zebra12 06.02.11, 21:01 wiadomosci.onet.pl/regionalne/sad-zakazal-41-latkowi-uprawiania-seksu,1,4166308,region-wiadomosc.html Śmiac się czy płakać? A może mają rację? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
amoreska Re: Nieinteligentni nie powinni uprawiać seksu 06.02.11, 21:07 Zebro, spóźniłaś się. forum.gazeta.pl/forum/w,567,121815613,121815613,Zakaz_uprawiania_seksu_ze_wzgledu_na_niskie_IQ_.html Ale odzewu i tak zasadniczo nie było Odpowiedz Link Zgłoś
velluto Re: Nieinteligentni nie powinni uprawiać seksu 07.02.11, 09:25 Ciekawe, co ma myślenie do uprawiania seksu? nie tylko gościom z niskim IQ się wyłącza przy seksie Odpowiedz Link Zgłoś
aneta-skarpeta Re: Nieinteligentni nie powinni uprawiać seksu 07.02.11, 09:33 tyle tylko, ze taki iloraz oznacza po prostu uposledzenie umyslowe- a to troszke inaczej stawia sprawę problem w tym, ze ciezko taki nakaz wyegzekwowac Odpowiedz Link Zgłoś
zebra12 Re: Nieinteligentni nie powinni uprawiać seksu 07.02.11, 09:46 Tzn ludziom uposledzonym nie wolno zakładac rodzin i miec dzieci? Jaki iloraz intelignecji jest ok? Znam co najmniej 3 rodziny ludzi uposledzonych w stopniu lekkim i posiadąjących dzieci. Wiadomo, że dzieci maja pod górkę i przeważnie też są upośledzone, ale czy mozna ludziom zabronić zakłądania rodziny, bo mają mały iloraz intelignecji? A co z ludźmi chorymi psychicznie? Mogą załozyć rodzinę? Moga mieć dzieci? Czy też sie powinno im zabronic? Mam koleżankę chorą na schizofrenię. Ma 3 dzieci. Sąd umieścił je w rodzienie zastępczej, bo choroba stwarza zagrożenie... A co z alkoholikami? Tez przecież w stanie upojenia nie są w stanie byc świadomi swoich czynów i stwarzają zagrożenie dla dzieci... W czym przeszkadza seks państwu seks faceta z niskim ilorazem? Dopóki się nie dopuści do posiadania dzieci, to chyba nikomu nie pownno to przeszkadzać. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Nieinteligentni nie powinni uprawiać seksu 07.02.11, 10:09 Przy ilorazie inteligencji 48 nie do końca wiadomo, czy chodzi o związek, czy ta druga osoba wykorzystuje seksualnie kogoś praktycznie bezbronnego. To jest niedorozwój umysłowy umiarkowany, czyli poziom intelektualny 6-9 latka. Ja wiem, że zakaz seksu pachnie faszyzmem. Ale jak równocześnie realizować prawa takich ludzi i uchronić ich przed ewentualnym wykorzystywaniem? Oraz, w przypadku związków heteroseksualnych, kto ma ponosić konsekwencje tego związku, wychowywać dzieci, dopilnowywać, żeby dzieci były pod należytą opieką. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Nieinteligentni nie powinni uprawiać seksu 07.02.11, 10:55 Mam mieszane uczucia. Dla mnie największym problemem byłyby ewentualne dzieci takich ludzi. Gdybym miała dziecko upośledzone, to dziewczynkę bym wysterylizowała, a chłopakowi bym podawała lekarstwa na zmniejszenie popędu. Żeby nie mieć problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Nieinteligentni nie powinni uprawiać seksu 07.02.11, 11:07 Gdybym miała dziecko upośledzone, to dziewczynkę bym wysterylizowała, a chłopakowi bym podawała lekarstwa na zmniejszenie popędu. Żeby nie mieć problemu. Żeby nie mieć problemu z czym? Czy z kim? I kto nie miałby problemu? Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Nieinteligentni nie powinni uprawiać seksu 07.02.11, 11:12 Żebym nie miała problemu z potomstwem mojego upośledzonego dziecka, być może również upośledzonym i być może wcale nie pojedynczym potomstwem, bo popęd nie przejdzie po urodzeniu dziecka. Ja żebym nie miał problemu. To coś strasznego? Gdybym miała upośledzoną córkę, to dałabym w łapę, żeby ktoś ją wysterylizował albo zorientowałabym się, gdzie za granicą jest możliwa legalnie taka operacja. Odpowiedz Link Zgłoś
net79 Re: Nieinteligentni nie powinni uprawiać seksu 07.02.11, 11:07 dla mnie przy upośledzeniu umysłowym wykluczającym wychowywanie dziecka, czyli dziecko będzie zabrane rodzicom z urzędu i owi nie mają szans się wybronić powinna być finansowana i kontrolowana antykoncepcja... tyle... seksu nikomu nie można zabronić (pomijam aspekt czysto ludzki już), bo i jak egzekwować dany zakaz, przy ewentualnych informacjach o wykorzystywaniu interweniować... zakaz niczego nie rozwiązuje Odpowiedz Link Zgłoś
sadosia75 Re: Nieinteligentni nie powinni uprawiać seksu 07.02.11, 11:08 Zgadzam sie. Antykoncepcja tak. Kontrola, zabranianie, zakazywanie- zdecydowanie nie. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Nieinteligentni nie powinni uprawiać seksu 07.02.11, 16:06 Brzmi sensownie. Z drugiej strony jednak, o ile finansowanie antykoncepcji łatwo jest wprowadzić, o tyle jej kontrolowanie już bardzo trudno. Zwłaszcza w przypadku mężczyzny - można sobie wyobrazić sytuację, że dziewczynie podają pigułkę prawni opiekunowie, ale przecież nie będą latać za chłopakiem i mu zakładać prezerwatywy przed każdym stosunkiem. (A w ogóle jak to jest - czy osoba upośledzona musi mieć opiekuna prawnego przez całe życie?) Więc może uderzyć by z drugiej strony? Wprowadzić zakaz seksu niezabezpieczonego z osobą upośledzoną? A nawet, w przypadku osoby głęboko upośledzonej, zakaz uprawiania z nią seksu w ogóle? Poza, dajmy na to, osobami specjalizującymi się w tym, jak w Holandii? No, ale wciąż pozostaje problem co robić, jeśli to już nie tylko potrzeba seksu, ale też potrzeba miłości, stworzenia związku. Ja wiem, że strefa seksualna jest bardzo ważna w życiu człowieka. Ale nie ma co udawać, osobom upośledzonym nie pozwalamy się, ze względu na ich własne bezpieczeństwo, realizować w innych sferach, równie ważnych. A trochę mnie przeraża wizja pełnosprawnego uprawiającego seks z niepełnosprawną umysłowo pod przemocą albo pod wpływem alkoholu, a potem wmawiającego, że ona sama chciała. Co ona w skrajnym przypadku może nawet potwierdzić, jeśli sytuacji już nie pamięta albo nie zrozumie, co od niej chcą. Ja nie wiem, czy tu da się szybko znaleźć dobre rozwiązania. Odpowiedz Link Zgłoś
lelija05 Re: Nieinteligentni nie powinni uprawiać seksu 07.02.11, 11:14 Bardzo radykalny zapis. Ale mnie bardziej zdziwił ten: W skrajnych przypadkach sąd może nakazać lekarzom odłączenie aparatury ratującej życie od cierpiącego pacjenta. Czy tak samo jest w przypadku pacjentów nieupośledzonych psychicznie? Odpowiedz Link Zgłoś
iwles przyklejone przez moderatora - amoreska 07.02.11, 16:55 Zakaz uprawiania seksu ze względu na niskie IQ ? amoreska 05.02.11, 21:17 www.tokfm.pl/Tokfm/1,107328,9059330,Sad_zabronil_mu_uprawiac_seks__bo_ma_za_niskie_IQ.html Jaki jest Wasz stosunek do uprawiania seksu przez osoby niepełnosprawne intelektualnie? Jak pomóc takim osobom Waszym zdaniem? Jak zminimalizować ewentualne skutki ich seksualnych poczynań? Re: Zakaz uprawiania seksu ze względu na niskie I andaba 05.02.11, 21:21 Najbardziej to jestem ciekawa jak to wyegzekwują? Re: Zakaz uprawiania seksu ze względu na niskie I amoreska 05.02.11, 21:31 A to też mnie zastanawia... Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: przyklejone przez moderatora - amoreska 07.02.11, 17:02 Mnie dziwi najbardziej zakaz uprawiania seksu przez osoby upośledzone, a nie Z osobą uposledzoną. Rozumiem mniej-wiecej intencje. Tak samo, jak w przypadku dzieci, wyrazona zgoda nic w tym wypadku nie znaczy, bowiem osoba uprawiająca seks nie rozumie wszystkich konsekwencji swojego działania. OK. Ale w takim wypadku nalezałałoby zakazać seksu z osobami, ktore nie mogą o sobie decydować. Inaczej to jakiś absurd, nie mowiąc już o tym, ze nie ma możliwości ukarania takiej osoby - bo za co? za to,z e nie rozumie jak działa prawo i nie jest w stanie go przestrzegać? Odpowiedz Link Zgłoś