Dodaj do ulubionych

Kocie spanie.

09.02.11, 16:12
Czy Wasze koty śpia w takich budkach/legowiskach/kieszeniach?
Nie chodzi mi o takie przy drapakach tylko takie miękkie.
Warto kupic? To samo pytanie dotyczy hamaka na kaloryfer.
Polećcie jakies firmy jak macie doświadczenie.
Obserwuj wątek
    • mia_siochi Re: Kocie spanie. 09.02.11, 16:20
      Moje je uparcie bojkotują.
      Za to chętnie spią na/w jakimkolwiek pojawiającym się w domu kartonie, niezależnie od jego rozmiaru wink
      • mama_misi Re: Kocie spanie. 09.02.11, 16:23
        Moja śpi w koszyku, który stoi wysokoooo na szafie smile i odkąd ma na parapecie "materacyk" chętnie się tam wyleguje.
    • estelka1 Re: Kocie spanie. 09.02.11, 16:21
      Wszystkie koty, jakie znam, w ogóle raczej nie mają stałych miejsc do spania ba, nie zawsze całą nos przesypiają w jednym miejscu. Dla przykładu moja starsza kotka aktualnie w dzień śpi albo na łóżku córki, albo w salonie na kanapie, w nocy u córki na łóżku. Wcześniej spała u mnie w nogach, albo w mojej szafie między swetrami, bądź ręcznikami. Młoda kotka śpi w nocy koło mnie, wciskając się w okolice mojego brzucha, albo pod kolana. W dzień na stołku barowym w kuchni lub w mojej szafie, ale na innej półce niż starsza. Budki, legowiska nie interesowały ich.
    • katia.seitz Re: Kocie spanie. 09.02.11, 16:25
      Nasze koty śpią wszędzie, najchętniej na naszym łóżku albo kanapie w dużym pokoju smile
      Nie mają stałego miejsca.
    • tempera_tura Re: Kocie spanie. 09.02.11, 16:26
      Te moje na kupie w jednym za małym koszyku, stale w jednym miejscu......
      Na kupie w sensie jeden na drugimsmile
      Mam uczucie że im niewygodnie i jakoś tak wyglądają nędzniesmile
      Pomyślałam ze nabęde im legowisko albo domek plus hamak bo jeden lubi spac na kaloryferze.
      • kocianna Re: Kocie spanie. 09.02.11, 17:06
        Łóżko, otwarty laptop, kaloryfer smile
    • klubgogo Re: Kocie spanie. 09.02.11, 18:49
      NIe kupowałabym. Kupiłam domek z drapakiem i kot tylko czasami wchodzi do tej budki. Śpi z nami na łóżku, natomiast jeśli jest odkręcony kaloryfer, jest szczęśliwy, gdy może sie tam wygrzewac. Kupiłabym hamak, gdybym miała kaloryfer do samego parapetu i kot nie mógł na nim leżec.
    • przeciwcialo Re: Kocie spanie. 09.02.11, 18:51
      Koci namiot musiałam złozyc bo kot nie chciał tam wogóle spac, wejść wszedł i na tym sie skończyło.
      Śpi na krzesle, na łózku w nogach.
      • schiraz Re: Kocie spanie. 09.02.11, 19:01
        Nabyłam moim kotom wypasione legowisko i no cóż, jeden tam nasikał a drugi dzień później załatwił grubszą potrzebę... niewdzięcznewink
        ------
        Milcz, albo powiedz coś takiego co jest lepsze od milczenia.
    • yenna_m Re: Kocie spanie. 09.02.11, 19:28
      nie

moje spia wszedzie indziej wink

oczywiscie TEZ bardzo kochaja spac na drapaku (ale mamy wysooooki wink )
    • sadosia75 Re: Kocie spanie. 09.02.11, 19:32
      Moje koty spia na psach ew obok psow, czasem przychodza do nas do lozka w nocy. najczesciej jednak wybieraja legowisko z psa albo spia tam gdzie akurat padna ze zmeczenia.
      • estelka1 Re: Kocie spanie. 09.02.11, 19:39
        Sadosia, no proszę Cię, w życiu nie uwierzę, że koty zasypiają byle gdzie, bo padają ze zmęczenia big_grin Przecież to są podstępne bestie, które nie licząc się z nikim uwalają się tam, gdzie im właśnie jest wygodnie. A że czasem robią przy tym wrażenie, że takie strudzone i spracowane są... Przecież to ich zbójecka gierka, żeby nam na uczuciach zagrać wink
        • sadosia75 Re: Kocie spanie. 10.02.11, 00:22
          To ja glupia tyle lat bylam swiecie przekonana, ze moje koty padaja ze zmeczenia nie patrzac na to gdzie padaja?
          A okazuje sie, ze one to zaplanowaly? I to uwalanie sie ze zmeczenia np. na ksiazce, ktora akurat czytam jest ich zbojecka gierka a ja naiwna jestem? big_grin
          a to podle i podstepne bestie!!
          Estelka jak to dobrze, ze mnie uswiadomilas smile
          Ale nie martw sie. Nie wydam Cie tym bestiom! nie powiem im, ze to Ty mi powiedzialas!
          Chocby mnie zamiziwaly na smierc nie powiem im! chocby patrzyly tym wzrokiem i miauczaly zalosnie to ja sie nie poddam i im nie powiem!
          • seniorita_24 Re: Kocie spanie. 10.02.11, 09:45
            Sadosiu, to padanie ze zmęczenia na otwartej książce jest nagminne i jest jak najbardziej koci spisek, prowadzący do konieczności miziania a nie patrzenia się nieproduktywnie w przedmiot służący do wylegiwania się.
    • thegimel Re: Kocie spanie. 09.02.11, 23:00
      Podejrzewam, że jako miejsce przeznaczone do spania może zostać przez koty olane.smile
      Spanie w takim miejscu to obraza dla kotasmile
      Koty moich rodziców śpią:
      -w doniczkach
      -na legowisku psa
      -na oparciach od fotela
      -jak się uda wleźć to w szafie
      -w pudełkach po butach,
      -na półkach z książkami (jak się da wcisnąć na książki, tak żeby było maksymalnie ciasno między książkami a regałem, to już w ogóle idealniesmile
      W ogóle obowiązuje tu zasada "świat to moje łóżko"
    • bombastycznie Re: Kocie spanie. 09.02.11, 23:08
      moje koty śpią w naprawdę różnych miejscach, staruszka woli spać ze mną w łóżku, jak człowiek pod kołdrą obok mnie, a młoda śpi w... koszu dla psa. Taki wiklinowy kosz wyłożony kocykami, to jej ulubione miejsce, czasem śpi nawet z psem, potrafią się dzielićbig_grin Czasami też młoda śpi na kaloryferze, kładę jej koc żeby miała wygodniej i śpi tam cały dzień. Nie wiem czy chciałyby spać we własnym legowisku, ale kot mojej kuzynki śpi jednak on był tego uczony od początku. Koty ogólnie lubią nowe rzeczy, często moje lubiły włazić do kartonów jak np coś kupiłam i pusty już karton zostawiłam gdziekolwiek to tam właziły i spały, często też włażą do torebki na prezentybig_grin albo do ekologicznej torby na zakupy. Myślę że nie ma co wydawać kasy na jakieś szczególne kojce/legowiska, wystarczy kupić lub poprosić w sklepie o karton, wyłożyć go kocem i postawić, kot sobie go "przywłaszczy". Ja swoim zwierzętom kupuje koce z Ikei, za 5-10zł. Na samych kocach też zdarza się moim zwierzętom spać.
    • allija Re: Kocie spanie. 09.02.11, 23:37
      Kupilam taka budkę i tylko przewala się bez potrzeby po całym mieszkaniu przesuwana z kąta w kąt. Kot włazi tam chętnie tylko wtedy kiedy przyjmie niespotykana dla siebie pozycję np. przewróci się tak, że wejscie jest u góry. Lub całkiem na dole - wtedy kot wczołguje się od spodu. Generalnie budka nie sprawdziła się zupelnie.
      Dużo bardziej tolerowane jest zwykle spanie, bez "dachu", w kształcie miski, ale tylko wtedy kiedy stoi przy kaloryferze i jest zima /kaloryfer ciepły/.
      Zawsze znajdzie sie chętny kot na poduchę na parapecie.
      Legowiska na kaloryfer nie kupowałam chociaż zastanawiałam sie. Jednak nie bardzo wyobrażam sobie jak kot miałby tam wskakiwać /moje koty są raczej "dobrze wygladające"/, poza tym takie leże jednak mocno ograniczałoby przestrzeń w okolicach kaloryfera, u mnie byłoby to niewygodne.
    • pocztakartkowa Re: Kocie spanie. 10.02.11, 00:07
      Moje koty gardzą wszelkimi miejscami, wybranymi przez kogokolwiek innego poza nimismile
      Budkę kiedyś kupiłam, ale teraz córcia zrobiła z niej domek dla lalek ( świetny nawiasem mówiącsmile
      Najchętniej koteczki śpią z nami w łóżku, a w dzień rozkładają się na kanapie- choć bliskość kaloryfera rzeczywiście jest dla nich atrakcyjnasmile
    • bloopsar Re: Kocie spanie. 10.02.11, 00:40
      Budnki/legowiska zazwyczaj sa ciekawe tuz po kupieniu przez jakis tydzien, potem sluza do okazjonalnego polozenia sie raz na jakis czas albo schowania sie (w przypadku tych 'domkowatych').
      Za to hamak na kaloryfer jest wielkim hitem dla 3 z naszych kotow - spia tam w roznej konfiguracji niemal codziennie. To niewielkie koty, wiec na sile zmieszcza sie wszystkie 3, a zazwyczaj leza ktores 2 przytulone do siebie (hehe cieplo kaloryfera nie wystarcza). Pozostale koty raczej olewaja.
      Czyli zalezy od egzemplarza - u nas 50%-owa skutecznosc hamaka smile
      • lukrecja34 Re: Kocie spanie. 10.02.11, 07:43
        możesz kupić taki kosz,pokazać kotu i głośno i wyraźnie powiedz-nie wolno,nie wchodź tam (dla efektu pokiwaj palcem przed nosem).daję ci gwarancję,że kot na pewno tam wejdzie a może nawet zacznie spać big_grin
        mój śpi na mojej głowie,na krześle przy grzejniku,w wannie (mam ogrzewaną wannę i zimą jest w niej coś ze 33 stopnie),u dzieci w łóżku.
    • jaagna Re: Kocie spanie. 10.02.11, 09:21
      Hamak na kaloryfer - TAK!!! nawet bardzo bardzo. T to nie tylko moje koty, ale też koty zaprzyjaźnionych rodzin.
      budki/legowiska/kieszenie - zdecydowanie NIE. Bojkot, mimo że Pańcia kupiła najładniejsze, najmiększe i w ogóle cud-miód i orzeszki.
      Lubią zwykły koc polarowy lub włochaty w mikrofibry. Miękkie kocyki podążające za kotkami - TAK (na pewno żadne stałe miejsca)
    • anawa99 Re: Kocie spanie. 10.02.11, 09:45
      1. Legowisko kocie z Ikea.
      2. Stara dziecięca kołderka złożona, położona na podłodze specjalnie dla kota.
      3. Kaloryfery.
      Ja jestem wyrodną kociarą, bo mój kot nie ma wstępu ani do kuchni, ani do naszych sypialni. A w salonie, odkąd się zerzygał na kanapę, nie ma wstępu również na kanapę i fotele.
      Ale to jest kot wychodzący, więc nie wyobrażam sobie, żeby po wizycie na dworze wylegiwał się w pościeli albo w kuchni siał mi sierścią do jedzenia.
    • seniorita_24 Re: Kocie spanie. 10.02.11, 09:48
      Śpią wszędzie gdzie im się podoba tzn. na łózkach, poduszkach, stołach, fotelach, parapetach, na pralce, monitorze, na szafce przed ekranem tv. Obsiadają tekturowe pudełka, kartki lub rozłożone ksiązki. Wypoczywają na laptopie (przezornie zamkniętym).
    • labellaluna Re: Kocie spanie. 10.02.11, 10:42
      A ja myślałam, że tylko moja panna taka wybredna i nie chce spać w budce. Walała się ta dekoracja po całym domu, aż w końcu sprzedałam ją na allegro.
      Teraz śpi albo na stole (najchętniej jak jest lniany obrus na nim), albo na sofie wtulona w poduszki, czasem na lodówce, albo górnej szafce w kuchni. Ale stół jest the best.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka