez osiem lat nie było w nim telewizji, tzn. był stary odbiornik TV i odtwarzacz DVD i oglądaliśmy wspólnie raz na tydzień jakiś film.
            Od dwóch lat mamy duuuży telewizor i dekoder n-ki (z firmy, że tak powiem "służbowy" potrzebny czasem na Ligę Mistrzów) ale w domu oglądamy tylko wyselekcjonowane i zazwyczaj uprzednio nagrane programy, zazwyczaj Discovery, MTVn HD (uwaga na zwykłą MTV - to jest syf!), National Geographic, ja lubię Sportklub (MotoGP) i ESPN Americai oraz wybrane pozycje z kanałów filmowych które można obejrzeć sobie w wersji oryginalnej z napisami a nie z chamskim lektorem czytającym mechanicznie wszystkie kwestie dialogowe.
            Dzieci mają 14 i 17 lat, nie oglądają w ogóle programów informacyjnych, zresztą nie oglądamy ŻADNYCH otwartych stacji TV, ani TVP ani tym bardziej komercyjnych.
            Moi rodzice mówią, że jesteśmy Amiszami, ja natomiast uważam, że dzieci nic nie tracą a wręcz będą miały zdrowszy ogląd świata niż poprzez pryzmat koszmarnych dramatów wiadomości, debilnych teleturniejów i chorych tok-szołów zaprawianych hektolitrami reklam.
      • senseiek A skad mozesz wiedziec co jest wartosciowe.. 04.12.10, 20:31
        > Wszak łatwiej włączyć odbiornik wiedząc, że coś
        > w nim jest, aniżeli kupić wartościowy film czy też uruchomić wartościową stron
        > ę w Internecie.

A skad mozesz wiedziec co jest wartosciowe PRZED zapoznaniem sie z tym i obejrzeniem.. ?

NAJPIERW kupujesz/idziesz do kina/wchodzisz na strone, pozniej ogladasz/czytasz/sluchasz itd. i dopiero wtedy mozesz mowic, ze masz wyrobione subiektywne zdanie nt. wartosciowosci..
      • misself Nie wiem! 04.12.10, 21:33
        Od 4 lat nie mam telewizora smile
        • retropercepcje a ja 04.12.10, 23:57
          od praiwe 8!!!
          i cenie sobie ten stan jak cholera smile
          do tego mam partnera, ktory wyznaje te same zasady, od 5ciu razem bez ryczacego pudla smile
          polecam goraco!!!
          • anet81 Re: a ja 05.12.10, 00:29
            a ja od ponad 10!!!!
            wygrałam wink
            • senseiek ja dla odmiany mam najwiekszy model... :P 05.12.10, 07:43
              > a ja od ponad 10!!!!
              > wygrałam wink

A ja dla odmiany mam najwiekszy model jaki tylko sprzedaja.. tongue_out

I jest "pierwszy wlaczany i ostatni wylaczany", nocy robi mi za swiatlo.. tongue_out

Jak ktos do mnie przychodzi pierwszy raz to szczeka na podlodze i pyta (chyba juz z 10 osob to samo) "wiekszego nie bylo?!".. a ja im wtedy odpowiadam "NIE!" big_grin
              No niestety wiekszego od 2 metrow nie daloby sie przecisnac przez klatke schodowa..

ps. posiadanie telewizora w dzisiejszych czasach nie oznacza, ze sie bedzie ogladac telewizje! Przeciez najlepsze i najwieksze monitory komputerowe to sa wlasnie HiEndowe telewizory..
          • uwolnic_cyce Re: a ja 05.12.10, 08:46
            A u mnie w marcu minie 14 lat bez tv.
    • kropkacom Re: czy warto oglądac telewizję? 02.12.10, 11:07
      Kiedyś oglądałam znacznie więcej. Telewizje wyparł komputer. Ale dzisiaj wieczorem włączę pudło na Pannę Marple. W niedziele oglądałam Herkulesa Poirota i byłam zniesmaczona bo odcinek skrócono na potrzeby ramówki tej stacji o pół godzin.
    • truscaveczka Re: czy warto oglądac telewizję? 02.12.10, 11:18
      W TV oglądam tvn24 dla wiadomości i kilka wybranych serii - głównie na kanałach dokumentalnych lub tvnstyle.
      Ostatnio na Planete leci seria o TDC - Telewizji Dziewcząt i Chłopców, bardzo fajna smile
      Nie oglądam dużo jak na panią w domu wink
    • an_ni Re: czy warto oglądac telewizję? 02.12.10, 11:34
      a moze TV Trwam ci sie spodoba?
      • lejla81 Re: czy warto oglądac telewizję? 02.12.10, 11:47
        e, ja to i tak chyba już jestem potępiona, bo mam nieślubne dziecko, faceta rozwodnika, stosuję środki antykoncepcyjne i nie wierzę w transsubstancjację.
    • echtom Re: czy warto oglądac telewizję? 02.12.10, 11:36
      Kiedyś oglądałam więcej, głównie filmy i programy popularnonaukowe. Potem przez kilka lat robiłam całodobowo zlecenia i się odzwyczaiłam. Teraz telewizorem rządzi mama, a ja czasem się przysiądę do towarzystwa. Oglądam z nią Wiadomości i "Ojca Mateusza", sporadycznie jakiś film, Teatr TV albo koncert. Sądzę, że średnio 5-6 godzin w tygodniu by wypadło - więcej, kiedy są duże imprezy sportowe.
      • tacomabelle oglądam i lubię ogladać 02.12.10, 12:07
        jeśli mam chwilę czasu i "leci coś ciekawego", czyli zwykle w weekend albo po 20 wieczorem

Z lektury wątku wnioskuje, że wiekszość ma wybór programów ograniczony do TVP, TVN i Polsatu. Warto zaiwestować w dobry pakiet - kanały filmowe i przyrodnicze zawsze mają coś ciekawago w danym momencie. W HBO leciał genialny Pacyfik, w History ogladam Życie po Ludzkości, w Planete wczoraj puszczali dobry dokument o historii rodzieckich lotów kosmicznych, a Ushuaia jest bezkonkurencyjna jeśli chodzi o "dalekie lądy".

Komputer tylko z doskoku, nie potrafię siedzieć nonstop prze malym ekranikiem, jeśli już forumuję wieczorem, to przy okazji oglądania czegoś w tv.
        • bri Re: oglądam i lubię ogladać 02.12.10, 14:53
          A razem z pakietem kupić także dekoder z nagrywarką. Wszędzie jest tyle reklam, że ja oglądam już tylko to, co sobie uprzednio nagram, bo mogę wtedy przewinąć reklamy. Ma to też tą zaletę, że ogląda się tylko wybrane pozycje.
    • kawka74 Re: czy warto oglądac telewizję? 02.12.10, 12:14
      Zastanawiam się nad rezygnacją z TV, włączam pudło dwa razy na tydzień. Mało jest rzeczy, które są warte uwagi.
      • matsuda może nie potrafisz szukać 02.12.10, 12:20
        lub nie wiesz co Cię interesuje. to tak jakby powiedzieć, że w internecie nic nie ma ciekawego...
        • lejla81 Re: może nie potrafisz szukać 02.12.10, 12:27
          Może i masz rację, Matsudo, teraz, czytając ten wątek, przypominam sobie, że interesowały mnie programy na różnych kanałach tematycznych. Problem chyba w proporcji, a Eks skutecznie mi telewizję obrzydził...
        • kawka74 Re: może nie potrafisz szukać 02.12.10, 13:22
          Może doprecyzuję - MAŁO (co nie oznacza: nic) jest rzeczy wartych uwagi DLA MNIE.
          • papalaya Re: może nie potrafisz szukać 02.12.10, 13:24
            egoooooooo rozdęte jak tajwanska prezerwatywa
            • lejla81 Re: może nie potrafisz szukać 02.12.10, 13:27
              Ale czyje?
              • kawka74 Re: może nie potrafisz szukać 02.12.10, 13:30
                No, moje. Bo nie doceniam wartości, które niesie ze sobą TV.
                • lejla81 Re: może nie potrafisz szukać 02.12.10, 14:23
                  Czyli jest nas dwie wink
                  • ctryna Re: może nie potrafisz szukać 02.12.10, 15:04
                    raczej trzy smile
                    ja mam telewizję, sama nie ogladam, bo drazni mnie że ciągle mówią, a mało z tych rzeczy o których mówiamnie inetersuje
                    kiedys miałam tvn24 i oglądałam, a raczej słuchałam jak radio, ale stwierdziłam, ze dla samego tvn24 nie bede trzymać całej kablówki, i treraz mam podstawowy pakiet kanalow tvp1, 2, info i tvn, oglądam 3h/tydzien smile jak dobrze pojdzie
                    ale telewizor mam, bo nie wiedziałabym w którą stronę kanapę ustawić przeciez smile
                  • kawka74 Re: może nie potrafisz szukać 03.12.10, 08:27
                    Na to wygląda wink
                    Oglądam sobie niektóre programy na NG albo Discovery, czasem jakiś film czy program rozrywkowy i tyle. Nie twierdzę, że tylko tłuki oglądają TV i że moje rozrywki to wyższy stopień wtajemniczenia, po prostu ja dla siebie znajduję niewiele.
        • theorema Re: może nie potrafisz szukać 05.12.10, 01:06
          wlasnie, ja bez telewizora od 26 lat zyje, ale jakis czas czesto odwiedzalam chlopaka, ktory telewizor mial i czasem ogladalam u Babci, jak jeszcze zyla.
          I zawsze cos ciekawego bylo - programy dokumentalne, Discovery - niezywkle katastrofy, moj ulubiony cykl...Animal Planet... a nawet kreskowki - Flinstonowie, czy Tom and Jerry do poznego sniadania = dobry humor na caly dziensmile
          teraz jest telewizja Mezzo, gdzie caly czas leca koncerty muzyki klasycznej, przedstawienia operowe - dla tych, co lubia, bardzo ciekawe.
          I jeszcze powtorki dobrych filmow - pozna noca, ale zdarzaly sie perelki, jak "Malena", "Pianista", a jak bylam strasznie chora i nie mialam sily ksiazki w rece utrzymac, to ogladalam wszystkie seriale i gwiazdy tanczyly na lodzie i to tez bylo nawet zabawne i pouczajace z punktu widzenia socjologiismile
    • a.va Re: czy warto oglądac telewizję? 02.12.10, 12:29
      Oczywiście, że warto. Wybierasz to, na co masz ochotę i jedziesz. Sęk w tym, żeby dobrze wybierać. Ja spędzam przez tv ok. 6 godzin tygodniowo, ale jak leci film, na który mam ochotę, to nie dam się odpędzić. Już dawno uznałam, że mój relaks to Bardzo Ważna Sprawa i wszystkie inne ważne sprawy muszą wtedy poczekać.
    • mara_jade73 Re: czy warto oglądac telewizję? 02.12.10, 12:38
      Ja ogladam tylko filmy, które mnie interesyja i seriale sf. Dziecko programy dla dzieci. Nie traktuje tego jako czegoś wartościowego tylko rozrywkowego.
      • kropkacom Re: czy warto oglądac telewizję? 02.12.10, 13:36
        No, już nie bądźcie takie "poprawne". big_grin W TV też są wartościowe filmy, programy. Chociaż jak ktoś czyta 10 książek w tydzień i siedzi na ematce to może się faktycznie nie wyrabiać big_grin
        A i jeszcze do teatru (chociaż może lepiej do opery) chodzi.
    • drinkit Re: czy warto oglądac telewizję? 02.12.10, 13:04
      Ja nie mam tv, ale czasem gdy jestem u rodziców/ w pensjonacie gdzie jest w pokoju tv to oglądam. Brakuje mi programów typu National Geographic, Historii, TVP Kultura, ale nie na tyle żeby decydować się na kupno telewizora. Inna sprawa że chcąc nie chcąc internet przejął funkcję pochłaniacza czasu.
      • ceide.fields Re: czy warto oglądac telewizję? 02.12.10, 13:15
        Nie ma różnicy mięczy tv i netem jesli chodzi o poziom nasycenia głupotą. Ale i tu i tam są fajne i ciekawe rzeczy.

Z dwojga wolę tv, dobry film oglądany na dobrym sprzecie wieczorem przy kominku i z drinkiem w ręce bije na łeb wszelkie plaplania na forach.
        • matsuda no to z drugiej strony ogona: 02.12.10, 13:30
          dobry tv wymaga sporo nakładu, jak kogoś nie stać to dorabia to tego ideologie...
          • ceide.fields Re: no to z drugiej strony ogona: 02.12.10, 13:49
            Pewnie o to chodzi. Nie ma to jak obraz z 15" firmowego komputera wink
          • lejla81 Re: no to z drugiej strony ogona: 02.12.10, 14:10
            Hmm... no nie zawsze, bo ja mam akurat dobry TV.
    • kamilka-beauty Re: czy warto oglądac telewizję? 02.12.10, 13:44
      Ja od 5(?), 6(?) lat praktycznie nie oglądam TV. WSZYSTKO jest w Internecie, o dowolnej porze, bez przerywających reklam smile Nie mam potrzeby oglądania TV.
      • matsuda ja tam różnicę widzę 02.12.10, 14:00
        między monitorem komputera z vierą na ścianie. Choćby tylko dla tych filmów na dvd.
        • titta Re: ja tam różnicę widzę 04.12.10, 22:38
          To uzyj tego na scianie jako monitora komputera.
      • tacomabelle Re: czy warto oglądac telewizję? 02.12.10, 14:40
        Jak ściągasz na lewo, to faktycznie wszystko jest.

Poza tym jest lekka roznica między filmem ogladanym na monitorku komputera, a na dobrym telewizorze z systemem kina domowego.
        • matsuda dla mnie rozmiar ma znaczenie n/t 02.12.10, 14:45
          • tacomabelle Re: dla mnie rozmiar ma znaczenie n/t 02.12.10, 15:08
            Dla niektórych widać nie wink
            • titta Re: dla mnie rozmiar ma znaczenie n/t 04.12.10, 22:42
              Przeciez kino domowe mozna miec, mozna miec, mozna miec komputer podloczany do duzego panoramicznego ekranu (fajne przy grach, ogladaniu zdjec itp.). tyle, ze abonament RTV wtedy i tak trzeba placic (w krajach gdzie mie ma takiej wolnej amerykanki jak w PL).
    • 8norka6 Re: czy warto oglądac telewizję? 02.12.10, 13:58
      Dużo oglądam, praktycznie wyłacznie filmy i stare seriale na TVP Kultura, Kino Polska, Ale Kino, Zone Europa, HBO, Canal+. Zawsze akurat leci jakiś dobry film, którego jeszcze nie widziałam albo chcę zobaczyć jeszcze raz.
    • anias29 Re: czy warto oglądac telewizję? 02.12.10, 14:34
      Nie oglądam wcale.

W tym roku zasiadłam przed TV jedynie 10-ego kwietnia, potem jeszcze przez kilka dni oglądałam kanały informacyjne.
    • gramwzielone nie mam i mieć nie będę 02.12.10, 14:51
      od ponad 10 lat żyję bez tv i sobie chwalę. nie wynika to ze snobizmu, czy z tego że chcę uchodzić za intelektualnie rozbudzoną - po prostu gdybym miała, oglądałaby na okrągło. szkoda mi życa
    • neokawa Re: czy warto oglądac telewizję? 02.12.10, 16:44
      Prawie nie oglądam na bieżąco, tylko nagrywam. Mam enkę i duży wybór programów. Nagrywam filmy, programy kulinarne, jakieś filmy dokumentalne, reportaże itd. I seriale często, szczególnie te, które lecą po 22. A potem oglądam co chcę i kiedy chcę. Gdyby nie to, to pewnie bardzo rzadko oglądałabym tele. Ale ja z reguły nie oglądam tak, że włączam i siedzę, tylko coś robię, a tele leci sobie przy okazji. Uwielbiam prasować przed telewizorem.
      • marzeka1 Re: czy warto oglądac telewizję? 02.12.10, 16:54
        Mam i oglądam: wiadomości z TVN24, lubię niektóre kanały tematyczne, np. viathistory , planete; czasem obejrzę coś na TVNStyle.
    • kali_pso Re: czy warto oglądac telewizję? 02.12.10, 16:54

Dla mnie warto...ale ja oglądam rzadko, więc i dobór repertuaru nie jest przypadkowy.
    • berdanka Re: czy warto oglądac telewizję? 02.12.10, 23:57
      Tak, oglądam. Wiem, ze w tv obok miałkości mozna odnależć i perełki, które są warte obejrzenia. Nie trzeba od razu wyrzucać telewizora - trzeba nauczyć się z niego korzystać!
      Ja wolę obejrzeć Housa, czy sporty zimowe w telewizornii tradycyjnej.
      Kurna ja rozumiem, że możesz mieć awersję do telewizji po paru odcinkach "mody na sukces" czy też innej "Majki" ale żeby od razu tak drastyczniesmile
    • deodyma Re: czy warto oglądac telewizję? 03.12.10, 08:55
      jakos nie wyobrazam sobie zycia bez TV...
    • setlers5 Telewizja to dno 04.12.10, 19:27
      Nie ma drugiego tak bezrefleksyjnego medium, nawet radio wymaga pewnej wyobraźni. Spłycenie każdego problemu w TV przekracza poziom spłycenia w czymkolwiek innym. Bez telewizji żyję już 3 lata i mam się dobrze.
    • rise_loutek Re: czy warto oglądac telewizję? 04.12.10, 20:03
      Moim zdaniem - nie warto. Odkąd wyprowadziłam się z rodzinnego domu, czyli od >20 lat nie mam telewizora i telewizja kompletnie przestała dla mnie istnieć. W ogóle sobie nie wyobrażam, jakim cudem ludzie mają na to czas. Jak ktoś mi mówi, że nie ma czasu na bieganie, pływanie czy wycieczkę do lasu, mówię - wyrzuc telewizor. Kiedy czasem zaglądam do telewizora, np. u znajomych czy u rodziców, to zupełnie mi się nie podoba - program składa się z reklam, wiadomości, głupich teleturniejów i nieustannych zapowiedzi przyszłych programów.
      • marzeka1 Re: czy warto oglądac telewizję? 04.12.10, 20:11
        " program składa się z reklam, wiadomości, głupich teleturniejów i nieustannych zapowiedzi przyszłych programów."

- a możesz zrozumieć, że są osoby, które przeglądają program tv, a nie oglądają , jak leci? Że potrafią wybrać ciekawe, nieprzerywane reklamami programy z kanałów tematycznych? Obejrzeć ciekawy spektakl na TVP Kultura,super koncert, ciekawy program o malarstwie czy program historyczny, niezły dokument?
    • wbka1 Re: czy warto oglądac telewizję? 04.12.10, 21:03
      Oczywiście, że warto. Oglądam CNBC - oni sa pierwsi w przekazywaniu biznesowych newsów, a czas to..pieniądz.
    • inguszetia_2006 Re: czy warto oglądac telewizję? 04.12.10, 21:05
      lejla81 napisała:
      Dużo czasu w ciągu dnia spędzacie przed telewizorem?
      Witam,
      Tyle co kot napłakał. Nie mam nawet kablówki. Czasami wiadomości łyknę, czasami jakieś filmidło, raz w tygodniu House'a. Szum informacyjny mnie wnerwia. Polityka nudzi i mierzi, bo znam od podszewki te wszystkie gry salonowe.
      Pzdr.
      Inguszetia

• uullaa Re: czy warto oglądac telewizję? 04.12.10, 21:16
      Ja nie oglądam jednego programu: wiadomości/dzienników. Ilość kłamstwa i manipulacji mnie przeraża.
    • malgosiamn Re: czy warto oglądac telewizję? 04.12.10, 21:21
      I wlaśnie przez te grające pudlo my nie mamy telewizora juz 9 latsmile nam i naszemu 2,5letniemu synkowi to nie przeszkadza.A teść jak sam kiedyś powiedzial nie ma po co do nas przychodzic, bo się nudzi-jego strata

• papalaya TV4- właśnie idzie Ojciec Chrzestny 04.12.10, 21:45
        i dla takich rzeczy warto mieć telewizot

btw w dobie plazm i lcd, "pudło" jest określeniem smiesznym i bez sensu
    • holy_moley Re: czy warto oglądac telewizję? 04.12.10, 22:16
      Mieszkam bez telewizora od dwóch lat, a oglądam tylko kiedy weekenduję w domu rodzinnym. Wtedy zdarza się, że trafiam na coś autentycznie interesującego, ale na tyle rzadko, że nie rekompensuje to ciągłego trafiania na reklamy z K. Herman wink. Nie zamierzam więc zmieniać swojej beztelewizyjności, bo czas zjada mi i tak sporo innych rzeczy, które są w moim mniemaniu ciekawsze.
      A w czasach mieszkania z telewizorem praktykowałam planowanie oglądania- raz na tydzień siadałam z programem telewizyjnym i zakreślaczami, i zaznaczałam rzeczy, które chciałabym zobaczyć. To minimalizuje bezsensowne gapienie się w ekran, o ile wyłącza się telewizor pomiędzy wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka