Dodaj do ulubionych

Małe, jasne, skaczące robaczki w domu. Co to?

07.01.11, 21:52
W domu pojawiły się nam małe robaczki. Dom jest nowy, mieszkamy tutaj 5 miesięcy, robaczki są od niedawna, a przynajmniej wczesniej ich nie widziałam. Łażą w łazience po fugach w narożnikach ścian, najwięcej na półce pod wentylacją, w kuchni też widziałam kilka i w pomieszczeniu gospodarczym. Wszędzie tam, gdzie są kafelki (fugi) i wentylacja (nie wiem, czy czasem stamtąd nie wyłażą). Robaczki są różnej wielkości - od dosłownie kropeczek po max. 0.3cm. Są bardzo jasne (białe, jasnobeżowe), mało widoczne i skaczą, jak się je poruszy. Trudno powiedzieć jak wyglądają dokładnie, bo są tak małe, że dokładnie nie widać, ale nie są podłużne, mają kuliste odwłoki. Nie udało mi sie ich odnaleźć w googlach. Może ktoś miał podobny problem i podpowie, co to może być, bo nie wiem, jak się tego pozbyć sad
Obserwuj wątek
    • czarna_karoca Re: Małe, jasne, skaczące robaczki w domu. Co to? 07.01.11, 22:08
      miałam ten sam problem w nowym mieszkaniu; wyczytałam, że są to robaczki kurzowe. Kupiłam w realu zwykłą płytkę przeciw insektom, pomogło.
    • agniecha_zet Re: Małe, jasne, skaczące robaczki w domu. Co to? 07.01.11, 22:12
      to są gryzki, żywią się zarodnikami pleśni. Mieszkają w ciepłych i wilgotnych pomieszczeniach. Żeby się ich pozbyć musisz obnizyć wilgotność pomieszczenia (grzać i wietrzyć). Wietrzymy tylko wtedy gdy wilgotnośc na zewnątrz jest mniejsza niż wewnątrz (kup higrometr i mierz). Mozna popryskać specjalnym preparatem (produkuje Bayer), ale nie pamietam czy mozna mieszkać w tym czasie.

U mnie pomogło, a było ich tysiące w nowym domu.
      • anyx27 Re: Małe, jasne, skaczące robaczki w domu. Co to? 07.01.11, 22:24
        Dzięki dziewczyny smile

Właśnie poczytałam o nich - pojawiają się w nowych mieszkaniach, jak jest wilgotny tynk itd. Ale czy jest szansa, ze to zniknie, jak dom nam się zestarzeje? wink

U nas wilgotność w mieszkaniu wynosi 35-45%, więc nie jest chyba wysoka. Może kupić do łazienki takie urządzenie, co pochłania wilgoć?

A jest jakaś konkretna chemia, która pomoże się ich pozbyć?
        • agniecha_zet Re: Małe, jasne, skaczące robaczki w domu. Co to? 07.01.11, 22:30
          Zalazłam ten preparat. My pryskaliśmy BAYER K-Othrine i padały jak muchy, ale wtedy jeszcze nie mieszkaliśmy.

Kupiłam w tym sklepie www.sklepinsekt.pl
          • aniuta75 Re: Małe, jasne, skaczące robaczki w domu. Co to? 07.01.11, 23:14
            Nawet nie wiecie jak długo próbowałam zidentyfikować te robaczki. Teraz już wiem co to za cholery i jak z nimi walczyćsmile.
    • aniuta75 Anyx 07.01.11, 23:56

Wpisz sobie w wyszukiwarkę "gryzki" i pełno tego wyskoczy. Ha! Teraz jestem mądrzejsza i pozwole im żyć smile

forum.gazeta.pl/forum/w,309,2466437,2493271,Re_skad_to_sie_bierze_i_co_to_jest_.html
      • hopsiup2 Re: Anyx 20.01.11, 22:39
        Agniecha,
        a czy mozesz napisac jak sie stosuje ten specyfik Bayera?Jak sie go uzywa?
        Ja tez mam w domu te robaczki.Miałam w poprzednim mieszkaniu i mam teraz w nowym.Oba mieszkania były nowo wybudowane,czyli swieze tynki,jakas wilgosc-idealnie pasuja do opisów tych gryzków.
        Chciałabym kupic ten preparat,tylko czy ja bede mogła go zastosowac? Mam w domu mała córeczkę (1,5 roku),a tam jest napisane aby nie uzywac przy małych dzieciach...Ciekawe na ile musiałabym sie "wyniesc" z domu,zeby moc spokojnie spryskac?
        • majenkir Re: Anyx 21.01.11, 01:00
          Przeczytalas link Aniuty? Nie sa szkodliwe i nie ma potrzeby ich zabijac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka