Dodaj do ulubionych

Nieinteligentni nie powinni uprawiać seksu

06.02.11, 21:01
wiadomosci.onet.pl/regionalne/sad-zakazal-41-latkowi-uprawiania-seksu,1,4166308,region-wiadomosc.html
Śmiac się czy płakać? A może mają rację?
Obserwuj wątek
    • amoreska Re: Nieinteligentni nie powinni uprawiać seksu 06.02.11, 21:07
      Zebro, spóźniłaś się.
      forum.gazeta.pl/forum/w,567,121815613,121815613,Zakaz_uprawiania_seksu_ze_wzgledu_na_niskie_IQ_.html
      Ale odzewu i tak zasadniczo nie było wink
    • velluto Re: Nieinteligentni nie powinni uprawiać seksu 07.02.11, 09:25
      Ciekawe, co ma myślenie do uprawiania seksu? nie tylko gościom z niskim IQ się wyłącza przy seksietongue_out
    • aneta-skarpeta Re: Nieinteligentni nie powinni uprawiać seksu 07.02.11, 09:33
      tyle tylko, ze taki iloraz oznacza po prostu uposledzenie umyslowe- a to troszke inaczej stawia sprawę

problem w tym, ze ciezko taki nakaz wyegzekwowac
      • zebra12 Re: Nieinteligentni nie powinni uprawiać seksu 07.02.11, 09:46
        Tzn ludziom uposledzonym nie wolno zakładac rodzin i miec dzieci? Jaki iloraz intelignecji jest ok? Znam co najmniej 3 rodziny ludzi uposledzonych w stopniu lekkim i posiadąjących dzieci. Wiadomo, że dzieci maja pod górkę i przeważnie też są upośledzone, ale czy mozna ludziom zabronić zakłądania rodziny, bo mają mały iloraz intelignecji? A co z ludźmi chorymi psychicznie? Mogą załozyć rodzinę? Moga mieć dzieci? Czy też sie powinno im zabronic? Mam koleżankę chorą na schizofrenię. Ma 3 dzieci. Sąd umieścił je w rodzienie zastępczej, bo choroba stwarza zagrożenie...
        A co z alkoholikami? Tez przecież w stanie upojenia nie są w stanie byc świadomi swoich czynów i stwarzają zagrożenie dla dzieci...
        W czym przeszkadza seks państwu seks faceta z niskim ilorazem? Dopóki się nie dopuści do posiadania dzieci, to chyba nikomu nie pownno to przeszkadzać.
        • asia_i_p Re: Nieinteligentni nie powinni uprawiać seksu 07.02.11, 10:09
          Przy ilorazie inteligencji 48 nie do końca wiadomo, czy chodzi o związek, czy ta druga osoba wykorzystuje seksualnie kogoś praktycznie bezbronnego. To jest niedorozwój umysłowy umiarkowany, czyli poziom intelektualny 6-9 latka.
          Ja wiem, że zakaz seksu pachnie faszyzmem. Ale jak równocześnie realizować prawa takich ludzi i uchronić ich przed ewentualnym wykorzystywaniem? Oraz, w przypadku związków heteroseksualnych, kto ma ponosić konsekwencje tego związku, wychowywać dzieci, dopilnowywać, żeby dzieci były pod należytą opieką.
    • jowita771 Re: Nieinteligentni nie powinni uprawiać seksu 07.02.11, 10:55
      Mam mieszane uczucia. Dla mnie największym problemem byłyby ewentualne dzieci takich ludzi. Gdybym miała dziecko upośledzone, to dziewczynkę bym wysterylizowała, a chłopakowi bym podawała lekarstwa na zmniejszenie popędu. Żeby nie mieć problemu.
      • rosapulchra-0 Re: Nieinteligentni nie powinni uprawiać seksu 07.02.11, 11:07
        Gdybym miała dziecko upośledzone, to dziewczynkę bym wysterylizowała, a chłopakowi bym podawała lekarstwa na zmniejszenie popędu. Żeby nie mieć problemu.

Żeby nie mieć problemu z czym? Czy z kim? I kto nie miałby problemu?
        • jowita771 Re: Nieinteligentni nie powinni uprawiać seksu 07.02.11, 11:12
          Żebym nie miała problemu z potomstwem mojego upośledzonego dziecka, być może również upośledzonym i być może wcale nie pojedynczym potomstwem, bo popęd nie przejdzie po urodzeniu dziecka. Ja żebym nie miał problemu. To coś strasznego? Gdybym miała upośledzoną córkę, to dałabym w łapę, żeby ktoś ją wysterylizował albo zorientowałabym się, gdzie za granicą jest możliwa legalnie taka operacja.
    • net79 Re: Nieinteligentni nie powinni uprawiać seksu 07.02.11, 11:07
      dla mnie przy upośledzeniu umysłowym wykluczającym wychowywanie dziecka, czyli dziecko będzie zabrane rodzicom z urzędu i owi nie mają szans się wybronić powinna być finansowana i kontrolowana antykoncepcja... tyle... seksu nikomu nie można zabronić (pomijam aspekt czysto ludzki już), bo i jak egzekwować dany zakaz, przy ewentualnych informacjach o wykorzystywaniu interweniować... zakaz niczego nie rozwiązuje
      • sadosia75 Re: Nieinteligentni nie powinni uprawiać seksu 07.02.11, 11:08
        Zgadzam sie. Antykoncepcja tak. Kontrola, zabranianie, zakazywanie- zdecydowanie nie.
      • asia_i_p Re: Nieinteligentni nie powinni uprawiać seksu 07.02.11, 16:06
        Brzmi sensownie. Z drugiej strony jednak, o ile finansowanie antykoncepcji łatwo jest wprowadzić, o tyle jej kontrolowanie już bardzo trudno. Zwłaszcza w przypadku mężczyzny - można sobie wyobrazić sytuację, że dziewczynie podają pigułkę prawni opiekunowie, ale przecież nie będą latać za chłopakiem i mu zakładać prezerwatywy przed każdym stosunkiem. (A w ogóle jak to jest - czy osoba upośledzona musi mieć opiekuna prawnego przez całe życie?)
        Więc może uderzyć by z drugiej strony? Wprowadzić zakaz seksu niezabezpieczonego z osobą upośledzoną? A nawet, w przypadku osoby głęboko upośledzonej, zakaz uprawiania z nią seksu w ogóle? Poza, dajmy na to, osobami specjalizującymi się w tym, jak w Holandii? No, ale wciąż pozostaje problem co robić, jeśli to już nie tylko potrzeba seksu, ale też potrzeba miłości, stworzenia związku.
        Ja wiem, że strefa seksualna jest bardzo ważna w życiu człowieka. Ale nie ma co udawać, osobom upośledzonym nie pozwalamy się, ze względu na ich własne bezpieczeństwo, realizować w innych sferach, równie ważnych. A trochę mnie przeraża wizja pełnosprawnego uprawiającego seks z niepełnosprawną umysłowo pod przemocą albo pod wpływem alkoholu, a potem wmawiającego, że ona sama chciała. Co ona w skrajnym przypadku może nawet potwierdzić, jeśli sytuacji już nie pamięta albo nie zrozumie, co od niej chcą.
        Ja nie wiem, czy tu da się szybko znaleźć dobre rozwiązania.
    • lelija05 Re: Nieinteligentni nie powinni uprawiać seksu 07.02.11, 11:14
      Bardzo radykalny zapis.
      Ale mnie bardziej zdziwił ten: W skrajnych przypadkach sąd może nakazać lekarzom odłączenie aparatury ratującej życie od cierpiącego pacjenta.
      Czy tak samo jest w przypadku pacjentów nieupośledzonych psychicznie?
    • iwles przyklejone przez moderatora - amoreska 07.02.11, 16:55

Zakaz uprawiania seksu ze względu na niskie IQ ?
      amoreska 05.02.11, 21:17
      www.tokfm.pl/Tokfm/1,107328,9059330,Sad_zabronil_mu_uprawiac_seks__bo_ma_za_niskie_IQ.html
      Jaki jest Wasz stosunek do uprawiania seksu przez osoby niepełnosprawne intelektualnie?
      Jak pomóc takim osobom Waszym zdaniem?
      Jak zminimalizować ewentualne skutki ich seksualnych poczynań?

Re: Zakaz uprawiania seksu ze względu na niskie I
      andaba 05.02.11, 21:21
      Najbardziej to jestem ciekawa jak to wyegzekwują?

Re: Zakaz uprawiania seksu ze względu na niskie I
      amoreska 05.02.11, 21:31
      A to też mnie zastanawia...

• verdana Re: przyklejone przez moderatora - amoreska 07.02.11, 17:02
        Mnie dziwi najbardziej zakaz uprawiania seksu przez osoby upośledzone, a nie Z osobą uposledzoną.
        Rozumiem mniej-wiecej intencje. Tak samo, jak w przypadku dzieci, wyrazona zgoda nic w tym wypadku nie znaczy, bowiem osoba uprawiająca seks nie rozumie wszystkich konsekwencji swojego działania. OK. Ale w takim wypadku nalezałałoby zakazać seksu z osobami, ktore nie mogą o sobie decydować.
        Inaczej to jakiś absurd, nie mowiąc już o tym, ze nie ma możliwości ukarania takiej osoby - bo za co? za to,z e nie rozumie jak działa prawo i nie jest w stanie go przestrzegać?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka