Dodaj do ulubionych

JA się pytam co z tym słowem?

23.02.11, 11:46
za "bynajmniej" kiedyś na forum była jazda,tak mocno mi to w pamięci utkwiłowink
Teraz cholera nie wiem,czy uzywać tego słowa czy nie.Pytam bo na forum chyba dzisiaj i wczoraj parokrotnie natknęłam się na to słowo.Poza tym słyszałam jak w tv Pani dziennikarka użyła tego słowa,a wczoraj czytając artykuł w gazecie tez ono było uzyte.
I szukałam już w guglach i wyszło mi,że niby nie ma takiego słowa.To dlaczego jest ono tak powszechnie uzywane ja sie pytamwink
Obserwuj wątek
    • c2h6 Re: JA się pytam co z tym słowem? 23.02.11, 11:50
      black.sally napisała:

> za "bynajmniej" kiedyś na forum była jazda,tak mocno mi to w pamięci utk
      > wiłowink
      > Teraz cholera nie wiem,czy uzywać tego słowa czy nie.Pytam bo na forum chyba dz

Używać, chyba że nie masz ochoty. Tylko odróżniać od "przynajmniej", które znaczy co innego.
    • kammik Re: JA się pytam co z tym słowem? 23.02.11, 11:51
      bynajmniej.pl/bynajmniej-to-nie-przynajmniej
    • dorota.alex Re: JA się pytam co z tym słowem? 23.02.11, 11:52
      słowa WZIĄŚĆ też nie ma a jest niestety powszechnie używane. Nawet przez panie nauczycielki w szkole sad
      • black.sally Re: JA się pytam co z tym słowem? 23.02.11, 11:55
        dorota.alex napisała:

> słowa WZIĄŚĆ też nie ma a jest niestety powszechnie używane. Nawet przez panie
        > nauczycielki w szkole sad

oooo to mnie też drazniwink
      • imasumak Re: JA się pytam co z tym słowem? 23.02.11, 14:30
        dorota.alex napisała:

słowa WZIĄŚĆ też nie ma a jest niestety powszechnie używane. Nawet przez panie
        nauczycielki w szkole sad

Złe porównanie. "Wziąść" jest błędem niezależnie w jakim kontekście zostanie użyte, "bynajmniej", bynajmniej nie wink
      • rosapulchra-0 Re: JA się pytam co z tym słowem? 23.02.11, 15:06
        dorota.alex napisała:

> słowa WZIĄŚĆ też nie ma a jest niestety powszechnie używane. Nawet przez panie
        > nauczycielki w szkole sad

a WŁANCZAM, WYŁANCZAM? bo POSZŁEM czy ZASZŁEM to już należą do standardów w języku polskim.
        • agazagie Re: JA się pytam co z tym słowem? 23.02.11, 20:18
          Do standardów należy "dziecią" i "rozumię" smile
        • anorektycznazdzira uspAkajający 23.02.11, 20:31
          "włanczam" i "wyłanczam" to mi się kojarzy z "uspakajający". Ostatnio w jednej reklamie natrętnie leci, aż się zaczęłam zastanawiać, czy to nie jest forma dopuszczalna?
          • marta76 Re: uspAkajający 23.02.11, 20:32
            uspać dziecko. Często to słyszę i za każdym razem mnie powala.
        • sadosia75 Re: JA się pytam co z tym słowem? 23.02.11, 20:33
          a " ubierac spodnie" ? ciagle slysze,ze ktos te biedne spodnie czy inne swetry ubiera.
    • spicy_orange Re: JA się pytam co z tym słowem? 23.02.11, 11:55
      bynajmniej się nie przejmuj i śmiało używaj - najwyżej dostaniesz bęcki za złe użyciebig_grin
    • tempera_tura Re: JA się pytam co z tym słowem? 23.02.11, 11:56
      Uzywać tylko poprawnie.
    • anet81 Re: JA się pytam co z tym słowem? 23.02.11, 14:13

Hahah, nie ma słowa bynajmniej?
      ależ jest, otwórz słownik.
      Z tą jazdą na forach chodziło o to, że gros ludzi używa tego słowa niepoprawnie. Zamiast "przynajmniej", mówią i piszą "bynajmniej".A to dwa rózna słowa, o innym znaczeniu.
      Używaj, śmiało. Byle poprawnie.
    • imasumak Re: JA się pytam co z tym słowem? 23.02.11, 14:28
      Jak to nie ma takiego słowa? Jest i ma się dobrze, pod warunkiem, że jest dobrze używany, czyli jako partykuła wzmacniająca w zdaniu przeczącym.
    • nangaparbat3 jak to nie ma? 23.02.11, 20:28
      A tu jest pieknie wyjasnione:
      www.youtube.com/watch?v=CiB9uVLFuOg
      • mijaczek Re: jak to nie ma? 24.02.11, 00:14
        ale to chyba jest roznica, bo jesli ktos argumentuje, ze slowo "bynajmniej" nie istnieje to jest roznica od tego, ze "wylanczac" i inne tego typu stworki sa bledami ortograficznymi czy innymi jezykowymi...
        moja kochana przyjaciolka namietnie uzywa slowa bynajmniej zamiast przynajmniej...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka